ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
Σελ. /32
1.400 βασικό, σταθερή δουλειά για όλους

Του Πάνου Μαραγκού από το ΕΘΝΟΣ
Του Πάνου Μαραγκού από το ΕΘΝΟΣ
Και καλή χρονιά να πούμε και χρόνια πολλά να ευχηθούμε.

Αλλά κράτα και μια γάτα, λέγανε οι παλιότεροι.

Μειώθηκαν, λέει η στατιστική, οι πωλήσεις τροφίμων. Σε όλα μπορεί να εκπαιδευτεί ο άνθρωπος, ως και να μην τρώει.

Καμιά ανησυχία. Του χρόνου, όχι το 2010, πάει αυτό, αλλά το 2011 όλα θα είναι καλύτερα. Κι εδώ κι έξω. Του χρόνου θα μειωθούν οι φόροι, του χρόνου θα αναρρώσουν οι οικονομίες, του χρόνου θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ζήσε εσύ με «του χρόνου».

Για φέτος αποφασίζει η ΓΣΕΕ πώς θα ζήσεις. 800 ευρώ μεικτά, λέει, είναι ένας καλός μισθός. Και λες άγιες μέρες «θου κύριε τω στόματί μου».

Πού το πάνε άραγε; Στο κύριο άρθρο το ΒΗΜΑ συνδέει ευθέως την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών με την ανάγκη έντασης της αστυνόμευσης κι όλο αυτό με τις «επιχειρησιακές εμπειρίες» του αρμόδιου υπουργού. Δηλαδή;

Τι θα ζητήσουν, όταν αύριο η μείωση του αφορολόγητου θα ωθήσει σε διεκδικητικούς αγώνες κι άλλους; Οταν αύριο η κατάργηση επί της ουσίας των συλλογικών συμβάσεων (εκεί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η θέση της ΓΣΕΕ) μετατρέψει σε ζούγκλα κι ό,τι ακόμα παραμένει κάπως ρυθμισμένο στους χώρους δουλειάς; Οταν πέσει και η επόμενη σφαλιάρα με το Ασφαλιστικό;

Διά ταύτα: ΠΑΜΕ! Οσο ισχυρότερη η ταξική συσπείρωση, τόσο μικρότερη η ζημιά.

Ασχετο: Οτι το Πάντειο βγάζει φιντάνια είναι γνωστό. Οτι διεκδικεί και την πρωτοπορία σ' ένα νέο αντι-ΚΚΕ κύκλο το μάθαμε χτες από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ όπου ο γνωστός καθηγητής ξερνά εμετό γιατί ο «Ριζοσπάστης» - ως μη ώφειλε, κατά τον καθηγητή - θυμήθηκε τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Στάλιν. Ας όψεται μέρες που 'ναι...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

ΧΟΥΒΑΡΝΤΑΛΙΚΙΑ: «Η αύξηση στα κατώτατα, που διεκδικεί η ΓΣΕΕ, είναι της τάξης του 8%, ώστε να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ και για όλα τα άλλα κλιμάκια, που θα διαπραγματευθούν στη συνέχεια, οι αυξήσεις να κινούνται γύρω στο 2%» (το θέμα στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: «"Πολύ απαιτητικό" χαρακτήρισε το πρόγραμμα λιτότητας που θα εφαρμόσει η Ισπανία από την 29η Ιανουαρίου του 2010 ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουίθ Ροντρίγκες Θαπατέρο. Μαζί με το πρόγραμμα της οικονομικής λιτότητας εξήγγειλε και μια σειρά από μέτρα στήριξης της οικονομίας της Ισπανίας. Ακόμη προέβλεψε πως το 2010 η οικονομία της χώρας θα αναρρώσει από την κρίση, ενώ έδωσε έμφαση στη δημιουργία πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας από το τέλος της χρονιάς που έρχεται» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ; «Μπαράζ διαρρήξεων, κλοπών και ληστειών παρατηρείται τελευταίως, παρά την αυξημένη αστυνόμευση. Τα στατιστικά στοιχεία μάλιστα δείχνουν έξαρση της εγκληματικότητας, παρόμοια με εκείνη που είχε εμφανισθεί τη διετία 1995-1996. Πολλές υποθέσεις μπορεί να γίνουν. Ισως η αστυνόμευση να μην είναι τόσο αποτελεσματική όσο δείχνει ή ακόμη η επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών να την ξεπερνά και να απαιτεί άλλες πολιτικές. Ο αρμόδιος για την ασφάλεια και την τάξη υπουργός έχει πολιτικές και επιχειρησιακές εμπειρίες. Μπορεί και οφείλει να επέμβει εγκαίρως, ανασχεδιάζοντας την πολιτική και αναδιοργανώνοντας τις δυνάμεις» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ: «Οι οκτώ Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι σκοτώθηκαν, χθες, σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε στρατιωτική βάση στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν ήταν όλοι πράκτορες της CIA, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΑΚΛΑΦΤΟΙ: «Ο καπνός του τσιγάρου ενεργοποίησε το σύστημα προειδοποίησης για πυρκαγιά στο τρένο της γραμμής Καντόνα - Γουχάν, ένα ταξίδι 1.069 χιλιομέτρων, το οποίο το καμάρι της κινεζικής τεχνολογίας επρόκειτο να πραγματοποιήσει με ταχύτητα 350 χλμ/ώρα (...) ο καπνιστής άναψε το τσιγάρο του, παραβιάζοντας τον κανονισμό που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους χώρους του τρένου και στις τουαλέτες. Δεν μπόρεσε να αναχωρήσει παρά 2 ώρες και 45 λεπτά αργότερα, έπειτα από την πραγματοποίηση σειράς ελέγχων των συστημάτων ασφαλείας» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ online).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΠΕΙΝΑΣ και ελαστική εργασία ζητά η ΓΣΕΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Εξτρα αφορολόγητο με τις αποδείξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρεβεγιόν με αποδείξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΟΥΠΕΡ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ λόγω κρίσης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εξαντλείται η ανοχή των αγορών για την Ελλάδα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Καλοκαιριάτικη Πρωτοχρονιά

Η ΑΥΓΗ: Κάρτες - γδάρτες από τις τράπεζες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Δώστε και σώστε»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ των εγκληματιών

ΕΘΝΟΣ: ΜΑΧΑΙΡΙ σε φοροαπαλλαγές - πρόκληση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΩ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η ΧΩΡΑ: Ασφυξία στην αγορά

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Το '10 το... καλό!

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Δύο υπερ-περιφερειάρχες

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΡΩΤΙΑ στην ακρίβεια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ στην κοινωνία ο Σαμαράς

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο κατάλληλος άγιος

«Ο Νέιθαν Γκριλ γράφει στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση πως ο Αγιος Βασίλης αποτελεί ένα παράδειγμα προς αποφυγήν, σε όρους δημόσιας υγείας. Είναι παχύσαρκος και στις διαφημίσεις καλεί τα παιδιά να αγοράζουν Coca Cola, χάμπουργκερ, παγωτά, προϊόντα λιπαρά, με πολύ αλάτι ή πολλή ζάχαρη. Σύμφωνα με τον Γάλλο καθηγητή της Φιλοσοφίας Ζαν-Ζακ Ντελφούρ, ο Αγιος Βασίλης είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο προπαγάνδας, μαθαίνει στα παιδιά να απαιτούν να είναι χειροπιαστή η αγάπη, τα εκπαιδεύει στον κυνισμό και την υστεροβουλία (...) Είναι ακόμη ένας διαφημιστής: η εικόνα του χρησίμευσε στη στρατιωτική προπαγάνδα και μετά στην εμπορική. Υποστήριξε τους Βόρειους στον αμερικανικό εμφύλιο, με τα σκίτσα του Τόμας Ναστ, γύρω στο 1863. Και πολύ πριν αρχίσει να πουλάει τον χημικό χυμό της Coca Cola, το 1930, είχε πουλήσει αυτοκίνητα, στιλό, καραμπίνες, τσιγάρα, ελαστικά, σαπούνια, καφέδες, κλινοσκεπάσματα, καύσιμα, κάλτσες. Για τον Γάλλο καθηγητή, ο Αγιος Βασίλης είναι ο παγκόσμιος εμπορικός αντιπρόσωπος του καπιταλισμού. Είναι ένας άγιος αφιερωμένος ψυχή τε και σώματι στην υπόθεση των εμπόρων. Ανακατεύεται στις οικογένειες και μετατρέπει τις συναισθηματικές σχέσεις σε υλικές. Εκπαιδεύει στον κομφορμισμό (δώρα παίρνουν μόνο τα καλά παιδιά), στην υστερόβουλη υπακοή και στην υποκρισία. Και ο μύθος των ξωτικών, που δουλεύουν από ευχαρίστηση στο εργαστήριο των δώρων του Αγιου Βασίλη, χωρίς μισθό ούτε κοινωνική ασφάλιση, τονίζει ο Ντελφούρ, εκφράζει το μυστικό όνειρο κάθε καπιταλιστή» (o Γιώργος Αγγελόπουλος στα ΝΕΑ).

Για τη χρονιά που έρχεται

«Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ήταν στο σύνολό τους αφιερωμένα στον πρωθυπουργό (...) Φτάνει, όχι άλλο. Θα συνεχίσουμε με το μήνυμα του Γιώργου για το νέο χρόνο. Δε χρειάζεται να πει και πολλά. Φτάνει μόνο η κυρία που αποδίδει τα λεγόμενα στη νοηματική να κάνει μία χαρακτηριστική χειρονομία με το δάχτυλο. Ετσι θα είναι η χρονιά που έρχεται» (ο Κ. Γιαννακίδης στο protagon.gr).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ