ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση αύριο στον Αγνωστο Στρατιώτη

Στις 10.30 π.μ. ο γιορτασμός της 65ης επετείου από την απελευθέρωση της Αθήνας

Με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα θα τιμήσει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 του Οκτώβρη 1944. Η εκδήλωση διοργανώνεται, ανήμερα της επετείου, αύριο Δευτέρα, στις 10.30 το πρωί, με συγκέντρωση των αντιστασιακών, απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης, μπροστά στο Μνημείο με τη συμμετοχή όλων των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αττική, με τις σημαίες και τα λάβαρά τους. Σήμερα, εξάλλου, το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου διοργανώνει στις 11 το πρωί στο Μνημείο έξω από την Ηλεκτρική, εκδήλωση τιμής και μνήμης στους πεσόντες αγωνιστές του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Ηλεκτρικής.

Σαν αύριο οι Γερμανοί κατακτητές εγκατέλειπαν την αδούλωτη πρωτεύουσα, νικημένοι από την προέλαση του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού και από την ασίγαστη πάλη όλων των λαών, της οποίας τμήμα αποτελεί η αθάνατη ΕΑΜική Αντίσταση. Χιλιάδες πατριώτες πλημμύρισαν τους δρόμους και χαιρετούσαν τους ηρωικούς μαχητές του Α` Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ που εισήλθε στην πρωτεύουσα. Το ΕΑΜ και ο λαϊκός στρατός του, ο ΕΛΑΣ, όλες οι οργανώσεις του, η θρυλική ΕΠΟΝ, η Εθνική Αλληλεγγύη, η ΟΠΛΑ, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες στην Αντίσταση, σήκωσαν σχεδόν όλο το βάρος της πάλης κατά του γερμανοϊταλικού φασισμού και των ντόπιων συνεργατών του. Ψυχή, νους και κύριος αιμοδότης αυτής της λαϊκής ανάτασης υπήρξε το ΚΚΕ.

Στις 13 Οκτώβρη, τμήμα του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά, μαζί με τη βάρδια του εργοστασίου Ηλεκτρισμού, που ήταν ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ, ύστερα από σκληρή μάχη με τμήμα καταστροφών του γερμανικού στρατού, κατόρθωσε να αποτρέψει την καταστροφή του εργοστασίου Ηλεκτρισμού, των Αλευρομύλων της ΣΕΛ, της «Στάνταρ» και άλλων βιομηχανικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές, καθώς και οι επιχειρήσεις για τη διάσωση τμήματος του λιμένα του Πειραιά διεξήχθησαν ύστερα από εντολή του Α` Σώματος του Στρατού του ΕΛΑΣ και παρά την εντολή του ντόπιου καθεστώτος και των Αγγλων να μην αναλάβει καμιά επιθετική ενέργεια ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών, όταν θα αποχωρούσαν από την Αθήνα και τον Πειραιά.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ
Καταγγέλλει τραμπούκικη εργοδοτική επίθεση

Τραμπούκικη επίθεση από ανθρώπους της εργοδοσίας του εργοστασίου «ΣΚΑΓΙΑΣ» σε βάρος του ταμεία του Διοικητικού του Συμβουλίου καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας - Χαρτονοποιείας Αττικής, σε σχετική ανακοίνωσή του. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, η επίθεση κατά του συνδικαλιστή έγινε την Παρασκευή το απόγευμα την ώρα που αυτός πήγαινε προς το σπίτι του. «Αυτή η ενέργεια της εργοδοσίας σε βάρος του σωματείου», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «φανερώνει ότι είναι αδίστακτη μπροστά στα κέρδη της, είναι ικανή για όλα». Η τραμπούκικη αυτή ενέργεια, καθόλου άσχετη δεν είναι με τις απολύσεις που προωθεί η διοίκηση του «ΣΚΑΓΙΑ» σε βάρος 40 εργαζομένων. «Βλέπουν εμπόδιο τη δράση του ταξικού Σωματείου που παλεύει το αντεργατικό σχέδιο το οποίο προβλέπει 40 απολύσεις» σημειώνει το σωματείο και τονίζει ότι «αυτοί που στρώνουν το δρόμο στην ασύδοτη τραμπούκικη στάση της εργοδοσίας είναι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, όπως προηγούμενα της ΝΔ. Οι επιθέσεις της εργοδοσίας δεν πρόκειται να μας φοβίσουν (...) καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο (...) καλούμε όλα τα σωματεία να δείξουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους για να μην περάσουν οι απολύσεις».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
Ψηφίζουν σήμερα για δυνατό σωματείο

Μαζικό «παρών» καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι στην αρτοβιομηχανία «Κατσέλης», στις σημερινές αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο επιχειρησιακό σωματείο, ώστε να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο το Σωματείο τους. Οι εκλογές πραγματοποιούνται από τις 10 π.μ. μέχρι και τη 1 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42, Αχαρνές - Μενίδι). Θα αναδειχθούν επίσης οι εκπρόσωποι για την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Η «Αγωνιστική Ενότητα» που βρίσκεται στο «τιμόνι» του σωματείου καλεί σε μαζική συμμετοχή, υπενθυμίζοντας ότι οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του εντείνεται. Υπενθυμίζει ότι οι αγώνες που το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν με τη συμμετοχή των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και γενικά του κλάδου, με θετικά αποτελέσματα (υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ για πρώτη φορά, ανάκληση απολύσεων κτλ.), αποδεικνύουν την ανάγκη να μαζικοποιηθεί και να δυναμώσει η δράση του σωματείου, με ταξικό προσανατολισμό.

  • Τα επόμενα βήματά τους για την οργάνωση της πάλης αποφασίζουν οι μεταλλεργάτες της Ν/Ζ Ζώνης Περάματος. Αύριο, 12 Οκτώβρη, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά προχωρά σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Επίσης, την Τρίτη 13 του μήνα, στις 5.30 μ.μ., θα γίνει έκτακτη γενική συνέλευση του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων με το ίδιο θέμα.
MNHMOΣΥΝΟ

Χρήστος Ξυδιάς
Χρήστος Ξυδιάς
Πραγματοποιείται, σήμερα Κυριακή 11 Οκτώβρη, στον ιερό ναό Αγ. Παρασκευής Καρδίτσας, το 40ήμερο μνημόσυνο του συντρόφου ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΥΔΙΑ που έφυγε από κοντά μας μετά από πολύχρονη ασθένεια στις 9 Σεπτέμβρη.

Στη μνήμη του, ο φίλος του, συναγωνιστής και σύντροφος Δημήτρης Δόικος προσφέρει στη ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ 20 ευρώ.

* Επίσης, η Πολυξένη Λάππα - Παπαστεργίου προσφέρει στη ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ 50 ευρώ στη μνήμη του σ. Χρήστου Ξυδιά, καθώς και του συζύγου της ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, το ποσό των 50 ευρώ.

«Εφυγε» ξαφνικά ο Νίκος Αγγελόπουλος

«Εφυγε» χτες ξαφνικά ο γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας και μέλος της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ Νίκος Αγγελόπουλος και η κηδεία του γίνεται σήμερα Κυριακή στις 11 π.μ. στο Χρυσό Φωκίδας. Ο Νίκος Αγγελόπουλος είχε γεννηθεί το 1952 και ήταν εργάτης μεταλλείων, είχε διατελέσει δύο φορές πρόεδρος της Κοινότητας Χρυσού και ήταν πρωτοπόρος αγωνιστής στο αγροτικό κίνημα. Στις τελευταίες βουλευτικής εκλογές ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, καθώς και υποψήφιος νομάρχης.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

ΕΛΠΙΔΑ ΤΕΓΟΥΛΙΑ - ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ
ΕΛΠΙΔΑ ΤΕΓΟΥΛΙΑ - ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ
φωτό

Στις 11 Οκτωβρίου 2009, πέρασαν κιόλας 40 ημέρες που έφυγε από κοντά μας η αγωνίστρια ΕΛΠΙΔΑ ΤΕΓΟΥΛΙΑ - ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΡΑ.

Σαν φοιτήτρια αγωνίσθηκε κατά των ντόπιων και ξένων φασιστών μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ στη Θεσσαλονίκη. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ και σαν καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης αγωνίσθηκε για μια καλύτερη Παιδεία, χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις. Μέχρι το τέλος, αταλάντευτα αγωνίστηκε με το Κόμμα μας.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Φάρου Ανω Νέας Σμύρνης.

Τα παιδιά της

Χρήστος και Ολγα

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚΑ, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, προσφέρουμε στο τιμημένο ΚΚΕ, για τη συνέχιση του δύσκολου αγώνα του που τόσο πιστά υπηρέτησε ο σύντροφός μας Γιώργος από κάθε μετερίζι, το ποσό των 850 ευρώ, σαν πρώτη δόση, μέσω ΚΟ καθηγητών - δασκάλων Πειραιά του ΚΚΕ.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Ο Π.Α. προσφέρει 6.000 ευρώ στο ΚΚΕ για τους αγώνες που συνεχίζονται. Ο Σταυρόπουλος Γεώργιος από την Κορνοφωλιά Εβρου, στη μνήμη των 75 συγχωριανών του που έπεσαν αγωνιζόμενοι στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αντί για στεφάνι, προσφέρει 1.000 ευρώ στη Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ. Ο Σταυρακάκης Δημήτριος προσφέρει 10 ευρώ για το Αρχείο του ΚΚΕ. Η Αλίκη Κουτρούλη - Βαγγελάτου, στη μνήμη των αδελφών της ΑΝΤΩΝΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ηλείας, 200 ευρώ. Ο Νίκος Ελευθεριάδης προσφέρει 100 ευρώ στη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Καρύστου - Μαρμαρίου, στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ και του ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΤΟΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ