ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Οχτώβρη 2009
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκκρεμεί ο τρόπος ανάδειξης του νέου αρχηγού

Το εύρος των εκλεκτόρων αναδεικνύεται σε κομβικό ζήτημα στην εσωκομματική συζήτηση

Κρίσιμη για την τροπή που θα πάρουν οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ είναι η συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής για το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ που πραγματοποιείται το απόγευμα στη Ρηγίλλης, καθώς ο τρόπος ανάδειξης του νέου αρχηγού της ΝΔ αναδεικνύεται σε κυρίαρχο ζήτημα, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ, θα καθορίσει όχι μόνο τις εσωκομματικές εξελίξεις μετά την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ, αλλά μπορεί να επηρεάσει και την ενότητα της παράταξης.

Ηδη αρκετά στελέχη σπεύδουν να δηλώσουν δημόσια ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο που θα γίνει με βάση τα όσα προβλέπει το καταστατικό, δηλαδή με διαδικασίες «εξπρές» και το εκλεκτορικό σώμα του 2007, ασκώντας πιέσεις για «ανοικτό συνέδριο». Στην πραγματικότητα από διάφορες πλευρές τίθεται έμμεσα πλην σαφώς το δίλημμα «ανοιχτό συνέδριο ή παράταση της εσωκομματικής κρίσης και διάσπαση». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου» για τη φορά που θα πάρουν τα εσωκομματικά πράγματα, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι επιθυμεί να φύγει από τη Ρηγίλλης το βράδυ του συνεδρίου, στις 7 Νοέμβρη.

Οι τακτικές των υποψηφίων

Οι φερόμενοι ως υποψήφιοι αρχηγοί έχουν δηλώσει ότι αντιμετωπίζουν θετικά μια «διεύρυνση» του εκλεκτορικού σώματος, ωστόσο καταγράφονται αποκλίσεις μεταξύ τους στο μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η «διεύρυνση». Ο Δ. Αβραμόπουλος από την πρώτη στιγμή έθεσε την πρόταση να στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα και να συμμετέχουν τα μέλη και οι φίλοι της ΝΔ στην ανάδειξη του νέου αρχηγού. Η πρόταση αυτή κερδίζει διαρκώς έδαφος μεταξύ των στελεχών, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να την απορρίψουν δημόσια οι άλλοι επίδοξοι υποψήφιοι αρχηγοί.

Ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε χθες (στο ρ/σ «Σίτι») ότι «και η καρδιά μου και η λογική είναι υπέρ της διευρυμένης διαδικασίας, για να νομιμοποιηθεί η εκλογή του νέου αρχηγού από όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της παράταξης». Στην ίδια συνέντευξη έθεσε θέμα «επανα-ιδεολογικοποίησης της παράταξης», εμφανιζόμενος ο ίδιος ο οπαδός του «κοινωνικού φιλελευθερισμού», κρατώντας αποστάσεις από το «νεοφιλελευθερισμό». Σήμερα, στις 11 το πρωί ο Αντ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή, μετά από αίτημά του.

Η Ντ. Μπακογιάννη θα επιθυμούσε το συνέδριο να γίνει με τους όρους που έχει δρομολογήσει ο Κ. Καραμανλής, εκτιμώντας προφανώς ότι οι υπάρχοντες συσχετισμοί ευνοούν την υποψηφιότητά της. Ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει τη «δυναμική» της πρότασης για ανοικτό συνέδριο, πολύ περισσότερο που μια τέτοια διαδικασία προβάλλεται ως διαδικασία που προσφέρει μεγαλύτερη «νομιμοποίηση» και άρα εξουδετερώνει την εσωκομματική αμφισβήτηση. Παρά το γεγονός ότι η Ντ. Μπακογιάννη διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις και υποστήριξη από μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, ωστόσο ένα «ανοικτό συνέδριο» είναι απρόβλεπτο, καθώς η λεγόμενη καραμανλική πτέρυγα είναι πλειοψηφία στη ΝΔ και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα βρεθεί το πρόσωπο που θα την εκφράσει.

Διεργασίες και στα άλλα μέτωπα

Η διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία συζήτησε την πρόταση του Δ. Αβραμόπουλου, αλλά δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Σιούφας δήλωσε μετά το τέλος της πεντάωρης συνεδρίασης ότι «η Επιτροπή εξέτασε όλα τα σχετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που έχει τεθεί στο δημόσιο διάλογο για το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αριθμού εκείνων που θα συμμετάσχουν στην εκλογή νέου προέδρου του κόμματος».

Στη συνέχεια παρέπεμψε στη συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα και στην οποία έχουν κληθεί οι «ενδιαφερόμενοι» να διεκδικήσουν την ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρξει ομοφωνία γύρω από τον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου. Στη χτεσινή συνεδρίαση εξετάστηκε το ενδεχόμενο η διάρκεια του συνεδρίου να παραταθεί κατά μία μέρα (να γίνει διήμερο), καθώς και να διευρυνθεί το εκλεκτορικό σώμα κατά 500 - 1.000 αντιπροσώπους.

Πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του συνεδρίου «με όρους πολιτικής» ανέλαβε ο Βαγγ. Μεϊμαράκης, εμφανιζόμενος ως «εγγυητής της ενότητας» της παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε χτες με την Ντ. Μπακογιάννη και τον Δ. Αβραμόπουλο, ενώ αναμένεται να συναντηθεί τις επόμενες μέρες και με τον Αντ. Σαμαρά. Επέμεινε όμως να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το αν θα θέσει υποψηφιότητα.

Το ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει σε συνέδριο «εξπρές» άφησε ανοιχτό ο Π. Ψωμιάδης, ο μόνος που έχει θέσει επίσημα υποψηφιότητα για την αρχηγία της ΝΔ. «Προσωπικά, δεν έχω αποφασίσει αν θα συμμετέχω σε συνοπτικές συνεδριακές διαδικασίες διαδοχής που δε διασφαλίζουν ομαλότητα στην παράταξη», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «επιβάλλεται να πάμε σε ανοιχτό συνέδριο, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στα μέλη μας, στο λαό μας, να εκφραστεί».

Την άποψη ότι «πρέπει να στηθούν κάλπες» εξέφρασε ο πρώην υπουργός Μ. Τζίμας, προειδοποιώντας ότι «θα μπούμε σε χειρότερη εσωστρέφεια, αν δεν προχωρήσουμε σε εκλογή αρχηγού από τη βάση». Από την πλευρά του Σ. Τσιτουρίδης εκτίμησε ότι «αν θα φτάναμε σε ένα συνέδριο όπου δε θα μιλήσει κανείς, θα πάμε να εκλέξουμε έναν αρχηγό και να φύγουμε, πολλοί δε θα πάνε στο συνέδριο αυτό. Πολλοί δε θα πάνε».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες ενόψει της Συνδιάσκεψης

Η αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται από τις συνιστώσες που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αρκετές απ' αυτές έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους και προετοιμάζονται για την πανελλαδική οργανωτική συνδιάσκεψη που ορίστηκε για τα τέλη του Νοέμβρη, ρίχνοντας ήδη τροχιοδεικτικές βολές για τις προθέσεις τους. Η ΠΓ του ΣΥΝ ολοκλήρωσε τη συζήτηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, κατέληξε σε ένα σχέδιο απόφασης που ήδη έχει αποσταλεί στις οργανώσεις του κόμματος για συζήτηση. Ο βασικός κορμός αυτού του κειμένου που δε δόθηκε στη δημοσιότητα (δημοσιεύεται μόνο στη σημερινή «Αυγή») θα αποτελέσει την εισήγηση προς την ΚΠΕ που θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου στις 24 και 25 του μήνα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πανελλαδική συνδιάσκεψη εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση της επονομαζόμενης «Πρωτοβουλίας για την Αντισυστημική Αριστερά» (ΠΑΣΑ). Στην πρόσκληση για την εκδήλωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο κύκλος του εκλογικού ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα προχωρήσει σε μια βαθιά δημοκρατική αναβάθμιση, επαναθεμελίωση, αναδιοργάνωση (...) ή δεν έχει μέλλον παρά σαν μια εκλογική συμμαχία ΣΥΝ με τον ΡΙΖΑ».

Στην εφημερίδα της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, που κυκλοφόρησε χτες, γίνεται λόγος για την ανάγκη ενός νέου «συμβολαίου ομαλής συνεργασίας» και καλείται η ηγεσία του ΣΥΝ «να βρει και να επιβάλει στην Ανανεωτική Πτέρυγα πειθάρχηση στην πολιτική και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ» και κάνει λόγο για «πλουραλιστική εκπροσώπηση του εγχειρήματος, όπου έχουν γίνει βήματα προς τα πίσω». Ζητήματα ενόψει της συνδιάσκεψης θέτει και η ομάδα «ΡΟΖΑ» ζητώντας «να μην κουκουλωθεί» τίποτα, να λυθούν προβλήματα που αφορούν στη δομή του ΣΥΡΙΖΑ, τη λειτουργία του, τα μέλη του, ο πλουραλισμός, η ισοτιμία.

Στο μεταξύ, εμπλοκή φαίνεται να προκύπτει με την κάλυψη της θέσης του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνιστώσες δεν επιθυμούν να διευθύνει την ΚΟ ξανά ο Δ. Χατζησωκράτης με τον οποίο είχαν ανοιχτή σύγκρουση, καθώς εκτός όλων των άλλων, τον κατηγόρησαν και για υπονομευτική σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ δράση στις ευρωεκλογές. Στην εφημερίδα της ΔΕΑ ο Δ. Χατζησωκράτης καταγγέλλεται ότι έσπευσε 3 μέρες πριν τις εκλογές να ασπαστεί τις δηλώσεις Κύρκου για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατηγορίες διατυπώνονται και για τον βουλευτή Γρ. Ψαριανό ότι «συνεχίζει ακλόνητος τον πόλεμο ενάντια στα "αριστερίστικα γκρουπούσκουλα" του ΣΥΡΙΖΑ».

Η καταρχήν σκέψη είναι η θέση αυτή να πληρωθεί από δύο στελέχη, ένα απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα απ' τον ΣΥΝ. Ωστόσο, εκτός των συνιστωσών, «βέτο» για τον Δ. Χατζησωκράτη θέτει και το «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΝ, ενώ η «Ανανεωτική Πτέρυγα» επιμένει στο πρόσωπό του. Την ερχόμενη βδομάδα θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, αλλά με διάλογο

Κάλεσμα για προγραμματικό διάλογο απηύθυναν χτες στο ΠΑΣΟΚ οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» απ' το βήμα συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, όπου επιβεβαίωσαν ότι αρνήθηκαν την ανάληψη του υπουργείου Περιβάλλοντος διαφωνώντας με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Οπως είπαν, ζητούν «προγραμματικό διάλογο, και όχι αιτήματα για λευκή επιταγή».

Ο εκπρόσωπός τους Ν. Χρυσόγελος δήλωσε: «Από το ΠΑΣΟΚ προσφέρθηκε ένα υφυπουργείο χωρίς καμιά δέσμευση για τις πολιτικές του και χωρίς να υπάρχει προηγουμένως κάποια συζήτηση προγραμματικού χαρακτήρα (...) προθεσμίες λίγων ωρών δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για διάλογο. Ενας υφυπουργός δεσμεύεται εφ' όλης της ύλης από το κυβερνητικό πρόγραμμα, που δεν έχει καν ανακοινωθεί. Δε συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο και οι δυνατότητές του για ουσιαστικές παρεμβάσεις είναι πολύ περιορισμένες, καθώς οι αρμοδιότητές του καθορίζονται με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού, που μπορεί να τις αλλάζει ή να τις περιορίζει όποτε κρίνει».

Λάβρος ήταν ο Γ. Παρασκευόπουλος, μέλος της Γραμματείας των «Οικολόγων - Πράσινων», για το γεγονός ότι η πρόταση απευθύνθηκε προσωπικά στη Μ. Βασιλάκου. Οπως είπε: «Αν ισχύουν οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Ελενόπουλου, ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου απευθυνόταν προσωπικά στην Μαρία Βασιλάκου και όχι στους Οικολόγους - Πράσινους, πρόκειται για επιλογές που απειλούν να απαξιώσουν την ίδια την ιδέα των συνεργασιών». Και έκανε λόγο για «πολιτικές μεταγραφές που θυμίζουν άλλες εποχές». Παρά ταύτα, δεν παρέλειψαν να εγκωμιάσουν την «κουλτούρα συνεργασιών» που τους διαπνέει η οποία, όπως είπαν, θα εκφραστεί «με τον προγραμματικό διάλογο και την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων στα ζητήματα που κυρίως μας ενδιαφέρουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ