Σάββατο 14 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Ντράγκι θα σώσει τους λαούς;

«Με την επίσκεψη στον Ντράγκι, ο Τσίπρας διεκδικεί να θέσει στο τραπέζι τις θέσεις της Αριστεράς και τις ανάγκες της κοινωνίας, που ξεφεύγουν από τις νόρμες του Μνημονίου, αμφισβητούν τη μοιρολατρία της λιτότητας και την ύφεση και επιχειρούν να ανοίξει μια διαφορετική προοπτική για τους ευρωπαϊκούς λαούς» («Αυγή» 13/6/2014). Τι λέει; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαπραγματευτεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πώς η ΕΕ θα εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική; Είναι δυνατόν ένας εκπρόσωπος του κεφαλαίου, που έχει ως αποστολή την ενίσχυση των μονοπωλίων σε ευρωενωσιακό επίπεδο, να είναι εκφραστής φιλολαϊκής πολιτικής;... Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν πασχίζει γι' αυτό. Προβάλλεται ως παράγοντας αλλαγής του μείγματος διαχείρισης πάνω απ' όλα για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου!

Θέλουν γενικότερη ανάμειξη

«Οι αλλαγές στον χάρτη της Μέσης Ανατολής ίσως αποτελέσουν διόρθωση των συνόρων που χάραξαν ευρωπαϊκές αποικιοκρατικές δυνάμεις πριν από έναν αιώνα πάνω στα συντρίμμια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πιθανώς, όμως, να αποτελέσουν την αρχή ενός γενικότερου χάους, εφόσον ένα μεγάλο τόξο εδαφών στην καρδιά της περιοχής, στα σύνορα της Τουρκίας, στη γειτονιά της Κύπρου και της Ελλάδας, θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο ακραίων ομάδων και θα εξάγει συνεχώς βία και πρόσφυγες. Ο κίνδυνος δεν μπορεί να αναχαιτισθεί από μεμονωμένες χώρες, απαιτεί συντονισμένη δράση σε διεθνές επίπεδο. Οι ΗΠΑ διστάζουν να επέμβουν στη Μέση Ανατολή. Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε φάση επικίνδυνης εσωστρέφειας. Το πεδίο, με άλλα λόγια, είναι ελεύθερο για όποιες δυνάμεις δείχνουν τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στη διεκδίκηση των στόχων τους. Η ασυνεννοησία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, η έλλειψη δραστήριας πολιτικής αναζήτησης συμμαχιών στην περιοχή, μας αφήνει ακόμη πιο ευάλωτους σε κάθε κίνδυνο» («Καθημερινή», 13/6/2014). Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστοί προβάλλουν την ανάγκη να παίξει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο των οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ανταγωνισμών ανάμεσα σε χώρες της περιοχής, βασικά για την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της. Και ζητούν κοινή στάση όλων των αστικών δυνάμεων σ' αυτό το ζήτημα, σε όφελος βεβαίως των μονοπωλίων. Μόνο που οι δρόμοι του πετρελαίου ματώνουν τους λαούς...

Γίνονται οι λύκοι πρόβατα;

«Εμείς θα δώσουμε και οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη μας σε όλα τα μέτωπα. Στην κοινωνία πρώτα - πρώτα, αλλά και στους θεσμούς, διεθνείς και ελληνικούς, όπου θα ακούγεται η φωνή της Ελλάδας που απαιτεί (...) Βρισκόμαστε διεκδικώντας το τέλος της καταστροφικής λιτότητας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στους διεθνείς θεσμούς»!

Μικρό απόσπασμα από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην κοινοβουλευτική και την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θέλει να πει; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις παρεμβάσεις του μέσα στους αστικούς θεσμούς, κρατικούς και διακρατικούς σε επίπεδο ΕΕ, δηλαδή στα όργανα που δρουν για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, επειδή διεκδικεί, θα καταφέρει την εφαρμογή φιλολαϊκής πολιτικής. Αλήθεια, πώς θα τα καταφέρει; Θα βάλει τα μονοπώλια κόντρα στα συμφέροντά τους; Γίνονται οι λύκοι πρόβατα;

Τόσο ριζοσπαστικά...

«Ιδιαίτερα σήμερα, που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει την προσεσημασμένη συζήτηση για το χρέος ως εθνική υπόθεση, η πολιτική - λαϊκή συναίνεση προϋποθέτει σαφείς και ριζοσπαστικούς στόχους. Ρύθμιση χωρίς ριζική μείωση του χρέους και ρήτρα ανάπτυξης μπορεί να αποδειχθεί ένα δεύτερο καταστροφικό PSI» («Αυγή» 13/6/2014). Ποιοι είναι οι ριζοσπαστικοί στόχοι στους οποίους καλεί το λαό να συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ριζική μείωση του χρέους και η αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης. Που σημαίνει να πληρώσει ο λαός το χρέος που προκάλεσε το κεφάλαιο και να υποταχθεί στην καπιταλιστική ανάπτυξη, δηλαδή στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, ξένα προς τα δικά του. Τόσο ριζοσπαστικά λοιπόν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1791 Ψηφίζεται στη Γαλλία ο νόμος του Λε Σαπελιέ για την απαγόρευση της οργάνωσης των εργατών σε σωματεία, μεσούσης της Γαλλικής αστικής Επανάστασης.

1811 Γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας και υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας Χάριετ Μπίτσερ Στόου.

1830 Ξεκινά η εκστρατεία των Γάλλων ιμπεριαλιστών κατά του οθωμανικού βασιλείου της Αλγερίας, που κατέληξε στην αποικιοποίηση όλης της χώρας και κράτησε σχεδόν έναν αιώνα.

1848 Οι εργάτες του Βερολίνου συγκρούονται με την αστυνομία και την αστική πολιτοφυλακή. Οι εργάτες καταλαμβάνουν το οπλοστάσιο της πόλης και εξοπλίζονται. Ωστόσο, ο αυθόρμητος χαρακτήρας και η έλλειψη οργάνωσης της εξέγερσης την αδυνάτισαν γρήγορα με αποτέλεσμα να κατασταλεί σχετικά εύκολα, δίχως να μπορεί να εξελιχθεί σε επαναστατικό κίνημα.

1864 Γεννιέται ο Γερμανός ψυχίατρος και νευροπαθολόγος Αλόις Αλτσχάιμερ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη γνωστή ασθένεια.

1878 Υπογράφεται η συμφωνία, με την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στη Βρετανία, σε αντάλλαγμα για την υπόσχεση της Αγγλίας ότι θα φρόντιζε να αναθεωρηθεί η δυσμενής για την Πύλη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.

1905 Εξέγερση των ναυτών στο Θωρηκτό «Ποτέμκιν» (Ρωσική Επανάσταση του 1905).

1919 Το Α' Πανουγγρικό Συνέδριο των Σοβιέτ ψηφίζει το Σύνταγμα της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας.

1920 Πεθαίνει ο Γερμανός κοινωνιολόγος Μαξ Βέμπερ.

1925 Το ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα τις προγραμματικές του θέσεις στο αγροτικό ζήτημα, εγκεκριμένες από το Προεδρείο της Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας. Στις θέσεις τονιζόταν πως το ΚΚΕ «δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή του εφ' όσον δεν κερδίσει με το μέρος του κοντά στο προλεταριάτο των πόλεων και τη μάζα των αγροτών ως σύμμαχο του προλεταριάτου».

1928 Γεννιέται ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα.

1940 Τα χιτλερικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Παρίσι.

1942 Οι Γερμανοί εκτελούν 50 ομήρους στο Ηράκλειο της Κρήτης ως αντίποινα για την καταστροφή γερμανικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της πόλης.

1947 Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στέλεχος του ΚΚΕ, Στρατής Περγαλίδης, δολοφονείται έπειτα από φριχτά βασανιστήρια στα μπουντρούμια της Ασφάλειας της πόλης.

1948 Αρχίζει η μεγαλύτερη έως τότε εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού κατά των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Βόρεια Πίνδο («Σχέδιο Κορωνίς»), με 6 μεραρχίες πεζικού, 2 μοίρες ΛΟΚ και 8 λόχους πολυβόλων, πυροβολικό και αεροπορία. Οι μάχες θα διαρκέσουν σχεδόν 70 μέρες, έως τις 20 Αυγούστου, και θα λήξουν με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στο Βίτσι και την αποτυχία ουσιαστικά του κυβερνητικού στρατού να εξοντώσει τον ΔΣΕ.

1956 Συνέρχεται στη Βουδαπέστη υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) η πρώτη Διεθνής Συνδιάσκεψη των Εργαζόμενων Γυναικών.

1960 Πεθαίνει η δασκάλα κομμουνίστρια Αννα Πάουκερ, ηγετικό στέλεχος του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος και υπουργός των Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ρουμανίας (1947 - 1952).

1966 Το Βατικανό ανακοινώνει πως αποσύρει τον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων, που είχε δημιουργήσει από το 1557.

1982 Ο Πόλεμος των Φόκλαντ (Μαλβίδες - νησιωτικό σύμπλεγμα ανατολικά της Αργεντινής) μεταξύ Αργεντινής και Βρετανίας λήγει με νίκη της δεύτερης.

1986 Πεθαίνει ο Αργεντινός ποιητής και λογοτέχνης Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

1987 Η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας κατακτά το κύπελλο στο Ευρωμπάσκετ που διεξάγεται στην Αθήνα, κερδίζοντας στον τελικό την ομάδα της ΕΣΣΔ με 103-101.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ