Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον δύο άτομα που φέρεται πως ήταν «ύποπτοι ισλαμιστές» σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση με πύραυλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην επαρχία Σάμπουα της νότιας Υεμένης. Μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν σκοτωθεί από αμερικανικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη περίπου 40 άτομα, που υποτίθεται πως συνδέονται με την «Aλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου».

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ο τελικός απολογισμός από την έκρηξη που σημειώθηκε στις 6/8 σε κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Ροσάριο της κεντρικής Αργεντινής ανήλθε στους 21 νεκρούς καθώς αναγνωρίστηκαν οι σοροί και των τελευταίων αγνοουμένων.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ο Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά εξελέγη νέος πρόεδρος του Μάλι μετά την επίσημη παραδοχή ήττας του αντιπάλου του Σουμάιλα Σισσέ το βράδυ της Δευτέρας κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ανησυχία προκαλούν στη Νιγηρία αλλά και διεθνώς οι συνεχιζόμενες επιθέσεις ισλαμιστών (πιθανώς μελών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ») μετά την είδηση νέας επίθεσης σε τζαμί, με αποτέλεσμα το θάνατο 60 πιστών στην βόρεια πόλη Κοντούγκα το πρωί της περασμένης Κυριακής. Την επίθεση καταδίκασε χτες και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική πράξη δειλίας».

ΠΡΑΓΑ.-- Η κυβέρνηση που είχε διορίσει ο κεντροαριστερός Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν στις 10 Ιουλίου υπέβαλε χτες και επίσημα την παραίτησή της, έξι μέρες μετά την ήττα της στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης της βουλής την περασμένη βδομάδα. Ο Ρούσνοκ θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, «ως το σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική των τυχαίων σωματικών ελέγχων κυρίως σε βάρος μειονοτήτων που εφαρμόζουν οι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης, στη μέση του δρόμου, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια καταγγελία σε βάρος τους και χωρίς να θεωρούνται ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μέλη της μειονότητας των Βερβέρων εισέβαλαν χτες στο κοινοβούλιο της Λιβύης στην Τρίπολη, σπάζοντας παράθυρα και καταστρέφοντας έπιπλα στο κτίριο στη διάρκεια διαδήλωσης που είχαν οργανώσει για την προώθηση των πολιτιστικών δικαιωμάτων τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου Ομάρ Χμάιντεν, τη στιγμή της εισβολής το κοινοβούλιο είχε διακόψει τις εργασίες του. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε θάνατο καταδικάστηκαν δύο άνδρες στην Κίνα και ακόμα τρεις φυλακίστηκαν αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην επαρχία Ζινζιάνγκ, τον Απρίλη και είχαν ως αποτέλεσμα 21 νεκρούς, στο πλαίσιο εθνοτικών συγκρούσεων. Σύμφωνα με το κινεζικό κράτος τα επεισόδια ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμένης επίθεσης από «τρομοκρατική οργάνωση».

ΝΤΑΚΑ.-- Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων ξέσπασαν στην Ντάκα του Μπαγκλαντές, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων 48ωρης απεργίας που κήρυξε το Ισλαμικό κόμμα Τζαμάατ - ε- Ισλάμι, διαμαρτυρόμενο γιατί διεγράφη με δικαστική απόφαση ως κόμμα και δεν μπορεί να λάβει πλέον μέρος στις εκλογές.

ΜΟΣΧΑ.-- Ενας Ρώσος στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμα δύο τραυματίστηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο βόρειο Καύκασο, στην Τσετσενία. Σύμφωνα με τις αρχές, οι βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια επιχείρησης εντοπισμού ισλαμιστών στρατιωτών.

ΟΣΛΟ.-- Το ποσό των 500 κορονών έλαβαν οι «επιβάτες» του ταξί που οδήγησε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στο βίντεο, που, όπως αποδείχθηκε, έγινε για το Εργατικό Κόμμα. Το γεγονός παραδέχτηκε η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Πία Γκούλμπραντσεν, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ