Τρίτη 11 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι καλοί φίλοι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κατά το «οι καλοί φίλοι στην ανάγκη φαίνονται» πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη υπεράσπισης, αφού η αντιδραστική αντιλαϊκή της φύση προβάλλει ολόγυμνη στα μάτια του λαού, σπεύδει να της την προσφέρει. Σε ανακοίνωσή του για την έκτακτη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ αναφέρει: «Η λύση που αναζητείται δεν θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της συμφωνίας που ισχύει για την Ελλάδα. Ο νέος ευρωπαϊκός θεσμός, που αναζητούν, αφού δεν θα περιλαμβάνει το ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να εμπεριέχει και την ιδεολογία του»...!!! Το θέμα είναι ότι το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε ακριβώς το αντίθετο. Δημιουργία ενός ευρωενωσιακού ταμείου κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ, με τη συμμετοχή και συνεργασία του ΔΝΤ. Και φυσικά με την κοινή για ΕΕ και ΔΝΤ ιδεολογία. Μέχρι τώρα, η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κατέφευγε σε σοφιστείες και ευφυολογήματα, για να υπερασπιστεί την ΕΕ. Το ίδιο και τώρα, αλλά «δεν της βγήκε». Το άγχος της μεγάλο. Ποιο; Μα, ...«να υπάρξει διέξοδος και απομάκρυνση από μια μεγάλη καταστροφή», απ' την οποία, όπως λέει, κινδυνεύει όλη η ευρωζώνη και μάλιστα δηλώνει και διαμηνύει πως «σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο». Νυν υπέρ πάντων η ...ευρωένωση των μονοπωλίων.

Πρόβλημα «ενδοσυνεννόησης»;

Η «ενδοσυνεννόηση» στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον ελαττωματική. Ετσι, κάποιοι εκτίθενται. Για παράδειγμα στην κυριακάτικη «Αυγή» ο Ν. Βούτσης βγάζει τα αντιΚΚΕ απωθημένα του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η υποκρισία και τα προσχήματα πρέπει να βρουν τέλος (...) ανεξάρτητα απ' τις διαφορές των απόψεων (...) πρέπει να μπει φραγμός σε ό,τι διχάζει (...) στις λογικές του σκαντζόχοιρου που οδηγούν σε συντηρητικές ή σεχταριστικές αναδιπλώσεις. Μόνιμα αρνητική, στα όρια της εγκληματικής πολιτικής για το κίνημα, είναι η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ μπροστά στην ανάγκη διαμόρφωσης κοινών μετώπων όλων των αριστερών δυνάμεων (...)». Ας ανοίξουμε εδώ μια παρένθεση: Ανάμεσα στο ΚΚΕ και στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει «διαφορά απόψεων», υπάρχει διαφορετική στρατηγική. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική εγκλωβισμού και ενσωμάτωσης του λαού στο σύστημα, μόλις χτες τον κάλεσε να αγωνιστεί με όλες τους τις δυνάμεις για τη διάσωση της Ευρωζώνης απ' την καταστροφή που την απειλεί. Μόνιμο στασίδι στο πλάι των δυνάμεων που εχθρεύονται το κίνημα έχει πιάσει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όχι το ΚΚΕ. Κλείνει η παρένθεση.

Στην εφημερίδα «Δρόμος» που εκδίδουν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο θέμα στη σελίδα 15 άρθρο με τίτλο: «Ποιοι φοβούνται την ενότητα;». Και όχι, το περιεχόμενο δεν αφορά στο ΚΚΕ. Στρέφεται εναντίον του ΣΥΝ και του «διεγερμένου κομματικού του πατριωτισμού». Τον καταγγέλλει για σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και παραποίηση πραγματικών περιστατικών, καθώς, όπως αναφέρει, «διέρρευσε ανεπίσημα η πληροφορία ότι ο Α. Τσίπρας ήταν αυτός που κάλεσε τον Αλαβάνο να μιλήσει στη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Μαΐου, αλλά εκείνος απέφυγε να πάρει θέση επειδή σχεδιάζει να προχωρήσει στη συγκρότηση κομματικού σχηματισμού με θέσεις που θα φλερτάρουν με την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ».

Οι μεν επιμένουν ότι η πρόταση ήταν του Αλαβάνου και την απέρριψε ο Τσίπρας. Οι δε διαρρέουν το αντίθετο. Μάλιστα, καταγγέλλεται και η ιστοσελίδα www.tvsx.gr, η οποία ενώ έγραψε ότι την πληροφόρησε η Κουμουνδούρου, «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να αποκατασταθεί η αλήθεια, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί»...

Αναμενόμενη συκοφαντία και παραπληροφόρηση

Στη συχνότητα της στήριξης της στρατηγικής του κεφαλαίου εκπέμπει καθημερινά ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός «Σκάι». Ετσι και χτες, σε διάφορες εκπομπές (με τους γνωστούς δημοσιολόγους Παπαδημητρίου, Πορτοσάλτε, Λυριτζή, Οικονόμου), με αφορμή τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα την οικονομία, αναφερόμενοι ειδικά στο ΚΚΕ, αποφάνθηκαν ότι δεν πήγε στην εν λόγω συνάντηση «γιατί δεν έχει προτάσεις». Βεβαίως, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. Γιατί τη σύσκεψη, με θέμα την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την οικονομία, φρόντισαν διάφοροι δημοσιογράφοι να την παραποιήσουν, προσδίδοντάς της άλλο περιεχόμενο, προβάλλοντας ότι δεν αφορούσε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και για ζητήματα διαφάνειας κ.λπ.

Στους συγκεκριμένους δημοσιολόγους ήταν γνωστό από την περασμένη Παρασκευή ότι το ΚΚΕ αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη σύσκεψη, μετά από την απόφαση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να μετατρέψει την κύρωση από ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή της συμφωνίας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης με τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα σε απλή ενημέρωση. Ουσιαστικά, με τροπολογία μια μέρα μετά, που ισοδυναμεί με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, μπορεί να υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών τη διεθνή σύμβαση με την ΕΕ και το ΔΝΤ, με απλή ενημέρωση του Κοινοβουλίου. Επίσης, δήλωσε ξεκάθαρα και ότι δεν πρόκειται να παίξει στο ντεκόρ συναίνεσης που στήνεται για να περάσουν τα μέτρα - λαιμητόμος κατά του λαού.

Οσο για τις θέσεις των κομμάτων για την οικονομία αυτές είναι πασίγνωστες, αφού κάθε κόμμα έχει μιλήσει κατ' επανάληψη δημόσια για τις προτάσεις, την πολιτική του. Αλλωστε, οι ίδιες οι εξελίξεις έχουν φέρει στο προσκήνιο ανάγλυφα ότι οι πολιτικές για την οικονομία είναι δύο. Αυτή που στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και που την εμφανίζουν ως εθνικό συμφέρον, και αυτή που στηρίζει τα συμφέροντα του λαού. Οι ίδιοι είναι με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ είναι στην απέναντι όχθη, με το λαό. Γι' αυτό και η επίθεσή τους με κάθε αφορμή και μάλιστα χωρίς να δίνουν ούτε καν ως είδηση τι λέει το ίδιο το ΚΚΕ.

Τα τρισ. της πλουτοκρατίας

Στα τέλη του 2008 και ενώ η οικονομική κρίση είχε προσλάβει διεθνείς διαστάσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρεί σε μία άνευ προηγουμένου στήριξη των τραπεζικών μονοπωλιακών ομίλων, χορηγώντας τους κρατικά κεφάλαια ύψους 2 τρισ. ευρώ! Σε χρόνο ρεκόρ, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς ως μηχανισμούς στήριξής τους προκειμένου να μην καταρρεύσουν. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συμμετείχε στη... σταυροφορία διάσωσης του ελληνικού τραπεζικού κεφαλαίου, με 28 δισ. ευρώ. Αυτές οι ενέργειες σε συνδυασμό με τη διαχρονική πολύμορφη κρατική ενίσχυση του κεφαλαίου, τις φοροαπαλλαγές του, δημιούργησαν μία τεράστια αιμορραγία στους κρατικούς προϋπολογισμούς, που οδήγησε τα δημόσια ελλείμματα και χρέη στα ύψη. Περισσότερες από 10 χώρες της Ευρωζώνης εμφάνισαν το 2009 δημοσιονομικό έλλειμμα υψηλότερο του 10% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ το δημόσιο χρέος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως το 2012 θα αυξηθεί κατά 20 μονάδες!

Και ενώ τα τραπεζικά μονοπώλια, χάρη στις τεραστίων διαστάσεων κρατικομονοπωλιακές παρεμβάσεις, μας πετάνε σήμερα κατάμουτρα τα αποτελέσματα των κερδοφόρων ισολογισμών τους, οι ζημίες τρισεκατομμυρίων ευρώ, που μεταφέρθηκαν στους κρατικούς προϋπολογισμούς, οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή. Και εδώ αρχίζει η δεύτερη πράξη του δράματος, με τις επιθέσεις του «κερδοσκοπικού» κεφαλαίου - πρώτα στην Ελλάδα, ενώ ακολουθούν Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και πιθανόν Γαλλία - οι οποίες οδήγησαν στην εκτόξευση των σπρεντς... Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα, τα οποία είναι απότοκα της καπιταλιστικής κρίσης και των νόμων κίνησης του πλεονάζοντος χρηματιστικού κεφαλαίου, η αστική τάξη και τα κόμματά της, για να σωθούν, συναποφάσισαν με την τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, μέσω της υπογραφής της επαίσχυντης συμφωνίας, να πληρώσει ο λαός.

Η ίδια «αρρώστια» εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες. Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, στο έκτακτο ΕΚΟΦΙΝ, την προηγούμενη Κυριακή, αποφάσισαν τη δημιουργία μηχανισμού με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ για τη «στήριξη» χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Το ταμείο θα διαθέτει κεφάλαια 720 δισ. ευρώ και θα χορηγεί δάνεια - με τοκογλυφικούς όρους - στις χώρες που απευθύνονται σ' αυτό, με σκοπό να αποπληρώσουν τους πιστωτές τους, δηλαδή τις τράπεζες. Με άλλα λόγια, ο μηχανισμός στήθηκε για να διασωθεί - για δεύτερη φορά - το τραπεζικό κεφάλαιο, καθώς μία πιθανή χρεοκοπία μιας χώρας θα είχε αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να χάσουν τα κεφάλαια που είχαν δανείσει.

Είναι εμφανές ότι το παιγνίδι με τα τρισ. ευρώ παίζεται στις πλάτες των λαών. Τη μία φορά, για να διασώσουν τις τράπεζες από την οικονομική κρίση. Την άλλη φορά, επειδή, λόγω των δημοσιονομικών ανισορροπιών και της ενδεχόμενης χρεοκοπίας κρατών της ΕΕ, οι τράπεζες θα έχαναν εκατοντάδες δισ. ευρώ. Και ταυτόχρονα συνεχίζουν εντατικά να παίρνουν αντεργατικά μέτρα για να κάνουν πιο φτηνούς τους εργάτες. Και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι κινήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε νέα βαθύτερη και περισσότερο οδυνηρή κρίση.

Το ιστορικά ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, για να επιζήσει, απαιτεί μεγαλύτερες στερήσεις και εξαθλίωση εκατομμυρίων εργαζομένων. Από την ίδια τη δυναμική των γεγονότων προβάλλει, με στοιχείο αναγκαιότητας, ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ. Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, κοινωνικός και εργατικός έλεγχος, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Το μέλλον των εργαζόμενων λαών βρίσκεται στο νέο κόσμο, το σοσιαλιστικό.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Εκβιαστικά διλήμματα για το απάνθρωπο Ασφαλιστικό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΧΡΙ ΧΤΕΣ, η κ. Μαρία και ο κ. Γιώργος, συνταξιούχοι αμφότεροι, ήξεραν ότι η σύνταξή τους, των 400 και 500 ευρώ, δεν τους φτάνει για να ζήσουν.

Χτες, από τον υπουργό Απασχόλησης, Ανδρέα Λοβέρδο, έμαθαν ότι είναι και «πρόβλημα για την πορεία της Ευρωζώνης» οι συντάξεις που παίρνουν!

Ετσι του είπε το κλιμάκιο της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οπότε ...έτσι θα είναι.

Αυτοί φταίνε για τα ...«σπρεντς», την «επίθεση των αγορών», τα «χρηματιστηριακά παράγωγα» και είναι πιθανόν να έχουν και μέρος της ευθύνης για την πτώση της βρετανικής στερλίνας...

Οσο ζεις μαθαίνεις λοιπόν, αν και ο υπουργός - όπως και ολόκληρη η κυβέρνησή του - τους κατηγόρησε εμμέσως ότι έζησαν πάρα πολύ, και κάνουν τη δημογραφική αναλογία ζόρικη.

ΠΑΝΤΩΣ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ στιγμή της συνέντευξης Λοβέρδου ήταν εκεί που ...«έσκιζε τα ρούχα του», σχετικά με το γιατί δε γίνεται πιστευτός όταν λέει ότι όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα φέτος, δεν έχουν κανένα πρόβλημα...

Μήπως γιατί η κυβέρνηση, που προεκλογικά έλεγε «υπάρχουν λεφτά», παίρνει τα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων 30 χρόνων;

ΓΕΝΙΚΑ, ΠΑΝΤΩΣ, έχετε - φανταζόμαστε - εμπεδώσει το όλο κυβερνητικό στιλ. Οταν ένας υπουργός πλέον θα θέλει να ανακοινώσει το οτιδήποτε (δυσάρεστο και επαχθές, φυσικά), θα ξεκινάει με το «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα...».

Το πρώτο μέρος του διλήμματος θα είναι το εκάστοτε κυβερνητικό μέτρο και το επόμενο θα είναι «η καταστροφή» και «η χρεοκοπία»...

Μόνο που στο τέλος δε θα τους μείνει κανένα δίλημμα. Γιατί θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ανατροπή τους από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Και δεν είναι και τόσο μακριά αυτό, όσο νομίζουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Καθόλα «ελεύθερη επιλογή»

Γρηγοριάδης Κώστας

Παρόλο που ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη έχουν παραδεχθεί ότι η προσφυγή στο μηχανισμό της ΕΕ - ΔΝΤ ήταν μια προσχεδιασμένη και στρατηγικής σημασίας επιλογή προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση και η εγχώρια πλουτοκρατία να περάσουν τα πιο βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, ωστόσο άλλα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να πουλάνε το παραμύθι του εξαναγκασμού. «Δεν πρόκειται για μία ελεύθερη πολιτική επιλογή», υποστηρίζει για παράδειγμα ο Ε. Βενιζέλος στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», επικαλούμενος το ακαταμάχητο επιχείρημα ότι τάχα δε θα έφτανε ποτέ στο σημείο μια κυβέρνηση «εθελοντικά» να περικόψει μισθούς και συντάξεις. Κατ' αρχήν, πολλές φορές οι κυβερνήσεις κόβουν μισθούς και συντάξεις, ακόμα και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ομως αυτή τη φορά δεν πρόκειται για απλές περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά για ισοπέδωση των όποιων δικαιωμάτων και κατακτήσεων είχαν απομείνει, για μια ποιοτικά διαφορετικά κατάσταση, που οδηγεί στην εξαθλίωση του εργαζόμενου λαού. Ακριβώς γι' αυτό ζητήθηκε βοήθεια από τους συμμάχους (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ). Αν δεν ήταν «ελεύθερη επιλογή» δε θα έκαναν το πραξικόπημα την περασμένη Παρασκευή... Ας σταματήσουν επιτέλους το παραμύθι της δήθεν επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Είναι σύμμαχοί τους και ενιαία πρέπει να αντιμετωπιστούν από το λαό.

Ψάχνει καλούς και τίμιους εργοδότες...

«Το πολιτικό σύστημα μπορεί να διασωθεί μόνο αν το ίδιο αναλάβει πρωτοβουλίες "ν' αρνηθεί τον εαυτό του"» σημειώνει σε δήλωση που έκανε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Εξηγώντας τι εννοεί, αναφέρει ότι χρειάζεται ν' αλλάξουν «νόμοι, διαδικασίες, λειτουργίες που το στιγματίζουν στη συνείδηση των πολιτών» κτλ. επιβεβαιώνοντας ότι καημός και αποστολή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων παραμένει η χειραγώγηση και ενσωμάτωση των εργαζομένων στο σύστημα, η ίδια η σωτηρία του συστήματος του κεφαλαίου. Οπως και οι συνοδοιπόροι του (από κάθε πολιτικό και συνδικαλιστικό χώρο που στηρίζει τον ευρωμονόδρομο), ο Γ. Παναγόπουλος αναγνωρίζει την ανικανότητα του συστήματος να εξουδετερώσει τους κραδασμούς και την αυξανόμενη λαϊκή οργή. Πού προσανατολίζει όμως τον προβληματισμό και την κινητικότητα στην οποία όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται; Στην αλλαγή «νόμων» και «διαδικασιών». Ζητά να «αποδοθεί δικαιοσύνη εδώ και τώρα για κάθε αξιωματούχο (πολιτικό, κρατικό, επιχειρηματία κ. ά.) που διασπάθισε δημόσιο χρήμα». Κουβέντα δε λέει για το ποιος και πώς άδειασε τα κρατικά ταμεία. Γιατί αυτά δεν άδειασαν από τα λαμόγια, τις κουρτίνες στα γραφεία, και άλλα τέτοια. Αδειασαν από τις φοραπαλαγές του κεφαλαίου και τις γενναίες κρατικές επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες στο όνομα της ανάπτυξης. Ως και για τις εξαγωγές κεφαλαίων τους επιδοτούν. Αλλά είπαμε πασχίζει για τη σωτηρία της εκμετάλλευσης γι' αυτό και τα επιχειρήματα αποπροσανατολισμού. Ετσι λοιπόν ούτε κοροϊδεύει, ούτε υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων. Αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι ότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι συνειδητοί υποστηρικτές της αντεργατικής πολιτικής και μάλιστα πολύτιμοι για το κεφάλαιο γιατί εμφανίζονται με την «προβιά» του υποστηρικτή της εργατικής τάξης.

Ο φόβος της λαϊκής αντεπίθεσης

Αδιάψευστος μάρτυρας της απήχησης της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για έξοδο από την κρίση σε ρήξη με τα μονοπώλια, με ορίζοντα τη λαϊκή εξουσία, είναι η λυσσαλέα και οργανωμένη επίθεση που δέχεται από τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ. Οταν υποχρεώνονται να αφιερώσουν τα κύρια άρθρα των κυριακάτικων εκδόσεών τους προκειμένου να συκοφαντήσουν τη δράση του ΚΚΕ, δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς ότι το ΚΚΕ μπαίνει στο στόχαστρο των «οργάνων» της πλουτοκρατίας, ακριβώς γιατί δεν μπαίνει στη λογική που θέλουν. Γιατί συνεχίζει να προβάλλει την πολιτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων ως μοναδικής οριστικής διεξόδου από την κρίση, υπέρ του λαού. Συνεχίζει να παλεύει ώστε να οργανωθεί ο λαός στη δική του συμμαχία, να ορθώσει το ανάστημά του. Τα επιχειρήματά τους είναι αντάξια του φόβου που τους διακατέχει. Τη στιγμή που εξαπολύουν την πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος του λαού και σαρώνουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις δεκαετιών, έχουν το θράσος να κατηγορούν το ΚΚΕ για «ακραίες πράξεις» που τάχα «δοκιμάζουν τα όρια του νόμου». Επειδή ακριβώς καλεί το λαό να αγωνιστεί για τα δικά του συμφέροντα. Τη στιγμή που παραβιάζουν οι ίδιοι το Σύνταγμα, όπως με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα μετατροπής της «κύρωσης» της συμφωνίας με ΕΕ - ΔΝΤ σε απλή ενημέρωση, και το κάνουν όταν πρόκειται να αφαιρέσουν στοιχειώδη δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα από το λαό, επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου φωνάζοντας με όλη τους τη δύναμη «το ΚΚΕ δεν σέβεται το Σύνταγμα»... Είναι σίγουρο ότι και αυτή τη φορά θα σπάσουν τα μούτρα τους. Οι εργαζόμενοι, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις, δείχνουν πως έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να οργανώσουν το δικό τους μέτωπο, ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι η λαϊκή εξουσία.

Συνεχίζουν την προβοκάτσια;

Ενώ όλοι ξέρουν πως το έγκλημα στη «Μαρφίν» που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων έγινε τουλάχιστον μιάμιση ώρα αφότου είχε τελειώσει η πορεία του ΠΑΜΕ σε μερικά «σάιτ» παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και επιχειρούν με ψέματα να εμπλέξουν το ΚΚΕ. Στήνοντας ως και φωτογραφίες με σφυροδρέπανα, για να κάνουν το ψέμα αληθινό. Να υποθέσουμε πως οι τάχα άσχετοι επιχειρούν και μ' αυτό τον τρόπο να συνεχίσουν την προβοκάτσια;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν παίρνει γιατρειά

Την αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά του, αλλά και την αύξηση της λαϊκής οργής που προκαλεί, επιβεβαιώνει η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την ανάγκη αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Συζήτηση στην οποία πρωτοστατούν κορυφαίοι πολιτικοί, αναλυτές, οικονομολόγοι κ.λπ. της αστικής τάξης, μαρτυρώντας ότι αποτελεί προτεραιότητα γι' αυτήν και ειδικά στην παρούσα φάση (εν μέσω δηλαδή καπιταλιστικής κρίσης), η ικανότητα του αστικού πολιτικού συστήματος να περάσει τα άγρια μέτρα χειραγωγώντας και υποτάσσοντας το λαό με την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα να πληρώσουν αυτοί οι πολιτικοί, τα πρόσωπα, που δημιούργησαν χρέη και ελλείμματα αλλά και την κρίση. Λες και δεν είναι σύμφυτη του συστήματος των μεγαλοεπιχειρηματιών που τους ενισχύουν συνεχώς όλες οι κυβερνήσεις. Θα σταματήσουν να τους ενισχύουν;

Τι λένε στους εργαζόμενους οι υπηρέτες και εκπρόσωποι των καπιταλιστών; Ν' αλλάξει ό,τι εμποδίζει την «ανάπτυξη» και την «ανταγωνιστικότητα» (βλ. ΣΕΒ, ΝΔ) δηλαδή την κερδοφορία των μονοπωλίων, άρα να προχωρήσει πιο γρήγορα η κατεδάφιση των εναπομεινασών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων. `Η, ότι χρειάζεται να εξασφαλιστεί «δικαιοσύνη» και «να μοιραστούν ίσα τα βάρη» (βλ. ΣΥΡΙΖΑ, ΓΣΕΕ), δηλαδή ν' αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης, να βρεθούν καλύτεροι τρόποι χειρισμού και χειραγώγησης των λαϊκών μαζών. `Η, ακόμα, ότι χρειάζεται να σταματήσει η «ανοχή» σε «ατέρμονες διεκδικήσεις» (βλ. ΛΑ.Ο.Σ.) στοχοποιώντας το ίδιο το δικαίωμα του εργαζόμενου λαού να διεκδικεί βελτίωση της ζωής του. Ολοι τους αφήνουν στο απυρόβλητο την πραγματική ρίζα και της καπιταλιστικής κρίσης και της επιδείνωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων: Την οργάνωση της οικονομίας με βάση τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους. Πασχίζουν να κρύψουν ότι πραγματική αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την οργάνωση της οικονομικής παραγωγής, με στόχο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Οσο η οικονομία εξαρτάται από τις επιλογές κάθε ιδιοκτήτη μέσων παραγωγής, οι ανάγκες και οι συνθήκες ζωής του λαού θα κονιορτοποιούνται στη μηχανή της «ανταγωνιστικότητας», στο κυνήγι του κέρδους. Τα συσσωρευόμενα κέρδη θα αναζητούν δρόμο για αύξηση του κεφαλαίου, «σκοντάφτοντας» στο γεγονός ότι, ενώ από τη μια παράγεται ολοένα περισσότερος πλούτος, αυτόν τον καρπώνονται οι επιχειρηματίες για να ξαναεπενδύσουν με στόχο μεγαλύτερα κέρδη. Αλλά, η αναρχία στην παραγωγή οδηγεί στην υπερπαραγωγή και τους εμποδίζει να πουλήσουν εμπορεύματα, αλλά και να επενδύσουν, αφού δεν μπορούν να πουλήσουν. Αυτή είναι η κρίση. Που οδηγεί σε ολοένα και πιο βάρβαρη επίθεση στο λαό, οδηγώντας σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωσή του. Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει η καπιταλιστική ιδιοκτησία να γίνει κοινωνική. Και αυτό μπορεί να το επιβάλει η εργατική τάξη με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, κατακτώντας τη λαϊκή εξουσία. Και με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, με εργατικό έλεγχο, να χαράξει επιτέλους το δρόμο της ανάπτυξης σε όφελος του λαού.

Σ' αυτήν τη ρότα είναι που πρέπει να μαζικοποιηθούν και να δυναμώσουν ολόπλευρα οι εργατικοί αγώνες. Να συγκροτηθεί η μεγάλη λαϊκή συμμαχία. Ο λαός είναι αυτός που θα επιβάλει τη θέλησή του. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η μάχη ενάντια στις απολύσεις, για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, συνδέεται με τη μάχη για την ανατροπή της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ