ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Προετοιμασίες ευρείας ισραηλινής επίθεσης

Η πολύπαθη πόλη της Γάζας βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό από τα ισραηλινά μαχητικά
Η πολύπαθη πόλη της Γάζας βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό από τα ισραηλινά μαχητικά
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ.--

Αλλεπάλληλες ήταν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας καθόλη τη διάρκεια του χτεσινού 24ώρου ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για περαιτέρω κλιμάκωση της επίθεσής του κατά της μικρής λωρίδας παλαιστινιακής γης, που βρίσκεται αποκλεισμένη και ο λαός της «στραγγαλίζεται» εδώ και χρόνια.

Με πρόσχημα τη ρίψη ρουκετών στο Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε ότι «πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση που θα έχει μεγάλο τίμημα». Οι ρουκέτες έπεσαν στη θάλασσα του Τελ Αβίβ, ενώ το απόγευμα, δύο ρουκέτες έπεσαν στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, με τη μία να πλήττει ακατοίκητο σημείο του εποικισμού Γκους Ετζιόν. Τα διεθνή δίκτυα μιλούν για ιρανικής κατασκευής ρουκέτες «Fajr5» αλλά η «Χαμάς» που ανέλαβε την ευθύνη μιλά για τύπο «Μ75» και για «μήνυμα προς το Ισραήλ ότι κανείς δεν είναι ασφαλής».

Την Πέμπτη ανακλήθηκαν συνολικά 30.000 Ισραηλινοί έφεδροι. Μέχρι το μεσημέρι χτες πήραν φύλλο πορείας 16.000 και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας φέρεται να ζήτησε να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός σε 75.000. Στρατεύματα μετακινήθηκαν ήδη προς τη Γάζα ενώ οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονταν ανά κύματα και ο στρατός έκλεινε τρεις κεντρικούς οδικούς άξονες γύρω από τη Γάζα.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι ισραηλινές επιδρομές από την Τετάρτη, οπότε και δολοφονήθηκε ο στρατιωτικός διοικητής της «Χαμάς», μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 29 Παλαιστινίους, ενώ είχαν τραυματιστεί 235. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και μικρά παιδιά. Η «Χαμάς» ανακοίνωσε επίσης ότι «εκτέλεσε έναν προδότη συνεργάτη του Ισραήλ». Από την άλλη, 3 Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί, ενώ οι τραυματίες ήταν περίπου 10 - και παιδιά.

Για «ανείπωτη τραγωδία που δεν μπορεί να αποσιωπηθεί» έκανε λόγο ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Χισάμ Κχάντιλ, που πραγματοποίησε τρίωρη επίσκεψη στη Γάζα. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της «Χαμάς» Ισμαΐλ Χανίγια και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της. Επανέλαβε ότι η Αίγυπτος θα επιδιώξει, πάλι, να πετύχει μακροπρόθεσμη εκεχειρία. Αν και Αίγυπτος και Ισραήλ είχαν συμφωνήσει σε τρίωρη κατάπαυση πυρός όσο ο Κχάντιλ θα βρισκόταν στη Γάζα, αυτή κατέρρευσε μέσα σε λίγη ώρα. «Η Αίγυπτος δε θα αφήσει τη Γάζα μόνη της» τόνιζε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μούρσι, που συνομίλησε τις τελευταίες ώρες τηλεφωνικά με σειρά ηγετών και έγινε αποδέκτης αλλεπάλληλων πιέσεων να χρησιμοποιήσει η Αίγυπτος «την επιρροή της στη "Χαμάς" για να σταματήσει η κλιμάκωση».

Υπέρ και κατά των ισραηλινών επιθέσεων

Να «ασκήσει επιρροή στη Χαμάς» ζήτησαν από τον Μούρσι, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Αστον, ενώ δημόσια το ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική δοκιμασία στις σχέσεις Ισραήλ και Αιγύπτου, υπό την νέα ηγεσία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Η Αγκελα Μέρκελ καταδίκασε τις επιθέσεις και στήριξαν το δικαίωμα «αυτοάμυνας» του Ισραήλ. Η Αστον, που συνομίλησε επίσης με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, εξέφρασε ανησυχία και ζήτησε η ισραηλινή αντίδραση «να μην είναι δυσανάλογη». Ο Ολάντ επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» μίλησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιουλ ζήτησε «να παρέμβουν όλοι» για να αποφευχθεί μια νέα αιματοχυσία. «Να τερματιστεί άμεσα η κλιμάκωση» ζήτησε η επικεφαλής της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μοιράζοντας «ευθύνες» εκατέρωθεν. Βαθιά ανησυχία εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ και κάλεσε σε άμεση αποκλιμάκωση εκατέρωθεν.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς χαρακτήρισε «σφαγές» τις επιθέσεις στη Γάζα, λέγοντας ότι είναι εναντίον «όλων των Παλαιστινίων». Κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο, που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, να αποστείλει τον ΓΓ Ναμπίλ αλ Αράμπι στη Γάζα, προανήγγειλε επίσκεψη στην περιοχή, εντός των ημερών, του ΓΓ του ΟΗΕ και τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα επιμείνουν στην προώθηση του αιτήματός τους στη Γενική Συνέλευση για «αναγνώριση ως κράτους - παρατηρητή».

«Σύνεση και σοφία» συνέστησε μιλώντας και αυτός, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο Σαουδάραβας βασιλιάς. Δυναμική «ενωτική αντίδραση» ζήτησε από τις αραβικές χώρες ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολάχ», σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, ενώ η ιρανική ηγεσία κάλεσε τον ΟΗΕ και την ΕΕ να παρέμβουν για να σταματήσουν το έγκλημα. Διαδηλώσεις υποστήριξης στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό στη Γάζα έγιναν, εκτός από τη Δυτική Οχθη, σε Τυνησία, Ιράν, Λίβανο και άλλες αραβικές χώρες.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Καταδικάζουν τις δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ

Την καταδίκη τους στις πολεμικές, δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εκφράζουν επίσης με ανακοινώσεις τους η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Η ΕΕΔΥΕ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Καταγγέλλουμε τις ΗΠΑ , ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ, που με τη βοήθεια και τη στήριξη της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ κλιμακώνουν ένα νέο αιματηρό κύκλο βίας κατά των Παλαιστινίων, με κίνδυνο εμπλοκής όλης της περιοχής, χωρίς να αποκλείεται η χώρα μας» και τονίζει:

«Η ΕΕΔΥΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, στους νέους και τις νέες, που βιώνουν καθημερινά τις βαριές συνέπειες της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να πάρουν μέρος στους αγώνες του ΠΑΜΕ και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων, συνδυάζοντας αυτούς τους αγώνες με τη στήριξη της ΕΕΔΥΕ και την ένταση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, για να παλέψουν και να απαιτήσουν:

  • Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
  • Να μην τηρηθεί καμιά συμβατική υποχρέωση που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο εναντίον της Συρίας και του Ιράν.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας κατά των λαών της περιοχής. Να κλείσει τώρα.
  • Να κλείσουν όλες οι βάσεις και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ακτιο και Αραξο.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες ένστολοι που βρίσκονται εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Η ΕΕΔΔΑ τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, την ανάγκη της πάλης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για:

  • «Αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τα εδάφη της Παλαιστίνης.
  • Ιδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Διάλυση όλων των ισραηλινών εποικισμών.
  • Επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους.
  • Αμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.
  • Να γκρεμιστεί το Τείχος της Ντροπής.
  • Να σταματήσει ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέζει για εξοπλισμό Σύρων αντικαθεστωτικών

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Θετική αλλά και επιφυλακτική εμφανίζεται η βρετανική ηγεσία ως προς την προοπτική πλήρους αναγνώρισης της συριακής αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συμμαχίας» ως «μοναδικού νομίμου εκπροσώπου του συριακού λαού και ως μεταβατικής κυβέρνησης». Το νέο αντικαθεστωτικό σχήμα στη Συρία «θα μπορούσε να είναι μια αξιόπιστη πολιτική εναλλακτική πρόταση στο καθεστώς Ασαντ, αλλά θα πρέπει να πειστούμε γι αυτό» δήλωνε στο ραδιόφωνο του BBC, χτες το μεσημέρι, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ώρες πριν συναντηθεί με αντιπροσωπεία της νέας οργάνωσης που έφτασε στο Λονδίνο με τον επικεφαλής της, Αχμάντ Μουάζ αλ Κχάτιμπ.

Ο Χέιγκ υποστήριξε ότι το βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε, την Πέμπτη το βράδυ, το ενδεχόμενο να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων κατά της Συρίας, που έχει επιβληθεί από την ΕΕ, αλλά κατέληξε ότι η συζήτηση αυτή στους κόλπους των εταίρων δεν μπορεί να αρχίσει ακόμη. «Θέλουμε πρώτα να τους γνωρίσουμε, να ενημερωθούμε για τα σχέδιά τους και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα κινηθούμε» κατέληξε ο Χέιγκ, επιβεβαιώνοντας και αυτός με τη σειρά του ότι πίσω από τη διστακτικότητα του βρετανικού ιμπεριαλισμού να αναγνωρίσει αμέσως, όπως έπραξε η Γαλλία, η Τουρκία και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου -Ομάν, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Σ. Αραβία, ΗΑΕ- την «Εθνική Συμμαχία» κρύβονται κλιμακούμενες τριβές μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ως προς το εύρος της επιρροής, τους στόχους και μια «επόμενη μέρα» στη Συρία.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, συνεχίζονταν με σφοδρότητα οι συγκρούσεις στην περιοχή του Ραστάν στην επαρχία Χομς, σε σημεία που είχαν τεθεί εδώ και καιρό υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Συγκρούσεις και βομβαρδισμοί σημειώνονταν με αμείωτη ένταση και στις νότιες συνοικίες της Δαμασκού, Ντούμα, Ιρμπίν, Μουανταμίγια αλ Σαμ, Χατζάρ αλ Ασουάντ και στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, ενώ στο Χαλέπι σκληρές μάχες συνεχίζονται γύρω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ναϊράμπ.

ΠΑΜΕ
Πρωτοβουλίες για την καταδίκη των δολοφονικών επιθέσεων

Κάλεσμα στα συνδικάτα της Ευρώπης

Κάλεσμα στα συνδικάτα της Ευρώπης να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αξιοποιώντας διάφορες μορφές για να καταγγελθούν οι δολοφονικές επιθέσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, «που υπηρετούν τα σχέδια που έχουν καταστρώσει τα επιτελεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και σχετίζονται με την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών για επέμβαση σε βάρος της Συρίας και του Ιράν» απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ολόκληρο το κάλεσμα έχει ως εξής:

«

Η Εκτελεστική γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα της Ευρώπης να πραγματοποιήσουν αγωνιστικές δραστηριότητες με διάφορες μορφές για να καταγγείλουμε τις δολοφονικές επιθέσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι στρατιωτικές αυτές επιθέσεις του Ισραήλ υπηρετούν τα σχέδια που έχουν καταστρώσει τα επιτελεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και σχετίζονται με την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών για επέμβαση σε βάρος της Συρίας και του Ιράν.

Να απαιτήσουμε:

1. Από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να σταματήσουν τις στρατιωτικές συνεργασίες τους με το Ισραήλ.

2. Την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ, επιστροφή των προσφύγων, άμεσος τερματισμός της ισραηλινής κατοχής, τερματισμός του εποικισμού και αποχώρηση όλων των εποίκων από τα κατεχόμενα εδάφη, κατεδάφιση του διαχωριστικού τείχους και να σταματήσει ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Είμαστε στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού της Παλαιστίνης που αγωνίζεται για βιώσιμο και κυρίαρχο κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ