ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαμαρτυρίες των ΕΒΕ για φοροληστεία και κατασχέσεις

Συγκεντρώσεις χτες στο υπουργείο Οικονομικών και έξω από το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών στη Θεσσαλονίκη

Από τη συγκέντρωση έξω από ΚΕΑΟ στη Θεσσαλονίκη
Από τη συγκέντρωση έξω από ΚΕΑΟ στη Θεσσαλονίκη
Με ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αυτοαπασχολούμενοι από διάφορους κλάδους και μικροί ΕΒΕ, διαμαρτυρήθηκαν χτες για τη φοροληστεία που τους εξοντώνει, για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ που τους πνίγουν και αφήνουν χιλιάδες συναδέλφους τους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τις απειλές της Εφορίας και τις κατασχέσεις που αυξάνονται.

Στην Αθήνα, οι Επιτροπές Αγώνα στα ταξί, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, το Σωματείο Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Ελαφρών Μεταφορών ΔΧ Αττικής και άλλοι, διοργάνωσαν συγκέντρωση το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι τη φοροεξόντωσή τους με τους νόμους 4172, 4174, 4223 και το νέο Κώδικα δεοντολογίας με τους οποίους: Καταργήθηκε το αφορολόγητο. Επιβλήθηκε φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Επιβλήθηκαν τέλη επιτηδεύματος και αλληλεγγύης σε όλους τους επαγγελματίες. Επιβάλλεται στη μικρή επιχείρηση να έχει λογιστή σε καθημερινή βάση, μιας και τα πρόστιμα που προβλέπονται ακόμα και για την πιο απλή παράλειψη είναι εξοντωτικά.

Ταυτόχρονα, τα χρέη προς το Δημόσιο συσσωρεύονται μαζί με τους φόρους και τα χαράτσια και οδηγούν σε πλειστηριασμούς σπιτιών, ενώ υλοποιείται και το μέτρο για κατασχέσεις με ηλεκτρονικό τρόπο από τραπεζικούς λογαριασμούς. Ολα αυτά, διαμορφώνουν ένα εξοντωτικό πλαίσιο λειτουργίας της μικρής επιχείρησης. Ηδη, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στα όρια της εξόντωσης με τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα.

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
«Κανείς μας δεν πιστεύει ότι με 10.000 ευρώ εισόδημα και 5.000 ευρώ φόρο θα έχουμε μέλλον, αν τώρα δεν οργανώσουμε την πάλη μας», αναφέρουν ενδεικτικά οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί. Αντιπροσωπεία των αυτοαπασχολούμενων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, στον οποίο επέδωσε υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης.

Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, οικογενειακό στα 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος. Απαγόρευση των κατασχέσεων για χρέη στο Δημόσιο και τις τράπεζες. Ακόμα, απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από μέρος ή και το σύνολο των χρεών όταν πιστοποιηθεί η μερική ή και πλήρης αδυναμία αποπληρωμής τους, αντίστοιχα. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν χτες στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών και στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ και το ΤΣΜΕΔΕ. Συμμετείχαν επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, μαζί με εργαζόμενους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους από τον κλάδο των κατασκευών και δικηγόρους, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και στην ΠΑΣΕΒΕ. Οπως κατήγγειλαν, το επόμενο διάστημα αναμένονται 220.000 ειδοποιητήρια με κατασχέσεις για οφειλές στον ΟΑΕΕ!

Την κινητοποίηση οργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων (ΣΜΑΕΘ), ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Επιπλοποιών (ΣΒΕΘ), ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου (ΕΣΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, το Σωματείο Δερμάτινων Γουναρικών (ΣΔΓΘ) οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των κλαδικών σωματείων, που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες, και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών.

Εξω από το ΚΕΑΟ, κατήγγειλαν τη λειτουργία του ως ενός επιπλέον μηχανισμού εκβιασμού και κατασχέσεων. Επιπλέον, σημείωσαν ότι η μεγάλη και μακροχρόνια ανεργία, η δουλειά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τα τσακισμένα μεροκάματα, η ανασφάλιστη εργασία, η αβάσταχτη φορολογία και τα χαράτσια, επιδεινώνουν την κατάσταση της λαϊκής οικογένειας.

Μεταξύ άλλων, απαίτησαν: Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Αποποινικοποίηση των οφειλών. Πάγωμα των χρεών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αφαίρεση των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων. Να μειωθούν δραστικά οι εισφορές. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και επίδομα ανεργίας σε όλους που κλείνουν τις επιχείρησης τους από αδυναμία συνέχισης, αλλά και σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ξεκινάει σήμερα το δεκαήμερο Δράσης στο Εμπόριο

Απεργία την Κυριακή για τους εμποροϋπαλλήλους αποφάσισε η ΟΙΥΕ

Με περιοδείες σε καταστήματα, συσκέψεις και συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων του Εμπορίου ξεκινάει σήμερα το δεκαήμερο Δράσης της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, που θα διαρκέσει ως τις 20 Ιούλη. Η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας ενισχύεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε ήδη τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο, σε εννιά τουριστικές περιοχές, με προοπτική να γενικεύσει το μέτρο μετά την άνοιξη του 2015.

Στόχος της δράσης, που θα αναπτυχθεί τις επόμενες μέρες από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, είναι να αναδειχτούν τα ζητήματα της απλήρωτης δουλειάς, της κυριακάτικης αργίας, των εργασιακών σχέσεων, των Συλλογικών Συμβάσεων, του Ασφαλιστικού. Επίσης, να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να ασκηθεί πίεση σε εργοδότες και κυβέρνηση για την απλήρωτη δουλειά στον κλάδο, για τις απολύσεις που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, σωματεία της Αττικής προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 17 Ιούλη. Τέλος, σχεδιάζονται πρωτοβουλίες κοινής δράσης με τα σωματεία των αυτοαπασχολουμένων της ΠΑΣΕΒΕ, των αγροτών της ΠΑΣΥ, των φοιτητών - σπουδαστών του ΜΑΣ, των Γυναικείων Συλλόγων της ΟΓΕ.

Στο μεταξύ, σε χτεσινή της συνεδρίαση η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων αποφάσισε να κηρύξει απεργία στο Εμπόριο την ερχόμενη Κυριακή 13 Ιούλη, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για «πιλοτική» λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο.

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τη νέα επίθεση στην αργία της Κυριακής και καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, με οργανωμένο αγώνα να βάλουν φρένο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ενωση Λογιστών Αθήνας και το Παράρτημα Λογιστών Πειραιά.

Να αποκατασταθεί η «ισόβια σύνταξη» στις πολύτεκνες

Με το νόμο 4093 του 2012, η κυβέρνηση μαζί με τις αιματηρές περικοπές, που επέβαλλε σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, κατάργησε και τη λεγόμενη «ισόβια σύνταξη» που λάμβαναν χιλιάδες πολύτεκνες μητέρες. Σημειώνεται ότι η οικονομική αυτή ενίσχυση δινόταν από το 1990 και ανερχόταν στο ποσό των 102 ευρώ το μήνα, ως ελάχιστη αναγνώριση του δύσκολου ρόλου αυτών των γυναικών και της προσφοράς τους στη δημιουργία και την ανατροφή πολύτεκνων οικογενειών.

Από την ψήφιση του αντιλαϊκού αυτού μέτρου, έχουν περάσει τουλάχιστον 20 μήνες και, παρά τις διαμαρτυρίες από πολύτεκνες μητέρες, αλλά και φορείς, «το αυτί της κυβέρνησης δεν ιδρώνει». Η κυβέρνηση ξεχνά ότι η «σύνταξη» αυτή ήταν ένα ελάχιστο βοήθημα σ' αυτές τις γυναίκες, οι οποίες, κάτω από το βάρος των οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τα γηρατειά τους. Τώρα, τους έχουν στερήσει και αυτό το ελάχιστο επίδομα, και την ίδια ώρα «οδύρονται» υποκριτικά για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.

Συναυλίες και εκδηλώσεις από Λαϊκές Επιτροπές
  • Συναυλία στην Κεντρική Πλατεία της Ηλιούπολης, σήμερα Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, θα δώσουν οι μαθητές του «Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης» της Λαϊκής Επιτροπής Ηλιούπολης, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σχολική χρονιά, αλλά και τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του «Φροντιστηρίου» για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
  • Εκδήλωση, με αφορμή το τέλος των μαθημάτων αλληλεγγύης, που έγιναν για δεύτερη συνεχή χρονιά σε παιδιά ανέργων, διοργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Στην εκδήλωση, που θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στο Αλσος Αλκαζάρ, θα μιλήσει ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του ΕΚΛ, θα γίνει βράβευση των μαθητών και των εκπαιδευτικών, θα υπάρξει μουσικό πρόγραμμα και θα μοιραστούν σε όλους αναψυκτικά.
  • Αντιφασιστική συναυλία οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, την Παρασκευή 11 Ιούλη, στις 9 μ.μ. στο Θέατρο «Φοίνικα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ