ΟΣΛΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-
Μπροστά στη μεγαλύτερη εργατική σύγκρουση στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας βρίσκεται η Νορβηγία, καθώς η επ' αόριστο γενική απεργία με 84.600 απεργούς, που ξεκίνησε την Τετάρτη, θα ανέλθει από τη Δευτέρα σε 102.119 αφού ακόμη περισσότερες κατά κλάδο εργατικές ενώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους.
Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων, μία ομπρέλα συνδικαλιστικών οργανώσεων που αντιπροσωπεύει περίπου 27 ενώσεις και 800.000 εργαζόμενους, δεν έχει ακόμη σχηματίσει μία συγκεκριμένη πρόταση για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, καθώς η ηγεσία της είχε συμφωνήσει με την εργοδοσία στην πρόταση που περιλάμβανε αυξήσεις 3,5 έως 4% στις ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων και μία ακόμη πέμπτη βδομάδα διακοπών επί πληρωμής, αρχής γενομένης από το 2001. Ωστόσο, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από το συντριπτικό ποσοστό των εργαζομένων κατά τις γενικές συνελεύσεις των Συνδικάτων την περασμένη Παρασκευή σε παννορβηγικό επίπεδο, αποφασίζοντας παράλληλα την κάθοδο σε απεργιακή κινητοποίηση.
Μέχρι στιγμής οι τομείς που δείχνουν να έχουν ήδη προβλήματα είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι μεταφορές, τα λιμάνια, οι εφημερίδες, τα ξενοδοχεία. Στο απεργιακό κύμα αρχίζουν και συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην πετρελαϊκή και παραγωγής φυσικού αερίου βιομηχανία, στον κλάδο μαμούθ της νορβηγικής οικονομίας. Ολα αυτά σε μία χώρα με πέντε εκατομμύρια κατοίκους που είναι παράλληλα και μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη.
Εκτός Σκανδιναβίας τώρα και λίγο νοτιότερα, στη χώρα του «κοκκινοπράσινου κυβερνητικού συνασπισμού» του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, στη Γερμανία, για τέταρτη μέρα την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας υπό τα κελεύσματα της Ενωσης Δημοσίων Υπαλλήλων. Για τέταρτη μέρα η συγκοινωνία στις περισσότερες γερμανικές πόλεις εξέλειπε, ενώ στάσεις πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Επίσης, στάσεις πραγματοποίησαν οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί.
Συνολικά περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν προειδοποιητικά και πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν στις διάφορες γερμανικές πόλεις ενόψει των διαπραγματεύσεων που θα έχει η Ενωση Δημοσίων Υπαλλήλων - που αντιπροσωπεύει περίπου 3,1 εκατομμύρια εργαζόμενους - με τη γερμανική κυβέρνησης για τη νέα συλλογική σύμβαση, και οι οποίοι απορρίπτουν τις προτάσεις για αυξήσεις 1,2% για το τρέχον έτος και 0,7% για το 2001, στις μηνιαίες αποδοχές τους.
Ανάλογο απεργιακό κύμα αναμένεται από την επόμενη βδομάδα και στην Ιρλανδία, στον τίγρη της Ευρώπης εξαιτίας της οικονομικής ανάπτυξης που παρουσιάζει από το 1994. Την εκκίνηση έκαναν την Παρασκευή οι πυροσβέστες που ψήφισαν για γενική απεργία στις 15 του Μάη, διαμαρτυρόμενοι για τις μηδαμινές αυξήσεις που κρατά τους μισθούς «κολλημένους» παρά τη ραγδαία άνοδο των τιμών. Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται επίσης και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι σιδηροδρομικοί, οι δάσκαλοι και το νοσηλευτικό προσωπικό των ψυχιατρικών ιδρυμάτων.
Associated Press |
Οπως αιτιολόγησε και η υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Ρίνο, αυτή η στρατιωτική εισβολή και η σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών ήταν μία πράξη άμυνας, «καθώς βρίσκονταν επί μακρό σε στρατιωτικό έδαφος, κάτι που αντιτίθεται στους νόμους της Ομοσπονδίας». Μια πράξη άμυνας κατά της θέλησης του λαού του Πουέρτο Ρίκο, που στην πλειοψηφία τους αντιτίθενται κατηγορηματικά στην επανέναρξη της ναυτικής βάσης και την επαναλειτουργία του πεδίου δοκιμής, που πλείστα προβλήματα προκαλεί στους κατοίκους του Πουέρτο Ρίκο. Η «επέμβαση αυτή» ήταν αναμενόμενη, από το πρωί της 1ης Μάη, όταν κατέφθασαν στα χωρικά ύδατα τρία καταδρομικά του ναυτικού των ΗΠΑ, μεταφέροντας 1.000 πεζοναύτες για να αποβιβαστούν και να επαναφέρουν την τάξη σε αυτή τη γωνία της «ομοσπονδιακής επικράτειας των ΗΠΑ», που είχε καταδείξει έντονα συμπτώματα «κοινωνικής ανυπακοής».
Αυτή η επέμβαση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η άμυνα όπως μόνο η ίδια γνωρίζει, προς τις απαιτήσεις των λαού του Πουέρτο Ρίκο να μη γίνει αυτή η γωνιά της πατρίδας τους ένα «πτυελοδοχείο» για τις βόμβες των ΗΠΑ. Ολοι «οι ανυπάκουοι» συνελήφθησαν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δύο μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δύο μέλη του Κοινοβουλίου του Πουέρτο Ρίκο, ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Πουέρτο Ρίκο, ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη, φοιτητές, καλλιτέχνες, ακόμη και Πάστορες.
Παρά την επέμβαση ουδείς αντέδρασε βιαίως, αφέθηκαν να συλληφθούν και όπως δήλωσε την Παρασκευή ο ηγέτης του Κόμματος της Ανεξαρτησίας Ρούμπεν Μπέριος, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του από τα κρατητήρια της πρωτεύουσας Σαν Χουάν, «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει εδώ». Αρκετοί ακτιβιστές ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη ναυτική βάση στο Βιέκες, όπου πια τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια σε όλο το νησί και όπου πια θα αντιμετωπίσουν τη ράβδο, αλλά και τις ποινικές κυρώσεις σε μία απόπειρα διαδήλωσης διαμαρτυρίας. Εκτός αυτών πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προετοιμάζονται τόσο στο ίδιο το Πουέρτο Ρίκο, όσο και στην ίδια την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παρά τις επανειλημμένες παρατάσεις που είχαν δοθεί για το διωγμό των πολιτών της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (DDR), στα τέλη του Οκτώβρη 2000, λήγει οριστικά η ημερομηνία για τις διώξεις των πολιτών της DDR, για πράξεις που θεωρούνται πταίσματα ή πλημμελήματα. Απεναντίας τα αδικήματα για «δολοφονίες» και «χτυπήματα με πρόθεση τη δολοφονία» στη διαχωριστική γραμμή (διάβαζε σύνορα) των δια-γερμανικών κρατών παραμένουν σε ισχύ. Πάνω από 10 χρόνια μετά την «επανένωση» (διάβαζε ενσωμάτωση) τα έκτακτα δικαστήρια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (BRD), με ταχύτατους ρυθμούς και δουλεύοντας ακόμα και υπερωριακά, δικάζουν και καταδικάζουν τους πολίτες της DDR, με ιδιαίτερη προτίμηση τους στρατιωτικούς, πολιτικούς, τα στελέχη του ενιαίου σοσιαλιστικού κόμματος της Γερμανίας (SED), δικαστικούς, στελέχη επιχειρήσεων και άλλους. Ετσι στις 9 Μάη ετοιμάζεται μια πολύκροτη δίκη κατά των μελών του πολιτικού γραφείου της ΚΕ του SED, των συντρόφων Ζίγκφριντ Λόρεντζ, Γιόχαν Μπάιμε και Χέρμπερτ Χούμπερ. Μετά τη δίκη και καταδίκη του τελευταίου προέδρου του κρατικού συμβουλίου της DDR και Γενικού Γραμματέα του SED, Εγκον Κρεντζ, τώρα οι αντιδραστικές δυνάμεις της ΟΔ Γερμανίας και η ταξική της δικαιοσύνη ετοιμάζουν άλλο ένα δικαστικό «υπερθέαμα» για να αποδείξουν στην ανθρωπότητα ότι αυτοί είναι οι νικητές. Νικητές; Ποιοι, οι άνθρωποι των διαπλεκομένων; Για παράδειγμα ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι μέλος του προεδρείου της διοίκησης της «Φολκσβάγκεν» (VW) και επίσης ο κάποτε ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, είναι μέλος στο προεδρείο ελβετικής τράπεζας, εκεί όπου το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) είχε τους μυστικούς λογαριασμούς του, από παράνομες χρηματοδοτήσεις. Γι' αυτό και η Επιτροπή Αλληλεγγύης καλεί κάθε άνθρωπο να υψώσει φωνή διαμαρτυρίας και να απαιτήσει τον άμεσο τερματισμό των άδικων και αντιδημοκρατικών διωγμών, ενάντια στους πολίτες της DDR.