ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούλη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τότε που μετρούσαν τις νύχτες τ' άστρα

Αφιερωμένο στον Νίκο Καραντηνό είναι το βιβλίο της Ρίτας Τσιντίλη - Βλησμά, που παρουσιάζεται (1/8) στο Ληξούρι Κεφαλονιάς

Ο Ν. Καραντηνός, στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς, το 2002
Ο Ν. Καραντηνός, στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς, το 2002
Στα παιδικά και νεανικά χρόνια του Νίκου Καραντηνού, του μαχόμενου και αταλάντευτου κομμουνιστή δημοσιογράφου, που «έφυγε» από κοντά μας τον Ιούνιο του 2008, αναφέρεται το βιβλίο της Ρίτας Τσιντίλη - Βλησμά «Τότε που μετρούσαν τις νύχτες τ' άστρα». Μία πολύτιμη έκδοση που κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς και παρουσιάζεται - για πρώτη φορά - την 1η Αυγούστου (8.30 μ.μ.) στο Ληξούρι, στο Δημαρχείο της πόλης, με ομιλητές τους: Γεράσιμο Ρηγάτο και Αννεκε Ιωαννάτου. Ενας ελάχιστος φόρος τιμής από την ιδιαίτερη πατρίδα του, στην προσφορά του μεγάλου δασκάλου στη δημοσιογραφία και συντρόφου μας στους αγώνες του λαού μας.

Οπως σημειώνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαιρετίζοντας την έκδοση, «Ο Νίκος Καραντηνός ήταν ένας "συνηθισμένος" κομμουνιστής που σμίλευσε τις ιδέες, την πείρα και τελικά το χαρακτήρα του, παίρνοντας μέρος στους κομμουνιστικούς και γενικότερους λαϊκούς αγώνες, στις πρώτες γραμμές, ανάμεσα στους πρώτους στο συγκεκριμένο χώρο δράσης που ένιωθε χρεωμένος και υποχρεωμένος να υπηρετήσει. Αφοβος αγωνιστής σε κάθε φάση του αγώνα, στις συνθήκες της Κατοχής, στις συνθήκες της παρανομίας, στις συνθήκες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στην ανηφόρα και κατηφόρα, στο ίσιωμα, στους λόφους και στην πεδιάδα, στους τόπους των βασανιστηρίων και στην εξορία. Αφοβος και με την πένα στο χέρι, γράφοντας την αλήθεια και πάντα την αλήθεια, σε κατ' ευθείαν σύγκρουση με την επίσημη, κυρίαρχη αντίληψη και προπαγάνδα, σε ασυμφιλίωτη αντίθεση με κάθε προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορίας και των γεγονότων».

Ομιλητής σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Τάκη Φίτσο, που έγινε στην ΕΣΗΕΑ το 2004
Ομιλητής σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Τάκη Φίτσο, που έγινε στην ΕΣΗΕΑ το 2004
«Δεν είναι καθόλου εύκολο να είσαι κομμουνιστής δημοσιογράφος και στις πιο "ειρηνικές" για το λαό συνθήκες. Δεν αρκεί το ταλέντο της γραφής και συγγραφής, δεν αρκεί ο όμορφος φιλολογικός λόγος. Χρειάζεται και ένας ιδιότυπος ηρωισμός, να πηγαίνεις συνεχώς κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα. Να σε αναγνωρίζουν, να είσαι αγαπητός, να μην μπορεί ο πολιτικός αντίπαλος να σε διαψεύσει, να σε λοιδωρήσει. Τέτοιος ήταν ο Νίκος Καραντηνός. Κομμουνιστής της δράσης και της πένας, αγωνιστής δημοσιογράφος, συνδικαλιστής σε υπεύθυνες θέσεις, με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν άφηνε τίποτε αναπάντητο, δεν άφηνε η εχθρική προπαγάνδα να μετατραπεί σε λαϊκή πλάνη δίχως πολεμική ειρωνεία».

Η έκδοση του βιβλίου ξεκίνησε με αφορμή μια συνέντευξη της Ρίτας Τσιντίλη - Βλησμά για το περιοδικό «Εύγερος» (έκδοση του Συλλόγου). Ομως, η μεγάλη της διάρκεια θα υποχρέωνε την καταχώρησή της στο περιοδικό αποσπασματικά και σε συνέχειες ανά τεύχος. Ετσι, ο Σύλλογος προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου. «Η κουβέντα μας με τον Ν. Καραντηνό κι η στροφή στις παιδικές αναμνήσεις του και σ' όλα εκείνα που χτίσανε αυτήν την αξιόλογη προσωπικότητα», αναφέρει στον πρόλογο η συγγραφέας, «μας έκανε να σκεφτούμε ότι υπάρχουν τόσα που αξίζει και πρέπει να γραφτούν και να προβληθούν. Τα παιδικά χρόνια κάθε ανθρώπου είναι το θεμέλιο, που πάνω του θα ανυψωθεί η κατοπινή του ζωή. Αρχίσαμε να μιλάμε, λοιπόν, γι' αυτά τα χρόνια... Και πόσο όμορφα, αβίαστα κι απλά κύλησε αυτή η αφήγηση...».

Το βιβλίο εμπλουτίζεται με σταχυολογήματα από τα άρθρα του Ν. Καραντηνού που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο «Ριζοσπάστη». Παρά την κλονισμένη του υγεία, ο σύντροφός μας μοιραζόταν μαζί μας κάθε Κυριακή, μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη», τον οποίο υπηρέτησε από το 1974, τις μνήμες και τις σκέψεις του. Ανάμεσά τους: «Βροντάει ο Ολυμπος (Νίκος Καρβούνης, 40 χρόνια)», «Η αντιφασιστική νίκη (η μεγάλη ώρα της ανθρωπότητας)», «Ο ζωντανός Τελάλης (το χωνί της Κατοχής)», «Μνήμες Κ. Βιδάλη (Κάλεσμα χρέους)», «Δημοσιογραφία και ελευθερία (Από την ίδια φλόγα)», «Ο Κώστας Βάρναλης (Επίδομα ζωής και κίνησης)», «Η ώρα της σοδειάς (Του ξωμάχου οι λαχτάρες)», «Ο Ασημάκης Γιαλαμάς (Ο σύντροφος, ο συναγωνιστής μας)», «Ασβηστες μνήμες (Για τον Μπελογιάννη)», «"Οχι" δε θα περάσει (το αντικομμουνιστικό μνημόνιο)», «Το "φιλέτο" Ιππόδρομος - Π. Φάληρο (Στο ίδρυμα Στ. Νιάρχος)», «Απλετο φως (για τα μυστικά κονδύλια)», «Αρχαιοκαπηλία (Μια πανάρχαια πληγή)», κ.ά.


Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς τιμά τον Ν. Καραντηνό. Ξεχωριστή στιγμή, η μεγάλη εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Σύλλογος (12/3/2002). Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οι ομιλίες της εκδήλωσης, καθώς και φωτογραφικό υλικό. Επίσης, παλιές θύμησες και αφηγήσεις, αλλά και απόψεις του Ν. Καραντηνού για το Σύλλογο Φαρακλάδων. Ακόμη, δημοσιεύσεις από τον Τύπο για τον Ν. Καραντηνό και δημοσιεύσεις για το θάνατό του. Τέλος, στις σελίδες του φιλοξενείται πλούσιο φωτογραφικό υλικό (Στιγμιότυπα από τον τρύγο της σταφίδας, Δείγματα από «Δούναι και λαβείν» (χρέωση και πίστωση) από τις δοσοληψίες της σταφίδας), εικόνες από τη ζωή του κ.ά. Σημειώνουμε ότι το βιβλίο θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα, το φθινόπωρο.


1998: Ο Ν. Καραντηνός μιλά σε εκδήλωση για την προσφορά του Κ. Νίτσου στην Εθνική Αντίσταση, στη δημοσιογραφία, στο ελληνικό θέατρο, και του χαρίζει ένα πορτρέτο του Κώστα Βιδάλη
1998: Ο Ν. Καραντηνός μιλά σε εκδήλωση για την προσφορά του Κ. Νίτσου στην Εθνική Αντίσταση, στη δημοσιογραφία, στο ελληνικό θέατρο, και του χαρίζει ένα πορτρέτο του Κώστα Βιδάλη

Η. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ