ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2013
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Οι ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική παρουσία

Ενώ η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε την επανέναρξη λειτουργίας του πυρηνικού συγκροτήματος στο Γιονγκμπιόν

Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη σε νοτιοκορεατική βάση
Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη σε νοτιοκορεατική βάση
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Η συνεχής αύξηση της στρατιωτικής κινητικότητας των ΗΠΑ στην Κορεατική Χερσόνησο, η επίδειξη ισχύος στη διάρκεια μαραθώνιων στρατιωτικών γυμνασίων, σε συνδυασμό με την αξίωση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους το ρόλο του κριτή σχετικά με το ποια χώρα διεθνώς θα έχει δυνατότητα στην πυρηνική ενέργεια και ποια όχι, οξύνουν την ένταση προκαλώντας παράλληλα την απόφαση της ΛΔ Κορέας να προχωρήσει «χωρίς καθυστέρηση» σε επαναλειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν, που είχε κλείσει το 2007.

Η απόφαση για επαναλειτουργία του πυρηνικού συγκροτήματος στο Γιονγκμπιόν «και για ενεργειακούς και για στρατιωτικούς σκοπούς» από το βορειοκορεατικό υπουργείο Ατομικής Ενέργειας ελήφθη λίγες ώρες μετά από την ενίσχυση των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων που πλέουν ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου με τα αντιτορπιλικά «USS McCain», «USS Fitzgerald». Τα συγκεκριμένα αντιτορπιλικά φέρουν εξοπλισμό ακριβείας για κατάρριψη πυραύλων και θεωρείται πως σκοπεύουν να αποθαρρύνουν τη ΛΔ Κορέας να πραγματοποιήσει νέες βαλλιστικές δοκιμές. Στάλθηκαν στη Ν. Κορέα από βάσεις της Ιαπωνίας και εμφανίζονται λίγες μόλις μέρες μετά την ενίσχυση των αμερικανικών βομβαρδιστικών στην περιοχή με την αποστολή «αόρατων» αεροσκαφών «Στελθ» τύπου Β2, Β53 και F22 Raptor.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συγκέντρωση ισχυρών αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή εστιάζοντας στις κινήσεις της ΛΔ Κορέας και σε πληροφορίες που δείχνουν, όπως είπε, ότι οι «πολεμοχαρείς» ανακοινώσεις της Πιονγιάνγκ δεν συνοδεύονται από καμιά στρατιωτική δράση, «είτε πρόκειται για μεγάλης κλίμακας επιστράτευση είτε για τοποθέτηση των δυνάμεών της». Αυτά ενώ αργά χτες βράδυ αναμενόταν στην Ουάσιγκτον η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Μπιουνγκ Σε, ενόψει και της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει από 12 έως και 14 τρέχοντος μηνός σε Ν. Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα...

Ωστόσο, η αύξηση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο προκαλεί την ανησυχία άλλων δυνάμεων και ξένων αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, που από την Ανδόρα σχολίασε χτες πως «παρατράβηξε η κρίση» στην περιοχή και ότι «δεν είναι παιχνίδι οι απειλές για πυρηνικό πόλεμο», κάνοντας αφετέρου έκκληση για εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χονγκ Λέι, αρκέστηκε, απ' την άλλη, να σχολιάσει μόνο την απόφαση της ΛΔ Κορέας για επαναλειτουργία του πυρηνικού συγκροτήματος στο Γιονγκμπιόν, εκφράζοντας «λύπη» και απευθύνοντας έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία» σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές...

Τέλος, ο Ρώσος ειδικός διπλωματικός απεσταλμένος, Γκριγκόρι Λόγβινοφ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο εξέφρασε την εκτίμηση πως αν και καμία πλευρά στην Κορεατική Χερσόνησο δεν διατίθεται να προκαλέσει εσκεμμένα πόλεμο υπάρχει εντούτοις ισχυρή η πιθανότητα «αυθόρμητων» συγκρούσεων ή ανεξέλεγκτων καταστάσεων μετά από θερμό επεισόδιο.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ενταση από το θάνατο του Παλαιστίνιου στρατηγού Χαμντία

TEΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αναστάτωση και εντάσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προκαλεί από χτες ο θάνατος του στρατηγού Μάισαρα Αμπού Χαμντία σε ηλικία 64 ετών από καρκίνο σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη που είχε κατά την πολυετή κράτησή του στις ισραηλινές φυλακές.

Ο προεδρεύων της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς κατήγγειλε το θάνατο του στρατηγού τρεις μέρες μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο του νότιου Ισραήλ ως αποτέλεσμα της «αλαζονικής και αδιάλλακτης» κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παράληλλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Κρατουμένων Ισα Καράκι μίλησε για «ειδεχθές και σοβαρό έγκλημα που διαπράχθηκε κατά του Αμπού Χαμντίγια ως αποτέλεσμα ιατρικής αμέλειας και της απροθυμίας να τον αφήσουν ελεύθερο».

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης απέρριψε τις αιτιάσεις με τον ισχυρισμό ότι η Παλαιστινιακή Αρχή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την υπόθεση για να κλιμακωθεί η ένταση στη Δυτική Οχθη...

Ο Χαμντίγια, ο οποίος παραπονιόταν για πόνο στο λαιμό πολύ πριν διαγνωσθεί ο καρκίνος στο λάρυγγα πριν από εννέα μήνες, είχε συλληφθεί στη Χεβρόνα το 2002 και το 2007 καταδικάσθηκε σε ισόβια για τη στρατολόγηση των μαχητών που πραγματοποίησαν πολύνεκρη επίθεση σε καφενείο της Ιερουσαλήμ το 2002. Ο θάνατός του έγινε δύο βδομάδες πριν την 17η Απρίλη που είναι η Ημέρα Παλαιστίνιων Κρατουμένων, κατά την οποία πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση 4.800 Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές (εκ των οποίων οι 107 κρατούνται πάνω από 30 χρόνια!).

Η είδηση θανάτου του Παλαιστίνιου στρατηγού προκάλεσε ένταση σε τουλάχιστον τέσσερις ισραηλινές φυλακές όπου οι ισραηλινές αρχές τις αντιμετώπισαν με βροχή δακρυγόνων και χημικών, με αποτέλεσμα την εσπευσμένη μεταφορά τριών κρατουμένων και έξι σωφρονιστικών υπαλλήλων στα νοσοκομεία λόγω δύσπνοιας. Παράλληλα, αναφέρθηκε η ρίψη τριών ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη μεριά του Ισραήλ εκ των οποίων τελικά μόνον η μία έπεσε σε ισραηλινό έδαφος δίχως εντούτοις να προκαλέσει ζημιές αλλά και περιορισμένα επεισόδια στην πόλη Χεβρώνα.

ΣΥΡΙΑ
Διάταγμα Ασαντ για αποτροπή απαγωγών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό εγκληματικών ενεργειών όπως οι απαγωγές έναντι λύτρων ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ εξέδωσε χτες διάταγμα με το οποίο θα τιμωρούνται τουλάχιστον με ισόβια δεσμά και καταναγκαστικά έργα οι απαγωγείς ατόμων για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους λόγους.

Το προεδρικό διάταγμα μάλιστα συστήνει την επιβολή θανατικής ποινής σε όσους απαγωγείς «σκοτώσουν, βιάσουν ή προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στους ομήρους»... Αφορμή για την εξέλιξη αυτή φαίνεται πως δίνει η προχτεσινή απαγωγή οκτώ Σύρων (της μειονότητας των Αλλαουϊτών) από ένοπλους Λιβανέζους σε ορεινή περιοχή του Λιβάνου, ενώ ήταν καθ' οδόν προς τη Συρία. Σύμφωνα με το λιβανέζικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων οι απαγωγείς είναι πιθανότατα συγγενείς ενός Λιβανέζου που κρατείται εδώ και ένα χρόνο στις συριακές φυλακές.

Το ίδιο 24ωρο ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μοσέ Γιάαλον, πραγματοποιώντας περιοδεία στα κατεχόμενα των Υψωμάτων του Γκολάν εμφανίστηκε «ανήσυχος» για τη μεγαλύτερη διάχυση της συριακής κρίσης αλλά και για τη δράση ακραίων ισλαμιστών στο πλευρό των ένοπλων συριακών αντικυβερνητικών δυνάμεων, προειδοποιώντας πως το Ισραήλ, σε κάθε περίπτωση, θα απαντήσει σε πυρά που ριφθούν στο έδαφός του από τη συριακή πλευρά «είτε πέσουν σκόπιμα, είτε τυχαία»... Νωρίτερα, ο επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας των διπλωματών στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, ε.α στρατηγός Αμος Γκιλάντ, δήλωσε με νόημα ότι μπορεί το Τελ Αβίβ να ανησυχεί για την εντεινόμενη παρουσία της Αλ Κάιντα στη Συρία «αλλά αυτό ωχριά απέναντι στις απειλές που θέτει ο άξονας Ιράν - Συρία - Χεζμπολάχ»...

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τα περιθώρια αυτονομίας των Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου και τις αρμοδιότητες μίας υπό συγκρότηση Ενωσης των σερβικών δήμων στο προτεκτοράτο ξεκίνησαν να συζητούν από χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες της Σερβίας και των Κοσσοβάρων Αλβανών με τη μεσολάβηση της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

Πριν την έναρξη του χτεσινού, έκτου γύρου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Σέρβο πρωθυπουργό Ιβιτσα Ντάσιτς και τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, η εκπρόσωπος της Αστον, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς δήλωσε άγνοια εάν στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα παρουσίαζε η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική κάποιο έγγραφο, επιμένοντας μόνον στον «διαμεσολαβητικό ρόλο» της ΕΕ. Εντούτοις, χαρακτήρισε τις τελευταίες συνομιλίες «κρίσιμες» επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες, «ώστε να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό» ενόψει και της έκθεσης για την πρόοδο στην εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου που θα παρουσιάσει η Ανστον στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 τρέχοντος μηνός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ