Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι καπιταλιστές κλείνουν τις επιχειρήσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε διακοπή των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Τουρκία προχωρά η αλυσίδα πώλησης οικιακού εξοπλισμού «Praktiker», σε μια προσπάθεια εξυγίανσης του διεθνούς χαρτοφυλακίου της, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία. Μετά την απόφαση αυτή, η τουρκική θυγατρική της εταιρείας, «Praktiker Yapi Marketleri AS», η οποία διαθέτει εννέα καταστήματα στη γειτονική χώρα, κατέθεσε προχθές Δευτέρα αίτηση πτώχευσης. Είχε προηγηθεί προσπάθεια της «Praktiker» να πουλήσει τη μονάδα της στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε μια οικονομικά συμφέρουσα συμφωνία. Σημειώνουμε την είδηση για τον εξής λόγο: Στην Τουρκία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι βιώνουν ένα από τα πιο βάρβαρα νομικά καθεστώτα σε ό,τι αφορά το συνδικαλισμό και την κήρυξη απεργίας. Εξίσου σμπαραλιασμένοι είναι οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις, για να απολαμβάνουν οι πολυεθνικές φτηνά εργατικά χέρια και να κάνουν επενδύσεις. Ομως ούτε αυτά ήταν αρκετά στην «Praktiker», η οποία προφανώς δεν έβγαζε το κέρδος που προσδοκούσε από την παρουσία της στην Τουρκία και μέσα σε μια νύχτα αποφάσισε να κλείσει τα καταστήματά της και να αφήσει στο δρόμο χιλιάδες εργάτες. Να λοιπόν ποιοι κλείνουν τις επιχειρήσεις στον καπιταλισμό. Οχι οι εργάτες και οι αγώνες τους, αλλά οι ίδιοι οι καπιταλιστές, οι οποίοι αναζητούν από μια επένδυση το μέγιστο κέρδος και αυτό είναι το μόνο κριτήριο στο στήσιμο και στο ξεστήσιμο μιας επιχείρησης. Ολα τ' άλλα που ακούγονται και στη χώρα μας, ότι οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων και οι απεργίες κλείνουν τα εργοστάσια, είναι χυδαία προπαγάνδα, που θέλει να καθηλώσει τους εργαζόμενους στη γωνία και να συκοφαντήσει τους αγώνες για το δίκιο τους.

Προκαλεί τη νοημοσύνη του λαού

«Η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν επιχειρεί, ούτε θέλει, ούτε προσφέρει κανένα άλλοθι. Αντιθέτως, η παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση νομίζω ότι λειτουργεί εγγυητικά σε σημαντικό βαθμό, ακριβώς για να μην υπάρχουν τα στοιχεία μιας πολιτικής στα οποία αναφέρεται το ερώτημά σας».

Τα «στοιχεία» στα οποία αναφέρεται το ερώτημα είναι «επιστρατεύσεις, αυταρχισμός, καταστολή»... Και τα παραπάνω είναι η απάντηση που επέλεξε να δώσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, όταν ρωτήθηκε - στο πλαίσιο συνέντευξής του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» - αν με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση δίνουν άλλοθι σε μια τέτοια πολιτική.

Εν ολίγοις, όταν η πραγματικότητα δε συμφέρει τη ΔΗΜΑΡ τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα, αφού κατά την «κυβερνώσα αριστερά» είναι εικονική... Δεν υπήρξε ποτέ η επίθεση ενάντια στους απεργούς εργάτες της «Χαλυβουργίας», οι επιστρατεύσεις των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς και των ναυτεργατών, η επίθεση και οι συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που μάλιστα δικάζονταν χτες επειδή «τόλμησαν» να περάσουν το κατώφλι του υπουργείου Εργασίας, το άπλωμα των ΜΑΤ σε κάθε γωνιά, τα δικαστήρια που συνεδριάζουν ακόμα και Κυριακές για να κηρύξουν παράνομες απεργιακές κινητοποιήσεις, η γενικότερη επιχείρηση «νόμος και τάξη»... Κι όλα αυτά μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της τρικομματικής κυβέρνησης.

Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν όλα αυτά, αφού υπάρχει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. Ετσι τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Φ. Κουβέλης διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα και προκαλώντας βάναυσα τη νοημοσύνη του λαού. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του να υπερασπιστεί την κυβέρνηση την οποία στηρίζει, μαζί και το αντιλαϊκό της έργο, που επίσης στηρίζει, την αδυναμία του να παραδεχτεί ότι η πολιτική που τσακίζει το λαό πάει χέρι χέρι, πάντα και παντού, με την όξυνση της καταστολής και του αυταρχισμού. Αλλά δε «σώζεται» γι' αυτή του την επιλογή κάνοντας το μαύρο - άσπρο...

Πανηγυρίζουν για λογαριασμό των μονοπωλίων

Ως «θετική εξέλιξη για τη χώρα μας» έσπευσε να «χαιρετίσει» το αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ταυτιζόμενη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Εσπευσε, δηλαδή, να πανηγυρίσει για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που είναι οι μόνοι που έχουν κάθε λόγο να επιχαίρουν για την εξέλιξη αυτή, αφού ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ τους μοιράζει ζεστό χρήμα για την ενίσχυση της κερδοφόρας δράσης τους που οδηγεί στον εκτοπισμό χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, των μικρών και μεσαίων αγροτών και στην όξυνση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, κυρίως των νέων. Ολα αυτά, βέβαια, καθώς και το γεγονός ότι προβλέπονται «ποινές» στην εκταμίευση των ποσών εάν δεν «πιάνονται» τα αντιλαϊκά - αντεργατικά προγράμματα της ΕΕ, αποσιωπώνται από τη γνωστή συνδικαλιστική πλειοψηφία που πρόθυμα βάζει πλάτες στην κυβερνητική προπαγάνδα και στη διασπορά ψευδαισθήσεων ότι τάχα η όποια αύξηση των κονδυλίων που δόθηκε στη χώρα είναι προς το συμφέρον του λαού.

Να τους γυρίσει μπούμερανγκ

Νέα μέτρα άγριας φορο-εξαχρείωσης βάζει στην καθημερινότητα του λαού η συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) προκειμένου να βάλει στο χέρι τα ασήκωτα χαράτσια, τους φόρους και τα πρόστιμα, που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στοιβάζονται στα εμφανιζόμενα «ληξιπρόθεσμα χρέη» της Εφορίας.

Οι απειλές και οι εκβιασμοί για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων καταφθάνουν με τα «ειδοποιητήρια» που μαζικά αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών στα οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά. Στο επόμενο διάστημα το «μαρκάρισμα» θα πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια εμφανιζόμενους μικροοφειλέτες με ποσά που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ. Με τα χαρατσόχαρτα που στέλνουν απειλούν με μέτρα «αναγκαστικής είσπραξης», με «ποινικές και αστικές συνέπειες» και με άλλες προβλεπόμενες διατάξεις του νομικού οπλοστασίου που έχει στη διάθεσή του το κράτος των καπιταλιστών. Προκειμένου να μην προχωρήσουν σε «ενέργειες» καλούν τους εμφανιζόμενους «οφειλέτες» να τακτοποιήσουν τα χρέη μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες.

Με στόχο να βάλουν στο χέρι μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα των λαϊκών οικογενειών σκαρφίζονται, τάχα για... «διευκόλυνση», τη ρύθμιση για πολλαπλές δόσεις και με «κριτήρια», όπως τις «οικονομικές δυνατότητες» των νοικοκυριών, όσο δηλαδή και στον όποιο βαθμό έχουν απομείνει μετά τα αλλεπάλληλα μέτρα, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, μετά τα ασήκωτα χαράτσια, τη μαζική ανεργία, την εξάπλωση της εξαθλίωσης που προκαλεί η πολιτική του κεφαλαίου. Η βαρβαρότητα προκύπτει ανάγλυφα σε πρόσφατη έκθεση των ΕΕ και ΔΝΤ: Πρώτη προτεραιότητα, σύμφωνα μ' αυτές τις εκθέσεις, είναι η ενεργοποίηση μηχανισμών είσπραξης, «ιδιαίτερα για τα 2,3 εκατομμύρια των φορολογουμένων που χρωστούν μικρές οφειλές κάτω από 3.000 ευρώ», δηλαδή με απλά λόγια από τη «μαρίδα» και μόνο.

Η πρόκληση έχει και συνέχεια. Στο αντιλαϊκό τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για οριστική διαγραφή των χρεών, ύψους πολλών δεκάδων δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν τα φέσια μιας μικρής δράκας πλουτοκρατών, μεγαλοεπιχειρηματιών και άλλων τρωκτικών. Ειδικά γι' αυτές τις «κατηγορίες» τα χαρακτηρίζουν «ανεπίδεκτα είσπραξης». Επιλεκτικά γι' αυτούς ετοιμάζονται να τα ξεγράψουν μονοκονδυλιά, με το...σκεπτικό ότι έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να πάρουν ούτε δεκάρα τσακιστή. Πρόκειται για επαναφορά αντίστοιχης ρύθμισης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (με υπουργό Οικονομικών τον Γ. Παπακωνσταντίνου) που τότε αναγκάστηκαν να αποσύρουν και που τώρα την ξαναζεσταίνουν...

Οι «από πάνω», επί της ουσίας, ομολογούν τα διαχειριστικά ζόρια των κεφαλαιοκρατών και τους χαρίζουν χρέη αφαιμάσσοντας τα χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά. Απόλυτα χαρακτηριστικό της κατάστασης που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει είναι το γεγονός ότι στο 12μηνο του 2012 τα νέα «ληξιπρόθεσμα χρέη» έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 13 δισ. ευρώ, με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων να φτάνει στα 56,7 δισ. ευρώ.

Το «κάτω οι φόροι και τα μέτρα που πνίγουν τη λαϊκή οικογένεια» είναι η δική μας αντίστοιχη απάντηση στο μέγεθος του πλήγματος που ετοιμάζουν. Στην ανάπτυξη ταξικού πόλου συσπείρωσης, του λαϊκού μετώπου θα κριθεί και το ζωτικό ζήτημα της καταλήστευσης και απαλλοτρίωσης του λαϊκού εισοδήματος. Μετερίζια της αντεπίθεσης να γίνουν οι Λαϊκές Επιτροπές, το κάθε εργοστάσιο, οι χώροι δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα, οι γειτονιές, ο χώρος της Παιδείας, η νεολαία, παντού όπου χτυπά η καρδιά του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, της φτωχής αγροτιάς. Και να υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης και αποτροπής των κατασχέσεων των λαϊκών νοικοκυριών. Κανένας μόνος του. Μπορούμε να τους σταματήσουμε.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

«Ψιλό γαζί» με το αγροτικό ρεύμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ηλεκτρικό... «ψιλό γαζί» περνάει η τρικομματική συγκυβέρνηση την αγροτιά με το λεγόμενο νυχτερινό αγροτικό ρεύμα. Πέρυσι επιβλήθηκε αύξηση 11% στο αγροτικό ρεύμα και φέτος μέχρι τον Ιούνη σχεδιάζονται άλλες δύο αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ από τον Ιούλη καταργείται το αγροτικό ρεύμα. Στο άγριο χαράτσωμα που επιβάλει και θα επιβάλει η ΔΕΗ στο όνομα του μνημονίου, η αγροτιά και το κόστος παραγωγής δέχονται ακόμα μία δυσβάσταχτη επιβάρυνση. Και έρχεται εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων η τρικομματική συγκυβέρνηση να ανακοινώσει ως μέτρο, ότι μελετά την καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου για το πότισμα των χωραφιών. Μάλιστα χτες είχε και συνάντηση για το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλος με τον διευθύνοντα ςύμβουλο της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβό. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν, αλλά αν είναι να φτάσει το τιμολόγιο της ΔΕΗ στα ύψη και μετά ανακοινωθεί και μια μικρή έκπτωση για νυχτερινό αγροτικό ρεύμα, δε λύνεται κανένα πρόβλημα και δεν προκύπτει καμία ωφέλιμη παροχή προς τους αγρότες. Επίσης ακόμα και αν ήθελαν όλοι οι αγρότες να ποτίζουν μόνο νύχτα, αυτό είναι πρακτικώς αδύνατον να συμβεί, γιατί, είτε αρέσει στην τρικομματική κυβέρνηση είτε όχι, χρειάζεται όλο το 24ωρο να ποτιστούν όλα τα χωράφια. Συνεπώς χρειάζεται όλο το 24ωρο να υπάρχει φτηνό αγροτικό ρεύμα. Η αγωνιζόμενη αγροτιά απαιτεί άμεση μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 30%. Αλλά όπως το πάνε κυβερνώντες, τρόικα και μνημόνιο σε λίγο έρχονται και νέα άγρια χαράτσια στις γεωτρήσεις και το νερό άρδευσης, οπότε και νύχτα μόνο να ποτίζουν οι αγρότες, και το ρεύμα και το νερό θα το πληρώνουν πανάκριβα και σε τιμές που οι φτωχοί και μικροί παραγωγοί θα αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και να μπορούν να παράγουν. Το παράδειγμα του αγροτικού ρεύματος δείχνει γιατί η φτωχομεσαία αγροτιά έχει έναν ακόμα λόγο να παλέψει για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της και θα παρέχει εισόδημα επιβίωσης για τις οικογένειες των αγροτών και φτηνά και υγιεινά τρόφιμα για τα λαϊκά στρώματα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο πολλαπλασιαστής της κοροϊδίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το περασμένο Σάββατο ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε («ΣΚΑΪ»): «Εδώ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και με βάζει σε σκέψεις αυτή η παραδοχή. Δεν πιστεύω ότι έκαναν λάθος. Ηταν μια συνειδητή επιλογή να πάμε στην εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα (...) δεν έκαναν λάθος, αυτή ήταν η στρατηγική τους. Είναι στρατηγική τους επιλογή η φτωχοποίηση της Ελλάδας. Είναι στρατηγική τους επιλογή η μετατροπή της Ελλάδας σε ειδική οικονομική ζώνη».

Απ' το Σάββατο όμως έως την Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας βγήκε απ' τη βάσανο της σκέψης. Κι ενώ πριν δυο μέρες παραδεχόταν ότι δεν έκαναν λάθος ως προς τη στρατηγική που υλοποιείται, ότι είναι συνειδητή επιλογή, υπέρ των μονοπωλίων προσθέτουμε εμείς, χτες άρχισε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ να χτίζει την αντιπολιτευτική ρητορεία στο «λάθος πολλαπλασιαστή». Να ισχυρίζεται ότι η παραδοχή του ΔΝΤ μπορεί να τινάξει στον αέρα μια συνειδητή φιλομονοπωλιακή στρατηγική, η οποία εφαρμόζεται παντού, και σε εκείνες τις χώρες της ΕΕ που δεν νταραβερίζονται με το ΔΝΤ και ούτε συζητούν ατέρμονα για «πολλαπλασιαστές».

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή με την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν αξιοποιεί την «ομολογία στελεχών του ΔΝΤ περί "λάθους" στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή» σαν «διαπραγματευτικό χαρτί» για να «σταματήσει το βάρβαρο και αποτυχημένο πρόγραμμα». Και ρωτά τον πρωθυπουργό «πώς θα ενεργήσει ώστε αυτό το "λάθος" να αποτελέσει την αφετηρία ώστε η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από μνημόνια»... Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται την κυβέρνηση ότι «δεν έκανε την παραδοχή αυτή σημαία της για να αμφισβητήσει την ουσία του προγράμματος».

Τελικά ήταν ή δεν ήταν στρατηγική επιλογή; Τα μνημόνια βασίστηκαν σε ένα λάθος τεχνοκρατών που αφού το παραδέχτηκαν, το επόμενο βήμα είναι η διόρθωσή του και άρα η απαλλαγή απ' αυτά; Η ευθύνη της κυβέρνησης έγκειται στο ότι δεν ζητά την αποκατάσταση του λάθους, πράγμα που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πάρει τη θέση της; Τα ερωτήματα είναι ρητορικά, οι απαντήσεις προφανείς ανεξάρτητα αν ο ΣΥΡΙΖΑ σπεκουλάρει με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η επίθεση σε βάρος του λαού δε διεξάγεται κατά ...λάθος. Τέτοια λάθη οι πολιτικοί εκπρόσωποι των αστών δεν κάνουν, είναι πολύ καλά διαβασμένοι για το πώς θα προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Κι όποιος το ισχυρίζεται ρίχνει στάχτη στα μάτια του κόσμου για να πάει αδιάβαστος στην κόλαση που του ετοίμασαν.

Ευρω-κονδύλια - «θηλιά» για το λαό

Τη «ρήτρα επανεξέτασης», που περιλαμβάνεται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ την περίοδο 2014 - 2020, επικαλέστηκε περιχαρής ο πρωθυπουργός προκειμένου να δικαιολογήσει τον ισχυρισμό του ότι η Ελλάδα θα πάρει επιπλέον 2 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ μετά το 2016 λόγω «της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ που έχει προκαλέσει η τεράστια κρίση στην Ελλάδα». Ομως, στην απόφαση που εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες υπάρχει μια ακόμα ρήτρα, πολύ πιο σημαντική, για την οποία δεν είπε λέξη ο Αντ. Σαμαράς. Πρόκειται για τη λεγόμενη «ρήτρα αιρεσιμότητας», η οποία ορίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει την αναστολή πληρωμής κοινοτικών κονδυλίων στην περίπτωση που η χώρα - μέλος δεν επιτύχει τους στόχους του μνημονίου! Πρόκειται για το υπ' αριθμόν 80 σημείο της απόφασης, που αναφέρει επί λέξει: «Σε περίπτωση που κρίνεται ότι ένα κράτος - μέλος δεν έχει αναλάβει επαρκή δράση στο πλαίσιο: α) ειδικών μέτρων που απευθύνονται προς τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, δυνάμει του άρθρου 136 παράγραφος 1, β) της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, γ) της διαδικασίας των μακροοικονομικών ανισορροπιών, δ) προγράμματος στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για το μεσοπρόθεσμο ισοζύγιο πληρωμών, ε) προγράμματος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης, στ) χρηματοδοτικής συνδρομής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αναστέλλεται ένα μέρος ή το σύνολο των δεσμεύσεων και πληρωμών»! Μάλιστα, αμέσως μετά διευκρινίζεται ότι «η πρόταση για αναστολή των δεσμεύσεων γίνεται από την Επιτροπή και θεωρείται αυτομάτως ως εγκριθείσα από το Συμβούλιο, εκτός εάν το Συμβούλιο απορρίψει την πρόταση με ειδική πλειοψηφία εντός ενός μηνός». Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, εκτός του ότι προορίζονται «από χέρι» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων, μετατρέπονται σε ένα επιπλέον μοχλό για το διαρκή εκβιασμό και την υποταγή του ελληνικού λαού στην εφαρμοζόμενη στρατηγική σωτηρίας των μονοπωλίων. Η αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους και η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων είναι μονόδρομος για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απεργία - μάχη για τις Συμβάσεις

Η λήξη δεκάδων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών Συμβάσεων στις 14 Φλεβάρη αλλά και τις επόμενες βδομάδες, θα σηματοδοτήσει ένα νέο γύρο επίθεσης στο εργατικό εισόδημα. Η μεγαλοεργοδοσία, εξοπλισμένη με τα όπλα που της έδωσε η κυβέρνηση Παπαδήμου και τα κόμματα που τη στήριξαν με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου πριν ένα χρόνο, που εκτός των άλλων καταργούσε και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οπλοστάσιο που ενισχύθηκε και από τη σημερινή συγκυβέρνηση, ετοιμάζεται τώρα να επελάσει εκ νέου στους μισθούς και στα μεροκάματα, να συντρίψει τις Συμβάσεις, να εκβιάσει χωρίς το παραμικρό εμπόδιο τους εργαζόμενους βάζοντας στον κρόταφό τους την ατομική σύμβαση.

Το νομικό και κατ' επέκταση πολιτικό αυτό οπλοστάσιο στα χέρια των καπιταλιστών γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματικό όταν πάνω από την εργατική τάξη υψώνεται το δηλητηριώδες νέφος της ανεργίας, που κάθε μέρα γιγαντώνεται και θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Γιατί με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, θύματα μιας παραγωγικής διαδικασίας που κινείται αποκλειστικά για το κέρδος και όσο έχει κέρδος, μόνο για «ελεύθερες διαπραγματεύσεις» και για «ισότητα» μεταξύ εργατών και εργοδοτών δεν μπορεί να γίνεται λόγος. Πολύ περισσότερο που ακόμα και αυτή η τυπική «ισότητα», τα «δικαιώματα» στα χαρτιά γίνονται παρανάλωμα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με κυβερνητικές ντιρεκτίβες και διατάγματα του ίδιου αστικού κράτους.

Κι όμως, παρά τον αρνητικό αυτό συσχετισμό δυνάμεων ο αντίπαλος δεν είναι παντοδύναμος. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει - από μια άλλη πλευρά - και το αμόκ καταστολής και πυγμής που έχει πιάσει την κυβέρνηση και τους μπιστικούς της στα αστικά Μέσα Μαζικής Παραπλάνησης. Μαρτυρά το φόβο τους μπροστά στο εργατικό ξύπνημα. Γιατί οι εργάτες έχουν τη δύναμη να αντισταθούν, έχουν την πείρα μαζί με τις ταξικές δυνάμεις μέσα στα συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη τους, να μπούνε με αξιώσεις σε νέους αγώνες. Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2013, αλλά και νέων κλαδικών Συμβάσεων που λήγουν ή έχουν ήδη λήξει ή καταγγελθεί από τους εργοδότες, είναι μια ισχυρή βάση που μπορούν να πατήσουν οι εργατικοί αγώνες. Είναι ο δυνατός εκείνος κρίκος, που κρατώντας τον στα στιβαρά τους χέρια μπορούν να ανοίξουν δρόμους, να ξετυλίξουν τη δράση τους και σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους φτωχούς αγρότες και τους μικρομεσαίους της πόλης, να βαδίσουν μαζί κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και των μονοπωλίων που τους κλείνουν το δρόμο και τους στερούν τη ζωή.

Σταθμός σ' αυτή την πορεία μπορεί να αποδειχτεί η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Φλεβάρη, για την οποία η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις της. Να γίνει το σημείο ρήγματος στο αντεργατικό μέτωπο. Να γίνει μια νέα αφετηρία ανασύνταξης του κινήματος, μαζικής συμμετοχής και στράτευσης νέων δυνάμεων στα συνδικάτα. Στις 20 Φλεβάρη κυβέρνηση και καπιταλιστές να νιώσουν τη δύναμη της οργανωμένης πάλης, της απόφασης της εργατικής τάξης ότι δε συμβιβάζεται, δεν τα διπλώνει, αντέχει στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Οτι και μετά τις 20 Φλεβάρη, μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, στέκει ορθή και μαχόμενη, είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε κόστος τα δικαιώματά της, να περιφρουρήσει τις Συμβάσεις και το εισόδημά της, να διεκδικήσει όλα όσα της ανήκουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ