ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Aντικομμουνισμός: Νύχι - κρέας με το αστικό σύστημα

Ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων της Τομεακής Οργάνωσης Καλλιτεχνών της ΚΝΕ, στο «Συρμό»

Ολοκληρώθηκαν χτες οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ, στο «Συρμό», στο πλαίσιο του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ενα διήμερο που στο επίκεντρό του είχε το σοσιαλισμό, καθώς, όπως τονίστηκε, «η επανάσταση και ο σοσιαλισμός απαλλάσσει τους καλλιτέχνες από το ζυγό της τέχνης - εμπόρευμα. Και ο καλλιτέχνης δημιουργεί ελεύθερα για την εργατική τάξη και την κοινωνία».

«Ζούμε σε μια περίοδο όπου υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ανατραπεί το καπιταλιστικό σύστημα. Για να περάσουμε σ' ένα ανώτερο σύστημα, το σοσιαλισμό, όπου καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αν ο σοσιαλισμός ήταν κάτι απολιθωμένο δε θα βρισκόταν στο στόχαστρο της επίθεσης. Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος. Σήμερα είναι ώριμο να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να οργανωθεί η οικονομία με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό, να οργανωθεί η παραγωγή με στόχο την ολόπλευρη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών». Ξεκινώντας με αυτήν τη διαπίστωση ο Τάσος Τραβασάρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, μίλησε την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, με θέμα τον «αντικομμουνισμό χθες και σήμερα», ξεκαθαρίζοντας: «Η αντικομμουνιστική επίθεση δεν αφορά κάποια πρόσωπα, στελέχη ή κόμματα. Είναι νύχι - κρέας με το αστικό πολιτικό σύστημα. Ο αντικομμουνισμός είναι βασικό στοιχείο με το οποίο επιχειρεί η αστική τάξη, μαζί με τα άλλα συνδυασμένα μέτρα που παίρνει, να θωρακίσει τη δικτατορία του κεφαλαίου».

Από τη συζήτηση προχτές, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στο «Συρμό»
Από τη συζήτηση προχτές, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων στο «Συρμό»
«Η αντικομμουνιστική εκστρατεία έχει πάντα ιδιαίτερη στόχευση στα μυαλά των νέων ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν την πολιτική και κοινωνική πείρα για να μπορέσουν να απορρίψουν τα ψέματα, να κρίνουν τη συκοφαντία και τη λάσπη. Εμφανίζεται με πολλούς τρόπους, καταρχήν μέσω της επίσημης αστικής προπαγάνδας και μέσω της κρατικής πολιτικής, αλλά και με τη μορφή της "αριστερής" οπορτουνιστικής απολογητικής για τα διάφορα αντικομμουνιστικά επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί κατά καιρούς ο αντίπαλος. Εκφράζεται και με την ιδεολογική στήριξη του οπορτουνισμού ως πολιτικού ρεύματος», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Τ. Τραβασάρος.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η προβολή του αντιπολεμικού δράματος του Σοβιετικού σκηνοθέτη Ελεμ Κλίμοφ «Ελα να δεις» (βραβείο καλύτερης ταινίας, βραβείο FIPRESCI, Φεστιβάλ Μόσχας 1985). Η ταινία αποκαλύπτει τη φρικαλεότητα του φασισμού, με αφορμή την «εξαφάνιση» από το χάρτη 618 Λευκορώσικων χωριών, το 1943 από τους ναζί, οι οποίοι τα έκαψαν μαζί με τους κατοίκους τους. Αποτελεί ταυτόχρονα φόρο τιμής στα 2,2 εκατομμύρια Λευκορώσων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και συνολικά στα δεκάδες εκατομμύρια νεκρών της ΕΣΣΔ στην πάλη κατά του φασισμού. Το σενάριο του Αντάμοβιτς αναφέρει πραγματικά γεγονότα, όπως η καταστροφή του χωριού Κατίν.

Χτες, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων της ΤΟ Καλλιτεχνών στο «Συρμό», μίλησε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε συναυλία κλασικής μουσικής και αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η νεολαία θα δώσει δυναμικό «παρών» στις εκδηλώσεις

Στο πάρκο Δηλαβέρη στις 3 και 4 του Ιούλη οι εκδηλώσεις. Το Σάββατο 4 του Ιούλη, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Το πάρκο Δηλαβέρη θα φιλοξενήσει την Παρασκευή και το Σάββατο 3 και 4 του Ιούλη το διήμερο εκδηλώσεων του 35ου Φεστιβάλ στην πόλη του Πειραιά.

Το Σάββατο θα μιλήσει στο Φεστιβάλ στον Πειραιά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις 9 το βράδυ.

Για την προσπάθεια που κάνει η Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ προκειμένου το Φεστιβάλ να αποτελέσει μια μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας, μίλησε στον «Ρ» ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Πειραιά της Οργάνωσης: «Πραγματοποιούμε ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα στη νεολαία στις εργατικές γειτονιές του Πειραιά και σε χώρους δουλειάς, από κοινού με το Κόμμα. Κάνουμε προσπάθεια να βάλουμε στην κουβέντα με τους νέους που συναντάμε το θέμα του Φεστιβάλ, δηλαδή την αναγκαιότητα, την επικαιρότητα του σοσιαλισμού. Ο κόσμος ανοίγει συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και, μάλιστα, η Οργάνωση έχει συνδυάσει το άνοιγμα και τις εξορμήσεις για το Φεστιβάλ με τη συζήτηση πάνω στην ανακοίνωση της ΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα. Θέλουμε στο Φεστιβάλ να είναι δυναμικό το "παρών" της νεολαίας στις διήμερες εκδηλώσεις και ιδιαίτερα στη συγκέντρωση με την ΓΓ του Κόμματος και φαίνεται ότι πράγματι έτσι θα γίνει». Πρόσθεσε ακόμα ότι τα μέλη της ΚΝΕ δίνουν τη μάχη του εισιτηρίου, με αισιοδοξία ότι θα καλυφθούν οι υψηλοί στόχοι που έχει βάλει η Οργάνωση του Πειραιά για το φετινό διήμερο.

Να σημειώσουμε ότι στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα και χώροι αφιερωμένοι σε διάφορα θέματα, ενώ προγραμματίζονται και για τις δυο μέρες τουρνουά μπάσκετ, σκακιού, πινγκ πονγκ, σκιτσογραφίες, προβολές ταινιών και παιδότοπος με κλόουν.

Το πρόγραμμα στη σκηνή του 35ου Φεστιβάλ στον Πειραιά, για τις δυο μέρες, έχει ως εξής:

Παρασκευή 3 του Ιούλη:

-- 7.30 μ.μ. Νεανικό Συγκρότημα

-- 8.15 μ.μ. Εκδήλωση - συζήτηση για το σοσιαλισμό

-- 9.30 μ.μ. Διονύσης Τσακνής

-- 11.30 μ.μ. Δημήτρης Κοντογιάννης

Σάββατο 4 του Ιούλη

-- 7.30 μ.μ. «Πιτς φυτίλι»

-- 7.55 μ.μ. Νεανικό Συγκρότημα

-- 8.20 μ.μ. «revolt»

-- 9 μ.μ. Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- 10 μ.μ. Πάνος Κατσιμίχας - Μάνος Ξυδούς

-- 12 τα μεσάνυχτα Σούλα Βαζούρα.

Εκδηλώσεις σε πόλεις και γειτονιές

Το 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» βάζει στο επίκεντρο το σοσιαλισμό και όλες του οι εκδηλώσεις εμπνευσμένες από τις αξίες και τα ιδανικά του σοσιαλισμού, από την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Σ' αυτό το πλαίσιο, συζητά για όλα τα προβλήματα της νέας γενιάς, προβάλλει τον αγωνιστικό, ανυπόταχτο τρόπο ζωής, γίνεται ένα βήμα ανάδειξης της πολιτιστικής δημιουργίας κόντρα στη σαπίλα της κουλτούρας της εκτόνωσης. Το Φεστιβάλ αρχίζει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα, σε πόλεις, γειτονιές, τόπους δουλειάς.

Το πρόγραμμα των φεστιβαλικών εκδηλώσεων αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα, στις 8 μ.μ., στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης με θέμα «όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσουν εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και η Βαγγελιώ Αμπαζή, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.
  • Την Παρασκευή 3 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Αριστοτέλους (συμβολή με Μητροπόλεως) πραγματοποιείται η κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες του 18ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Γράμμος στα βήματα του ΔΣΕ» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», από το Χρήστο Κόφφα, στέλεχος του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.
  • Την Παρασκευή 3 Ιούλη, στην κεντρική πλατεία Μενιδίου από την Τομεακή Οργάνωση Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιάννη Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 4 Ιούλη, στην πλατεία Μεταλλωρύχων στο Λαύριο, από την Τομεακή Οργάνωση Λαυρεωτικής. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του ΚΣ και γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αττικής της ΚΝΕ.
  • Το Σάββατο 4 Ιούλη, στην πλατεία Ελευθερίας στην Παλλήνη από την Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων. Θα μιλήσει στις 8:30 μ.μ., ο Τάκας Πόλυς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Την Τρίτη 7 Ιούλη στις 8μ.μ. στην πλατεία Ευόσμου με θέμα «Το δικαίωμα στις διακοπές». Θα μιλήσει η Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ