Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Εθνικό συμφέρον»

Το «εθνικό συμφέρον» επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για να προκηρύξει τις εκλογές, με το «εθνικό συμφέρον» «σουλατσάριζε» ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ζητούσε εκλογές. Πλέον, όταν ακούει κανείς αυτές τις δύο λέξεις μαζί, γελάει, τόσο, όσο όταν βλέπει στην τηλεόραση υπουργούς να δηλώνουν αποφασισμένοι ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο».

Το «εθνικό συμφέρον» είναι το «χάπι» για όλα. Για το «εθνικό συμφέρον» οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, για το «εθνικό συμφέρον» καταργήθηκε το οκτάωρο και έφτιαξαν τα τετράωρα και τις συμβάσεις, για το «εθνικό συμφέρον» αναγνωρίζονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για το «εθνικό συμφέρον» εμπορευματοποιούνται τα πάντα. Κι ενώ ελάχιστοι πιστεύουν, πια, ότι οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται γι' αυτό το λόγο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν ...εθνικά.

Συνήθως, μάλιστα, πλάι στο «εθνικό συμφέρον» ...τοποθετούν και την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», μια άλλη αγαπημένη τους έκφραση. Η αναφορά στην «ανταγωνιστικότητα» «διανθίζεται» με διάφορα μαγειρεμένα στοιχεία «ανάπτυξης» και «ευημερίας» του τόπου. Είναι «καταπληκτικό», επιδιώκουν - και με αυτόν τον τρόπο - να αλλάξουν την εικόνα που έχουμε για τη ζωή μας, λες και δε ζούμε εμείς στη θέση μας, αλλά κάποιος άλλος!

Κι ενώ όλα γίνονται για το «καλό μας», δεν κρύβουν - ούτε για τα προσχήματα - τα αντιλαϊκά σχέδιά τους για την επομένη των εκλογών. Εάν εξαιρέσει κανείς τις σκόρπιες «κορόνες» του ΠΑΣΟΚ (τι «δράμα» κι αυτό με το ΠΑΣΟΚ να τα θυμάται όλα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση), οι άνθρωποι είναι απόλυτα ειλικρινείς.

Χαρακτηριστική «σκηνή» αυτής της ειλικρίνειας είναι ένας διάλογος που έχει επαναληφθεί τις τελευταίες μέρες: Απ' τη μια ο ΠΑΣΟΚος «κατακεραυνώνει» το Νεοδημοκράτη, επειδή η ΝΔ ξεπούλησε δημόσια περιουσία, απ' την άλλη ο δεύτερος του απαντά ότι και το ΠΑΣΟΚ έκανε ακριβώς το ίδιο. Ξεθαρρεύει ο Νεοδημοκράτης και τον ρωτά τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚου «ξεκαθαρίζει» το τοπίο: Εμείς δε θα πουλήσουμε δημόσια περιουσία για ένα κομμάτι ψωμί!

Τέτοιες «διαφωνίες», σίγουρα, θα δούμε πολλές φορές μέχρι τις 4 Οκτώβρη. Αλλες φορές ο διάλογος θα είναι πιο «εκλεπτυσμένος» κι άλλες πιο «άγριος». Τα λογύδρια θα καταλήγουν πάντα στο «εθνικό συμφέρον» και την «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Κάπου παραδίπλα θα φωνάζει ένας εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. (εκτός εάν αλλάξει η επικοινωνιακή τακτική μετά τις συμβουλές του Ψινάκη) και θα εμφανίζεται ως ο αποκλειστικός εκφραστής του έθνους, της θρησκείας, της οικογένειας κτλ. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ; Δε γνωρίζουμε εάν θα έχουν ...ηρεμήσει απ' τα «αριστερά» μαχαιρώματα για τις καρέκλες.

Εξω από το χορό του «εθνικού συμφέροντος» και της «ανταγωνιστικότητας» είναι το ΚΚΕ. Το μοναδικό κόμμα που μιλά - χωρίς κομπασμό - για το ταξικό συμφέρον. Κι αυτό δεν μπορεί να του το αμφισβητήσει ούτε ο ...Πάγκαλος, ο οποίος προχθές «ανακάλυψε» τι γράφει το Καταστατικό του ΚΚΕ και έσπευσε - πάλι - να το χαρακτηρίσει εχθρό της δημοκρατίας. Προεκλογική περίοδο έχουμε, ξανάρχισαν τα όργανα...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ