ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΡΙΞΗΣ»
Επικαιροποιούν τους αντιλαϊκούς εφιάλτες

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα

Νέες σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, άγριο πετσόκομμα των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, συμπληρωματικές περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ πέραν των προβλέψεων, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΣΕ, παράδοση των υδάτινων πόρων - αποθεμάτων της χώρας σε ιδιώτες, αλλά και απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μπίζνες των μονοπωλιακών ομίλων, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του «επικαιροποιημένου μνημονίου» που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος. Κείμενο που δόθηκε στους εκπροσώπους της τρόικας με ημερομηνία 6 του Αυγούστου 2010, στο πλαίσιο των πρόσφατων επαφών για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Στο θέμα της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2010, η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να περιορίσει τις πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιχορηγήσεις) κατά 4 δισ. ευρώ, πέραν των στόχων που έχουν τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται επίσης: «Ανά πάσα στιγμή, αν η απόδοση απομακρυνθεί από αυτούς τους στόχους, ή τα έσοδα πέσουν κάτω από το προγραμματισμένο, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να λάβει διορθωτικά μέτρα».

Το νέο στοιχείο στο προωθούμενο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, είναι η ιδιωτικοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων. Ειδικότερα, έως το α' τρίμηνο του 2011, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αναλυτικά σχέδια για την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, σε συνδυασμό με την παράδοση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, οι οποίοι θα παράγουν ενέργεια που θα πωλούν στη ΔΕΗ ή σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στο ίδιο κεφάλαιο αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση «θα υιοθετήσει σχέδιο ώστε να απονείμει τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε ανεξάρτητο φορέα, είτε να δώσει το ρόλο αυτό στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος»!

Οι πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως αυτών της οικιακής κατανάλωσης, είναι δεδομένες. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα μηχανισμό ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ρυθμιζόμενα από αυτή τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές...».

Ο ΟΣΕ

Ως το τέλος του Οκτώβρη, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο και θα αποτελέσει το όχημα ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ.

Μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

  • Την επαναφορά από το 2011 στην κερδοφορία, και για το λόγο αυτό προωθούν κλείσιμο των ζημιογόνων γραμμών, αυξήσεις των εισιτηρίων, μείωση των μισθών, όπως και μείωση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού εκβιάζονται απροκάλυπτα να αποδεχθούν μείωση των αποδοχών τους, καθώς το επιχειρησιακό πλάνο «θα παρέχει μια ανάλυση ευαισθησίας των συνεπειών του μισθολογικού κόστους πάνω σε διαφορετικά σενάρια σε σχέση με το αποτέλεσμα της συλλογικής σύμβασης. Αυτό θα παρέχει πληροφόρηση για τις διάφορες επιλογές αναφορικά με το προσωπικό»! Το δίλημμα που τίθεται είναι: Είτε αποδέχεστε μείωση των αποδοχών, είτε απολύεστε.
  • Την είσοδο των ιδιωτών στην εκμετάλλευση του σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ. Οι τελευταίοι εμφανίζονται ως «πάροχοι σιδηροδρομικών υπηρεσιών», οι οποίοι θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού...
  • Την πώληση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων (δεν αναφέρονται), στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της εταιρείας συμμετοχών.
Τα εργασιακά

Μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, θα υπάρξει νέα νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα ανατρέπει πλήρως το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη μείωση των υπερωριακών αποδοχών και την ενίσχυση της ευελιξίας του χρόνου εργασίας. Επίσης, οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, που με τη σειρά τους θα υπερισχύουν της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία στην πράξη ακυρώνεται, άρα «απελευθερώνεται» προς τα κάτω το ύψος του κατώτατου μισθού, το οποίο πλέον θα καθορίζεται σε επίπεδο επιχείρησης. Θα νομοθετηθεί επίσης δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ένα χρόνο και θα ενισχυθεί το καθεστώς των συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης. Το καθεστώς διαιτησίας τροποποιείται ώστε οι αποφάσεις της να είναι απροκάλυπτα φιλοεργοδοτικές. Απροκάλυπτα αναφέρεται ότι «οι στόχοι της διαιτησίας θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι αποδίδεται προσήκουσα σημασία στην ανταγωνιστικότητα με όρους κόστους και συνεπώς υποστηρίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας»!!!

Οι ...επενδύσεις

Στο θέμα, τέλος, των επενδύσεων η κυβέρνηση κουρελιάζει το Σύνταγμα, για το οποίο σε άλλες περιπτώσεις παριστάνει ότι κόπτεται. Με αφορμή το θέμα της επιτάχυνσης των επενδύσεων του ΕΣΠΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δίχως προκατάληψη προς το Σύνταγμα της Ελλάδος, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοσχέδιο ώστε να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δημοσίων έργων και των επενδύσεων γενικότερα. Το νομοσχέδιο θα πρέπει μεταξύ άλλων να:

  • Συντομεύει και να απλοποιεί τις δικαστικές διαδικασίες προσφυγών κατά απονομών συμβολαίων ή αποφάσεων απαλλοτριώσεων γης.
  • Συντομεύει τις προθεσμίες για τη χορήγηση αδειών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Αθήνας.
  • Απλοποιεί και συντομεύει διαδικασίες για την ολοκλήρωση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για έργα υποδομής».
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Νέα σαρωτική λαίλαπα το 2011

Η κυβέρνηση συμφώνησε για την ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης και του ύψους των συντάξεων

Η ουσιαστικά κατάργηση των συντάξεων, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και η υποχρεωτική εργασία μέχρι τα 65 και 70 χρόνια, προκειμένου οι απόμαχοι της εργασίας να εξασφαλίσουν ένα εξευτελιστικό επίδομα για να ζήσουν τα εναπομείναντα χρόνια της ζωής τους, ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με βάση το νόμο 3683 Λοβέρδου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, θα αναθεωρηθούν και θα γίνουν ακόμα χειρότερες. Αυτό προβλέπεται στο επικαιροποιημένο «μνημόνιο» που υπέγραψαν οι υπουργοί του Γ. Παπανδρέου με τους εκπροσώπους της τρόικας, αποδεικνύοντας ότι η επίθεση των μονοπωλίων και των υποτακτικών τους ενάντια στους εργαζόμενους δεν πρόκειται να έχει τέλος, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δε βάλουν φραγμό στην επιθετικότητα του κεφαλαίου.

Οπως προκύπτει από το σχετικό κείμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τους εντολείς της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο νόμος για το Ασφαλιστικό θα αλλάζει συνεχώς, και πάντως όποτε παρατηρείται ότι υπάρχει υπέρβαση του συνολικού ποσού των συντάξεων από το 2,5% του ΑΕΠ, στόχο που έχουν θέσει οι μονοπωλιακές ενώσεις. Με αυτήν την έννοια, τα απάνθρωπου τύπου μέτρα που υιοθετούν η μία μετά την άλλη οι χώρες της ΕΕ και οι παροτρύνσεις ...ειδικών, που ζητούν ακόμα περισσότερο αίμα, προτείνοντας να συνεχίζεται ο εργάσιμος βίος και μετά τα 72 χρόνια, όχι μόνο δεν είναι μακριά μας, αλλά μας αφορούν άμεσα.

Η κυβέρνηση, που ενόψει της ψήφισης του αντασφαλιστικού εκτρώματος, διαβεβαίωνε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές λύνεται το ασφαλιστικό για τα επόμενα πενήντα χρόνια, τώρα αποκαλύπτει τους πραγματικούς της σχεδιασμούς και τις συμφωνίες που έκανε με ΕΕ και ΔΝΤ, ομολογώντας ότι «θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011». Για να γίνει αυτό θα περιμένουν τις λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, θα είναι προδιαγραφών ΕΕ και ΔΝΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο του νέου μνημονίου, «το επιπρόσθετο συνταξιοδοτικό κόστος τώρα εκτιμάται ελαφρώς παραπάνω από το 2,5% του ΑΕΠ», κάτι που η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να διατηρήσει για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Ετσι, διευκρινίζεται ότι «η ρήτρα διασφάλισης θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο του 2011». Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, εξηγείται στο κεφάλαιο υπό τον τίτλο «ολοκλήρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης», στην οποία επί λέξει σημειώνεται ότι:

«Η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως καθορίζονται από το νόμο 3863/2010, εάν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις θα ξεπεράσει το όριο το 2,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2009-60». Πέρα από αυτό, η κυβέρνηση συμφώνησε ακόμα ότι «η αναθεώρηση θα πρέπει να σχεδιαστεί σε στενή διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ».

Αυτά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εξόδου από την εργασία και τις λεγόμενες κύριες συντάξεις. Το μαχαίρι όμως θα μπει ακόμα πιο βαθιά για τις λεγόμενες επικουρικές συντάξεις. Λέει το αναθεωρημένο μνημόνιο: «Η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει μία εις βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημοσίων ταμείων επικουρικής ασφάλισης. Ο σκοπός της αναθεώρησης είναι η σταθεροποίηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και η εξασφάλιση της ουδετερότητας του προϋπολογισμού για τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης». Αυτό με δυο λόγια, τυπικά σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις αυτές (σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δε θα επιτρέπεται να είναι πάνω από το 10% της βασικής σύναξης), ωστόσο στην πραγματικότητα δρομολογείται η ολοκληρωτική τους κατάργηση, αφού το δημόσιο, παρά το γεγονός ότι με την πολιτική των διαφόρων αστικών κυβερνήσεων λεηλάτησε τα Ταμεία των εργαζομένων, θα πάψει πλέον να εγγυάται την καταβολή τους.

Στο ίδιο κεφάλαιο, αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση θα προβεί στην ουσιαστική αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και θα μειώσει την κάλυψη σε όχι παραπάνω από 10% του εργατικού δυναμικού», με την παράλληλα υποχρέωση «η νέα λίστα να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2011 σε όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους».

Τέλος, ειδική ...μνεία γίνεται για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα της Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας «δεσμεύεται να μην απονέμει ιδιαίτερα συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού της ταμείου, ώστε να εναρμονιστούν με αυτές του ΙΚΑ».

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζουν συμπληρωματική αφαίμαξη

Μια με το πρόσχημα των μειωμένων εισπράξεων και μια με τις απειλές για αυξημένες δαπάνες, ετοιμάζονται να σερβίρουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Με μεθοδικό τρόπο, κυβέρνηση και τρόικα προετοιμάζουν προπαγανδιστικά το έδαφος πάνω στο οποίο θα πατήσει το επόμενο νέο σαρωτικό πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά περιγράφονται στην Εκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Ταυτόχρονα με τη «νέα έκδοση» του μνημονίου, η Κομισιόν, διά του εκπροσώπου της στις Βρυξέλλες, Αμαντέου Αλταφά, εξέφρασε χτες την ανησυχία της για τις δαπάνες του ελληνικού δημοσίου. Με δήλωσή της, ζητά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τηρήσει αυστηρά τη δέσμευση για περικοπές δαπανών κατά 4 δισ. μέσα στο 2010, ώστε να αντισταθμίσει την υστέρηση των εσόδων και να πετύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 8% του ΑΕΠ.

Για να θολώσει τα νερά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι «δεν ζητάμε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε επιπλέον μείωση δαπανών, αλλά αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων δεσμεύσεων». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αφού «τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, μοιάζουν προς το παρόν επαρκή (...) ώστε να αντισταθμιστεί η υστέρηση των εσόδων και οι ατασθαλίες στις δαπάνες άλλων κρατικών τομέων», προαναγγέλλοντας αναθεώρηση των εκτιμήσεων προς το χειρότερο το επόμενο διάστημα και άρα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι η ύφεση θα ενταθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και η παρατεταμένη πολιτική λιτότητας θα συνεχίσει να κρατά μειωμένα τα έσοδα, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα ξεφουρνίσει άμεσα το νέο πακέτο μέτρων, τόσο στο κομμάτι της φοροείσπραξης σε βάρος του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος, όσο και για την παραπέρα συρρίκνωση των όποιων κοινωνικών δαπανών για Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια, που βρίσκονται ήδη σε τροχιά διευρυμένης ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης.

Με άλλα λόγια, η πολιτική πλουτοκρατίας - κυβέρνησης - τρόικας και των κομμάτων που στηρίζουν τη στρατηγική του μνημονίου, διαμορφώνουν για το αμέσως επόμενο διάστημα ένα εκρηκτικό κλίμα, επικίνδυνο για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οροφή για τις δαπάνες το 2010 είναι τα 67 δισ. ευρώ και οι δαπάνες δεν θα υπερβούν τα 64 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2010, με δεδομένες τις τσεκουράτες περικοπές που έκανε η κυβέρνηση στους μισθούς και τις συντάξεις εκατομμυρίων εργαζομένων. Ωστόσο, η πλουτοκρατία και τα κράτος ζητάνε και άλλο ρευστό για τα ταμεία τους, γι' αυτό και η Κομισιόν συστήνει ότι «οι αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες για ενδεχόμενες περικοπές, σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική υστέρηση των εσόδων».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΝΔ - ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόκληση πρώτου μεγέθους για το λαό

Κοροϊδεύουν κατάμουτρα τους εργαζόμενους εκείνοι που βάζουν καθημερινά την υπογραφή τους στη ραγδαία επιδείνωση των όρων ζωής

­­­

Μόνο αγανάκτηση προκαλεί στο λαό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, από τη μια, να υπερασπιστούν τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική του μνημονίου και, από την άλλη, με επικοινωνιακές «τρίπλες» και ελιγμούς να προσπαθούν να διασωθούν από την κλιμακούμενη λαϊκή αγανάκτηση.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι «έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα αποφάσεων, μέτρων (...) υπάρχει μία κλιμάκωση, η οποία περιγράφεται στο μνημόνιο και έχει να κάνει με τη σταθερότητα της οικονομικής μας πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά το επόμενο πακέτο μέτρων, σημείωσε με νόημα ότι «υπάρχει μια δρομολόγηση και της κατάστασης, την οποία περιμένουμε», εξηγώντας πως «γνωρίζουμε ότι θα βαθύνει η ύφεση» και πως επιβάλλεται η «απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και των δεσμεύσεών μας και απέναντι στους εταίρους μας και απέναντι στον Ελληνα πολίτη, που περιέχονται μέσα στο μνημόνιο».

Επί της ουσίας, ο Γ. Πεταλωτής επανέλαβε την επιχειρηματολογία που αναμασά η Κομισιόν στις δηλώσεις και τις εκθέσεις της, προκειμένου να καταλήξει στην «ανάγκη» νέας φοροεπιδρομής στο λαϊκό εισόδημα και νέων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, στο σκέλος που κατηγόρησε τη ΝΔ για την πολιτική που άσκησε σαν κυβέρνηση, η Β. Τζότζολα, αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ, ισχυρίστηκε ότι το κόμμα της «δε χαρίζει δεκανίκια στην κυβέρνηση του μνημονίου». Κι αυτό όταν αποδεδειγμένα η ΝΔ όχι μόνο έχει δημόσια στηρίξει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα μέτωπα, αλλά επιπλέον, κάθε της πρόταση, είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τα αντιλαϊκά χρονοδιαγράμματα που έχει καθορίσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση του μνημονίου.

Διπλά προκλητικός ο ΛΑΟΣ, ο οποίος, αφού ψήφισε το μνημόνιο με την τρόικα, τώρα ισχυρίζεται ότι «όσο η τρόικα - λόγω αδυναμίας συνεννοήσεως στο εσωτερικό - έχει το "πάνω χέρι", τόσο θα μας αιφνιδιάζει με αντιλαϊκά μέτρα και προτάσεις. Ματαιοπονούν όσοι πιστεύουν ότι το προσεχές, τουλάχιστον, διάστημα θα ακούσουμε κάτι ευχάριστο απ' αυτούς». Πιστό δεκανίκι της κυβέρνησης, ο ΛΑΟΣ προσπαθεί να την αθωώσει για τη στρατηγική της, χρεώνοντας τα αντιλαϊκά μέτρα στην «εσωτερική ασυνεννοησία» (!) και στην «κακή» Κομισιόν.

Την ίδια πάνω - κάτω στόχευση υπηρετεί και η δήλωση Λαφαζάνη εκ μέρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως κάθε έλεγχο στις οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις», ενώ η «Δημοκρατική Αριστερά» ζητάει «αύξηση των δημοσίων εσόδων και καταπολέμηση της ακρίβειας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Είναι επικίνδυνοι για τη ζωή του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιο, σχετικά με τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για τα κρατικά έξοδα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η νέα μείωση κατά 4 δισ. ευρώ των κρατικών εξόδων για το 2010, που στην ουσία εξάγγειλε η Κομισιόν εκφράζοντας την κυβέρνηση, εκτός από ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατραπεί και η ήδη τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε άκρως επικίνδυνη για τη ζωή του λαού.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και ΕΕ αυξάνουν συνεχώς τα πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης προς τα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ