ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε γενικές συνελεύσεις σήμερα οι εκπαιδευτικοί

Δυναμικό «παρών» από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα χτεσινά απεργιακά συλλαλητήρια

Eurokinissi

Δυναμικό «παρών» από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα χτεσινά απεργιακά συλλαλητήρια
Το σχεδιασμό της δράσης τους και τις εκτιμήσεις από την πορεία του απεργιακού τους αγώνα συζητούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις γενικές τους συνελεύσεις. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις συνελεύσεις και συνέχιση του αγώνα με τη μορφή των 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών με κινητοποιήσεις την πρώτη μέρα και γενικές συνελεύσεις τη δεύτερη. Μια μορφή που εξασφαλίζει ότι ο κλάδος θα συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων, θα οργανώνει και θα ελέγχει, θα κάνει δική του υπόθεση την επιτυχία της απεργίας. Με πλαίσιο και προσανατολισμό που θα συσπειρώνει τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους μαθητές σε έναν κοινό αγώνα για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών, ενάντια στην πολιτική που χτυπά πολύμορφα το μορφωτικό δικαίωμα και διαλύει τις εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση.

Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζουν μέχρι και την Παρασκευή την πενθήμερη απεργία που αποφάσισε η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Χτες, τα ποσοστά συμμετοχής παρέμειναν υψηλά, ξεπερνώντας το 50% και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνώντας το 70 και το 80% όπως: Κεφαλονιά με 72%, Σάμος 86%, Ρέθυμνο και Ηράκλειο 87%, Καρδίτσα 79%, Λευκάδα 75%, Κέρκυρα 77%.

Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο Παρασκευή προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Χτες, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πλειοψηφία του κλάδου απήργησε και δόθηκε δυναμικό «παρών» στα απεργιακά συλλαλητήρια. Ενδεικτικά ποσοστά συμμετοχής είναι τα εξής: Εβρος 70%, Σέρρες και Ξάνθη 65%, Ανατολική Θεσσαλονίκη 70%, Δυτική Θεσσαλονίκη 60%, Καρδίτσα 71%, Λάρισα 70%, Μαγνησία 65%, Ιωάννινα 80%, Λευκάδα 80%, Γ' Αθήνας 80%, Δ' Αθήνας 85%, Ηλεία 86%, Χίος 69,9%, Ηράκλειο 88%.

Την Παιδεία που τους αξίζει διεκδικούν οι μαθητές

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών
Το δικό τους «παρών» στις κινητοποιήσεις έδωσαν χτες μαθητές στο κέντρο της Αθήνας οι οποίοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν με νέες πρωτοβουλίες. Μαθητές από 34 σχολεία του Λεκανοπεδίου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά και έκαναν πορεία προς τη Βουλή. Στα πανό και στα συνθήματά τους αποτύπωναν την πραγματικότητα που ζουν, την αγωνία για το μέλλον που τους ετοιμάζουν και τις πραγματικές τους ανάγκες, καταδίκασαν το νέο λύκειο της ημιμάθειας και της μαθητείας: «Σκλάβοι δε θα γίνουμε για 9 ευρώ», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», όχι στο νέο νόμο, στο νέο σχολείο.

Μετά την κινητοποίηση, οι μαθητές από τα παραπάνω σχολεία συζήτησαν για το συντονισμό της δράσης τους στην πρώτη συνάντηση του Συντονιστικού Αγώνα. Αποφάσισαν να απευθύνουν πλατύ κάλεσμα και στους υπόλοιπους συμμαθητές τους κανένας να μην μπει στην τάξη με απεργοσπάστες καθηγητές, να διοργανωθούν συναυλίες - συζητήσεις για ενημέρωση γύρω από τις ανάγκες των μαθητών και τα νέα μέτρα για το λύκειο, να συγκροτηθούν τοπικά συντονιστικά, να γίνουν γενικές συνελεύσεις στα σχολεία τη Δευτέρα για κλιμάκωση.

Οι μαθητές τόσο στη διάρκεια της πορείας τους όσο και στη σύσκεψη καταδίκασαν το φασιστικό δολοφονικό χτύπημα και κάλεσαν να απομονωθούν οι φασίστες, απαίτησαν «Εξω οι φασίστες από τα σχολεία».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ευελπιστούν πως θα δοθεί λύση για τη μεταφορά των μαθητών

Εγερτήριο στα μαύρα χαράματα, κουβάλημα των μουσικών οργάνων σε λεωφορεία και ΚΤΕΛ και... ταξίδια τεσσάρων ωρών τη μέρα, είναι ορισμένα απ' όσα ζουν οι μαθητές των τεσσάρων μουσικών σχολείων της Αττικής, όπως τα περιέγραψαν προχτές, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Σε αυτό συζητήθηκε η εξαίρεση των μαθητών των σχολείων αυτών από τη μεταφορά τους με πούλμαν βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που «παραδίδει» τη μεταφορά των μαθητών στην Περιφέρεια. Παράλληλα, πολλοί μαθητές διαφόρων σχολείων, με βάση τους όρους που μπαίνουν, χάνουν τη δωρεάν μεταφορά τους προς τα σχολεία.

Το θέμα έφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκτός ημερήσιας διάταξης. Χαρακτηριστικά, η Χριστίνα Αγγελονίδη, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε πως κάθε χρόνο οξύνεται το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών και πως «είναι ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών, να μην επιτρέψουμε να καταργηθεί η σίτιση από τα μουσικά σχολεία αλλά να επιβάλουμε και να απαιτήσουμε τη σίτιση για όλα τα παιδιά».

Δύο μαθήτριες από τα μουσικά σχολεία Πειραιά και Παλλήνης επισήμαναν πως ανήλικα παιδιά καλούνται να σηκωθούν στις 4 τα ξημερώματα, αλλάζουν έως τέσσερις συγκοινωνίες για να φτάσουν στα σχολεία τους και χάνουν τέσσερις ώρες τη μέρα για τη μετακίνηση κουβαλώντας μάλιστα τα μουσικά όργανα μέσα σε ΚΤΕΛ και λεωφορεία.

Από την πλευρά της, η Μαρία Δελλή, από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, αναρωτήθηκε πόσο ασφαλής είναι για επτάχρονα η μετακίνηση με τα παραπάνω μέσα, ενώ ο Αντώνης Σαλιάγκας, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ιλίου, επισήμανε πως τα σχολεία - «διαμάντια» της Εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν τεράστια κενά στις ώρες διδασκαλίας, που φτάνουν έως και τις 480 ώρες.

Ο περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός, είπε πως πιστεύει ότι το υπουργείο θα εξαιρέσει τα τρία προβλήματα (για τα έως 1.500 μέτρα από το σχολείο, την εξαίρεση μουσικών σχολείων, την παραμονή μιάμισης ώρας μαθητών στα σχολεία για το επόμενο δρομολόγιο) και αν λείπουν «5 - 10 φράγκα εμείς θα τα δώσουμε σαν Περιφέρεια αρκεί να μας δώσουν την εξουσιοδότηση».

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΤΕΙ
Σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία σημαντικών δομών για την κοινωνία

Καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία σημαντικών δομών που προσφέρουν αξιόλογο ακαδημαϊκό και κοινωνικό έργο σηματοδοτούν οι διαθεσιμότητες εκατοντάδων διοικητικών υπαλλήλων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα οδηγηθούν στην ανεργία, καθώς πολλοί από αυτούς προσφέρουν ερευνητικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο άμεσος κίνδυνος ολοσχερούς διακοπής του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, καθώς οι έντεκα εξειδικευμένοι υπάλληλοί του απειλούνται με διαθεσιμότητα. Το Σεισμολογικό Δίκτυο του ΑΠΘ παρέχει από το 1981 σε εικοσιτετράωρη βάση ενημέρωση σχετική για τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενώ τα δεδομένα που παράγονται τροφοδοτούν τα διεθνή σεισμολογικά κέντρα και αποτελούν τη βάση για τη σεισμική θωράκιση της χώρας.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η Σύγκλητος του ΑΠΘ αναστέλλει τις διοικητικές λειτουργίες του ιδρύματος από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις επικείμενες διαθεσιμότητες και εξετάζει, ως περαιτέρω βήμα, την παραίτηση όλων των οργάνων διοίκησης του ΑΠΘ από τα διοικητικά τους καθήκοντα και τις αντίστοιχες διοικητικές θέσεις. Παράλληλα διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης τις τρεις μέρες αναστολής της λειτουργίας του ιδρύματος (σήμερα 1 μ.μ., αύριο 11 π.μ.)

Τη συμπαράστασή του στους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκφράζει με ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Τις επόμενες μέρες οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων προσανατολίζονται σε νέες Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ