ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούνη 2009
Σελ. /28
«Πάγια» αντιμεταναστευτική πολιτική

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σε γραμμή ΛΑ.Ο.Σ. η κυβέρνηση» («Νέα»)- «Η ΝΔ υιοθετεί την ατζέντα του ΛΑΟΣ» («Βήμα»). Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει η εικόνα που θέλουν ορισμένα συγκροτήματα ΜΜΕ να δημιουργήσουν, ότι δηλαδή η κυβέρνηση σύρεται πίσω από το ΛΑ.Ο.Σ. για τα θέματα της ασφάλειας και της μεταναστευτικής πολιτικής ή ότι τάχα «ο Καρατζαφέρης είναι αυτός που βάζει την ατζέντα της πολιτικής ζωής». Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση πάντα την ίδια απάνθρωπη και ρατσιστική πολιτική εφάρμοζε σε βάρος των μεταναστών, κινούμενη με συνέπεια στο πλαίσιο της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που εκμεταλλεύεται άγρια και κυνηγάει τα θύματα του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ. Οι μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου, οι «ουρές της ντροπής» στο Ρέντη, οι επιχειρήσεις - σκούπα δεν ξεκίνησαν την επομένη των ευρωεκλογών. Αυτή είναι η μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απλά, μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση βρήκε ένα βολικό άλλοθι για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση κατά των μεταναστών, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί το πρόβλημα για αποπροσανατολισμό και λήψη νέων αυταρχικών μέτρων. Ο λαός πρέπει να ξέρει την αλήθεια ώστε να μη νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τη νέα αντιδραστική επίθεση.

Καλές και κακές ιδιωτικοποιήσεις!!!

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων φέρει σφραγίδα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ απλά ...πασχίζουν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα σε ιδιωτικοποιήσεις που δεν πρόλαβε να φέρει σε πέρας το ΠΑΣΟΚ.

Με αυτή την έννοια - αλλά μόνο με αυτή - οι αρμόδιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και Νίκος Σηφουνάκης έχουν απόλυτο δίκιο να εγκαλούν την «κυβέρνηση Καραμανλή ότι δε νομιμοποιείται να συνεχίσει την αδιαφανή εκποίηση δημόσιας περιουσίας και κερδοφόρων επιχειρήσεων...» και, κατ' επέκταση, δε νομιμοποιείται επίσης, να πουλήσει στην «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ) επιπλέον ποσοστό 5% του ΟΤΕ. Λένε και κάτι άλλο οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ: «Οτι η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα των εκλογών. Δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πολίτες ψήφισαν αλλαγή πορείας - αλλαγή πολιτικής». Και για το λόγο αυτό, την καλούν να μην εκχωρήσει και άλλο ποσοστό του ΟΤΕ στους Γερμανούς της ΝΤ. Φυσικά για να αποφύγουν την ευθεία πρόκληση ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ ...νομιμοποιείται να κάνει ...αυθεντικές ιδιωτικοποιήσεις, αρκέστηκαν να επαναλάβουν την «ξεκάθαρη θέση ότι στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις ...οφείλουν να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου» και γι' αυτό ...δεσμεύτηκαν ότι «όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα, ώστε το Δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ». Μα καλά, πόσο θράσος θα πρέπει να διαθέτουν στο ΠΑΣΟΚ και πού νομίζουν ότι απευθύνονται όταν ισχυρίζονται πως η δική τους ιδιωτικοποίηση είναι καλή επειδή δήθεν εξασφαλίζει τον έλεγχο του Δημοσίου;

«Θαύματα» από απόσταση

Μερικές φορές το 1+1 κάνει δύο. Το πρώτο «1» έχει να κάνει με την έναρξη λειτουργίας «μιας σύγχρονης διαδικτυακής πύλης πελατών», στην οποία προχώρησε πρόσφατα η ΔΕΗ και ανακοίνωσε για άλλη μια φορά χτες, με την οποία «μέσα από ένα φιλικό για το χρήστη περιβάλλον καλύπτεται πλέον κάθε αίτημα ή απορία που έχει ο πελάτης». Τι ωραία θα πει κανείς και κάπου εκεί θα σταματήσει να ασχολείται, καθώς δεν έγινε και τίποτα ...κοσμοϊστορικό.

Ομως. Το δεύτερο «1» έχει να κάνει με την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ να κλείσει μια σειρά από γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού σε διάφορες περιοχές της χώρας, συγκεντρώνοντας τις υπηρεσίες στα κέντρα των νομών ή μεγάλων πόλεων. Εχει καταγγελθεί στην Εύβοια, στην Κεφαλονιά και αλλού από τον κόσμο, τους «πελάτες», οι οποίοι βρίσκονται μπροστά σε επιλογές εξόφλησης των λογαριασμών ή επίλυσης άλλων προβλημάτων με τη ΔΕΗ, οι οποίες εμπεριέχουν κόστος σε χρήμα, χρόνο και ταλαιπωρία.

Το αποτέλεσμα της πράξης, το «2», είναι ότι η ΔΕΗ συρρικνώνει τις υπηρεσίες της σε ορισμένες περιοχές για να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα και εμφανίζει «διαδικτυακές πύλες» που υποτίθεται ότι θα κάνουν «θαύματα» από απόσταση. Ε, δε θα κάνουν.

Τα κλιματιστικά...

Αφού μας άλλαξε τα ...φώτα η κυβέρνηση, τώρα θα μας αλλάξει και τα κλιματιστικά. Σε εξέλιξη βρίσκεται το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών για την αντικατάστασή τους με λιγότερο ηλεκτροβόρα. Εντάξει. Καλή η εξοικονόμηση ενέργειας, καλή και η επιδότηση απόκτησης καινούριων. Καλή η σύλληψη της ιδέας να τζιράρουν οι μεγαλέμποροι και οι κατασκευαστές κλιματιστικών. Ελα, όμως, που αυτό που παραβλέπει συνειδητά η κυβέρνηση είναι ότι οι τσέπες των εργαζομένων είναι άδειες εξαιτίας της καθημερινής ακρίβειας και της συρρίκνωσης των μισθών που επιβάλλει η ίδια η πολιτική της. Ετσι, το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι θα εξακολουθήσουν να βλέπουν τα κλιματιστικά μόνο στις ...βιτρίνες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινή μοίρα κοινή δράση

Κανένας δεν αποφασίζει στα καλά καθούμενα να εγκαταλείψει τον τόπο του, το σπίτι του, την οικογένειά του. Τα εκατομμύρια των μεταναστών σε όλο τον κόσμο εκδιώχθηκαν απ' τους τόπους τους, όταν σ' αυτούς οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δημιούργησαν συνθήκες απειλητικές για την ίδια την επιβίωσή τους. Επεμβάσεις, στις οποίες πρωτοστάτησε, μαζί με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, η ΕΕ και, βεβαίως, στήριξαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι πρωταίτιοι για την ύπαρξη του προβλήματος έρχονται τώρα να το διαχειριστούν, κατά τρόπο απειλητικό για όλους τους εργαζόμενους, μετανάστες και μη. Παίρνοντας μέτρα καταστολής, έχοντας πρώτα διαμορφώσει το κλίμα, έτσι ώστε αυτά να γίνουν αποδεκτά χωρίς αντιδράσεις, έχοντας διαμορφώσει συνθήκες «διαίρει και βασίλευε», πρόκλησης και όξυνσης αντιθέσεων ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους εργάτες. Πρόκειται για ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο και βαθιά αντιδραστικό, που πρέπει να βρει απέναντί του τον ελληνικό λαό.

Προχτές συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή για το θέμα της μετανάστευσης. Ανάμεσα σε άλλα, αποφάσισε μέτρα για το βίαιο διωγμό μεταναστών και προσφύγων, την επιμήκυνση από 3 σε 12 μήνες της φυλάκισής τους, την ενίσχυση και μετεξέλιξη του Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, ώστε η φύλαξη των συνόρων, από υπόθεση των κρατών - μελών, να γίνει υπόθεση και ευρωενωσιακή, εξέλιξη επικίνδυνη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Σημειώνεται ότι η ένταση της καταστολής στο πλαίσιο της φύλαξης των συνόρων, αποδεδειγμένα, τιμωρεί τα θύματα πολλές φορές και με θάνατο, αφήνοντας, μεταξύ άλλων, τα δουλεμπορικά κυκλώματα στο απυρόβλητο.

Πρόκειται για μέτρα έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής, που έρχονται για να μείνουν. Οπως στο όνομα της ασφαλούς τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων ήρθαν, αλλά δεν έφυγαν ποτέ αντίστοιχα μέτρα παραβίασης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού. Μέτρα, που με την ίδια ευκολία, που σήμερα χτυπούν τους μετανάστες, αύριο θα χτυπήσουν το λαό που θα αντιδρά σε αντεργατικά - αντιλαϊκά σχέδια.

Οριστική λύση του προβλήματος της μετανάστευσης δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο ενός συστήματος που την προκαλεί, αν αυτό δεν πάψει να υπάρχει. Ωστόσο, μπορούν να ληφθούν μέτρα, που θα αμβλύνουν τις οξυμένες του γωνίες. Τέτοια είναι τα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ: Ανοιγμα των συνόρων για να φύγουν όσοι μετανάστες το επιθυμούν και που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και νομιμοποίηση των υπολοίπων. Ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας, όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.

Ο ελληνικός λαός, που ξέρει τι θα πει ξεριζωμός, δεν πρέπει να συναινέσει σε απάνθρωπους σχεδιασμούς. Δεν είναι εχθροί του οι μετανάστες. Εχθρός όλων είναι ο ιμπεριαλισμός, το σύστημα που εκμεταλλεύεται όλους τους ανθρώπους του μόχθου, στις χώρες τους ή έξω απ' αυτές. Η κοινή τους δράση μπορεί να σταματήσει τον αυταρχισμό, τα κυκλώματα εκμετάλλευσης, το ρατσισμό και το δηλητήριο του μίσους. Η αντιιμπεριαλιστική τους πάλη μπορεί να τους απαλλάξει απ' όσους εμποδίζουν τους λαούς να ζουν αδελφωμένοι, με σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ