ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οξύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο

Την κρίσιμη σημασία που είχε η οργάνωση και επιτυχία της απεργίας στις 8 Ιούλη επιβεβαιώνει και το εργασιακό περιβάλλον που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου

Η απεργιακή αναμέτρηση της περασμένης Τετάρτης έδειξε στους εργάτες το δρόμο: αυτό της ταξικής συσπείρωσης και οργάνωσης
Η απεργιακή αναμέτρηση της περασμένης Τετάρτης έδειξε στους εργάτες το δρόμο: αυτό της ταξικής συσπείρωσης και οργάνωσης
Αντιστρόφως ανάλογη με την τεράστια ανάπτυξη και κερδοφορία που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις του χώρου είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον κλάδο του γάλακτος - τροφίμων - ποτών.

Μόλις πριν λίγες μέρες, την περασμένη Τετάρτη, η κλαδική Ομοσπονδία έδωσε σε συντονισμό με τις ταξικές Ομοσπονδίες των Οικοδόμων και των Λογιστών μια σημαντική μάχη με την οργάνωση και περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας της 8ης Ιούλη και αίτημα αιχμής την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Μια μάχη που στέφθηκε με επιτυχία, όχι μόνο επειδή σε μεγάλα εργοστάσια η παραγωγή σταμάτησε αλλά και γιατί μαζί με τους απεργούς συμπαρατάχθηκαν σωματεία και εργάτες από πολλούς ακόμα κλάδους, προωθώντας και κάνοντας πράξη την ταξική αλληλεγγύη, το πιο δυνατό όπλο που μπορεί και πρέπει σήμερα να αξιοποιήσει η εργατική τάξη απέναντι στην όξυνση της επιθετικότητας του κεφαλαίου.

Εντατικοποίηση, απολύσεις, ανασφάλιστη εργασία

Προσανατολισμένη σταθερά στην οργάνωση των εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους (επιδίωξη στην οποία είναι προσαρμοσμένο και το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει για τη ΣΣΕ) η Ομοσπονδία σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της, πάνω στην πολύτιμη πείρα που άφησε πίσω της η απεργιακή αναμέτρηση.

Σημειώνει στο «Ρ», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Τσιχλής: «Το προηγούμενο διάστημα και με πρόσχημα την κρίση, είχαμε μια σειρά ζητήματα σε χώρους όπου έγιναν προσπάθειες για απολύσεις, να χτυπηθεί το ωράριο εργασίας, εντατικοποίηση της δουλειάς, απλήρωτη δουλειά, σκληρή εκμετάλλευση και ανασφάλιστη εργασία των μεταναστών. Ωστόσο η Ομοσπονδία με τις παρεμβάσεις της, με τα σωματεία που συσπειρώνονται στις γραμμές της, έδωσε μάχη και απέτρεψε σε πολλές περιπτώσεις τέτοια φαινόμενα. Για παράδειγμα έγινε προσπάθεια για απολύσεις στη "ΦΑΓΕ", στον "Κατσέλη", στη "Μεβγάλ", στη "Φολί" στην Αμασα στη Θεσσαλονίκη κλπ.

Εχουμε σοβαρά προβλήματα με τους εργαζόμενους στα διαλογητήρια και την ασφάλισή τους στον ΟΓΑ. Και αυτά είναι που γνωρίζουμε. Και αυτή η επίθεση το επόμενο διάστημα θα ενταθεί. Θα γίνει προσπάθεια για παραπέρα μείωση του μεροκάματου, χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, χτύπημα των ΒΑΕ κλπ.».

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Κώστας Λιαπάτης, προσθέτει ότι η παρέμβαση που η Ομοσπονδία δυναμώνει στην Αττική, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν, καταγράφει αποτελέσματα στην οργάνωση των εργαζομένων, στην επίλυση ζητημάτων.

Ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά, σε όλη τη χώρα. «Στα τυροκομεία για παράδειγμα, σημειώνει, δεν ισχύουν συμβάσεις. Ο εργοδότης καταβάλλει ένα ποσό για τη σεζόν για όσες ώρες και μέρες δουλέψει ο εργαζόμενος. Σε μικρούς χώρους δουλειάς των 10 - 15 ατόμων, για παράδειγμα σε γαλακτοπωλεία, δεν ισχύει κανένα δικαίωμα. Λέει ο εργοδότης έλα δούλεψε σήμερα 5 ώρες, αύριο έλα 15 ώρες κλπ. Υπάρχουν εργοστάσια στο χώρο των τροφίμων που έχουν μετακομίσει στην επαρχία. Εκεί ο εργαζόμενος κυριολεκτικά δουλεύει με το τηλέφωνο. Περιμένει τον εργοδότη που του λέει έλα δυο ώρες σήμερα, δέκα ώρες αύριο, έλα μετά από δυο μέρες. Το προσωπικό είναι εναλλασσόμενο ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας», υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής.

Ο βρώμικος ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Την κατάσταση αυτή, δηλαδή την όξυνση της επίθεσης σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενισχύει η στάση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως τόνισαν οι δυο συνδικαλιστές. Αυτές οι δυνάμεις δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την εργοδοσία και τα σχέδιά της. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του σωματείου της «ΕΒΓΑ».

Εκεί το σωματείο υπέγραψε με την εργοδοσία μια σύμβαση χειρότερη ακόμα και από την κατάπτυστη συμφωνία που υπέγραψε η ΓΣΕΕ. Από τον περασμένο Γενάρη έχουν γίνει πάνω από δέκα απολύσεις και το σωματείο επιχειρούσε να δικαιολογήσει την εργοδοσία, υιοθετώντας επιχειρήματα του τύπου «αν είναι αιτιολογημένες οι απολύσεις μπορούν να γίνουν». Μάλιστα μπροστά στην απεργία, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, το σωματείο δήλωσε ότι συνεδρίασε και τάχθηκε υπέρ της απεργίας, απόφαση για την οποία δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση. Και αυτό γιατί συμφώνησε με την εργοδοσία τη μέρα της απεργίας να δοθεί ρεπό στους εργαζόμενους στην παραγωγή του παγωτού και οι εργαζόμενοι να δουλέψουν το Σάββατο.

Μετρήσιμα αποτελέσματα

Από την άλλη, ωστόσο, τόνισαν οι δυο συνδικαλιστές, υπάρχουν και θετικές διεργασίες και εξελίξεις. Εχουν δημιουργηθεί καινούρια σωματεία όπως για παράδειγμα στον «Κατσέλη» που συσπειρωμένο στις γραμμές της Ομοσπονδίας έδωσε τη μάχη και απέτρεψε τις πέντε απολύσεις που επιχείρησε η εργοδοσία. Μάλιστα τώρα δίνει τη μάχη για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Το καινούριο σωματείο στην «ΤASTΥ» έδωσε τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας με αποφασιστικότητα και μέτρησε αποτελέσματα, δεν μπήκε κανείς μέσα για δουλειά. Παράλληλα δίνει καθημερινά τη μάχη με δυσκολίες, αλλά λύνει προβλήματα μέσα στο χώρο δουλειάς.

Οπως εξηγεί ο Κ. Λιαπάτης, τα τελευταία 5,5 περίπου χρόνια η Ομοσπονδία έχει περάσει στα χέρια των ταξικών δυνάμεων. Από τη στιγμή που πέρασε, όπως τονίζουν οι δυο συνδικαλιστές, έγινε ένας σχεδιασμός, στην αρχή με δυσκολίες, στη συνέχεια όμως με καλύτερο προγραμματισμό. Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε παραδείγματα από διάφορα εργοστάσια όπου έγιναν αγώνες. Μαζί με άλλα ταξικά σωματεία, που δρουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, και με μετρήσιμα αποτελέσματα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προκύπτουν και άλλα ποιοτικά στοιχεία. Για παράδειγμα νέα σωματεία ιδρύονται και επιχειρησιακά αλλά και κλαδικά σε επίπεδο νομών, όπως στα Χανιά, στα Γιάννενα, στην Ημαθία και αλλού.

Οργανώνουμε τον κλάδο απέναντι στη νέα επίθεση

Οπως τονίζει ο Παναγιώτης Τσιχλής, ο σχεδιασμός που είχε κάνει η Ομοσπονδία για την 24ωρη απεργία για τη ΣΣΕ, πέτυχε. Εργαζόμενοι στον κλάδο διαπίστωσαν ότι δεν είναι μόνοι τους. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά η έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη των ταξικών σωματείων άλλων κλάδων. Κατάλαβαν ότι μπροστά στην ταξική ενότητα οι εργοδότες χάνουν τη δύναμή τους. Αυτό είναι το καινούριο ποιοτικό στοιχείο που δείχνει σε όλους τους εργαζόμενους το δρόμο της ταξικής ενότητας, ως το μόνο σίγουρο δρόμο για να μπορέσουν σήμερα να αντιμετωπίσουν τη νέα λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων που έρχεται.

Την ερχόμενη Τρίτη 14 Ιούλη συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας η οποία και θα αποφασίσει και θα σχεδιάσει τα επόμενα αγωνιστικά της βήματα, μπροστά και στη νέα συνάντηση για τη διαπραγμάτευση της κλαδικής σύμβασης που ορίστηκε για τις 21 του μήνα.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να προετοιμαστούν, να οργανωθούν στα ταξικά τους συνδικάτα για να αντιμετωπίσουν την νέα σφοδρή αντεργατική επίθεση, υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές. Σ' αυτήν την κατεύθυνση η Ομοσπονδία σχεδιάζει, ανοίγει τη δουλειά της για την ενημέρωση των εργαζομένων. Για την συσπείρωσή τους στα σωματεία τους. Πρώτος και κύριος στόχος σήμερα είναι να στηθεί σε κάθε τόπο δουλειάς σωματειακή επιτροπή, να δυναμώσουν τα κλαδικά συνδικάτα. Να υπάρξει συντονισμός του αγώνα με άλλους κλάδους, να συγκροτηθεί μέτωπο με τους καταναλωτές, τους παραγωγούς που είναι και αυτοί θύματα της εκμετάλλευσης των μεγάλων επιχειρηματικών εταιρειών και ομίλων στον κλάδο. «Να αναπτυχθούν τέτοιοι αγώνες που η εργοδοσία δεν μπορεί να τους φανταστεί», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κ. Λιαπάτης και συνεχίζει σημειώνοντας: «Να διεκδικήσει η εργατική τάξη αυτό που παράγει. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος, που είναι ο μοναδικός παραγωγός του πλούτου, να είναι μόνιμα σε κρίση».


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ