Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- «Κερδίσαμε αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε χτες στην πρωτεύουσα του Μάλι ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η χώρα του οποίου πραγματοποιεί εκεί στρατιωτική επέμβαση από τις αρχές Γενάρη. Βέβαια, η «νίκη» Ολάντ αφορά στην εξασφάλιση των γαλλικών συμφερόντων σε μια χώρα με πλούσιο υπέδαφος. Νίκη που «ενδύθηκε» με δήθεν ευαισθησία για τον μαλινέζικο λαό.

ΙΡΜΠΙΛ.-- Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ καθώς άρχισε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου 111μελούς αυτόνομου Κοινοβουλίου. Ο απλός κόσμος θα προσέλθει στις κάλπες το Σάββατο. Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι και υποψηφιότητα έχουν θέσει 1.130 υποψήφιοι. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί η κυριαρχία των δύο μεγάλων κομμάτων, της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν και του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, αλλά δυναμική αναμένεται η εμφάνιση της διάσπασης της Ενωσης, του «Γκόραν».

ΡΩΜΗ.-- Το κόμμα του, και η κεντροδεξιά συμμαχία της οποίας είναι ο κορμός, θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα της χώρας δήλωσε, χτες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μία μέρα νωρίτερα, επιτροπή της Γερουσίας είχε αποφασίσει ότι μπορεί να αποκλειστεί από κάθε δημόσιο αξίωμα ο Μπερλουσκόνι λόγω της καταδίκης του από το Ανώτατο Δικαστήριο για απάτη.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε κοινή άσκηση σε κινεζικό έδαφος προχώρησαν αστυνομικές δυνάμεις της Κίνας και της Ρωσίας, για την αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης». Στην άσκηση έλαβαν μέρος οι συνοριακές δυνάμεις των δύο χωρών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο επικεφαλής Γενικός Χειρουργός των ειδικών δυνάμεων του στρατού ειδοποίησε χτες τις στρατιωτικές ιατρικές υπηρεσίες να σταματήσουν άμεσα τη χορήγηση του φαρμάκου «mefloquine» που είναι κατά της ελονοσίας εξαιτίας σοβαρών -έστω και σπάνιων- παρενεργειών, όπως εγκεφαλικές βλάβες, κατάθλιψη, παραισθήσεις, άγχος, ψυχωτική συμπεριφορά. Το φάρμακο είχε φτιαχτεί στα εργαστήρια του αμερικάνικου στρατού από τη δεκαετία του '70 και συνταγογραφούνταν επί δεκαετίες όχι μόνον στις ειδικές δυνάμεις αλλά και σε εκατομμύρια ταξιδιώτες που μετέβαιναν σε χώρες με κρούσματα ελονοσίας.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Νοτιοαφρικανοί αστυνομικοί έδωσαν ψευδείς καταθέσεις για τη σφαγή 34 απεργών μεταλλωρύχων του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα τον Αύγουστο του 2012, διαστρέβλωσαν και πλαστογράφησαν στοιχεία ή απέκρυψαν έγγραφα αποφάνθηκε χτες η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που είχε διοριστεί από τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα για να ερευνήσει τα γεγονότα.

ΤΟΚΙΟ.-- Την καταστροφή και των έξι (αντί των τεσσάρων) πυρηνικών αντιδραστήρων του πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα διέταξε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μετά από τρίωρη επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες στο χώρο της καταστροφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ