Παρασκευή 6 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συντονισμένη επίθεση από την εργοδοσία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συντονισμένη κλιμάκωση της βάρβαρης επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, την τρόικα και τους μεγαλοεργοδότες με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση της εργατικής δύναμης προκειμένου να έρθει στα μέτρα που απαιτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Προχτές, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε με τον πλέον ωμό και ξεκάθαρο τρόπο ότι πάνε να βάλουν στο τραπέζι «όλα τα εργασιακά θέματα», ενώ «ανατριχιαστικές» είναι οι παρεμβάσεις - αξιώσεις του Συνδέσμου των βιομηχάνων που στοχεύουν απροκάλυπτα στο διαρκές τσάκισμα των αποδοχών των εργαζομένων, διαρκείς απολύσεις και στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οσο για τον κατώτατο μισθό, κανένα περιθώριο παρανόησης δεν αφήνει η δήλωση Δασκαλόπουλου ότι κύριο ζητούμενο είναι «να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας». Συνοδοιπόρους και πρόθυμους συνεταίρους στις στοχεύσεις του βρίσκει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ που καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα την επόμενη τριετία και μείωση του μη μισθολογικού κόστους (χτύπημα των ασφαλιστικών εισφορών). Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή στα σχέδια εξαθλίωσής τους. Ενωμένοι και ανυποχώρητοι να οργανώσουν το μέτωπο αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και των πολιτικών τους υπαλλήλων.

Στο στόχαστρο η εξουσία των μονοπωλίων

Για άλλη μια φορά, οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων ανακαλύπτουν ότι η ζωή είναι άδικη για το μικρό επαγγελματία, ανεξαρτήτως κλάδου. Καταγγέλλουν τον υπουργό Οικονομικών για δόλο στο ζήτημα του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ανακάλυψαν ότι άλλαξε ρυθμίσεις, μετά τις προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μιλούν για εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και για την επερχόμενη καταστροφή τους λόγω του εξοντωτικού χαρατσιού.

Κανείς δεν μπορεί να χαρεί από μια τέτοια εξέλιξη. Είναι όμως μεγάλες οι ευθύνες εκείνων που δεν καταλαβαίνουν ότι η ασκούμενη πολιτική είναι συνολικά και από τη γέννησή της εχθρική για τα συμφέροντα των μικρών επαγγελματιών.

Μιλούν και οι ίδιοι τώρα, για επιμονή «υπέρ των ολίγων και οικονομικά ισχυρών», μόνο που το πρόβλημα δεν είναι ένα πρόσωπο, ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά μια ολόκληρη πολιτική κατεύθυνση υπέρ των μονοπωλίων και στον τουρισμό.

Δεν πρόκειται για δόλο, αλλά για μια σαφή θέση. Και δυστυχώς, οι επαγγελματίες του χώρου, με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών τους, νόμιζαν ότι μπορούν να μπουν κάτω από την ίδια «στέγη», αυτή του ΣΕΤΕ, τα συμφέροντα των μικρών του τουρισμού και των μεγαλοξενοδόχων. Που ποτέ δεν ήταν, ούτε πρόκειται να είναι, ίδια.

Τα χαράτσια, τα υφιστάμενα και αυτά που θα έρθουν, δεν παλεύονται με προσφυγές. Μόνο με ενωμένο αγώνα, με τους εργαζόμενους και τους άλλους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ και με ένα από τους βασικούς στόχους: το λαϊκό τουρισμό, τις διακοπές για το λαό. Εκεί βρίσκονται τα κοινά συμφέροντα. Εκεί και στον αγώνα μπορεί να βρεθεί λύση και σωτηρία...

Το μεγάλο ξεπούλημα

Σε επιχείρηση - ξεπούλημα, στην κυριολεξία, εξελίσσεται το εγχείρημα της πώλησης των ακινήτων του Δημοσίου, που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, για δύο ακίνητα της ΓΑΙΑΟΣΕ οι προσφορές που δόθηκαν μόλις έφτασαν το 50% της αντικειμενικής αξίας και το 30% της αξίας που έβγαλε ο εκτιμητής!

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και για να περιοριστούν κάπως οι παραχωρήσεις δημόσιων ακινήτων σε εξευτελιστικές τιμές, ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι η δημιουργία ομολόγου ιδιωτικοποιήσεων που θα μπορέσει να προεισπράξει μελλοντικά έσοδα από την «αξιοποίηση» ακινήτων. Ετσι οι επενδυτές θα αγοράσουν τα ομόλογα και θα κερδίσουν από τη μελλοντική πώληση των ακινήτων. Το ομόλογο μάλιστα θα είναι ανατροφοδοτούμενο, δηλαδή κάθε ακίνητο, που θα πωλείται ή θα παραχωρείται για δεκαετίες, θα αντικαθίσταται με άλλο...

Ετσι κι αλλιώς, δηλαδή, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου δεν το γλιτώνουμε. Και όχι βέβαια για τη μείωση των ελλειμμάτων, αλλά γιατί όλος αυτός ο σχεδιασμός αποτελεί στοιχείο της πολιτικής που θέλει να δημιουργήσει νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Μόνη λύση, επομένως, είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής.

«Λογαριασμοί» πείνας

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι η ΝΔ έχει ετοιμάσει πρόταση, η οποία «προβλέπει τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο (σ.σ. ασφαλιστικό) σύστημα με ατομικούς, ανταποδοτικούς, λογαριασμούς που θα "ακολουθούν" κάθε ασφαλισμένο σε όλο τον εργασιακό του βίο». Πριν καν επιβεβαιωθούν, ο Γ. Κουτρουμάνης παρουσίασε χτες κείμενο, υποψήφιο νομοθέτημα, με το οποίο καθιερώνεται η λογική των ...ατομικών λογαριασμών για τη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων. Κοντολογίς και τα δυο κόμματα την ίδια στιγμή, σε μια περίοδο κλιμάκωσης της επιθετικότητας ενάντια στους εργαζόμενους, παρουσιάζουν και προωθούν προς ψήφιση την ακριβή μέθοδο για το πέρασμα στην εξατομικευμένη ασφάλιση των εργαζομένων. Γιατί, το μόνο που βρίσκεται πίσω από αυτούς τους «προσωπικούς λογαριασμούς» και τους «ανταποδοτικούς χαρακτήρες», είναι η προσπάθεια κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, να καταργήσουν τις υποχρεώσεις κράτους-εργοδοσίας για την υποχρέωσή τους να πληρώνουν για τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και μαζί να θεμελιωθεί η αντίληψη ότι η προοπτική της συνταξιοδότησης είναι μια υπόθεση προσωπική που ατομικά ο καθένας οφείλει να επιλύει.

Η συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ- ΝΔ σε βάρος των εργαζομένων είναι δεδομένη. Και τα δύο κόμματα ιστορικά, ως πόλοι του δικομματισμού, φρόντισαν, σαν κυβερνήσεις, τα τελευταία τριάντα χρόνια να περάσουν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης από σαράντα κύματα, με αποκορύφωμα τις περσινές ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες καταργήθηκαν οι συντάξεις όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ως κόμματα της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, προσπαθώντας από κοινού να ξελασπώσουν την άρχουσα τάξη από την οξύτατη οικονομική κρίση, ενεργοποιούν τον οδοστρωτήρα των «ατομικών λογαριασμών». Η λογική τους απλή: «Εχεις λογαριασμό; Πλήρωνε ό,τι μπορείς για να δούμε τι σύνταξη θα πάρεις». «Δεν έχεις λογαριασμό; Λυπούμαστε έπρεπε να είχατε φροντίσει».

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η σύνδεση των συνταξιουχικών δικαιωμάτων με διαφόρων τύπων «ατομικούς λογαριασμούς», είναι το τελικό χτύπημα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε βάρος των εργαζομένων. Ειδικά στις μέρες μας με την ανεργία στα ύψη, την υποαπασχόληση, την εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την εκ περιτροπής απασχόληση κ.ο.κ. για να συγκεντρώσει κανείς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με «ατομικούς λογαριασμούς» θα απαιτείται εργασία μέχρι τα 70 και 75 χρόνια.

Οι κομμουνιστές, σύμφωνα με πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, πρόταση που βεβαίως καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ., ενδεικτικά προτείνουν:

  • Δημόσιο, υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους.
  • Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.
  • Γενικά όρια συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες. Μειωμένα κατά 5 έτη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες.
  • Δημόσιο, δωρεάν, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, Σύστημα Υγείας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και την Πρόνοια. Κατάργηση των προϋποθέσεων για την ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας.

Το σύστημα και οι ανάγκες του, είναι η απάντηση, δεν αντέχει τέτοιου είδους ...πολυτέλειες για τους εργαζόμενους, επειδή αυτό δεν θα επέτρεπε την απρόσκοπτη στήριξη και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ε, γι' αυτό ακριβώς το λόγο και οι κομμουνιστές παλεύουν και καλούν τους εργαζόμενους σε μετωπικούς αγώνες αντίστασης σε αυτήν την πολιτική, με στόχο την ανατροπή του ίδιου του συστήματος, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει ο λαός να δει άσπρη μέρα!


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Αρπαγες του λαϊκού μόχθου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ είχαν εκθειάσει την κυβέρνηση Παπαδήμου για την περίφημη ...σοβαρότητα που την διακρίνει, την τεχνογνωσία και την υπευθυνότητά της!

Η εικόνα που δείχνει με το νομοσχέδιο - σκούπα που καίγεται να φέρει στη Βουλή, προφανώς καμία σχέση δεν έχει με όλα αυτά.

Τα έβαλαν όλα σε ένα τσουβάλι και... «όποιον πάρει ο χάρος».

Περισσότερο σαν μια... παρέα από άρπαγες δείχνουν, που προσπαθούν όπως όπως να ξεζουμίσουν το λαό με εισπρακτικά μέτρα, με μέτρα καρατόμησης μισθών, συντάξεων, παροχών σε Υγεία - Πρόνοια.

Κατά τ' άλλα, βέβαια, τα περί «σωτηρίας της χώρας» και «υπεύθυνης στάσης» δίνουν και παίρνουν. Η ουσία, όμως, παραμένει, μια ακόμη «επιδρομή» σε εισοδήματα και δικαιώματα.

Στο βάθος φυσικά - πάντα και σταθερά - η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου αφού όλες αυτές οι «απελευθερώσεις» που προετοιμάζονται χώρο για νέες κερδοφορίες ανοίγουν και τίποτε άλλο.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΟ των ΗΠΑ παρουσίασε ο Μπάρακ Ομπάμα, λέγοντας ότι θα είναι «οικονομικός», «ευέλικτος», πλην όμως εξίσου αποτελεσματικός και, όπως είπε, «ο καλύτερος που υπάρχει»...

Υποθέτουμε ότι ανάμεσα στα... επιτεύγματα του «καλύτερου στρατού που υπάρχει» συνεκτιμώνται και οι βομβαρδισμοί αμάχων, η χρήση απαγορευμένων όπλων, η καταπάτηση των διεθνών συνθηκών πολέμου και οι μεσαιωνικοί χώροι κράτησης αιχμαλώτων.

Πάντως, κάθε άλλο παρά... τυχαία οι ΗΠΑ διαφημίζουν τη νέα τους πολεμική μηχανή. Προφανώς σκέπτονται σύντομα (σε συνεργασία με τους άλλους ιμπεριαλιστές) να την χρησιμοποιήσουν και όλοι καταλαβαίνουμε πού.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο Ιράν μοιάζουν με έργο που έχουμε ξαναδεί πολλές φορές.

Οσο για την ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, όποιο σχήμα και αν επιλεγεί, δηλώνει ασυζητητί στο πλευρό τους.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο καπιταλισμός έφαγε τα ψωμιά του

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Κρίση ηγεσίας, όχι κρίση καπιταλισμού», είναι ο τίτλος χτεσινού άρθρου στο αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», με το οποίο καταλήγει, όπως ήταν αναμενόμενο, στο συμπέρασμα που συμπυκνώνεται στον παραπάνω τίτλο. Προφανής στόχος του αρθρογράφου είναι να καλλιεργήσει το μύθο ότι ο καπιταλισμός είναι παντοδύναμος και αιώνιος και ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί, αρκεί να αλλάξουν οι πολιτικές ηγεσίες και ίσως με κάποιες αλλαγές στη συνταγή της διαχείρισης της κρίσης. Γράφει χαρακτηριστικά: «Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Ομως, η χειρότερη ύφεση των τελευταίων επτά δεκαετιών δεν περιόρισε, πόσο μάλλον κατέστρεψε, τη λαϊκή στήριξη προς τον υπάρχοντα καπιταλισμό (ήτοι, τον "μεικτό" καπιταλισμό των αγορών, της αναζήτησης του κέρδους και του ανταγωνισμού μαζί με μια ισχυρή δόση κρατικής παρέμβασης). Πολλές χώρες είδαν να καταρρέει η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς ηγέτες, όχι όμως και στην κυρίαρχη οικονομική τάξη». Στη βάση αυτή υποστηρίζει: «Είναι επιπόλαιο να υποστηρίζουμε ότι ο υπάρχων καπιταλισμός είναι κατά βάση ελαττωματικός, εκτός αν τον συγκρίνουμε με σχετικές εναλλακτικές. Που δεν υπάρχουν». Και καταλήγει: «Εχουμε πολλά να μάθουμε, όμως αυτή δεν είναι μία ιδεολογική κρίση. Η Δύση χρειάζεται μια πνευματική επανάσταση όσο χρειάζεται και μια δικτατορία του προλεταριάτου». Φυσικά, δεν περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από έναν απολογητή του καπιταλισμού και ένα ΜΜΕ - όργανο του διεθνούς κεφαλαίου. Η ξεροκέφαλη πραγματικότητα όμως είναι ότι η παρούσα βαθιά και παρατεταμένη κρίση υπερσυσσώρευσης καταδεικνύει περίτρανα ότι ο καπιταλισμός έφαγε τα ψωμιά του και μόνο νέα δεινά υπόσχεται στους λαούς. Είτε τους αρέσει είτε όχι, η ανατροπή του από μια λαϊκή εξουσία είναι αντικειμενική αναγκαιότητα και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Πακτωλός χρημάτων για τους κεφαλαιοκράτες

Λεφτά υπάρχουν, όταν πρόκειται βέβαια για τους εφοπλιστές. Σαν μην έφτανε ο πακτωλός των εκατοντάδων εκατομμυρίων που έχουν δοθεί ως κρατική επιχορήγηση τα τελευταία χρόνια στην «απελευθερωμένη» κατά τ' άλλα ακτοπλοΐα, σαν να μην έφτανε η πληθώρα των προνομίων και των πάσης φύσεως κινήτρων (φοροαπαλλαγές γενικά, στο πετρέλαιο πιο ειδικά και άλλες), αλλά και τεράστια ενίσχυση στις λεγόμενες άγονες γραμμές (όλες σχεδόν του Αιγαίου), στους εφοπλιστές, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων «για τη διάσωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών από τη χρεοκοπία», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο σχετικό ρεπορτάζ η «Καθημερινή». Πρωτοπόρος - ποιος άλλος; - ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Α. Γεωργιάδης, που σταθερά εμφανίζει τα αιτήματα των εφοπλιστών ως «εθνικό συμφέρον» και πασχίζει για την άμεση εφαρμογή τους. Το νέο πακέτο μέτρων, λοιπόν, που προωθεί, για την ενίσχυση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ για τις καμπίνες στα πλοία και τη μεταφορά των φορτηγών από το 23% στο 6,5%, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και «δωρεάν» προμήθεια καυσίμων των ακτοπλοϊκών εταιρειών από τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και την ΕΚΟ, που θα λαμβάνουν ως εγγύηση το 50% των χρημάτων που προβλέπονται από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με το Δημόσιο για την εκτέλεση των δρομολογίων στα νησιά του Αιγαίου... Φυσικά, οι εφοπλιστές δεν είναι οι μόνοι για τους οποίους το κράτος προσφέρει πακέτα στήριξης, ενώ την ίδια ώρα σφάζει τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές δαπάνες και τα προνοιακά επιδόματα. Παρόμοια πακέτα στήριξης απολαμβάνουν οι τράπεζες, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, το εμπόριο κ.ο.κ. Η εργατική τάξη, ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τώρα είναι η ώρα της ταξικής αφύπνισης και αντεπίθεσης.

Προσπάθεια παραπλάνησης του λαού

Να αποπροσανατολίσει το λαό επιχείρησε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., του κόμματος που εκ της φύσεώς του ως κόμμα εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης και εκ της θέσεώς του στη συγκυβέρνηση έχει βάλει φαρδιά πλατιά την τζίφρα του στην καρατόμηση μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων κ.λπ.. Αντί άλλης τοποθέτησης για την παραπέρα μείωση των κατώτατων μισθών, δήλωσε ότι «συζητούμε γι' αυτούς όταν δεν συζητούμε το πιο κρίσιμο: Πώς θα υπάρξει δουλειά για τις στρατιές των ανέργων. Αν δεν υπάρξει δουλειά, καταλύονται και οι κατώτεροι μισθοί. Μετά το κλείσιμο της "Ελευθεροτυπίας", του ALTER και άλλων μικρότερων Μέσων Ενημέρωσης, οι μισθοί των δημοσιογράφων έχουν πέσει στο ένα τρίτο. Αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει παντού...».

Ποιον όμως θεωρούν ότι κοροϊδεύουν; Η ανεργία είναι σύμφυτη του συστήματος που με τόση προσήλωση υπηρετούν. Οι κατώτατοι μισθοί όπως και όλα τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων είναι από καιρό καρφί στο μάτι της πλουτοκρατίας, την οποία με τόση ζέση υπηρετούν. Και η κρίση ήταν η ιδανική γι' αυτούς ευκαιρία, το τέλειο άλλοθι, για να ξεμπερδεύουν με όσα η εργατική τάξη κατέκτησε με τους αγώνες της. Ακριβώς επιδιώκουν να περάσουν στην αναιμική ανάκαμψη, όταν και αν έρθει, με μισθούς - φιλοδωρήματα, με εργαζόμενους δίχως κανένα δικαίωμα.

Για την εφιαλτική αυτή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, ο ΛΑ.Ο.Σ. συμβάλλει τα μέγιστα. Αλλά ας μη ματαιοπονούν, τα εγκλήματά τους σε βάρος του λαού θα τα πληρώσουν και μάλιστα ακριβά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους

Ακρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης ως συνέχεια των προηγούμενων είναι ένα «βασικό πακέτο» ελάχιστων και υποβαθμισμένων παροχών Υγείας - Πρόνοιας - ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος απαλλάσσεται από μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας και ταυτόχρονα ενισχύεται η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία και στο Φάρμακο, ως χώρος στρατηγικής σημασίας για τις επενδύσεις τους. Ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) είναι μέρος αυτού του σχεδίου, είναι ο φορέας υλοποίησης των περικοπών για τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους από την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους.

Στον ενιαίο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ προβλέπονται δραστικές περικοπές στην παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας, εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, επιδομάτων κλπ. Ασθενείς και χρόνια πάσχοντες θα πληρώνουν περισσότερα γι' αυτές τις υπηρεσίες, είτε στον εμπορευματοποιημένο δημόσιο είτε στον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό, ότι η κρατική επιδότηση για τον ΕΟΠΥΥ - που θα καλύπτει σχεδόν 10 εκατ. ασφαλισμένους - ανέρχεται στο 0,6% του ΑΕΠ, όταν στο ΙΚΑ, με τους μισούς ασφαλισμένους, η κρατική επιδότηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ. Τα ασφαλιστικά ταμεία, πολύ γρήγορα, θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές παροχών και αύξηση των εισφορών.

Το ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας γι' αυτό το φλέγον ζήτημα για τα λαϊκά στρώματα, καλεί με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος να εξασφαλιστεί σήμερα η μέγιστη δυνατή κοινωνική συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των φτωχών αγροτών, των γιατρών και φαρμακοποιών με χαμηλά εισοδήματα. Θέτει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο πηγάζει από τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, αλλά και των εργαζομένων στην Υγεία, των μικρών φαρμακοποιών. Καταρχήν πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, με κατάργηση των εισφορών και των πληρωμών των ασφαλισμένων για υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και φάρμακα. Να έχουν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να πληρωθούν από το κράτος τα χρωστούμενα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, ενώ μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους να μην καταβάλλουν ΦΠΑ και φόρο.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να αναπτυχθούν κρατικά Κέντρα Υγείας σε κάθε πόλη και δήμο και τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά ΚΥ. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα - Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Πολυιατρεία - οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και φαρμακοποιοί, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με ένταξή τους στα ΒΑΕ και με αξιοπρεπείς μισθούς. Το μόνο εμπόδιο που μπαίνει στην εξασφάλιση των λαϊκών αναγκών και των εργαζόμενων σε Υγεία - Φάρμακο είναι η ύπαρξη της επιχειρηματικής δράσης, η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα. Γι' αυτό, η κοινωνική συμμαχία με την πάλη της θα ανοίξει την προοπτική για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία. Σε αυτήν την ανάπτυξη διασφαλίζεται η σχεδιασμένη και πλήρης αξιοποίηση όλων των υγειονομικών, μέσα από το αποκλειστικά κρατικό δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με την ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από όλες τις κρατικές κοινωνικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ