ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Απαντούν αγωνιστικά στην πολιτική αφανισμού τους
  • Κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ στις 4 και 5 Νοέμβρη σε Θεσσαλία, Στερεά, Ηπειρο και Πελοπόννησο
  • Συνέντευξη Τύπου της ΠΑΣΥ στη Λάρισα

Αγωνιστικά απαντούν οι κτηνοτρόφοι στην πολιτική αφανισμού τους προχωρώντας μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ σε κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας στις 4 και 5 Νοέμβρη.

Οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου θα συγκεντρωθούν την Κυριακή 4 Νοέμβρη και ώρα 11.30 το πρωί στη Ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας.

Οι κτηνοτρόφοι της Πελοποννήσου θα συγκεντρωθούν την Κυριακή 4 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης και στη συνέχεια στη 1 μ.μ. θα πορευτούν μηχανοκίνητα στο διόδια της Νεστάνης και θα τα ανοίξουν.

Οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας θα προχωρήσουν σε πανθεσσαλική συγκέντρωση, τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, στις 11.30 το πρωί, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Στη Λιβαδειά κτηνοτρόφοι της περιοχής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη στις 11.30 το πρωί έξω από έξω από το διοικητήριο.

Στο Νομό Λάρισας ενόψει της κινητοποίησης την ερχόμενη Δευτέρα κλιμάκια της ΠΑΣΥ θα περιοδεύσουν το πρωί στην Αγιά, και αύριο το πρωί στην Επαρχία Τυρνάβου, ενώ το Σάββατο το απόγευμα στην Τσαριτσάνη. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις κτηνοτρόφων στη Μαρμαρίνη, στο Δίλοφο Φαρσάλων, στα Καλύβια και στην Καλλιθέα Ελασσόνας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΥ, υπογράμμισαν ότι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι «δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για το μέλλον που τους επιφυλάσσουν η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις του κεφαλαίου και η σημερινή συγκυβέρνηση. Αυτή η πολιτική οδήγησε στη διάλυση της ΑΤΕ που θα έχει δραματικές συνέπειες για τους αγροτοκτηνοτρόφους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε απόγνωση και όλους αυτούς που έβαλαν πλάτη για το ξεπούλημα να χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα για το χάσιμο μιας κερδοφόρας επιχείρησης».

Και κάλεσαν τους κτηνοτρόφους να βγουν στο δρόμο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, να παλέψουν, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, για μια άλλη πολιτική που θα χρεοκοπεί μεγαλοεπιχειρηματίες και καρτέλ και θα εξασφαλίζει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και στο λαό ντόπια ποιοτικά, φτηνά γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα.

«Με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης» - επεσήμαναν - «θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με κριτήριο όχι το κέρδος των μονοπωλίων αλλά την κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών. Αυτό προϋποθέτει σύγκρουση και ανατροπή από τις πολιτικές και τα κόμματα που τους ξεκληρίζουν».

Κι αφού αναφέρθηκαν στις διεκδικήσεις που προβάλλονται με την κινητοποίηση, τόνισαν: «Θα συνεχίσουμε τη διεκδίκησή μας δίνοντας μαζικό και μαχητικό "παρών" στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στην 48ωρη απεργία 6 και 7 Νοέμβρη. Να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που μας οδηγούν στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα και στην εξαθλίωση. Να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, τη νεολαία, ώστε να μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής της και ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων».

«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ κατέθεσε υπόμνημα για την απόσυρση του νόμου για τον ΕΛΓΑ

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου στην Αθήνα είχε χτες αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ, θέτοντας τα αιτήματα και τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στον υπουργό επισημάνθηκε ότι οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι απειλούνται πλέον με αφανισμό εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής και του δόθηκε και υπόμνημα για απόσυρση του ισχύοντα νόμου για τον ΕΛΓΑ.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι η υποχρεωτική είσπραξη στο χαράτσι της «ασφαλιστικής εισφοράς» υπέρ ΕΛΓΑ, με το νόμο 3877/2010, αποτελεί ωμό εκβιασμό και ληστεία σε βάρος των γεωργών και κτηνοτρόφων. Αυτό επιβεβαιώθηκε 2 χρόνια μετά την εφαρμογή του και έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση. Αναφέρεται επίσης ότι: 1ον «Διεκδικούμε: ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους». 2ον «Απαιτούμε: Αμεση καταγραφή των ζημιών με συνεργεία του ΕΛΓΑ, γρήγορη αποζημίωση των αγροκτηνοτρόφων στο ύψος της πραγματικής ζημιάς». Ο «Ρ» θα δημοσιεύσει ολόκληρο το υπόμνημα της ΠΑΣΥ στο αυριανό φύλλο, του Σαββάτου.

Ο Αθ. Τσαυτάρης δεν μπορούσε να κρύψει ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά επίσης ήταν φανερό από τις απαντήσεις του ότι υπερασπίζεται μια λογική που δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Αλλωστε και ο ίδιος υπηρετεί μια κυβέρνηση που η πολιτική της οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Ο υπουργός έκανε αναφορές για μικροβελτιώσεις και για διορθώσεις μέσω τροπολογιών στη Βουλή. Οσο για το νόμο του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Μάλιστα παίνεψε και την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ λέγοντας ότι θα υπάρξει επιδότηση ασφαλίστρου και αποζημιώσεις για εισοδηματική απώλεια χωρίς ευθύνη του παραγωγού. Μόνο που και οι όποιες αποζημιώσεις καθιερωθούν θα είναι από τα λεφτά που θα κοπούν από τις αγροτικές επιδοτήσεις, και η επιδότηση ασφαλίστρου ανοίγει την όρεξη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες...

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε τα ακόλουθα: «Από ό,τι φάνηκε ούτε για διαδικαστικά ζητήματα, ούτε για τεχνοκρατικά ζητήματα διαχειριστικά στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής δεν μπορεί ή δεν θέλει να δώσει λύση η κυβέρνηση. Γιατί σκοντάφτει στη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα μνημόνια και τα λοιπά και γι' αυτό ο αγρότης πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του βεβαίως και σε μέτρα διεκδίκησης για την ανακούφιση, αλλά κύρια στην ανατροπή αυτής της πολιτικής. Είτε είναι η τρικομματική κυβέρνηση, είτε γίνει άλλη κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική με το ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που δεν βάζουν αίτημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όλα τα άλλα είναι χαμένα για τους μικρομεσαίους αγρότες και το μόνο που μπορεί να περιμένουν είναι το ξεκλήρισμα. Είναι ενδεικτικό αυτό το στοιχείο που ανακοίνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, έκανε και ένα καλό εδώ που τα λέμε, ότι όσο ποσό πήραν σε επιδοτήσεις και θα πάρουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι από την ενιαία ενίσχυση τόσο και ακόμα περισσότερο θα πληρώσουν μέσα σε τρεις μήνες από τα χαράτσια, από τη φορολογία, για την υγεία, για τα φάρμακα, τις αλλαγές που γίνανε στον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ. Βάλαμε το ζήτημα του ΕΛΓΑ για την αλλαγή του νόμου, από ό,τι φάνηκε ο υπουργός δεν προτίθεται να αλλάξει -η κυβέρνηση- αυτό το νόμο. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα πιο έντονα για έναν ΕΛΓΑ με δημόσιο χαρακτήρα, όπου θα ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και το σταθερό κεφάλαιο από τις ζημιές. Για αυτό χρειάζεται αγώνας, οργάνωση και αγώνας».

ΑΓΡΙΝΙΟ
Δικαστήριο για «μπλόκο» του 2010

Κινητοποίηση στα δικαστήρια Αγρίνιου πραγματοποιεί σήμερα στις 9 το πρωί η ΠΑΣΥ απαιτώντας να αποσυρθούν οι κατηγορίες που βαρύνουν αγρότες που συμμετείχαν στο αγροτικό μπλόκο της Ερμίτσας το 2010. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες δικάζονται με την κατηγορία της «παρακώλυσης των συγκοινωνιών», επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να παραμείνουν στα χωράφια και τις καλλιέργειές τους.

«Για πολλοστή φορά, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση της η ΠΑΣΥ, επιδιώκουν να υποτάξουν το αγροτικό κίνημα ώστε να μην αντισταθεί στη λαίλαπα των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ, της ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες αξιοποίησαν και αξιοποιούν τα αγροτοδικεία σαν μέσο τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων μας».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αρνούνται να εξηγηθούν για τη «ΔΩΔΩΝΗ»

Την έντονη διαμαρτυρία του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, προκάλεσε χτες στη Βουλή, η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να παρευρεθεί και να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτησή του, για το ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ν. Μωραΐτης, «ένα μήνα προσπαθούμε να γίνει η συζήτηση στην Επίκαιρη αυτή Ερώτηση. Ο κύριος υπουργός δηλώνει κωλύματα. Εμείς, όμως, θεωρούμε ότι δεν είναι αυτός ο λόγος. Πρόκειται πραγματικά για μία σκανδαλώδη πώληση λαϊκής περιουσίας και εν προκειμένω της περιουσίας των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, τη "ΔΩΔΩΝΗ" και γι' αυτό ο κύριος υπουργός δεν έρχεται να απαντήσει. Καταφεύγει συστηματικά σε αυτή την τακτική επικαλούμενος φόρτο εργασίας. Εμείς καταγγέλλουμε αυτή τη στάση. Την καταγγέλλουμε στους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και όλης της χώρας, για να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση της συγκυβέρνησης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ