ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Ενάντια στον αντικομμουνισμό, στην απαγόρευση των ΚΚ και των συμβόλων τους

Από κινητοποίηση το 2009 στην Καστοριά των Οργανώσεων του ΚΚΕ ενάντια στον αντικομμουνισμό
Από κινητοποίηση το 2009 στην Καστοριά των Οργανώσεων του ΚΚΕ ενάντια στον αντικομμουνισμό
Η «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», στην οποία συμμετέχουν 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, σε ανακοίνωσή της για αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, σημειώνει:

«Τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα πρέπει να εκτιμηθούν με βάση την ιστορική πείρα, με κριτήριο την πάλη και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Από τη δεκαετία του '90 είμαστε μάρτυρες της συνεχιζόμενης πλαστογράφησης της Ιστορίας. Ενα κύμα χυδαίου αντικομμουνισμού πλήττει την Ευρώπη και προσπαθεί να συκοφαντήσει την ιστορική προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς, κατ' αναλογία με τη συνεχή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του πληθυσμού στις χώρες της ΕΕ.

Η "Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους" αποκαλύπτει τη σαθρότητα των επιχειρημάτων των αντικομμουνιστικών δυνάμεων, που σήμερα έχουν την εξουσία και μαζί τον έλεγχο των μηχανισμών προπαγάνδας.

  • Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που εγκρίθηκαν από τα κοινοβούλια μερικών πρώην σοσιαλιστικών κρατών τα οποία εντάχθηκαν στην ΕΕ, αποτελούν τη συνέχεια της διαδικασίας της ιδεολογικής - πολιτικής επίθεσης της άρχουσας τάξης για την επιβολή των συμφερόντων της.
  • Οι αλλαγές αυτές βασίζονται στις κυρίαρχες θεωρίες του ολοκληρωτισμού, που αναπτύχθηκαν τον 20ό αιώνα στις ΗΠΑ ως ιδεολογικό όπλο στην πάλη ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, το σοσιαλισμό και που καθιέρωσαν την εξίσωση ανάμεσα στο ναζισμό και τον κομμουνισμό. Η ιδεολογία του ολοκληρωτισμού έγινε η επίσημη ιδεολογία της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε πολλά κράτη-μέλη της, αλλά και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη. Ο στόχος της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας είναι η θωράκιση της δικτατορίας του κεφαλαίου. Οι υποστηριχτές του συστήματος γνωρίζουν καλά ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει θετική γνώμη για το σύστημα και ρίχνουν βάρος στην πλύση εγκεφάλου, τη χειραγώγηση και τον εκφοβισμό των λαών. Ο στόχος είναι η ποινικοποίηση της πάλης για το σοσιαλισμό, που είναι η πραγματική εναλλακτική στον καπιταλισμό, ώστε οι λαοί να τρομοκρατηθούν και να παραιτηθούν από την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Η ένταση της αντικομμουνιστικής επίθεσης συνολικά και ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και η απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης η οποία επιδείνωσε την κατάσταση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ενίσχυσε το φόβο και την ανασφάλεια για το μέλλον. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Ουκρανίας, όπου οι ΗΠΑ και η ΕΕ στηρίζουν μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν ακόμα και φασιστικά κόμματα. Καταγγέλλουμε τον αντικομμουνισμό και τις πράξεις βανδαλισμού ενάντια στα μνημεία του Λένιν και άλλα αντιφασιστικά μνημεία. Καταδικάζουμε τα σχέδια απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και της κομμουνιστικής ιδεολογίας στην Ουκρανία.

Η αντικομμουνιστική εκστρατεία έχει συγκεκριμένες εκδηλώσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου διεξάγεται με νόμους που εστιάζουν στην παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και με μια ιδεολογική εκστρατεία, με στόχο τη δυσφήμιση της πάλης για το σοσιαλισμό, δείχνοντας έτσι το φόβο της άρχουσας τάξης για το ενδεχόμενο μιας αυξανόμενης επαναστατικής δράσης των εργαζόμενων μαζών.

Επίσης, η αντικομμουνιστική επίθεση συμβαδίζει με την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και επιχειρεί να εμποδίσει την πάλη των κομμουνιστών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς.

  • Σε αυτές τις συνθήκες σημειώνουμε την ενίσχυση των δυνάμεων του φασισμού και την ανάπτυξη των φιλο-φασιστικών τάσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του μιλιταρισμού. Αποδεικνύεται πως ο καπιταλισμός είναι η μήτρα του φασισμού, που αποτελεί το εργαλείο του ενάντια στην πάλη του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.
  • Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αποτελούν το νομικό στήριγμα για πολιτικές δίκες και παρεμβάσεις που εμποδίζουν την αντικειμενική ιστορική έρευνα, προδικάζοντας τα αποτελέσματά της και αξιοποιώντας τα για τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού.

Η "Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους" καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την αντίσταση ενάντια στις διώξεις σε βάρος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και την απαγόρευση των συμβολών τους, για να καταργηθεί στην πράξη κάθε αντικομμουνιστικό μέτρο. Ο αγώνας της εργατικής τάξης πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτό το καθήκον, καθώς η αντικομμουνιστική εκστρατεία επιχειρεί να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στον τελικό στόχο της χειραφέτησης όλων των εκμεταλλευόμενων ανθρώπων. Συνεχίζουμε την πάλη μας παρά τους αντικομμουνιστικούς νόμους. Τα επιχειρήματά τους είναι έωλα και σαθρά και μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά, σε κοινή πάλη με τις λαϊκές δυνάμεις».

Τα κόμματα που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία» είναι τα εξής:

Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσία), Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Νέα καμπάνια για την απελευθέρωσή τους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα καμπάνια από τις 4 έως τις 11 Ιούνη ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει στην Ουάσιγκτον η Διεθνής Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Κουβανών αγωνιστών που εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Δύο από τους 5 Κουβανούς αγωνιστές έχουν ήδη απελευθερωθεί και συγκεκριμένα ο Ρενέ Γκονζάλες, τον Οκτώβρη του 2011, και ο Φερνάντο Γκονζάλες στα τέλη του φετινού Φλεβάρη, ωστόσο παραμένουν στις αμερικανικές φυλακές εκτίοντας βαριές ποινές, ακόμα και δις ισόβια, οι Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο και Αντόνιο Γκερέρο.

Στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν θα συμμετάσχουν προσωπικότητες, νομικοί, συγγραφείς, συνδικαλιστές, που συμμετέχουν στο παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης. Η δράση αυτή θα είναι άλλη μια ευκαιρία καταγγελίας του εγκληματικού πολύμορφου αποκλεισμού που έχουν επιβάλει εδώ και 52 χρόνια οι ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, σε μια προσπάθεια να στραγγαλίσουν την επανάσταση και το σοσιαλισμό.

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές, που έγιναν σύμβολο ηρωισμού σε όλον τον κόσμο, είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί επειδή αποκάλυψαν στις αμερικανικές αρχές τη δράση των αντικουβανικών οργανώσεων της μαφίας του Μαϊάμι, που οργανώνουν δολιοφθορές και εγκληματικές πράξεις ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, με πάνω από 3.500 νεκρούς. Βέβαια, η εγκληματική αυτή δραστηριότητα γίνεται με την ανοχή όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων και βέβαια ο λόγος της σύλληψης για «κατασκοπεία και συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους» ήταν κατασκευασμένος και προσχηματικός. Στη διάρκεια της δίκης το 1998 και της καταδίκης το 2001 και στα εφετεία που ακολούθησαν, το σαθρό κατηγορητήριο κατέπεσε πολλές φορές, ωστόσο επιβλήθηκαν για πολιτικούς λόγους αυστηρές ποινές και σκληρές συνθήκες απομόνωσης και διώξεων.

Αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών στην Κούβα

Σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της Κούβας, από την 1η Ιούνη φέτος θα ισχύσουν σημαντικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Το μέτρο αφορά πάνω από 440.000 εργαζόμενους στο σύστημα Υγείας της χώρας και τους υγειονομικούς που συμμετέχουν στα διεθνιστικά προγράμματα που προσφέρει η Κούβα με διακρατικές συμφωνίες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, σε προγράμματα γενικής ιατρικής, οφθαλμολογίας (η γνωστή «Επιχείρηση Θαύμα»), οδοντιατρικής και άλλων ειδικοτήτων. Οι αυξήσεις που θα δοθούν είναι της τάξης του 40% έως 60%, και γίνονται ως μια ανταπόδοση στη σημαντική προσφορά των υγειονομικών στην κοινωνία.

ΣΥΡΙΑ
Επιθέσεις σε Χαλέπι και Λατάκεια

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε Χαλέπι και Λατάκεια φάνηκαν χτες να επικεντρώνουν τις επιθέσεις τους οι δυνάμεις συριακών και ξένων «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων, μετά τις πρόσφατες νικηφόρες επιχειρήσεις του συριακού στρατού και την ανακατάληψη στρατηγικών περιοχών ιδιαίτερα προς τη μεριά των συνόρων της Συρίας με το Λίβανο.

Οπως μετέδωσαν χτες διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επίθεση ισλαμιστών ενόπλων με όλμους στην πόλη του Χαλεπίου είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 20. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, οι όλμοι έπεσαν στα προάστια της πόλης αλ Τιλέλ και Σαρ αλ Νιλ, προκαλώντας παράλληλα και εκτενείς υλικές ζημιές σε κατοικίες.

Το ίδιο 24ωρο αναφέρθηκε επίθεση με ρουκέτες και στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων του πανεπιστημίου αλ Τισχρίν στα βόρεια περίχωρα της Λατάκειας, όπου νωρίτερα είχε μεταφερθεί σε φορτηγά πλοία περίπου το 50% των συριακών χημικών όπλων.

Αλβανοί πρώην κομάντος στο πλευρό των ισλαμιστών

Στο μεταξύ, «σκανδαλώδη» χαρακτήρισαν χτες αρκετά ΜΜΕ στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, τις αποκαλύψεις της Γενικής Εισαγγελίας ότι ανάμεσα στους Αλβανούς ισλαμιστές που πολεμούν σαν «εθελοντές» - μισθοφόροι στη Συρία στο πλευρό εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων είναι και πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων του αλβανικού στρατού που εκπαιδεύτηκαν από το NATO και που υπηρέτησαν σε χώρες, όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ στο πλαίσιο της αλβανικής συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλβανικών εφημερίδων, η Γενική Εισαγγελία, που διεξάγει έρευνα για την υπόθεση συμμετοχής Αλβανών στον πόλεμο στη Συρία, έχει ήδη εξακριβώσει ότι τουλάχιστον τρεις από αυτούς τους «εθελοντές» - μισθοφόρους ανήκαν στις ειδικές δυνάμεις του αλβανικού στρατού. Ο ένας έχει σκοτωθεί και άλλοι δύο έχουν επιστρέψει πίσω στην Αλβανία και ανακρίνονται.

Επισήμως έχει ανακοινωθεί πως πολεμούν στο πλευρό των λεγόμενων «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων της Συρίας 86 Αλβανοί ισλαμιστές, εκ των οποίων έξι έχουν σκοτωθεί, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ