ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
Γέμισε απ' άκρη σ' άκρη το πάρκο «Τρίτση»
  • Με τις καλύτερες προοπτικές άνοιξε χτες τις πύλες του το Φεστιβάλ
  • Αύριο θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Ενα αδιάκοπο ποτάμι κόσμου έμπαινε μέχρι αργά το βράδυ από την κεντρική πύλη του Φεστιβάλ
Ενα αδιάκοπο ποτάμι κόσμου έμπαινε μέχρι αργά το βράδυ από την κεντρική πύλη του Φεστιβάλ
Ενας διαφορετικός κόσμος ξεδιπλώνεται και φέτος, στο 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Αττικής μέσα από τις πλούσιες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ήρθαν σε επαφή, χτες, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, με το κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προς το λαό: «Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη».

Κάθε «πόστο», κάθε χώρος, κάθε δραστηριότητα - γεμάτη από κόσμο - αποκάλυπτε σε φοιτητές, νέους εργαζόμενους, άνεργους, μαθητές, νέα ζευγάρια, λαϊκές οικογένειες, αυτό το περιεχόμενο: «Το έχει ανάγκη» για «επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του», «για τη σοσιαλιστική κοινωνία που καταργεί τη μισθωτή σκλαβιά και την ανεργία», για «αθλητισμό που δεν είναι εμπόρευμα», γιατί «ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Για να «σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων» και να έρθει «ο λαός στην εξουσία».

Ξεχωριστή θέση δίπλα στους χώρους ΑΕΙ - ΤΕΙ, νέων εργαζομένων, Λαϊκής Συμμαχίας, θεραπευτικών κοινοτήτων και των συλλόγων γονέων, η έκθεση «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό» δίνει ελπίδα και προοπτική.

Φέτος, η αλληλεγγύη, ως στοιχείο συμπόρευσης με το ΚΚΕ και ενδυνάμωσης των λαϊκών αγώνων, παίρνει «σάρκα και οστά» και στις φεστιβαλικές εκδηλώσεις: Στον ξεχωριστό χώρο όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα, ρούχα, σχολικά είδη, παιχνίδια, για άνεργους, απεργούς, μετανάστες και ήδη από χτες καταφτάνουν τα πρώτα πακέτα.

Κάτω από το σύνθημα «Ενας για όλους και όλοι για έναν» ενώνονται και οι μαθητές στο Μαθητικό Στέκι, όπου γίνονται εγγραφές στα ενισχυτικά μαθήματα από Λαϊκές Επιτροπές και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Εκεί, εκτός από τις συναυλίες, τις συζητήσεις, την προτροπή «λέμε την αλήθεια στο μάθημα - βγάζουμε εκτός ύλης τα μαθήματα υποταγής» και τους αγώνες του πινγκ - πογκ, οι φωνές παιδιών 9 - 13 χρόνων δίνουν το δικό τους δυναμικό στίγμα. Οι μικροί επισκέπτες ζωγραφίζουν τα λευκά ταμπλό, φτιάχνουν πολύχρωμα πλακάτ και πανό ενάντια στον πόλεμο, για τον ελεύθερο χρόνο, για το σχολείο τους. Με αυτά θα πάρουν μέρος - όπως έλεγαν - και στην αυριανή συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ που θα απευθύνει χαιρετισμό.

Οσο περνούσε η ώρα ο κόσμος πλήθαινε. Στον παιδότοπο οι κάτοικοι-επισκέπτες του πάρκου με τα παιδιά τους συναντήθηκαν με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ και με τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, πήραν μέρος στις δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης.

Στη Διεθνούπολη - με 24 αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο - κοντοστάθηκαν και συζήτησαν για την κατάσταση στις άλλες χώρες. Φυσικά, την τιμητική του είχε το «κουβανέζικο μπαρ».

Στο πόστο του Πολιτισμού μέσα από πρωτότυπες εικαστικές συνθέσεις οι νεολαίοι, οι νέοι δημιουργοί καλούνται να προβληματιστούν: «Σ' αυτή την εποχή των αποφάσεων πρέπει και η τέχνη να πάρει την απόφασή της».

Και φέτος το Φεστιβάλ «μιλάει» στις καρδιές και στις ανάγκες κάθε επισκέπτη. Στην ανάγκη για συζήτηση, για διέξοδο, για δύναμη κι αλληλεγγύη, για θέατρο, ψυχαγωγία, ερασιτεχνική δημιουργία, αλλά και διασκέδαση με γνωστούς κι αγαπημένους καλλιτέχνες.

Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00 «Τέκνο της ανάγκης και της οργής», μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στα 45 χρόνια της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Γιώργος Γεωργακάκης, Χριστίνα Καγιάφα, Σύλβια Καπερνάρου, Θοδωρής Καρέλλας, Γιώργος Μεράτζας, Νατάσα Μουσάδη, Γιώργος Σαρρής, Ερση Φτούλη. Στην εκδήλωση επίσης θα συμμετάσχουν τραγουδιστές, μέλη του ιστορικού συγκροτήματος της ΚΝΕ «Ταμπούρι». Ακόμα οι ηθοποιοί: Αντώνης Γουγής, Χρήστος Δαλαμάγκας, Ελίνα Καπετάνου, Ηρα Ρόκου. Απαγγελία: Κώστας Καζάκος

22.15 Μάρθα Φριτζήλα - «The Kubara Project»

23.30 Συναυλία με τους Λ. Μαχαιρίτσα - Μπ. Στόκα - Δ. Σταρόβα

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 «Το παλιό που έρχεται ντυμένο σα νέο». Συζήτηση για τις προσπάθειες της αστικής τάξης να ενσωματώνει την οργή και την αγανάκτηση της νεολαίας και η απάντησή μας. Ομιλητής: Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30 Αφιέρωμα στην «Κυρα - Θάλασσα» του δημοτικού μας τραγουδιού, Δόμνα Σαμίου. Συμμετέχουν: Η ορχήστρα Θοδωρή Γεωργόπουλου, Μιχάλη Ζάμπα (συνεργατών της Δόμνας Σαμίου), ο Φλώριος Κρητικός, ο επονομαζόμενος και «Τίγρης», με τον Βαγγέλη Κορρέ και τον Στέφανο Ψαρρά, το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» σε ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια. Η επιμέλεια της εκδήλωσης, το αναλόγιό της και η ανθολόγηση φωτογραφιών και video που θα προβληθούν είναι του Αλέξανδρου Λαμπρίδη.

23.30 Λαϊκό γλέντι με τους Βαγγέλη Κορακάκη - Γεράσιμο Ανδρεάτο.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

20.00 «Chloes» (Νέο Ηράκλειο).

20.30 «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβε τον!». Συζήτηση με Ελληνες μαθητές στη Γερμανία μέσω «Skype»

21.00 Συναυλία με τους Υπεραστικούς

21.30 Συναυλία με τους Φ. Ανδρικόπουλο - Δ. Καρρά - «Αντίπερα Οχθη».

22.30 Συναυλία με τους Πάνο Μουζουράκη και «Big Band Project»

23.30 Συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

19.30 «Ο τροχός της ιστορίας», μουσικοχορευτική σπονδυλωτή σάτιρα από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνακάκης.

ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΝΕΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

19.00 «Ενα κι ένα κάνουν δύο...», μουσικοθεατρική παράσταση για την ανεργία από την ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΝΕ.

20.45 «Κυνηγοί Ονείρων».

21.15 «Bad in Bed».

21.45 Κρητικό γλέντι με τους Ν. Δελέγκο, Κ. Φόβο, Κ. Γαλλιό, Σ. Κουτουζό.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

19.30 «Ο χαμένος θησαυρός», διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ (για παιδιά 2-6 ετών).

20.30 «Μια γιορτή στου Νουριάν», θεατρική παράσταση του Φ. Λούντβιγκ, σε σκηνοθεσία Π. Δεντάκη και Β. Κουκαλάνι (για ηλικίες 6 ετών και άνω).

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.00 Παρουσίαση έργων κλασικής μουσικής.

19.30 Συζήτηση: «Υπάρχει τέχνη που δεν είναι στρατευμένη;». Θα μιλήσουν η Ελένη Μηλιαρονικαλάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ και ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μηλιώνης.

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.30 «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Θα μιλήσει ο Ελισσαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ τους ΚΚΕ και υπεύθυνος τους Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

19.30 Εκδήλωση με θέμα: «ΕΠΟΝ και αθλητισμός».

20.00 Επίδειξη - σεμινάρια μαχητικών αθλημάτων: Πάλη (από την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης), Παγκράτιο (Ελληνική Ομοσπονδία Παγκράτιου Αθλήματος), Πυγμαχία (από διακεκριμένους αθλητές και από τον πρώην διεθνή προπονητή Λευτέρη Λειβάδη), Τζούντο (από διακεκριμένους αθλητές).

20.30 Αγώνας Σκακιού Σιμουλτανέ του Διεθνή Μετρ Κώστα Μουτούση.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

21.00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Κώστα Βάκκα.

23.00 «Ερνστ Τέλμαν, ο γιος της τάξης του», του Κουρτ Μάετζιγκ.

Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν για το Φεστιβάλ:

  • Σήμερα, Παρασκευή, από:

Ηλιούπολη, 6.30 μ.μ., Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Υμηττό, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Δάφνη, 6.30 μ.μ., ΤΕΦΑΑ

Ζωγράφου, 6.30 μ.μ., πλατεία Γαρδένιας

Βύρωνα, 6.30 μ.μ., πλατεία Ταπητουργείου

Νίκαια, 7.00 μ.μ., πλατεία Κουμπάκη (με στάσεις σε πλ. Χαλκηδόνας, Περιβολάκι, Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας)

Πειραιά, 6.30 μ.μ., πλατεία Πηγάδας (με στάση στην πλατεία Κοραή)

Αγ. Σοφιά (Πειραιάς), 6.30 μ.μ., 3ο ΕΠΑΛ (Βλαχάκου & Σαλαμίνος, με στάση στην πλατεία Καμινίων).

  • Αύριο, Σάββατο, από:

Ηλιούπολη, 6.30 μ.μ., από Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Υμηττό, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο

Δάφνη, 6.30 μ.μ., ΤΕΦΑΑ

Ζωγράφου, 6.30 μ.μ., πλατεία Γαρδένιας

Βύρωνα, 6.00 μ.μ., πλατεία Ταπητουργείου

Καισαριανή, 6.30 μ.μ., πλατεία Καισαριανής

Γούβα, 6.15 μ.μ., Υμηττού, έναντι της «Opel»

Νέο Κόσμο, 6.30 μ.μ., γραφεία του ΚΚΕ (Φραντζή 68)

Κουκάκι, 6.45 μ.μ., σταθμό Μετρό Συγγρού - «Φιξ»

Καλλιθέα, 6.00 μ.μ., πλατεία Δαβάκη

Νέα Σμύρνη, 6.00 μ.μ., Ομήρου και Βενιζέλου

Μπραχάμι, 6.00 μ.μ., πλατεία Ελενας Βενιζέλου

Αργυρούπολη, 6.00 μ.μ., Δημαρχείο Αργυρούπολης

Αλιμο, 6.00 μ.μ., Δωδεκανήσου 59

Πειραιά, 6.15 μ.μ., πλατεία Κοραή

Νίκαια, 6.30 μ.μ., πλατεία Κουμπάκη (με στάσεις σε πλ. Χαλκηδόνας, Περιβολάκι, Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας)

Κορυδαλλό, 6.00 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο «Πλειάδες» (Λ. Λαμπράκη)

Κερατσίνι, 6.00 μ.μ., Λ. Σαλαμίνος και Ρήγα Φεραίου (με στάση Λ. Δημοκρατίας - πλατεία Λαού, Ταμπούρια)

Πέραμα, 6.00 μ.μ., γραφεία του ΚΚΕ (Λ. Ειρήνης 73).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ