Σάββατο 20 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Προσπάθεια περιορισμού του κόστους»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η αύξηση του όγκου των πωλήσεων του ομίλου και η βελτίωση των λειτουργικών κερδών σε μία από τις κύριες περιόδους πωλήσεων ενισχύθηκαν από την συνεχιζόμενη προσπάθειά μας για περιορισμό του κόστους, τη βελτίωση της λειτουργικής μας ευελιξίας και τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον διευθύνοντα σύμβουλο της COCA-COLA 3E και αναπαράχθηκαν σε μια σειρά από σελίδες του διαδικτύου, την περίοδο που η εταιρεία ανακοίνωνε τα κέρδη 9μηνου, δηλαδή στα τέλη Οκτώβρη. Υπενθυμίζουμε πως για το 9μηνο του 2010 η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη ύψους 417 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Στο ίδιο διάστημα, οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 643 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 124 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ολα αυτά - το τονίζουμε - την περίοδο της κρίσης, που οι εργαζόμενοι φορτώνονται το ένα δυσβάσταχτο φορτίο μετά το άλλο.

Γιατί αναφέρουμε όλα τα παραπάνω; Διότι η COCA-COLA 3E, αυτή η υπερκερδοφόρα πολυεθνική εταιρεία, προχώρησε μέσα στην τελευταία βδομάδα σε 50 απολύσεις στα εργοστάσιά της σε Πάτρα και Αθήνα, στα τμήματα πωλήσεων. Καθόλου τυχαία και η παρατήρηση του διευθύνοντος συμβούλου περί «συνεχιζόμενης προσπάθειας για περιορισμό του κόστους». Αλλωστε, τι συνιστούν για τους δείκτες της εταιρείας οι 50 απολύσεις, πέρα απ' τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας για τον περιορισμό του κόστους; Ετσι αντιλαμβάνεται η αστική τάξη τους εργαζόμενους, ως κόστος, που πρέπει να περιοριστεί. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει όχι μόνο να αντιληφθούν αυτή την πραγματικότητα, αλλά, ταυτόχρονα, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, με ταξικούς όρους.

Αυτός ο πόλεμος που έχει εξαπολυθεί, βρίσκεται ακόμη στην αρχή του...

Κήρυγμα ρατσισμού...

«Σκεφτείτε τι έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο πολίτης: Ανεργία, οικονομική καχεξία, ακρίβεια, απολύσεις, καταχνιά, λουκέτα. Και, βεβαίως, εξαιρετική αύξηση της εγκληματικότητας με τους λαθρομετανάστες να του παίρνουν το ζωτικό χώρο στις γκετοποιημένες περιοχές. Τα σπίτια σήμερα μοιάζουν με κελιά! Παντού κάγκελα και κλειδαριές! Κι όλα αυτά απέναντι σε ένα λαό υπάκουο, όπως απέδειξε με τη στάση του τώρα με τα σκληρά μέτρα. Σήμερα ο Ελληνας δεν ζει καλά παρά τον εύφορο τόπο και το πνεύμα που γέννησε. Κι όποιος πει "δεν πάει άλλο" χαρακτηρίζεται "φασίστας", "ακροδεξιός", "ρατσιστής".

Ποιος ζει σήμερα ελεύθερα; Ζει ο πολίτης; Ούτε εγώ ούτε εσείς δεν θα μπορούσαμε να πάμε κάπου μόνοι μας, χωρίς την ασφάλειά μας να μας συνοδεύει. Σήμερα το ένα τρίτο των λαθρομεταναστών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει φυματίωση! Για το ισλαμικό τέμενος: Δεν είμαστε εναντίον της εκτελέσεως των θρησκευτικών καθηκόντων, αλίμονο. Οχι όμως στην κατασκευή ενός ισλαμικού κέντρου που θα καταστήσει την Ελλάδα όμηρο του ισλαμισμού με εξαγωγή ακραίων ισλαμικών φαινομένων.

Σώστε την Ελλάδα, σώστε τον πολιτισμό, σώστε την κοινωνία, μας έχουν ζώσει τα φίδια της εγκληματικότητας και έχετε υποχρέωση να πράξετε για τη σωτηρία της κοινωνίας».

Πρόκειται για λόγια - ποιου άλλου; - του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, στη Βουλή. Εισηγείται διωγμό όλων των μεταναστών. Χρεώνοντάς τους το σύνολο των εγκληματικών πράξεων που τελούνται στη χώρα, ενοχοποιώντας τους για την ανασφάλεια των Ελλήνων, στιγματίζοντάς τους σαν φορείς επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ασθενειών.

... και μπότα στο σβέρκο του λαού

Στο πρόσωπό τους ο ΛΑ.Ο.Σ. μοιάζει να αναγνωρίζει τον ιδανικό αποδιοπομπαίο τράγο και τους φορτώνει ευθύνες που δεν τους ανήκουν. «Δεν πάει άλλο» αναφωνεί ο Γ. Καρατζαφέρης. Οχι όμως για μια πολιτική που στερεί απ' τους ανθρώπους του μόχθου το μεροκάματο, το φαγητό, τη στέγη, την υγεία, τη μόρφωση, που τους ωθεί στην ανέχεια και στην εξαθλίωση. Οχι για μια πολιτική που εξαναγκάζει ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, τις χειμαζόμενες απ' την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Οχι. Αυτή την πολιτική ο ΛΑ.Ο.Σ. την εγκρίνει, την επικροτεί. Και κάθε του χειροκρότημα σ' αυτήν την πολιτική είναι κι ένα χαστούκι στο πρόσωπο του λαού, του «υπάκουου», κατά τον Γ. Καρατζαφέρη, που θέλει να ανταμείψει την «υπακοή» με πογκρόμ κατά των μεταναστών. Με ένταση της καταστολής και για τους μετανάστες και για το λαϊκό κίνημα που διεκδικεί την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Μπότα στο σβέρκο του λαού θέλει ο ΛΑ.Ο.Σ. Χρέος του λαού μας, που ξέρει από ξενιτιά, από βάσανα, απ' το τι ξεμυτίζει από το ρατσισμό των κάθε φαιολαϊκιστών, είναι να σώσει την πατρίδα του απ' τα γαμψά νύχια των εκμεταλλευτών και όσων τους τα ακονίζουν, όπως ο Καρατζαφέρης και το κόμμα του.

Αφορμή για επίθεση στο άσυλο

Η ετοιμότητα που έχουν οι αστοί να αξιοποιούν τις προβοκάτσιες είναι αξιοθαύμαστη. Ετσι, μετά την προχτεσινή τραμπούκικη επίθεση σε βάρος δύο καθηγητών του ΑΠΘ, η ΝΔ έσπευσε άμεσα να πάρει θέση διά στόματος υπεύθυνης του Τομέα Παιδείας, Ε. Βόζεμπεργκ, και να θυμίσει: «Η Νέα Δημοκρατία έχει έγκαιρα διατυπώσει τη θέση της για κατάργηση του ασύλου. Αναμένουμε να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πριν είναι πολύ αργά. Προτού, δηλαδή, θρηνήσουμε θύματα».

Από τη μια, είναι η γνωστή δράση αδίστακτων προβοκατόρων, που αποδεικνύεται περίτρανα πως οι ενέργειές τους αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» της κυρίαρχης πολιτικής. Από την άλλη, οι μεθοδεύσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την πρώτη να ζητά τη ρητή κατάργηση του ασύλου και το δεύτερο να ζητά την εφαρμογή του υπάρχοντος αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου. Ολοι μαζί λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα σε αγαστή συνεργασία, που ανομολόγητο στόχο έχει τελικά να προστατευτεί η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων, να υπάρχει ένα πανεπιστήμιο χωρίς ισχυρό φοιτητικό κίνημα και χωρίς κανένα εμπόδιο στη λειτουργία του πανεπιστημίου - επιχείρησης.

Εξελίξεις επικίνδυνες για το λαό

Η συζήτηση για την αποκαλούμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Λισαβόνα, φέρνει στην επιφάνεια τις συνέπειες που έχει για το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας η ενσωμάτωση της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά δόγματα και σχεδιασμούς. Η «αντιπυραυλική ασπίδα» έχει καθαρά επιθετικό προσανατολισμό. Αντανακλά το στρατηγικό σχεδιασμό των ιμπεριαλιστικών επιτελείων για ενιαίο χώρο «άμυνας και ασφάλειας», χωρίς εθνικά όρια, που θα καλύπτει τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και θα έχει ως πεδίο δράσης ολόκληρο τον πλανήτη. Ο σχεδιασμός αυτός συνοδεύεται με αλλαγές στη δομή διοίκησης και στη δομή δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, με κατάργηση και συγχώνευση στρατηγείων ανά τον κόσμο, με ανακατατάξεις στον επιχειρησιακό έλεγχο περιοχών, όπως το Αιγαίο.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι ένα μέρος της ασπίδας (αισθητήρες, πύραυλοι ανάσχεσης) προορίζεται να εγκατασταθεί στην Τουρκία και ένα άλλο στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, πάνω σε πλοία. Το Αιγαίο, και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σ' αυτό, θεωρείται ήδη «γκρίζα ζώνη» από τα ΝΑΤΟικά επιτελεία και η συγκυριαρχία με το καπέλο του ΝΑΤΟ θα διευρυνθεί όταν στην περιοχή εγκατασταθεί ένα ακόμα επιθετικό εργαλείο, όπως η «αντιπυραυλική ασπίδα». Ενδεικτικά των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης είναι τα όσα είπε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ενημερώνοντας τη Βουλή για τη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής. Ο Ε. Βενιζέλος έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως η ελληνική συμμετοχή στην «αντιπυραυλική ασπίδα» υπηρετεί το εθνικό συμφέρον της χώρας, έναντι της ανταγωνίστριας Τουρκίας.

«Πρέπει, είπε, να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι εάν τα ζητήματα της αντιπυραυλικής ασπίδας τα χειριστεί μια γειτονική μας χώρα, έτσι ώστε να αποκτήσει διαρθρωτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη δομή διοίκησης, μπορεί να τεθούν πάλι ζητήματα επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο». Με άλλα λόγια, για να υπηρετήσει το συμφέρον της ντόπιας αστικής τάξης έναντι της ανταγωνίστριας τουρκικής, η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, σέρνει το λαό στο πηγάδι των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους ανάφλεξης στην περιοχή. Πού οδηγούν όλα τα παραπάνω; Αφού εμπεδωθεί η συγκυριαρχία στο Αιγαίο, το επόμενο βήμα είναι η συνεκμετάλλευσή του, με τη συμμετοχή διεθνικών κεφαλαίων. Αλλά ο λαός δε θα έχει κανένα όφελος.

Αυτό αποκάλυψε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, προτείνοντας στις «διαφιλονικούμενες» περιοχές του Αιγαίου «να φτιάξουμε πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών», χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, που πριν από μερικές μέρες, με τον πιο επίσημο τρόπο, διέρρεε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες. Καθόλου τυχαία, προτάσεις σαν κι αυτή συνοδεύονται από το πάγιο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Το νήμα που συνδέει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς με τις εξελίξεις στο Αιγαίο είναι κοινό και οριοθετεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα λαϊκά συμφέροντα και στα συμφέροντα της αστικής τάξης σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτό πρέπει να έχει ο λαός στο νου του και να δυναμώσει με κάθε μέσο την αντιιμπεριαλιστική διεθνιστική του πάλη, ενάντια στους ντόπιους και υπερεθνικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου. Η δική του παρέμβαση ενάντια στα μονοπώλια και στην εξουσία τους, μέχρι την οριστική ανατροπή τους, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Υποκρισία με τις απολύσεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μας προέκυψε και άλλος που εναντιώνεται στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα: Η Νέα Δημοκρατία...

Ούτε συζήτηση για αναθεώρηση των σχετικών συνταγματικών διατάξεων, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς που δεν του αρέσουν τέτοια πράγματα και είναι και «αντιμνημονιακός» τύπος.

(Φυσικά οι δηλώσεις είναι εκ του ασφαλούς, αφού ούτως ή άλλως δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος πριν το 2015!).

Τώρα, λοιπόν, έχουμε το εξής παράδοξο: Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, να είναι κατά των απολύσεων στο Δημόσιο και την ίδια στιγμή ο δημόσιος τομέας να χάνει προσωπικό.

Γιατί βέβαια και οι δύο είναι υπέρ της εκδίωξης των συμβασιούχων, άσχετα αν κάνουν δουλειές μονίμων υπαλλήλων και αρκετοί από αυτούς για δεκαετίες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΟΥΝ αυτά που «διαρρέει» το περιβάλλον του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, μάλλον ο ...Θόδωρος Πάγκαλος πρέπει να ανησυχεί για τη θέση του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Θέλει - λέει ο Καρατζαφέρης - να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να «συνεννοηθούν» πλην όμως επιθυμεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του κυβερνητικού έργου. Για να μπορεί να ελέγχει τους ρυθμούς εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής.

Περί του ότι θα την καταφέρουν - και μάλιστα σχετικά εύκολα - αυτή την «συνεννόηση» δεν έχουμε καμιά αμφιβολία. Είναι πολλά - πια - αυτά που τους συνδέουν, πολύ περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.

Κι ένα βασικό σημείο «συνεννόησης» είναι η κατασυκοφάντηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, ιδίως όταν αυτές έχουν ταξικό περιεχόμενο. Εκεί που το «Καρατζαφερέικο έχει δώσει ... τα ρέστα του.

«Το ΠΑΣΟΚ θέλει, το ΛΑ.Ο.Σ. μπορεί» , για να παραφράσουμε ένα παλιό σύνθημά τους...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η μόνη «απειλή» είναι οι λαοί

Γρηγοριάδης Κώστας

«Σήμερα και αύριο οι κίνδυνοι για εμάς δεν θα προέρχονται πλέον από κράτη που θα μας απειλούν με τεθωρακισμένα και πυραύλους, αλλά από αδύναμους που δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν τις χώρες τους, οι οποίοι δεν μπορούν να αποτρέψουν τη δράση τρομοκρατών στις χώρες τους. Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή. Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να προσαρμοστεί στις νέες αυτές συνθήκες». Η φράση αυτή, από τη συνέντευξη του πρώην πρέσβη της Γερμανίας στην Ουάσιγκτον Β. Ισινγκερ στην «Ντόιτσε Βέλε», αποδίδει με πολύ παραστατικό τρόπο την ουσία της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ. Αυτά που επιχειρούν να κρύψουν από τους λαούς με κομψές και ξύλινες εκφράσεις οι ηγέτες του ΝΑΤΟ τα λέει ευθέως ο Γερμανός αξιωματούχος: Η πραγματική απειλή και άρα ο στόχος του «νέου ΝΑΤΟ» είναι οι λαοί, που πρέπει με κάθε μέσο να κρατούνται με το κεφάλι σκυμμένο. Προκειμένου, λοιπόν, να δικαιολογήσουν την ύπαρξη και το νέο ρόλο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, οι ηγέτες της εφευρίσκουν συνεχώς καινούριες φανταστικές «απειλές», όπως η τρομοκρατία, οι εγκληματικές ενέργειες στον κυβερνοχώρο, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, κ.ο.κ. Ο πραγματικός στόχος βέβαια πίσω απ' όλα αυτά είναι οι λαοί, για την αντιμετώπιση των οποίων το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα των ιμπεριαλιστών. Θέλουν να φοβίσουν, να δείξουν ότι είναι παντοδύναμοι, αλλά καταφέρνουν το ακριβώς αντίθετο.

Πρωτοβουλίες προωθημένης συνεργασίας

«Διαβασμένος» και πανέτοιμος θα πάει ο Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που φημολογείται ότι θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα. Εχοντας προφανώς «μεταφράσει» το μήνυμα των εκλογών όπως και η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ δε μένει μόνο στην υπερψήφιση των νομοσχεδίων που φέρνει η κυβέρνηση προς υλοποίηση των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων του μνημονίου, αλλά προχωρά και σε εποικοδομητικές προτάσεις που θα διευκολύνουν τη θεσμική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο των αστικών κομμάτων στον πόλεμο κατά του λαού. Από αυτή τη σκοπιά πρέπει να εξεταστεί η «αιφνιδιαστική» πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος που συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν μετά τη συνεδρίαση στους δημοσιογράφους, η ΝΔ τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος και θεωρεί ότι η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι αναθεωρητική. Αθελά(;) τους, όμως, τα στελέχη της ΝΔ αποκάλυψαν αμέσως μετά τον πραγματικό λόγο που θέτουν ζήτημα αναθεώρησης λέγοντας ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ δεν επιδιώκει αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να είναι εφικτές οι απολύσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων»! Αυτή όμως είναι η αλήθεια. Τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν την αναθεώρηση, για να νομιμοποιήσουν τη βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά - λαϊκά δικαιώματα, αίροντας τα όποια εμπόδια που έχουν απομείνει στον καταστατικό χάρτη.

Ενα ακόμα αστικό κόμμα

Την παγερή και καθολική αδιαφορία των λαϊκών στρωμάτων συναντά το νέο κόμμα που ανακοινώνει αύριο η Ντ. Μπακογιάννη. Παρά το θόρυβο που προκαλούν τα φιλικά συγκροτήματα των ΜΜΕ για το νέο κόμμα του αστικού πολιτικού συστήματος, ο λαός δεν τρέφει την παραμικρή αυταπάτη περί τίνος πρόκειται. Αλλωστε, και η ίδια η αρχηγός του έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι βασική αποστολή του νέου μορφώματος είναι να αποτελέσει το συνεταίρο κυβερνήσεων συνεργασίας που θα προωθήσουν βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. «Χρειάζεται ένα πολιτικό κίνημα που να γίνει ο καταλύτης σε μια αναγκαία προσπάθεια σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων», δηλώνει η ίδια σε δήλωσή της στην «Παρασκευή και 13», επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα της θα παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα «ως δύναμη διακυβέρνησης και όχι ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας». Μένει να αποδειχτεί αν το αστικό σύστημα χρειάζεται ένα ακόμα κόμμα καταλύτη για κυβερνήσεις συνεργασίας που θα προωθήσουν σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές, αλλά το βέβαιο είναι ότι ο λαός γυρίζει ολοένα και πιο αποφασιστικά τις πλάτες του στα υπάρχοντα αστικά κόμματα και στρέφει το βλέμμα του προς τη φιλολαϊκή διέξοδο που σαλπίζει το ΚΚΕ. Διέξοδο που προϋποθέτει την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων - διαχειριστών του κεφαλαίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δύο δρόμοι

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2011 έχει τις ιδιομορφίες του. Είναι το καταστατικό της οικονομικής πολιτικής μιας αποδεδειγμένα αντιλαϊκής κυβέρνησης, στο οποίο ενσωματώνονται τα εγκληματικά, για τα λαϊκά στρώματα, μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο και προωθούνται οι απεχθείς και αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για τη στήριξη του συστήματος. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης από τις οποίες έχουν γονατίσει εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, προκύπτει ένα μαύρο, κατάμαυρο, για το λαό, τερατούργημα.

Η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, είναι αποφασισμένοι να σαρώσουν τα πάντα. Ασχετα από τα ψέματα που λένε δημόσια, η πολιτική τους θα επιφέρει νέα μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Θα οδηγήσει στα ύψη την ανεργία, με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο. Θα προκαλέσει νέα αιμορραγία στο λαϊκό εισόδημα με τις νέες αυξήσεις του ΦΠΑ σε όλη την γκάμα των ειδών πρώτης ανάγκης. Θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων με το νέο φορολογικό νόμο. Θα επιτείνει το οικονομικό πρόβλημα των λαϊκών νοικοκυριών, με την κατάργηση της φθηνότερης, σχετικά με το πετρέλαιο κίνησης, τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Θα κάνει ακόμα πιο ακριβή τη δήθεν δημόσια και δήθεν δωρεάν υγειονομική και νοσοκομειακή περίθαλψη των εργαζομένων. Θα δημιουργήσει νέα αδιέξοδα στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Θα τσαλαπατήσει κυριολεκτικά ολόκληρο το λαό.

Ο δρόμος που ακολουθούν καταδικάζει το λαό οριστικά στη φτώχεια και στην ανέχεια, μόνο και μόνο για να γλιτώσει από την κρίση η πλουτοκρατία. Αυτό που επιδιώκουν με το τσάκισμα των λαϊκών στρωμάτων, είναι να συνεχιστούν κανονικά οι πληρωμές των δεκάδων δισεκατομμυρίων που δίνονται κάθε χρόνο στους άρπαγες των τραπεζών για τα χρέη που δημιουργεί η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Να εξασφαλίσουν τις καινούριες φοροαπαλλαγές και τα νέα, πρόσθετα, κονδύλια για τη χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Να καθηλώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης σε τέτοια επίπεδα, που να ευνοούν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης.

Τα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ ούτε τέλος έχουν, ούτε είναι προσωρινά. Οπως από την πρώτη στιγμή έχει προειδοποιήσει τους εργαζόμενους το ΚΚΕ, είναι μέτρα που θα μείνουν για πάντα και όσο δεν ανατρέπεται αυτή η κατάσταση, θα ...εμπλουτίζονται με νέα, ακόμα πιο αντιδραστικά, ακόμα πιο αντιλαϊκά. Η άρχουσα τάξη θα απεργάζεται συνεχώς ρυθμίσεις και μέτρα που θα μας κάνουν το βίο αβίωτο. Ο δρόμος αυτός μόνο δεινά και συμφορές θα φέρνει στο λαό.

Για τους εργαζόμενους, όμως, και τα άλλα λαϊκά στρώματα, υπάρχει και η άλλη προοπτική. Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης. Ο δρόμος της απόρριψης των εκβιαστικών διλημμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ο δρόμος της χειραφέτησης από τα αφεντικά και τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. Ο δρόμος της αντίστασης και της πάλης, για να διαμορφωθεί παντού λαϊκό μέτωπο πάλης και αντεπίθεσης. Για την προστασία των ανέργων, των χαμηλοαμειβόμενων, της λαϊκής οικογένειας. Για την απόκρουση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Για τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, για δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού και όχι υπέρ των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ