Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ

Το Σάββατο 18 του Νοέμβρη θα συνέλθει στην Αθήνα η Ολομέλεια προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας για να αποφασίσει για την παραπέρα πορεία του κλάδου. Η εισήγηση του ΔΣ της ΔΟΕ προς τις συνελεύσεις των διδασκαλικών συλλόγων προβλέπει συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και νέα 24ωρη απεργία μέσα στο Δεκέμβρη με πανελλαδική μορφή ή κυλιόμενη ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Μαθητικές κινητοποιήσεις

Μαθητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην Πάτρα με κλείσιμο των σχολείων, αποχές από τα μαθήματα αλλά και πορεία στους δρόμους της πόλης. Οι μαθητές της Πάτρας απαίτησαν την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98 αλλά και ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να τους εξοντώνει.

Συγκεκριμένα, μονοήμερη κατάληψη στο σχολείο τους πραγματοποίησαν χτες οι μαθητές στο 5ο ΕΛ και το Μουσικό Λύκειο, ενώ με αποχή από τα μαθήματα και πορεία στους δρόμους διαμαρτυρήθηκαν οι μαθητές του 4ου ΤΕΕ και του 9ου ΕΛ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και έντονο στεγαστικό πρόβλημα,

Κλίμα τρομοκρατίας επικράτησε χτες στο Μουσικό Λύκειο της Πάτρας, όταν «αγανακτισμένοι γονείς» επενέβησαν, απαιτώντας από τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη.

Σε νέο συλλαλητήριο προχωρούν και οι μαθητές στο Ηράκλειο Κρήτης. Με απόφαση του Συντονιστικού τους, θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 22 του Νοέμβρη, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Κορνάρου, στις 11.30 το πρωί. Επίσης, απαιτούν την άμεση εκλογή των νέων μαθητικών συμβουλίων τους. «Βγήκαμε στους δρόμους πριν μας πετάξουν στο δρόμο. Με αγώνες θα συνεχίσουμε. Η μόρφωση δεν εξαγοράζεται, είναι δικαίωμα όλων», τονίζουν οι μαθητές σε ανακοίνωση του Συντονιστικού τους.

Οι μαθητές διεκδικούν 15% του προϋπολογισμού για την παιδεία, σύστημα επαγγελματικής τεχνικής εκπαίδευσης, δημόσιο και δωρεάν για όλους ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο. Επίσης, απαιτούν κατάργηση των Ν. 2525 και 2640, αποσύνδεση του Λυκείου από την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων, κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κατάργηση των πανελλαδικών σε Β΄ και Γ΄ Λυκείου, άμεση κάλυψη των αναγκών σε σχολεία, καθηγητές διορισμένους από την επετηρίδα, βιβλία, ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ
Κλιμακώνεται ο αγώνας

Σε νέο παμφοιτητικό συλλαλητήριο στις 28 Νοέμβρη καλεί το Συντονιστικό Αγώνα των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, που συνεδρίασε χτες μετά το δυναμικό φοιτητικό συλλαλητήριο, στο χώρο του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, καλούν σε συντονισμό και τους Συλλόγους των σχολών σε όλη την Ελλάδα, που παίρνουν αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση, να κατέβουν στις 28 του μήνα στην Αθήνα και να πάρει το συλλαλητήριο πανελλαδικό χαρακτήρα.

Το κάλεσμα του Συντονιστικού υπέγραψαν μετά από πλούσια συζήτηση, οι Σύλλογοι: Φιλοσοφικής, Παντείου, Ιατρικής, Οικονομικού, Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ), Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ - Δάσκαλοι), Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ - Νηπιαγωγοί), Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΓΠΑ) και Οδοντιατρικής.

«Είναι φανερό πως αυτή η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, μας θέλει σήμερα αμόρφωτους και αύριο είτε άνεργους είτε απασχολήσιμους, χωρίς δικαιώματα, σταθερή δουλιά, ασφάλιση. Θα μας βρει ενωμένους, αποφασισμένους, να αντιπαλέψουμε αυτούς που υπονομεύουν τις σπουδές, το μέλλον, τη ζωή μας», διακηρύσσει το κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα και καλεί όλους τους φοιτητές σε κύκλο γενικών συνελεύσεων σε όλες τις σχολές μέχρι τις 27/11, καθώς και σε συνάντηση πανελλαδικού συντονισμού των συλλόγων απ' όλη τη χώρα στις 26/11.

Αιτήματα αιχμής στο αγωνιστικό πλαίσιο συντονισμού των φοιτητών είναι η απόσυρση των νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, τις ιατρικές σχολές και την υγεία. Απαιτούν να καταργηθεί η κοινοτική οδηγία 89/40 και να μην περάσουν οι νέες εργασιακές σχέσεις που προωθεί η κυβέρνηση, παλεύοντας ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών, στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, στην απαξίωση των σπουδών και του πτυχίου και την ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

Οι φοιτητές λοιπόν, ενωμένα και συντονισμένα, συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους για δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, χωρίς διάκριση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και χωρίς κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ με βάση την αξιολόγηση. Παλεύουν για να είναι η πανεπιστημιακή έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και της ανάπτυξης της επιστήμης και τα μεταπτυχιακά να μην είναι ειδίκευσης, αλλά ενός κύκλου που θα οδηγεί απευθείας σε διδακτορικό, ενώ όλη η γνώση και τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα να παρέχονται στο προπτυχιακό επίπεδο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις

Με μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας, φοιτητές και σπουδαστές της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Κομοτηνής διαδήλωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να αποσυρθούν το νομοσχέδιο για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΑΕΙ, τα σχέδια για τα Μεταπτυχιακά και την Ερευνα και για να μην περάσει η ψευτο-ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Απαίτησαν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% και την καθιέρωση ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης.

Στη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες φοιτητές από 22 Φοιτητικούς Συλλόγους του ΑΠΘ αλλά και σπουδαστές του ΤΕΙ συγκεντρώθηκαν μετά τη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου, απ' όπου στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η αγωνιστικότητα, η αποφασιστικότητα, ο παλμός και ο πολιτικός προσανατολισμός, που εκφράστηκαν και μέσα από τα συνθήματα, έδειξαν τις διαθέσεις των φοιτητών να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Απαίτησαν «Πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία» και σηματοδότησαν τη συνέχιση του αγώνα για «μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία», με καθαρό το σύνθημα: «Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

Οι φοιτητές έφτασαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία και στη συνέχεια αποχώρησαν ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για την Παρασκευή στις 5 μ.μ, στην πλατεία Χημείου, στο χώρο απ' όπου θα ξεκινήσει η προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση.

Στην Κοζάνη οι σπουδαστές της ΣΤΕΦ, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ξεκίνησαν με πορεία από το ΤΕΙ και κατευθύνθηκαν προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προειδοποιώντας πως «η ψευτο-ανωτατοποίηση δεν περνά». Οι σπουδαστές είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω και απαιτούν «εδώ και τώρα ενιαία ανώτατη εκπαίδευση». Μετά το τέλος της κινητοποίησης ανακοίνωσαν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, που θα είναι η συμμετοχή τους στη συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο αύριο Παρασκευή και στο συλλαλητήριο των μαθητών στις 22 του μήνα.

Και στην Κομοτηνή, όμως, οι φοιτητές της Νομικής και του ΔΟΣΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το βράδυ και πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
«Θέλουμε πτυχία με αντίκρισμα»

Οι φοιτητές της Αθήνας διαδήλωσαν χτες  στο κέντρο της πόλης. Ανυποχώρητο δηλώνει το υπουργείο Παιδείας, μετά από συνάντηση  που είχε με αντιπροσωπεία των φοιτητών ο Π. Ευθυμίου

Δυναμικό μήνυμα αντίστασης και προειδοποίησης ότι τα σχέδια της κυβέρνησης δε θα περάσουν και ότι ο αγώνας θα είναι συνεχής και συντονισμένος, έστειλαν χτες οι φοιτητές της Αθήνας, οι οποίοι με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων διεκδικούν ενιαία, ανώτατη, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Συνεπείς στο αγωνιστικό τους «ραντεβού» οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια λίγο μετά τις 11.30 το πρωί και κρατώντας τα πανό και τις πικέτες στο χέρι «ξεχύθηκαν» στην οδό Πανεπιστημίου.

«Να αποσυρθούν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όχι στην οδηγία 89/40 της ΕΕ. Διεκδικούμε Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», ήταν το μήνυμα που πρόταξε ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου. Το σήμα δόθηκε και η γεμάτη ζωντάνια πορεία των φοιτητών ξεκίνησε. «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά», βροντοφώναξαν, προειδοποιώντας: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές» και «Μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

Το αίτημα για πτυχία με αντίκρισμα και «όχι πτυχία κουρελόχαρτα» έγινε σύνθημα και όλοι μαζί φώναξαν: «Θέλουμε πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», δηλώνοντας συγχρόνως ότι «Ετούτος ο χειμώνας θα 'ναι πολύ θερμός, στους δρόμους θα σπάσει ο εκσυγχρονισμός»...

«Παλεύουμε για την ανατροπή των νομοσχεδίων της κυβέρνησης, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», έλεγε το πανό του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής και λίγο πιο πίσω ακολουθούσε αυτό του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού - Μαθηματικού: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα. Λέμε ΟΧΙ στην οικονομική και διοικητική υποτέλεια των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις».

Ισχυρή αστυνομική δύναμη και ΜΑΤ προπορεύονταν της πορείας, γεγονός που έκανε τους φοιτητές να φωνάζουν συνεχώς ότι «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός».

Μόλις οι φοιτητές έφτασαν στην αρχή της Μητροπόλεως συνάντησαν, όπως συνηθίζεται άλλωστε, την κλούβα της αστυνομίας και ισχυρή αστυνομική δύναμη που είχε αποκλείσει το δρόμο μπροστά από το υπουργείο Παιδείας από τους «κακούς» διαδηλωτές. Αντιπροσωπεία των φοιτητών ανέβηκε στο υπουργείο για να παραδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους και συναντήθηκε με τον υπουργό, Πέτρο Ευθυμίου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, ο Δημήτρης Μανιάτης, μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου, εξήγησε ότι έθεσαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στα επερχόμενα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και για την 89/48 κοινοτική οδηγία που έχει γίνει νόμος του κράτους. «Αυτό που βγαίνει από τη σημερινή κουβέντα με τον κ. Ευθυμίου - τόνισε ο Δ. Μανιάτης - είναι ότι η κυβέρνηση μένει ανυποχώρητη στην πολιτική της. Τα νομοσχέδια περνάνε, είναι ζήτημα χρόνου. Το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που απαξιώνει τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών, ουσιαστικά κουρελιάζει τα πτυχία, κουρελιάζει το μέλλον όλων των φοιτητών». Μιλώντας για τα επόμενα βήματα των φοιτητών είπε ότι «όπως το υπουργείο, η κυβέρνηση και η πολιτική τους είναι ανυποχώρητοι, έτσι και οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενιαία και συντονισμένα, από εδώ και στο εξής απαντάμε στην πολιτική τους με αγώνες, με τη συντονισμένη δράση μας».

Αμέσως μετά η πορεία συνεχίστηκε, καταλήγοντας στα Προπύλαια όπου και «διαλύθηκε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ