ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούλη 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Σχέδιο για πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς χάραξαν οι ταξικές δυνάμεις μετά από προχτεσινή σύσκεψη. Αποκαλυπτική της πορείας που χαράζουν μπλε και πράσινες κυβερνήσεις, σε Υγεία - Πρόνοια - Ασφάλιση, είναι η κατάσταση στο νομό

Συναγερμό για την οργάνωση της δράσης των εργαζομένων της Θεσσαλίας, σε συντονισμό με τ' άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για τις νέες ανατροπές στο σύνολο της Ασφάλισης - Υγείας - Πρόνοιας σήμαναν οι ταξικές δυνάμεις της περιοχής. Σε σύσκεψη εκπροσώπων Σωματείων και συνδικαλιστών από τους τέσσερις νομούς της περιοχής, που κάλεσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας αποφασίστηκε να συνεδριάσουν άμεσα οι διοικήσεις των σωματείων, να γίνουν εξορμήσεις ενημέρωσης στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις για την ενημέρωση και την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων.

Στις παρεμβάσεις τους οι συνδικαλιστές των ταξικών σωματείων μετέφεραν την πείρα τους από τους εργασιακούς χώρους και κλάδους, που εκπροσωπούν, επισημαίνοντας ότι είναι έντονη η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων για τις προωθούμενες ανατροπές και γενικότερα για την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους, από το κεφάλαιο και την κυβέρνηση. Ομως, υπογραμμίστηκε, αυτό δεν αρκεί, αλλά επιβάλλεται να παλέψουν, συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να εμποδίσουν τα μέτρα και ν' ανοίξουν το δρόμο για διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Γ. Μπλέκος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν και τα οξυμένα προβλήματα του δημόσιου τομέα της υγείας, στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας και επισημάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι πρέπει να προβάλλουν με τον αγώνα τους τις διεκδικήσεις τους για την επίλυσή τους.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε ότι:

  • Εξι κλινικές στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας και πέντε στο Πανεπιστημιακό δεν λειτουργούν.
  • Από τα 1.048 κρεβάτια που προβλέπονται συνολικά και στα δύο νοσοκομεία, υπάρχουν μόνο τα 810.
  • Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το προσωπικό ανέρχεται σε 1.300 άτομα ενώ προβλέπονται 2.000. Η συνολική έλλειψη του προσωπικού στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο, όλων των ειδικοτήτων, φτάνει τα 330 άτομα.
  • Στα πέντε κέντρα υγείας του νομού λείπουν 116 άτομα (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό).
  • Το ΙΚΑ, δεν έχει δικό του κτίριο και για να στεγάσει τις Υπηρεσίες του, δεν εκτελούνται όλες οι ιατρικές πράξεις από τις υπηρεσίες του, έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 1987, δεν έχει μόνιμους ελεγκτές στα Νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται οι δαπάνες και τα νοσήλια.
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ»
Στον κλοιό της ταξικής αλληλεγγύης για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα

Κινητοποίηση στην έδρα της ξενοδοχειακής επιχείρησης στην Αττική, έκαναν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και άλλων σωματείων της Αθήνας

Η εργοδοσία δεν μπορεί να παίζει με τα δικαιώματα των εργαζομένων (φωτ. από τη χτεσινή παρέμβαση στην Καλλιθέα)
Η εργοδοσία δεν μπορεί να παίζει με τα δικαιώματα των εργαζομένων (φωτ. από τη χτεσινή παρέμβαση στην Καλλιθέα)
Τα όπλα της ενότητας, της αποφασιστικότητας και της ταξικής αλληλεγγύης, με τα οποία οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ» στην Κέρκυρα έχουν ήδη καταφέρει θετικά βήματα (πήραν τα δεδουλευμένα της περσινής σεζόν, μισθούς Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, άδεια και επίδομα άδειας) «προτάχτηκαν» και χτες απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία. Αυτή τη φορά, μέσα από τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, του ταξικού κλαδικού συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και άλλων σωματείων της Αθήνας, που έδωσε νέα ώθηση στην αποφασιστική κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων μέχρι να εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα.

Δεκάδες συνδικαλιστές πραγματοποίησαν δυναμική παρέμβαση στα γραφεία της εργοδοσίας του ξενοδοχείου στην περιοχή της Καλλιθέας («ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ ΑΕ») και παρά τις προσπάθειες διαφόρων «υπαλλήλων» της επιχείρησης να τους εμποδίσουν, οι συνδικαλιστές μπήκαν μέσα στα γραφεία της επιχείρησης και απαίτησαν να πληρωθούν όλα τους τα λεφτά οι εργαζόμενοι. Σε κάθε περίπτωση οι συνδικαλιστές διαμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι αν άμεσα δεν δοθούν τα χρήματα στους εργαζόμενους θα επισκεφτούν σύντομα την επιχείρηση αλλά την επόμενη φορά η κινητοποίηση θα είναι πιο δυναμική και μαζική.

Την ίδια στιγμή, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ» στην Κέρκυρα, συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την ολική εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Τα πρώτα αποτελέσματα του πολυήμερου αγώνα τους - που συναντά την πλατιά ταξική αλληλεγγύη εργαζομένων από άλλα ξενοδοχεία και κλάδους - τους δίνουν ώθηση να συνεχίσουν χωρίς καμία επανάπαυση και εφησυχασμό ακόμη πιο αποφασιστικά, ακόμη πιο δυναμικά τον αγώνα τους. Η σημασία του αγώνα τους αποτυπώνεται και στις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο ξενοδοχείο, για τη βελτίωση των οποίων επίσης παλεύουν. Οπως καταγγέλλουν η εντατικοποίηση είναι συχνή, π.χ. οι καμαριέρες καλούνται να βγάλουν έως και 30 δωμάτια η μια την ημέρα, οι σερβιτόροι έχουν υπό την ευθύνη τους 30 τραπέζια ο καθένας κ.ά.

Σε επίσχεση εργασίας εξακολουθούν να βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» για 11η μέρα (διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων), αλλά και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΜΠΕΛΒΕΝΤΕΡΕ» για 5η μέρα ενάντια στην απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία (διεκδικούν άδεια και επίδομα αδείας από πέρσι, δεδουλευμένα Μάη, Ιούνη και ασφάλιση για το χρονικό διάστημα εκείνο από την έναρξη της φετινής σεζόν κατά το οποίο οι εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι).

ΠΑΜΕ
Μέτρα προστασίας τις μέρες του καύσωνα

Να απαιτήσουν και να επιβάλουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καλεί τους εργαζόμενους η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ, μπροστά στους κινδύνους που επισύρουν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και σημειώνει ότι απαιτείται:

  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών, όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. (Θυμίζουμε ότι η διακοπή αυτών των εργασιών προβλέπεται, ήδη, ρητά στη Συλλογική Σύμβαση εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών κλάδων).
  • Αμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κλπ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
  • Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Αποχή από την εργασία όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κλπ.). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
  • Υπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
  • Υπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία).
  • Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
  • Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
  • Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους.
  • Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κλπ.).
  • Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.
Παγίδες θανάτου οι τόποι δουλειάς

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε από αναγνώστη μας πριν από δύο μέρες. Ο εργαζόμενος δουλεύει σε οκτώ μέτρα ύψος, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο ασφάλειας. Το εργοτάξιο βρίσκεται στην οδό Ευελπίδων, στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφημίσει το έργο των ανύπαρκτων κρατικών μηχανισμών, που δήθεν ελέγχουν την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία. Και, ταυτόχρονα, αναγγέλλει την κατάργηση, ουσιαστικά, του καθεστώτος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ