ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Παραδίνουν σε ιδιώτες και την ΕΥΑΘ
  • Επιταχύνονται οι διαδικασίες μετατροπής του νερού σε εμπόρευμα
  • Στη λίστα των εκποιήσεων και η ΛΑΡΚΟ

Μετά τον ΟΤΕ και την «Ολυμπιακή», που ήδη παραδόθηκαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο, σειρά παίρνουν η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και η μεταλλευτική ΛΑΡΚΟ. Λίγες μέρες μετά την απόφαση για εκποίηση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων συνεδρίασε και πάλι χθες και με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισε να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ μέσω της παράδοσης του 23% των μετοχών σε «στρατηγικό επενδυτή» και, παράλληλα, την αναζήτηση επίσης «στρατηγικού επενδυτή» για την ΛΑΡΚΟ. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αν η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ προχωρήσει χωρίς προσκόμματα, σειρά παίρνει η ΕΥΔΑΠ...

Με την περίπτωση της ΕΥΑΘ, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την εμπορευματοποίηση ενός αγαθού, όπως είναι το νερό, με πολλαπλές συνέπειες και επιπτώσεις για όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, όπως φαίνεται, υπάρχει και έντονο παρασκήνιο. Αν και η κυβέρνηση υποκριτικά ισχυρίζεται ότι η εκποίηση της εταιρείας θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού, στην πραγματικότητα οι πολύφερνοι γαμπροί έχουν ήδη βρεθεί και έχουν πάρει θέση μάχης.

Λόγος γίνεται για τις ελληνογαλλικές συμπράξεις, πρώτον, της «Ελλάκτωρ» (Μπόμπολας - Καλλιστάντση) με τη γαλλική πολυεθνική «Suez» (κατέχει ήδη το 5% της ΕΥΑΘ) και, δεύτερον, του ομίλου Λάτση με την επίσης γαλλικών συμφερόντων «Veolia», η οποία έχει αναπτύξει δραστηριότητες διαχείρισης υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδιαφέρον για την ΕΥΑΘ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έχει επιδείξει και η ισπανική «Aqualia».

Η διάθεση προς πώληση του 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ ήταν ήδη γνωστή στις ενδιαφερόμενες εταιρείες, καθώς εκπρόσωπος της «Suez», με δηλώσεις του στον Τύπο το προηγούμενο Σάββατο (10/7/2009), καλούσε την κυβέρνηση να ...ανοίξει τα χαρτιά της για το τι σκοπεύει να κάνει με την ΕΥΑΘ. Κάτι που οι κυβερνώντες έπραξαν τρεις μέρες αργότερα. Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι στην πολυεθνική «Suez», είχε περιέλθει η διαχείριση των υδάτινων πόρων της Βολιβίας στην προ Ε. Μοράλες εποχή. Γεγονός που είχε πυροδοτήσει τις μεγάλες κινητοποιήσεις του βολιβιανού λαού, ο οποίος ζητούσε - και τελικά πέτυχε - την εκδίωξη της «Suez» και επανεθνικοποίηση των εταιρειών διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, η κυβέρνηση προτίθεται να παραχωρήσει σε «στρατηγικό επενδυτή» το 23,02% των μετοχών της εταιρείας, μέσα από την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Προκειμένου, μάλιστα, να περιορίσει τις εύλογες και αναμενόμενες αντιδράσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και μετά την πώληση του 23,02% των μετοχών σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, το 51% της εταιρείας θα παραμένει στα χέρια του Δημοσίου, το οποίο επίσης θα εξακολουθεί να ασκεί την τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ, ενώ δε θα θιγούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Επιπλέον στον έλεγχο του Δημοσίου, παραμένουν οι εγκαταστάσεις, οι υποδομές και το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής...

Επιχειρούν, δηλαδή, να παρουσιάσουν μία παραπλανητική εικόνα, όπου ο «στρατηγικός επενδυτής» θα αγοράσει απλώς το 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ, αλλά, κατά τα άλλα, τον έλεγχο της εταιρείας θα συνεχίσει να τον ασκεί το Δημόσιο. Φυσικά, στη κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι κεφαλαιούχοι, όταν αποφασίζουν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, δεν το κάνουν από αγαθοεργία, αλλά επειδή προσδοκούν να κερδίσουν. Επιχειρούν, επίσης, να αποκρύψουν αυτό που λέει η κοινή λογική, ότι οι επιχειρηματίες που θα εισέλθουν στην ΕΥΑΘ, θα την θέσουν και υπό τον έλεγχό τους και, φυσικά, θα έχουν αποφασιστική γνώμη και στη διαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων και στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής. Με άλλα λόγια, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα πουν το νερό νεράκι, καθώς αυτό, ως εμπόρευμα, θα πωλείται με κριτήριο τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της ιδιωτικής επιχείρησης που το παράγει.

Τις κυβερνητικές αποφάσεις για την ΕΥΑΘ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Για την περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αποφασίστηκε η διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών της εταιρείας που κατέχει το Δημόσιο σε «στρατηγικό επενδυτή». Ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ έχει επιδείξει ο όμιλος Μυτιληναίου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και νέα φοροεισπρακτικά μέτρα...

Και νέες πλευρές της φοροεισπρακτικής της επίθεσης, η οποία ξεδιπλώνεται με πρόσχημα τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, εμφανίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τη θέσπιση τεκμηρίων για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος, ενώ δεν απέκλεισε να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση που ισχύει σήμερα σε μία σειρά επαγγέλματα, τα οποία στην περίπτωση αυτή θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων. Ερωτώμενος, επίσης, γιατί η κυβέρνηση δε φορολογεί την εκκλησιαστική περιουσία και τα τραπεζικά υπερκέρδη, ισχυρίστηκε ότι η εκκλησιαστική περιουσία φορολογείται σήμερα με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), ενώ για τις τράπεζες ανέφερε ότι καμία χώρα στην Ευρώπη δεν αυξάνει σήμερα τη φορολογική επιβάρυνση των τραπεζών, αλλά αντίθετα τις ενισχύει... Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των τεκμηρίων, αυτά αναμένεται να ισχύσουν για τις περιπτώσεις διατήρησης περιουσιακών στοιχείων (κατοικία μεγαλύτερη από κάποια τετραγωνικά, εξοχική κατοικία, σκάφη αναψυχής, κατοχή αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού, δίδακτρα ιδιωτικών σχολών, ασφάλιστρα ζωής, πληρωμή πιστωτικών καρτών ή άλλες δαπάνες). Οι τεκμαρτές αυτές - κατά το υπουργείο - δαπάνες θα λειτουργούν αθροιστικά και αν το ποσό που θα προκύπτει θα είναι μεγαλύτερο από το ποσό εισοδήματος που έχει καταχωρηθεί στη φορολογική δήλωση, ως φορολογούμενο εισόδημα θα θεωρείται αυτό που προκύπτει τεκμαρτά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αφυπνιστούν τα λαϊκά στρώματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων για την Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), υπογραμμίζεται :

«Με τη σημερινή απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων να παραχωρήσει το 23% και τον έλεγχο της ΕΥΑΘ σε ιδιώτες, η κυβέρνηση κάνει ένα αποφασιστικό βήμα υλοποίησης της εγκληματικής πολιτικής που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα και το παραδίδει στον έλεγχο και την κερδοσκοπία των πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή η απόφαση και η πολιτική δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ που θα έχουν συνέπειες στα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα. Δεν αφορά μόνο το λαό της Θεσσαλονίκης που πληρώνει ακριβά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και θα πληρώνει ακόμα περισσότερο το νερό και όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει η ΕΥΑΘ όταν περάσει στον πλήρη έλεγχο των πολυεθνικών, εγκυμονώντας ταυτόχρονα κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια. Αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, γιατί αυτή η πολιτική αν περάσει στη Θεσσαλονίκη θα γενικευτεί παντού.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αφυπνιστούν τώρα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εργάστηκαν μεθοδικά και με αλληλουχία για να διαμορφώσουν όρους και να υλοποιήσουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε την ΕΥΑΘ σε Α.Ε. και την εισήγαγε στο χρηματιστήριο. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκχώρησε το 5% στη γαλλική πολυεθνική SUEZ και τώρα επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα.

Καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης να μην αποδεχτεί την ιδιωτικοποίηση του νερού. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να είναι αποκλειστικά στο δημόσιο έλεγχο και να παρέχεται φθηνά με όρους υγιεινής και ασφάλειας σε όλο το λαό».

ΟΒΣΑ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα, Τρίτη, στις 10 το πρωί, στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Ακαδημίας 22, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), η οποία καλεί σε συμμετοχή τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων και άλλους επαγγελματοβιοτέχνες.

Απαιτεί από τη διοίκηση του Οργανισμού: Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, αντίθετα μείωση κατά 10% και όσο διαρκεί η οικονομική κρίση. Αύξηση κατά 10% στους μισθούς των συνταξιούχων. Αναβάθμιση παροχών Υγείας προς ασφαλισμένους και ιδιαίτερα προς τις γυναίκες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε νοσήλια - φάρμακα, που σήμερα είναι στο 25%. Οδοντιατρική κάλυψη στους ασφαλισμένους από το Ταμείο μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ