ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τρομοκρατικές συλλήψεις εργαζομένων

Συγκέντρωση σήμερα στις 8.30 π.μ. στα δικαστήρια, όπου θα οδηγηθούν οι συλληφθέντες

Να δαμάσει την οργή των εργαζομένων μέσω της τρομοκρατίας προσπαθεί η κυβέρνηση που χτες προχώρησε στη σύλληψη τριών εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη, μετά την προχτεσινή μαχητική διαδήλωση έξω από το περίπτερο οκτώ της ΔΕΘ, όπου πραγματοποιούνται η 3η Ελληνογερμανική Συνέλευση Δημάρχων, παρουσία του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.

Ο ένας είναι εργαζόμενος στο Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού, ο άλλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ο τρίτος είναι δάσκαλος και συνδικαλιστής. Οι τρεις συλληφθέντες μεταφέρθηκαν το μεσημέρι στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έξω από την οποία συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης.

Στους εργαζόμενους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη βία, διαταραχή κοινής ειρήνης, απρόκλητη έργω εξύβριση. Οι εργαζόμενοι θα παρέμεναν στην Αστυνομική Διεύθυνση και σήμερα το πρωί θα περάσουν από αυτόφωρη διαδικασία. Στις 8.30 π. μ. οι εργαζόμενοι στους δήμους προχωρούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης στο δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Καταγγελία της ΔΑΣ

Τις τρομοκρατικές συλλήψεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των τριών συναδέλφων και την απόσυρση των κατηγοριών.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους τόσο στους δήμους όσο και στους άλλους κλάδους. Τρομάζει από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους και προσπαθεί να σταματήσει το κίνημα που πάει να αναπτυχθεί για το μπλοκάρισμα της εφαρμογής των νέων αντεργατικών μέτρων που πήρε. Οι απολύσεις στους δήμους και στο δημόσιο είναι η πρώτη διάταξη που θέλει να εφαρμόσει από τον πολυνόμο της.

Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν.

Ολοι στον αγώνα για να μπλοκάρουμε την εφαρμογή των μέτρων.

Ολοι στον αγώνα για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής».

Την άμεση απελευθέρωση των συναδέλφων τους, ζητά και ο Σύλλογος Εργαζομένων των ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι δίκαιοι αγώνες των εργαζομένων δεν τρομοκρατούνται, δεν αναχαιτίζονται, δεν σταματούν. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις γι' αυτό».

Μεθαύριο η 24ωρη απεργία σε δήμους της Αττικής

Συγκέντρωση, 11 π.μ. , στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος)

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι απεργιακές και άλλων μορφών κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο, οι οποίοι αντιδρούν στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο που οδηγεί σε μαζικές απολύσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους στους δήμους και στην Περιφέρεια στην απεργία που έχει κηρύξει τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει στις 11 π. μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος).

Απεργία για την ίδια μέρα έχουν αποφασίσει και τα επιχειρησιακά σωματεία στους δήμους Περάματος, Πετρούπολης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Κορυδαλλού πραγματοποίησαν χτες γενική συνέλευση. Η διοίκηση του σωματείου κατέθεσε πρόταση για 24ωρη απεργία τη Δευτέρα και συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Αντιπρόταση για κατάληψη των υπηρεσιών του δήμου κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ, με το επιχείρημα πως η απεργία δεν είναι απόφαση της Ομοσπονδίας. Η συνέλευση αποφάσισε τη Δευτέρα να προχωρήσουν σε κατάληψη όλων των υπηρεσιών του Δήμου.

Κινητοποιήσεις σε όλο το Δημόσιο

Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι εργαζόμενοι του Συλλόγου εργαζομένων στο υπουργείο Γεωργίας Αττικής έκαναν μαζική 24ωρη απεργία και γενική συνέλευση. Σε αυτήν αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει απεργία τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και νέα γενική συνέλευση. Στη συνέλευση χαιρέτισε εκ μέρους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής ο Χρυσ. Κυριαζής, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού του αγώνα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόνισαν την αξία των γενικών συνελεύσεων που αναδεικνύουν τους εργαζόμενους σε πρωταγωνιστές του αγώνα. Ακριβώς αντίθετη είναι η θέση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες για δύο συνεχόμενες μέρες έβαζαν το ζήτημα να μη γίνουν γενικές συνελεύσεις (χτες και προχτές). Ακόμα οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, γιατί κωλυσιεργεί να πάρει μέτρα συντονισμού του αγώνα. Παράλληλα, πρότειναν, και έγινε δεκτό, το ίδιο το σωματείο, από σήμερα, να απευθυνθεί στα σωματεία των άλλων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Γεωργίας και των άλλων υπουργείων. Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο έχουν ζητήσει να γίνει συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ από την περασμένη Τρίτη. Οπως έγινε γνωστό, η συνεδρίαση θα γίνει τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη.

Επίσης, χτες απήργησαν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο Σύλλογο Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης και στη γενική συνέλευσή τους πήραν απόφαση να απεργήσουν και τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και να κάνουν και πάλι γενική συνέλευση. Σε 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου προχωρούν και οι εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που χτες έκαναν στάση εργασίας.

Ακόμα, χτες απήργησαν στον ΕΦΕΤ. Τη Δευτέρα το ΔΣ θα αποφασίσει την παραπέρα δράση.

Τη Δευτέρα απεργούν και οι εργαζόμενοι στο ΥΠΕΚΑ και στο υπουργείο Ανάπτυξης.

  • Να σημειωθεί ότι χτες εκ παραδρομής γράφτηκε πως η δημοτική αρχή Ηλιούπολης «έχει ζητήσει καταστάσεις όλων των εργαζομένων, μονίμων και αορίστου και όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών». Το σωστό είναι ότι τις καταστάσεις τις έχει ζητήσει η κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παραπλανά και τρομοκρατεί

Τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και την αποτροπή τους από την οργάνωση αγώνων επιχειρεί ο δήμαρχος Πειραιά.

Αφού απέρριψε την πρόταση άρνησης αποστολής των ονομάτων εργαζομένων που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάλεσε σε σύσκεψη τους εκπροσώπους των εργαζομένων και, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου, τους πρότεινε την άμεση επανατοποθέτηση όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα, στις θέσεις που είχαν στο Δήμο.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Πειραιά, με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή Μιχαλολιάκου, η οποία την ίδια στιγμή που αποδέχεται τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, για να εκτονώσει την αγανάκτησή τους υπόσχεται επανατοποθέτηση στην ίδια θέση. Αλλά και επιδίδεται σε πρωτοφανή μέτρα τρομοκρατίας προκειμένου να τσακίσει «εν τη γενέσει» κάθε απόπειρα αντίστασης των εργαζομένων στο σχέδιο απολύσεων της κυβέρνησης.

«Εχει βεβαίως για "συμμάχους" του - αναφέρεται στην ανακοίνωση - τους γνωστούς συνδικαλιστές της ΝΔ με τους συνοδοιπόρους τους, που χρόνια τώρα δίνουν εξετάσεις στο πλευρό των κυβερνήσεων και των δημάρχων, ενάντια στα συμφέροντα των συναδέλφων τους, αλλά και τα δικά τους»!

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Η ένταση της καταστολής συνοδεύει την αντιλαϊκή πολιτική

Στην Αστυνομική Διεύθυνση όπου οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες και ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, βρέθηκε χτες και ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταφέροντας τη συμπαράσταση του Κόμματος, ενώ έκανε την εξής δήλωση: «Ως κόμμα, έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η αντιλαϊκή πολιτική δεν μπορεί παρά να συνοδευτεί και από την πολιτική της καταστολής. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, είμαστε μάρτυρες αυτής της καταστολής. Εγιναν συλλήψεις κινηματογραφικού τύπου, για τις οποίες ελέγχεται ασφαλώς η Ασφάλεια και η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Η απάντηση σε αυτήν την κατάσταση, σε αυτήν την πολιτική δεν μπορεί να είναι παρά μία, αντίσταση και ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής, της βάρβαρης πολιτικής, ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων που καταδειναστεύει το λαό».

Αντιδρούν στις απολύσεις

Tην αντίθεσή του στις απολύσεις εργαζομένων εξέφρασε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στην προχτεσινή του συνεδρίαση. Στο σχετικό ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι η Περιφέρεια δε θα αποστείλει στα αρμόδια υπουργεία και κυβερνητικά όργανα καμία λίστα με ονόματα εργαζομένων που απειλούνται με διαθεσιμότητα και απόλυση. Κατά πλειοψηφία, το Σώμα ενέκρινε την πρόταση του Γ. Σγουρού, οι αποδοχές των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής να καλυφθούν, για όσο διάστημα διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο, από έσοδα της Περιφέρειας. Την πρόταση καταψήφισαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, καθώς, όπως τόνισαν, το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Παράλληλα, διασπά τον ενιαίο αγώνα των εργαζομένων, ενώ δεν τους κατοχυρώνει από νέες αποφάσεις που οδηγούν σε περαιτέρω απολύσεις.

Απόφαση να μη δώσει κανέναν κατάλογο υπαλλήλων για διαθεσιμότητα πήρε χτες και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης. Αντίστοιχη απόφαση πήρε χτες και το Δημοτικό Συμβούλιο Τανάγρας.

ΠΑΜΕ
Φοβούνται τους εργατικούς αγώνες

Σε χτεσινό του σχόλιο, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Αυτές τις μέρες με αφορμή τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ για τις απολύσεις και τις δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού εργασίας σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων, όλα τα φερέφωνα του κεφαλαίου - δημοσιογράφοι, δημοσιολόγοι, σχολιαστές, κυβερνητικά στελέχη - έτρεξαν να καταδικάσουν την εργατική βία.

Στην πραγματικότητα, βλέποντας και τις εικόνες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν άφοβα τις δυνάμεις καταστολής, ξορκίζουν το φόβο τους. Εχοντας συνείδηση του τι μπορεί να γίνει αν η αγανάκτηση και ο θυμός μετατραπούν σε αφοβία, σε συνειδητή και οργανωμένη δράση, προσπαθούν να προλάβουν.

Καλά κάνουν και φοβούνται! Γελιούνται όσοι από αυτούς πιστεύουν ότι στη βία των απολύσεων, της διαθεσιμότητας, της απλήρωτης δουλειάς, των εκβιασμών παντός είδους των εργοδοτών, στην ιδεολογική τρομοκρατία, στη βία των χαρατσιών, στη βία των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, των φασιστικών μορφωμάτων σαν τη Χρυσή Αυγή, οι εργαζόμενοι θα απαντάνε με προσευχές και τριαντάφυλλα.

Η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές σπέρνουν τις θύελλες της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της άγριας εκμετάλλευσης και να είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα εισπράξουν τους οργανωμένους συνειδητούς ανέμους της εργατικής τάξης, πριν από όλα σε κάθε χώρο δουλειάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ