ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΤΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πρόταση κλιμάκωσης του αγώνα

Την πρόταση για νέα 48ωρη απεργία στις 23 και 24 Σεπτέμβρη και ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης καταθέτουν οι ταξικές δυνάμεις στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ. Ενάντια στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις, ενάντια στα μέτρα που τσακίζουν τη σταθερή δουλειά και συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας ΟΤΑ του ΠΑΜΕ επισημαίνεται ότι η συμμετοχή στην απεργία του κλάδου έδειξε την αποφασιστικότητά του, «έδειξε τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν». Στη βάση αυτή προτείνεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης και συγκεκριμένα:

  • 48ωρη απεργία στις 23 και 24 Σεπτέμβρη, με Γενική Συνέλευση ώστε οι ίδιοι οι συνάδελφοι να αποφασίζουν, να παίρνουν την υπόθεση της εξέλιξης και της κλιμάκωσης του αγώνα στα χέρια τους.
  • Πρόγραμμα αγωνιστικών δραστηριοτήτων από κάθε Σωματείο, από κάθε απεργιακή επιτροπή, κοινή δράση με φορείς και λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από αυτή τη βάρβαρη πολιτική.
  • Συμμετοχή στις 5 Οκτώβρη στα πανελλαδικά συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ και συμμετέχουν συνδικάτα για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, ενάντια στη φοροληστεία και σ' όλα τα χαράτσια, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας.
  • Προετοιμαζόμαστε όλοι οι κλάδοι, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για νέα προειδοποιητική πανελλαδική, πανεργατική απεργία μέσα στον Οκτώβρη. Επιδιώκουμε η γενική αυτή απεργία να μην έχει προηγούμενο, να δείξει ο λαός μας την τεράστια δύναμή του, να τρομοκρατήσει κυβέρνηση - πλουτοκρατία - ΕΕ, να τους ανατρέψει. Τέτοια γενική απεργία θέλουμε και για μια τέτοια σύγκρουση πρέπει να προετοιμαστεί το κίνημα.
  • Με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων καταδικάζουμε τη δολοφονική συμμορία, τα ναζιστικά σκουπίδια της Χρυσής Αυγής, τα μαντρόσκυλα των αφεντικών, που δολοφόνησαν ένα νέο άνθρωπο στο Κερατσίνι, που οργάνωσαν δολοφονική επίθεση ενάντια σε στελέχη και μέλη του ΚΚΕ.
Δεύτερη μέρα της πανδημοσιοϋπαλληλικής 48ωρης

Στη χτεσινή δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας στην Αθήνα έγιναν κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία και από τους εργαζόμενους στη Δημοτική Αστυνομία. Η πρώτη έγινε έξω από το ΤΕΑΔΥ και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι δημοτικοί αστυνομικοί, που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα την ερχόμενη Δευτέρα, συγκεντρώθηκαν στην Αγίου Κωνσταντίνου και επίσης έκαναν πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό δεν προέκυψε κάτι καινούριο.

Στις συγκοινωνίες

Πρόταση για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στις συγκοινωνίες κατέθεσαν σε σύσκεψη των σωματείων των αστικών συγκοινωνιών Αττικής και στο σιδηρόδρομο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Πρότειναν: Πρώτον, το αμέσως επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις σε αστικές συγκοινωνίες και ΟΣΕ, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κλαδική 24ωρη προειδοποιητική απεργία με αιτήματα: Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για μεταφορές λαϊκή περιουσία. Διεκδίκηση ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών, για μισθούς στα επίπεδα του 2009. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου για όλους και δωρεάν για τους ανέργους, φοιτητές, ΑμΕΑ. Πληρότητα τροχαίου υλικού και ασφαλής κυκλοφορία του. Προσλήψεις με συγκροτημένα δικαιώματα. Δεύτερον, παναττική σύσκεψη συνδικάτων για κλιμάκωση κοινής δράσης, κοινούς αγώνες, διεκδίκηση κοινών αιτημάτων.

Οπως σημειώνουν οι ταξικές δυνάμεις σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι άλλες παρατάξεις, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώθηκε, για άλλη μια φορά, ότι κινούνται μεταξύ του κλαδικού βολέματος, της αποσπασματικότητας των αιτημάτων και της περιθωριοποίησης του ρόλου των εργαζομένων. Είναι αυτές που, υιοθετώντας τη λογική της απελευθέρωσης, της ανταγωνιστικότητας και προσφάτως της «υγιούς επιχειρηματικότητας», στηρίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

ΑΝΕΡΓΙΑ Β' ΤΡΙΜΗΝΟ 2013
Εξι στους δέκα νέους κάτω των 24 ετών είναι άνεργοι

Το 95% των ανέργων αναζητά πλήρη απασχόληση

Τα πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας καταγράφονται στα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και για το β' τρίμηνο του 2013. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 27,1% από 23,6% το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο και 27,4 το προηγούμενο. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.305.435 άτομα. Ετσι έχουμε αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 15,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.632.184 άτομα, και είναι μειωμένος κατά 4,2% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2012.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανήλθε στο 31,1% και των ανδρών στο 24,1%. Σχεδόν έξι στους δέκα νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών (το 59%) είναι άνεργοι, και μάλιστα μεταξύ των νέων γυναικών το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 65,1%! Πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 53,9% και 62,1% αντίστοιχα. Διαψεύδεται έτσι παταγωδώς ο ισχυρισμός, ότι η περικοπή του κατώτερου μισθού κατά 32% που επιβλήθηκε πριν ένα χρόνο ειδικά για τους νέους, θα διευκόλυνε δήθεν την απασχόληση των νέων. Αποδεικνύεται ότι τους μόνους που διευκόλυνε πραγματικά είναι τους επιχειρηματίες που στο πρόσωπο των νέων διαθέτουν το πιο φθηνό εργατικό δυναμικό.

Το ποσοστό των ανέργων «νέων» που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 23%, ενώ των μακροχρόνιων ανέργων (άνεργοι πάνω από 12 μήνες) έχει εκτιναχτεί στο 66,8% από 56,5% πέρυσι! Το 94,8% των ανέργων που αναζητούν εργασία θέλουν να εργαστούν με πλήρη απασχόληση και μόλις το υπόλοιπο 5,2% θέλουν μερική ή δεν τους ενδιαφέρει αν θα είναι μερική ή πλήρης. Το ποσοστό ανεργίας των ξένων υπηκόων ανέρχεται στο 38,3% έναντι 26,1% που είναι η ανεργία στους Ελληνες εργαζόμενους.

Οσον αφορά στους απασχολούμενους, το 62,9% είναι μισθωτοί, το 25,5% αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, το 6,7% αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό και το 4,9% εργάζεται βοηθός σε οικογενειακή επιχείρηση.

ΒΟΛΟΣ
Κεντροαριστερές διώξεις συνδικαλιστών

Σε προσωπικό του φέουδο έχει μετατρέψει το Δήμο Βόλου ο Π. Σκοτινιώτης. Αυτοπροβάλλεται ως τοποτηρητής της νομιμότητας και της ηθικότητας, αλλά ο ίδιος χρησιμοποιεί αρμοδιότητες που έχει για να στοχοποιήσει εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί την υποδομή του Δήμου Βόλου, τα μηχανήματα, την υπηρεσία του Γραφείου Τύπου, εργατοώρες από τους εργαζόμενους για να ενημερώνει για τις προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες και τη συμμετοχή του στην κίνηση των πέντε δήθεν «νέων αστεριών της κεντροαριστεράς». Κατά παραγγελία της Δημοτικής Αρχής, γίνεται εισαγγελική έρευνα και ως πιθανοί κατηγορούμενοι εξετάζονται δύο συνδικαλιστές, η Εύη Καρυδάκη και ο Θόδωρας Τσαλούχας, για κινητοποιήσεις που έγιναν όχι από τους συγκεκριμένους δύο συνδικαλιστές, αλλά αποφασίστηκαν από την ΠΟΕ-ΟΤΑ και από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο Βόλο. Τον Θ. Τσαλουχά τον έχει μεταθέσει ήδη στην Πορταριά ώστε να τον αποκόψει από τους εργαζόμενους, ενώ την Καρυδάκη τη μετακίνησε σε υπηρεσία που πρόκειται να καταργηθεί.

Τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής ως σύγχρονο διώκτη της συνδικαλιστικής δράσης κατήγγειλε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ο οποίος μίλησε για οργανωμένο και μελετημένο σχέδιο δράσης από τη Δημοτική Αρχή και από το Δήμαρχο Σκοτινιώτη, για στοχοποιημένη και συνεχόμενη συνδικαλιστική δίωξη των δύο συγκεκριμένων συνδικαλιστών. Την εικόνα συμπλήρωσε ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ Απ. Νάνος που αποκάλυψε ότι ο δήμαρχος πρωτοστατεί στην καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας κι έφερε σαν παράδειγμα τη μη απόδοση στους εργαζομένους του γάλακτος που δικαιούνταν για τα χρόνια 2011 και 2012, γεγονός που έχει καταγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να είναι αντιμέτωπος με τον ενδεχόμενο να υπάρχει εναντίον του μηνυτήρια αναφορά για μη εφαρμογή της Σύμβασης.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΝΙΚΑΣ»: Μηχανή δε δούλεψε κατά τη χτεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στη «ΝΙΚΑΣ». Με μαζική συμμετοχή απαίτησαν την άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου συνδικαλιστή Π. Ματσώκη. Την απεργία αποφάσισε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καθώς και η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, προχτές το πρωί, στο χώρο του εργοστασίου, ομόφωνα. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη γίνει καμιά άλλη απόλυση, καμιά μείωση μισθών. Το συνδικάτο επισημαίνει ότι αυτή η απόλυση είναι η αρχή συνολικότερων αντεργατικών εξελίξεων στην εταιρεία.

«ΙΝΜΑΙΝΤ»: Τετράωρη στάση εργασίας κάνουν σήμερα Παρασκευή (7 π.μ. - 11 π.μ.) οι εργαζόμενοι ηλεκτροτεχνίτες της εταιρείας «ΙΝΜΑΙΝΤ», θυγατρικής της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», ενάντια στην απόπειρα της εργοδοσίας να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης των ηλεκτροτεχνιτών. Αν και έληξε από το Μάη η μετενέργεια των συμβάσεων των ηλεκτροτεχνιτών, ωστόσο, έχει ήδη υπογραφεί από κάποιους εργοδοτικούς φορείς νέα σύμβαση. Ομως η εργοδοσία της «ΙΝΜΑΙΝΤ» κάνοντας χρήση των νόμων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, αρνείται να εφαρμόσει τη σύμβαση, επειδή δεν είναι μέλος της εργοδοτικής οργάνωσης που την υπέγραψε.

ΦΑΡΜΑΚΟ: Σε συμμετοχή στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου καλεί η Ομοσπονδία Φαρμάκου τα σωματεία, τις επιτροπές εργαζομένων και εργαζόμενους Αττικής και Βοιωτίας. Η συνεδρίαση θα γίνει την Κυριακή 22 Σεπτέμβρη, 11 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Αθήνα, Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος). Θέματα της συνεδρίασης - σύσκεψης είναι η οργάνωση της δράσης μπροστά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 5 Οκτώβρη και για την προκήρυξη γενικής απεργίας. Επίσης θα απασχολήσουν τα ζητήματα όπως η ΣΣΕ του κλάδου, οι γενικότερες εξελίξεις, τα νέα μέτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ