ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ «ΔΙΕΞΟΔΟ»
Συνειδητή πολιτική επιλογή η απαξίωση της πρόληψης

Με εργαζόμενους και εκπρόσωπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή συζήτησε χτες, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με εργαζόμενους στη «Διέξοδο» και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Από τη συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με εργαζόμενους στη «Διέξοδο» και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών «να γίνει διεθνής μέρα καταδίκης κυρίαρχων πολιτικών απέναντι στο θέμα των ναρκωτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι θέμα με το οποίο πρέπει να απασχοληθούν όλα τα σωματεία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι τοπικοί φορείς και αυτό το κίνημα πρέπει να έχει βάση τη γειτονιά, το χώρο δουλειάς και βεβαίως τα βέλη πρέπει να πέφτουν κάθε φορά στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική».

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε μεταξύ άλλων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια επίσκεψης και συζήτησης που είχε χτες με τους εργαζόμενους του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Η Διέξοδος» στο Μενίδι και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Στο επίκεντρο της συζήτησης της Αλ. Παπαρήγα με τους εργαζόμενους βρέθηκαν τα τεράστια προβλήματα της υποχρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης, η πολιτική των κυβερνήσεων που συντηρεί, διαχειρίζεται και διαιωνίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Τα προβλήματα οξύνονται

«Τα προβλήματα οξύνονται όσο περνάει ο καιρός δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση να λυθούν. Τα προβλήματα ξεκινούν απ' το σαθρό θεσμικό πλαίσιο, το ότι τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν ως Αστικές Εταιρίες, υποτίθεται με χρηματοδότηση κατά 50% από το υπουργείο Υγείας και κατά 50% απ' τους δήμους, μέσω της ΚΕΔΚΕ. Ο ΟΚΑΝΑ έχει να καταβάλει τη χρηματοδότηση από το 2006 και οφείλει περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ, που μαζί με τις οφειλές της ΚΕΔΚΕ φτάνουν στα 15 εκατ. ευρώ. Μόνο στο δικό μας Κέντρο οφείλονται 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει περικοπές δαπανών για παρεμβάσεις στη σχολική κοινότητα. Η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους περίπου 150.000 κατοίκους των Αχαρνών και Θρακομακεδόνων που έχουν και ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες και ανάγκες», υπογράμμισε ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου.

«Ξοδεύονται δισεκατομμύρια για "πανηγύρια" και δε δίνονται στους επιστήμονες που παλεύουν ενάντια στα ναρκωτικά. Θέλουν να δώσουν την απεξάρτηση στους ιδιώτες και να κρατούν τα παιδιά μας αποχαυνωμένα», τόνισε ο Σπύρος Σαββίδης, διευθυντικά υπεύθυνος του Κέντρου. «Τι να πρωτοκάνουμε, όταν είμαστε πέντε εργαζόμενοι για 150.000 κατοίκους, έχουμε στην περιοχή ευθύνης μας 100 σχολεία; Αλλά και όταν υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια; Οταν περιμένεις και αναρωτιέσαι θα πληρωθώ τον άλλο μήνα; Θα μπορώ να βγάλω τα έξοδά μου;», τόνισε εργαζόμενη του Κέντρου. «Εδώ και δυο χρόνια έκλεισε το Κέντρο Εκπαίδευσης των στελεχών της πρόληψης. Το 35% των στελεχών έχει παραιτηθεί απ' τα κέντρα πρόληψης και έτσι τα νέα στελέχη που μπαίνουν δεν παίρνουν την εκπαίδευση που χρειάζονται», επισήμαναν οι εργαζόμενοι.

Υπάρχει ιδεολογική ανοχή των ναρκωτικών

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι υπάρχει ιδεολογική ανοχή των ναρκωτικών, που επηρεάζει και την πολιτική και πρακτική που εφαρμόζεται γι' αυτό το θέμα. Οτι για πολλά χρόνια «περπάτησαν» οι απόψεις για την απελευθέρωση, το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά, απ' τα «ψηλά αλώνια», το κοινοβούλιο, τα κόμματα, τους υπουργούς και τώρα βλέπουμε και την κατάληξη: Υποκατάστατα που μπορούν να τα χορηγούν οι γιατροί, οι ιδιώτες μπαίνουν στο χώρο της απεξάρτησης, οι θεραπευτικές κοινότητες δε στηρίζονται, η πρόληψη εξοβελίζεται. Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να καταδικαστεί καθολικά απ' τους εργαζόμενους και την κοινωνία η συνταγογράφηση υποκατάστατων από ιδιώτες γιατρούς, η εμπλοκή στον ευαίσθητο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σε δήλωσή της μετά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Εχουμε φθάσει στο σημείο να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις που γνωρίσαμε, δεν έχουν καμία διάθεση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών. Και αυτό κρίνεται πρακτικά. Την ίδια ώρα που ετοιμάζουν ιδιώτες γιατροί να δίνουν δόση και να συνταγογραφούν στα θύματα δόση ναρκωτικών, γιατί και το υποκατάστατο είναι ναρκωτικό, την ίδια ώρα αφήνουν τα κέντρα πρόληψης κυριολεκτικά ανυπεράσπιστα να υπολειτουργούν, ενώ είναι ένας πρώτος βαθμός θα λέγαμε πρόληψης του προβλήματος, πέρα από τη γενικότερη κοινωνική πολιτική που μπορεί να τo προλάβει.

Κέντρα πρόληψης χωρίς χρηματοδότηση, το υπουργείο ενώ χρωστάει 13 εκατομμύρια ευρώ για μια τυπική λειτουργία δίνει μόνο τα 6. Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και κακοπληρωμένοι, θα προσθέσουμε, κέντρα πρόληψης τα οποία φυτοζωούν κυριολεκτικά και προσπαθούν πότε ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ και πότε ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να εξασφαλίσουν την ύπαρξή τους. Υποστηρίζουμε απολύτως τα κέντρα πρόληψης, θεωρούμε ότι σε αυτά πρέπει να εργασθούν πολλοί περισσότεροι.

Υποστηρίζουμε την επιμόρφωση των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης. Nα παίρνεται υπόψη η συλλογική τους πείρα και τα συλλογικά τους συμπεράσματα, γιατί είναι πολύ κοντά στο πρόβλημα και στους ανθρώπους και με διαπροσωπικές σχέσεις και επομένως η διεθνής μέρα κατά των ναρκωτικών πρέπει να γίνει διεθνής μέρα καταδίκης κυρίαρχων πολιτικών απέναντι στο θέμα των ναρκωτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι θέμα με το οποίο πρέπει να απασχοληθούν όλα τα σωματεία, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι τοπικοί φορείς και αυτό το κίνημα πρέπει να έχει βάση τη γειτονιά, το χώρο δουλειάς και βεβαίως τα βέλη πρέπει να πέφτουν κάθε φορά στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια σ' όλα τα ναρκωτικά

Με εργαζόμενους στο θεραπευτικό πρόγραμμα «ΠΛΕΥΣΗ» συζήτησε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ

Από τη χθεσινή συνάντηση του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ με εργαζόμενους στο θεραπευτικό πρόγραμμα «ΠΛΕΥΣΗ»
Από τη χθεσινή συνάντηση του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ με εργαζόμενους στο θεραπευτικό πρόγραμμα «ΠΛΕΥΣΗ»
«Είμαστε αποφασισμένοι να δυναμώσουμε πολύ παραπάνω τον αγώνα που δίνουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, προκειμένου να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδηγούν στη χρήση. Είναι οι ίδιες αιτίες με εκείνες που οδηγούν χιλιάδες παιδιά εκτός σχολείου, χιλιάδες νέους εργαζόμενους στην ανεργία, χιλιάδες νέους ανθρώπους στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το αύριο. Χρειάζεται ταξικός και οργανωμένος αγώνας και ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης που δε θα υπηρετεί τα μονοπώλια, αλλά τους ανθρώπους».

Ξεκινώντας με τις παραπάνω επισημάνσεις, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, συναντήθηκε χτες το πρωί με εργαζόμενους στο πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης για έφηβους και νεαρούς ενήλικες χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους «ΠΛΕΥΣΗ» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Οι εργαζόμενοι μίλησαν για τα προβλήματα που προκαλεί το πάγωμα των προσλήψεων στο ΚΕΘΕΑ από το 2006, τα εμπόδια που ορθώνονται ως συνέπεια της κρατικής υποχρηματοδότησης, ώστε να αναπτυχθούν νέες δομές και καινούριες δράσεις. «Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ δίνουν έναν πολύ σκληρό και όμορφο αγώνα ενάντια στις ουσίες, στα ναρκωτικά και στην εξάρτηση. Η στήριξη της επίσημης κρατικής πολιτείας - είτε είναι "μπλε", είτε είναι "πράσινη" - είναι πολύ μικρή και ούτε λίγο, ούτε πολύ αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν ιατρικό, βάζοντας απ' έξω τις κοινωνικές αιτίες», τόνισε ο Γ. Πρωτούλης, εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Και σημείωσε ότι «αν ο τομέας της θεραπείας έδινε κέρδη στις επιχειρήσεις και τα μονοπώλια τότε θα τον στήριζαν».

Η «ΠΛΕΥΣΗ» απευθύνεται σε νέους έως 21 ετών, που κάνουν πειραματική, περιστασιακή ή συστηματική χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και στους γονείς εφήβων και νεαρών ενηλίκων που γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι το παιδί τους κάνει χρήση και θέλουν ενημέρωση ή υποστήριξη γι' αυτό το θέμα (τηλέφωνο: 210-8218.883). Από το Μάη 1996 έως και το Δεκέμβρη 2005 προσέγγισαν το πρόγραμμα 1.021 έφηβοι και νεαροί ενήλικες, από τους οποίους οι 25 παραπέμφθηκαν σε άλλες υπηρεσίες. Το 89,4% έκανε αίτηση για απεξάρτηση από την κάνναβη και περίπου το 20% είχε διακόψει το σχολείο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός για τη σύγχυση που δημιούργησε η επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική προπαγάνδα που εκτοξεύεται τα τελευταία χρόνια από ομόκεντρους κύκλους, σχετικά με την «αθωότητα» της κάνναβης και το διαχωρισμό σε «μαλακά» και «σκληρά» ναρκωτικά. «Οι γονείς μπερδεύονται, καθώς όταν μαθαίνουν ότι το παιδί τους κάνει χρήση κάνναβης δυσκολεύονται να πάρουν θέση και να αποφασίσουν αν χρειάζεται θεραπεία», ήταν η εμπειρία που μετέφεραν οι εργαζόμενοι. «Δεν υπάρχουν "μαλακές" και "σκληρές" αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Για μας είναι ζήτημα αντιπαράθεσης με τις υπόλοιπες πολιτικές νεολαίες. Και βλέπουμε ότι χρόνο με το χρόνο μικραίνουν οι αντιστάσεις και μεγαλώνει η ανοχή. Παλεύουμε για να περάσει στον κόσμο μια άλλη στάση ζωής, αγωνιστική και διεκδικητική».

4ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ξεκίνησαν οι κεντρικές εκδηλώσεις στην Ικαρία

Σημαντικές παρεμβάσεις και στην υπόλοιπη χώρα

Από τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που πέρσι έγιναν στην Κέρκυρα
Από τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που πέρσι έγιναν στην Κέρκυρα
Με την κεντρική εκδήλωση στο Δήμο Αγίου Κηρύκου συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις του 4ου Πανελλαδικού Αντιναρκωτικού Φεστιβάλ που οργανώνουν το παράρτημα Ικαρίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους, το κέντρο πρόληψης, το σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα πρόληψης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και τη συμπαράσταση της ΚΕΔΚΕ.

Ομιλητής στη σημερινή εκδήλωση θα είναι ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ Ηλίας Μιχαλαρέας, στις 8.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα MAGIC DE SPELL. Παράλληλα, σήμερα θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις: Στις 5 μ.μ: Τουρνουά ποδοσφαίρου με τις παιδικές ομάδες ΠΑΣ Ικαρος, Α.Ο. Μεσαριάς, Α.Σ. Διαγόρας και Α.Σ. Κουρσάρος. Στις 7 μ.μ.: Τουρνουά Σκάκι από το Πολιτιστικό Σύλλογο «Ιωάννης Μελάς».

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χτες στο Δήμο Ραχών με εκδήλωση στην οποία έγινε συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών και ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα από το Σύλλογο Παραδοσιακής Μουσικής Ικαρίας. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται αύριο με συζήτηση για την πρόληψη και τα Κέντρα Πρόληψης, στο Δήμο Φούρνων στις 8.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιωάννης Μελάς» με το «Καπέλο γεμάτο βροχή».

Σε Λάρισα, Κρήτη και άλλες περιοχές

Συνεχίστηκαν και χτες οι εκδηλώσεις φορέων κατά των ναρκωτικών.

Στη Λάρισα, το παράρτημα του ΕΣΥΝ και οι ομάδες της Θεραπευτικής Κοινότητας «Εξοδος», των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΛ, των σωματείων του Εργατικού Κέντρου και του Συνδέσμου Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών, διοργάνωσαν χτες μίνι τουρνουά ποδοσφαίρου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν χτες και οι τριήμερες εκδηλώσεις και η ποδηλατοδρομία του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στην Κρήτη. Τα μέλη και το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ διέσχισαν με ποδήλατα όλον το βόρειο οδικό άξονα του νησιού (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χερσόνησο, Αγιο Νικόλαο και Σητεία) με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των Κρητικών για το ζήτημα των ναρκωτικών. Το κεντρικό μήνυμα των εκδηλώσεων ήταν «Μια πεταλιά για τη ζωή, μια ανάσα για τη γη». Χτες το βράδυ έγινε μεγάλη συναυλία με Κρητικούς καλλιτέχνες στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο που διοργάνωσε ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΝΔΗ.

Αύριο, Κυριακή θα γίνουν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Το Κέντρο Πρόληψης Νομού Μεσσηνίας πραγματοποιεί ενημερωτικές παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών.
  • Το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ» πραγματοποιεί φεστιβάλ στην προβλήτα του Περάματος, από τις 7.30 το απόγευμα με κρουστά και χιπ χοπ του θεραπευτικού προγράμματος «ΕΞΑΝΤΑΣ».

Τη Δευτέρα 29 Ιούλη θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

  • Το συγκρότημα του θεραπευτικού προγράμματος «ΣΤΡΟΦΗ» του ΚΕΘΕΑ πραγματοποιεί συναυλία και διανομή έντυπου υλικού στην πλατεία Κοραή του Πειραιά.
  • Διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα του προγράμματος «ΣΤΡΟΦΗ» στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Απεξάρτηση με ... ελεημοσύνη

Με τη συνδρομή της Εκκλησίας προσπαθεί το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) να ξεπεράσει την οικονομική ασφυξία - στην οποία το έχει οδηγήσει η κυβερνητική πολιτική - για να μπορέσει να προχωρήσει στην ανάπτυξη νέων μονάδων. Χτες επισκέφτηκε το πρόγραμμα της «Διάβασης» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, και ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία θα παραχωρήσει στο ΚΕΘΕΑ οικόπεδο στην Αθήνα και θα καλύψει τα έξοδα για την δημιουργία θεραπευτικού προγράμματος διαμονής εφήβων.

Το πρόγραμμα θα παρέχει τη δυνατότητα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης σε εφήβους που δεν διαθέτουν οικογενειακή υποστήριξη, βρίσκονται στο δρόμο, προέρχονται από την επαρχία ή έχουν αποφυλακιστεί, καλύπτοντας μια χρόνια και ζωτική ανάγκη στον τομέα αυτό. Ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε επίσης με τους εκπροσώπους του οργανισμού, τρόπους περαιτέρω συνεργασίας, με στόχο τόσο την παραπομπή προς τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ των χρηστών που απευθύνονται στις ενορίες, όσο και την υποστήριξη της κοινωνικής επανένταξης των ατόμων που απεξαρτώνται.

Ανησυχητικά στοιχεία

Αποκαλυπτικά για την έκταση του προβλήματος των ναρκωτικών στη χώρα μας, είναι και επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, με συνοδεία κροκοδείλιων δακρύων από την κυβέρνηση:

  • Το 2008 βεβαιώθηκαν 110 θάνατοι από ναρκωτικά - 105 άνδρες και 5 γυναίκες. Για το 2009 έχουν, ως σήμερα, διαπιστωθεί 67 θάνατοι από ναρκωτικά.
  • Το 2008 εντοπίσθηκαν 11.811 υποθέσεις ναρκωτικών και κατηγορήθηκαν 15.749 άτομα.
  • Οι κατασχέσεις κοκαΐνης, για το 2008, είναι μεγαλύτερες σε σχέση με το 2007 (48.254 γρ. έναντι 46.862 γρ.). Το ίδιο και οι κατασχέσεις ηρωίνης - μορφίνης (260.071 γρ. το 2008 έναντι 236.504 γρ. το 2007).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ