Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κόπτονται» για την ενότητα της υποταγής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Φοβούνται την αντιπαράθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα και καλά κάνουν και γιατί έχουν «λερωμένες τις φωλιές τους» - το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Ο λόγος για την ΠΑΣΚΕ, η οποία και στον Πειραιά θέλει να τραβήξει τους εργαζόμενους της πόλης σε μια πρωτομαγιάτικη εκδήλωση, και καλά «ενωτική», και τους καλεί να συστρατευτούν με τα θεσμοθετημένα όργανα της ΓΣΕΕ.

Το επιχείρημα της «ενότητας» είναι εύλογο να το χρησιμοποιούν συνδικαλιστικές παρατάξεις - όχι μόνον η ΠΑΣΚΕ - των οποίων όλα τα υπόλοιπα επιχειρήματά αφορούν στην ευημερία της εργοδοσίας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για να έχουν και οι εργαζόμενοι ένα κομμάτι ψωμί. Είναι λογικό να θέλουν να κρύψουν ότι πάντα υπήρχαν δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί αυτές οι παρατάξεις ακολουθούν τη γραμμή που οδηγεί στο ΣΕΒ, στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Αν η ΠΑΣΚΕ, η «Αυτόνομη Παρέμβαση», η ΔΑΚΕ πίστευαν στην ενότητα των εργαζομένων σε κατεύθυνση ταξική, ριζοσπαστική, διεκδικητική, δε θα καταψήφιζαν - για παράδειγμα - παντού την προκήρυξη και της τελευταίας 48ωρης απεργίας, ούτε θα δρούσαν απεργοσπαστικά απέναντι στους εργαζόμενους που απέργησαν. Καλά κάνουν οι εργαζόμενοι και στον Πειραιά και θα συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο και θα γυρίσουν την πλάτη στην ΠΑΣΚΕ. Αυτό έλειπε, να τρέχουν πίσω από τον εργοδοτικό και απεργοσπαστικό συνδικαλισμό...

Αγωνία για την ... κοινοτική νομιμότητα

Δεν ξέρουμε αν «οι Ελληνες πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν τι τους έχει συμβεί», αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μην καταλάβουν τι συμβαίνει γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσονται και οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, στο Ευρωκοινοβούλιο, για το αν η εμπλοκή του ΔΝΤ, που προβλέπεται στην ευρωενωσιακή συμφωνία για τη «στήριξη» της Ελλάδας, είναι σύμφωνη με τις αντιδραστικές ευρωενωσιακές συνθήκες. Αφού, λοιπόν, ρώτησε και ξαναρώτησε χτες η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τού απάντησε ότι καμία συνθήκη δεν παραβιάζεται. Η απάντηση δεν άρεσε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε ότι «έχουν παραβιαστεί βάναυσα ουσιώδεις διαδικασίες της κοινοτικής νομιμότητας» (!) και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μια σχιζοφρενική κατάσταση. Οι Ελληνες πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν τι τους έχει συμβεί και ποιος είναι αυτός που επιβάλλει τα μέτρα, που καλείται η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει, προκειμένου να κατευναστούν οι αγορές. Είναι η κα Μέρκελ; Τα κράτη - μέλη της ΟΝΕ; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Η ΕΚΤ; Το ΔΝΤ; Κανείς δεν γνωρίζει. Το χειρότερο είναι ότι το ποιος ορίζει τα πράγματα δεν το γνωρίζει ούτε η ΕΕ, η οποία εγκαινιάζει αλλοπρόσαλλες πολιτικές και διαδικασίες»...

Είναι προφανές πως όλο το πρόβλημα για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και τελειώνει στο να μη διασαλευτεί η αντιδραστική αντιλαϊκή «κοινοτική νομιμότητα». Εκεί όπου όλα είναι ξεκάθαρα παρεμβαίνει για να τα «μπερδέψει» σκόπιμα, ώστε να προκαλέσει σύγχυση στις λαϊκές συνειδήσεις. Ετσι, αναρωτιέται υποκριτικά για το ποιος επιβάλλει τα μέτρα, αποκρύπτοντας ότι πηγάζουν απ' την κοινή ευρωενωσιακή στρατηγική, τη συναποφασισμένη απ' όλες τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ κατ' επιταγήν του κεφαλαίου, και υλοποιούνται με ευλάβεια απ' τις κυβερνήσεις των καπιταλιστικών κρατών - μελών της ΕΕ. Και δεν αρκείται στην απόκρυψη, αλλά φτάνει ως και να εξωραΐζει την ΕΕ και σαν καλός της συνήγορος να της προσάπτει άγνοια και να την παρουσιάζει σαν άβουλη, ώστε να «πέσει στα μαλακά» στις λαϊκές συνειδήσεις.

«MEGA» αθλιότητα

Καμία περίπτωση δεν υπήρχε να έλειπε το «Mega» από την οργανωμένη επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, προκειμένου να περάσουν, με τις μικρότερες αντιδράσεις, τα αντιλαϊκά μέτρα. Στοχοποιεί, λοιπόν, τους αγώνες του ΠΑΜΕ, ακριβώς γιατί η επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων και αγώνων των ταξικών δυνάμεων τους έχει ανησυχήσει. Η λάσπη και η συκοφαντία περίσσεψαν στο χτεσινοβραδινό δελτίο του «μεγάλου» καναλιού, με εκτελεστικό όργανο τον γνωστό για την προθυμία του Μ. Καψή. Λίγο ακόμα και θα απέδιδε την καπιταλιστική κρίση ...στο ΠΑΜΕ και τους αγώνες του. Του καταλόγισε, όμως, την κρίση στον τουρισμό και τη μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών, την απώλεια θέσεων εργασίας και άλλα παρόμοια. Με αφορμή την ακινητοποίηση του κρουαζιερόπλοιου «ZENITH» από τους ναυτεργάτες, κατηγόρησε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ ότι χρησιμοποιεί τους τουρίστες ως «ομήρους» για να περάσει τα «άνομα» σχέδιά του, ενώ δυσφημεί τη χώρα, καθώς οι κινητοποιήσεις αυτές βγάζουν προ τα έξω εικόνα «τριτοκοσμικής χώρας»... Ευτυχώς, όμως, που, σύμφωνα με τους συντελεστές του δελτίου του «Mega», υπήρξε «ομόθυμη καταδίκη του συνδικαλιστικού ακτιβισμού του ΠΑΜΕ» από την κυβέρνηση, τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα, όπως είπαν. Η καταδίκη αυτή, όμως, αποτελεί τον καλύτερο τίτλο τιμής για το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ.

Αθλια προπαγάνδα

«

Δέκα εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα και 400 νέοι άνεργοι θα είναι το αποτέλεσμα από την επικείμενη διακοπή του προγράμματος του κρουαζιερόπλοιου ZENITH», «απειλείται με οικονομική καταστροφή η νησιωτική Ελλάδα, αν, τελικά, η κυβέρνηση ανεχθεί να πραγματοποιηθεί ο αποκλεισμός του Πειραιά το Σαββατοκύριακο της Πρωτομαγιάς». «Η χώρα μας θα χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και πάρα πολλές θέσεις εργασίας» αν πληγεί η κρουαζιέρα. Με τέτοιους ψευδέστατους ισχυρισμούς και αυθαίρετα στοιχεία, προσπαθούν εφοπλιστές, τα κόμματά τους, να συκοφαντήσουν τους απεργιακούς αγώνες των ναυτεργατών για το αυτονόητο δικαίωμά τους στο μπάρκο με δικαιώματα. Για να μην περάσει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στα καράβια, όπως επιβάλλει η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απελευθέρωση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών (άρση του καμποτάζ).

Η άρση του καμποτάζ δεν είναι κάτι καινούριο. Εχει αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά στην ακτοπλοΐα με την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών από το 2001 και στην κρουαζιέρα από το 1999. Τι είδαμε σε αυτό το διάστημα, δηλαδή πριν ακόμα εφαρμοστεί πλήρως η απελευθέρωση; Στην κρουαζιέρα από τότε άρχισαν να πετιούνται μαζικά οι ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα στη στεριά και οι εφοπλιστές με το νόμο Κεφαλογιάννη να απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές για να αντέξουν ...στο σκληρό ανταγωνισμό με τα άλλα μονοπώλια. Στην ακτοπλοΐα, είχαμε αύξηση των εισιτηρίων κατά 400%, νησιά να απειλούνται με τον εφιάλτη της απομόνωσης, καθώς οι εφοπλιστές δρομολογούν και δένουν τα πλοία τους ανάλογα με τις ορέξεις τους. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, ακινητοποιήθηκαν εντελώς 20 ακτοπλοϊκά πλοία και διώχθηκαν 2.000 ναυτεργάτες, επειδή αυτό συνέφερε τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Οι εφοπλιστές έφτασαν να αμφισβητούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να εξαντλούν πλοία και πληρώματα στρώνοντας το έδαφος για νέα «ΣΑΜΙΝΑ».

Οσο για τα εκατομμύρια ευρώ που θα χαθούν, οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων δεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ στους μικρεμπόρους και μικροεπαγγελματίες του Πειραιά και των νησιών, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες φροντίζουν να τους έχουν «μαντρωμένους» και να τους διαθέτουν τα πάντα μέσα στα πλοία και στα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τα οποία συνεργάζονται. Ανάπτυξη για την κερδοφορία των μονοπωλίων που λυμαίνονται την κρουαζιέρα είναι και το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο» του ΟΛΠ ΑΕ για το λιμάνι του Πειραιά.Τα μικρομάγαζα στον Πειραιά, στα νησιά, δεν κλείνουν από τις απεργίες, αλλά από τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην κρουαζιέρα.

Επομένως, πηγή του κακού είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα πλοία, στον τουρισμό, παντού. Οι εφοπλιστές, με την πλήρη απελευθέρωση που προωθείται, εξαπολύουν την τελική έφοδο στα ναυτεργατικά δικαιώματα, με τραγικές συνέπειες και για τους κατοίκους των νησιών, εργαζόμενους και μικρομεσαίους, και μ' αυτούς που ασχολούνται στον τουρισμό. Είναι μονόδρομος για όλους τους εργαζόμενους, σε κοινό μέτωπο με τους μικρούς ΕΒΕ, με την οργανωμένη πάλη τους, να διεκδικήσουν τη λαϊκή εξουσία που κάνει τα πλοία λαϊκή περιουσία, που θα κάνει τον τουρισμό, την ανάπαυση και τις διακοπές δικαίωμα για όλο το λαό και όχι επιχείρηση για το κέρδος των μεγαλοεπιχειρηματιών, που θα έχει πια στο επίκεντρο τη λαϊκή ευημερία. Αυτό θέλουν να αποφύγουν το κεφάλαιο, η κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και γι' αυτό καταφεύγουν σε μια άθλια, αλλά και μαζί σαθρή προπαγάνδα.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Κοροϊδεύουν το λαό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ με αυτά που ακούει - και έχει απόλυτο δίκιο - ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι ...«κερδοσκόποι» που ασκούν πιέσεις και γονατίζουν ολόκληρα κράτη!

Τι είδους ...όντα είναι αυτά, που δεν έχουν όνομα, δεν έχουν πρόσωπο, δεν έχουν διεύθυνση ή χώρα και όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Ούτε με τους ευρωστρατούς της ούτε με τους δορυφόρους της ούτε με την Ιντερπόλ ούτε με κανέναν άλλον τρόπο.

Επειδή όμως δε μας αρέσουν οι ...ιστορίες μυστηρίου, τρόμου και επιστημονικής φαντασίας που μας πλασάρουν κι επειδή δεν είμαστε ανόητοι. καταλαβαίνουμε ότι οι ...«κερδοσκόποι» δεν είναι καμιά εξωγήινη φυλή.

Ούτε ...πνεύματα είναι ούτε φαντάσματα ούτε αόρατες μαγικές δυνάμεις.

Είναι απλούστατα το σύστημα της ελεύθερης αγοράς. Αυτό που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κόπτονται να διατηρήσουν, να ενισχύσουν, να διευρύνουν και να στηρίξουν όπως μπορούν.

Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να σταματήσει ...τον εαυτό του ούτε να τον αντιμετωπίσει. Στην περίπτωσή μας, μάλιστα, δε θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο. Το αντίθετο μάλιστα.

Είναι μάλλον αστείο να μας δηλώνουν ότι «πολεμούν τους κερδοσκόπους» οι ίδιοι που κατασκευάζουν και εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να προστατεύουν την κερδοφορία του κεφαλαίου ή αλλιώς ...κερδοσκοπία!

Γιατί αυτές οι δύο λέξεις δε διαφέρουν σε τίποτε. Ούτε στη θεωρία ούτε στην πράξη.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ...επιθετική χτες η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στη Βουλή, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται προκειμένου να μην ...εφαρμοσθεί ένας νόμος.

Στην προκειμένη περίπτωση ο δικός της για την Παιδεία φυσικά, κι ας προωθεί σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων που θίγουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς...


Γρηγοριάδης Κώστας

Προφανώς οι απόψεις της έχουν επηρεαστεί ιδιαιτέρως από την παραμονή της στην Κομισιόν, όπου θεωρούν ότι οι νόμοι που προασπίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν είναι καν ..συζητήσιμοι.

Θα πάρει όμως σύντομα την απάντησή της, από το εκπαιδευτικό κίνημα...

Ο τελευταίος λόγος στο λαό

Γρηγοριάδης Κώστας

«Εγκληματική ενέργεια» χαρακτηρίζει στο χτεσινό κύριο άρθρο της η «Καθημερινή» την ακινητοποίηση του κρουαζερόπλοιου «ΖΕΝΙΤΗ» στο λιμάνι του Πειραιά και έμπλεα αγανάκτησης ζητά από την κυβέρνηση επιτέλους να εφαρμόσει το νόμο, δηλαδή να χρησιμοποιήσει την αστυνομική βία για να επιβάλει το νόμο και την τάξη. Ασφαλώς δεν περίμενε κανείς διαφορετική στάση από την εφημερίδα που βρίσκεται στην ιδιοκτησία εφοπλιστή, αφού είναι ολοφάνερη η συμμαχία κυβέρνησης - εφοπλιστικού κεφαλαίου για την άρση του καμποτάζ και την επιβολή καθεστώτος γαλέρας στα καράβια. Οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού κινήματος τους χαλάνε τα σχέδια και γι' αυτό κινούν θεούς και δαίμονες για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Γενικότερα το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων διαχειριστών της έχει βάλει στο στόχαστρο το ΠΑΜΕ, γιατί τους χαλάει τη σούπα, γιατί με τη δράση του στέλνει μήνυμα ανυπακοής και ρήξης, τη στιγμή ακριβώς που επιχειρούν με κάθε τρόπο να επιβάλουν κλίμα απόλυτης πειθαρχίας και υποταγής για να περάσει η αντιλαϊκή λαίλαπα. Οποιαδήποτε κινητοποίηση, και προπάντων οι περιφρουρημένες κινητοποιήσεις με ταξικό προσανατολισμό που ξέρουν πού πάνε, προκαλεί τη λυσσαλέα αντίδραση των θεματοφυλάκων του συστήματος. Ξεχωριστός είναι ο ρόλος των αστικών ΜΜΕ και των καλοπληρωμένων «δημοσιογράφων» που 24 ώρες το εικοσιτετράωρο επιδίδονται σε ανελέητο «λιντσάρισμα» και ιδεολογική τρομοκρατία των ταξικών δυνάμεων που σηκώνουν το ανάστημά τους και αγωνίζονται με όλες τις μορφές για να μπλοκάρουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Ο,τι και αν κάνουν, δε θα τους περάσει. Το δίκιο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο λαός.

Καθήκον το μπλόκο στα αντεργατικά μέτρα

Κανέναν δε συγκινεί ή ξεγελά το χτεσινό σόου του υπουργού Εργασίας σε βάρος του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων που αντιμάχονται τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης - ΕΕ και ΔΝΤ. Η θλιβερή «διαμαρτυρία» του για αυτούς που βάζουν τρικλοποδιές στην κυβέρνηση είτε καταλαμβάνοντας το γραφείο του είτε κλείνοντας τα λιμάνια και οι υποκριτικές εκκλήσεις του για επίδειξη «συμπεριφοράς που να βοηθά τη χώρα», πέφτουν στο κενό. «Δεν είναι σωστό, διαμαρτύρομαι, δεν είναι σωστό να δημιουργούν κάποιες συνθήκες υπονόμευσης όποιας προσπάθειας επιχειρείται να γίνει», δήλωσε μισοκακόμοιρα και δήθεν αφελώς, επαναλαμβάνοντας το γνωστό ιδεολόγημα περί «διάσωσης της χώρας». Ας πάψει να υποκρίνεται ο Α. Λοβέρδος. Η «υπονόμευση» και το μπλοκάρισμα των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση είναι καθήκον της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν από τα δικαιώματά τους, να σώσουν τελικά τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Το υπουργείο Εργασίας είναι βασικό ορμητήριο της επίθεσης για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Πλανάται πλάνην οικτράν ότι θα κάνουν περίπατο. Οι «τρικλοποδιές» για τις οποίες παραπονιέται δεν αρκούν. Χρειάζεται ένα πανίσχυρο κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πολιτικής και μαζικής δράσης σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση με στόχο τη λαϊκή εξουσία. Αυτή είναι και η μοναδική φιλολαϊκή εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική κρίση. Ακριβώς επειδή τη φοβάται ο υπουργός και η κυβέρνηση, προσποιούνται ότι δεν τη «βλέπουν»... Αργά ή γρήγορα θα τη βρουν μπροστά τους.

Ιδεολογική τρομοκρατία

Εκτός από τις συνήθεις αντιλαϊκές συνταγές και συστάσεις για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, η τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας περιελάμβανε και οδηγίες για επικοινωνιακή διαχείριση της αντιλαϊκής επίθεσης. «Η συνειδητοποίηση του μεγέθους των προβλημάτων από όλους μας θα συμβάλει στην οικοδόμηση της κοινωνικής συναίνεσης, που είναι αναγκαία στη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας», τονίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση. Το μήνυμα βέβαια είναι εύληπτο. Η ιδεολογική τρομοκρατία μέσα από την υπερμεγέθυνση και διόγκωση των προβλημάτων βοηθάει για να διαμορφωθεί κλίμα αποδοχής των «αναγκαίων» αντιλαϊκών μέτρων. Η προβολή του «μεγέθους των προβλημάτων», δίχως βέβαια την ίδια στιγμή να αναφέρεται ποιοι φταίνε και πώς δημιουργήθηκαν, είναι δοκιμασμένη μέθοδος προκειμένου να παραλύσουν τις διαθέσεις των λαϊκών στρωμάτων για αντίσταση. Αντί όμως η διοίκηση της ΤτΕ να δίνει τέτοιες συμβουλές, γιατί δεν αναφέρει στις εκθέσεις της συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκε «το μέγεθος των προβλημάτων»; Τα στοιχεία για το πού πήγαν τα λεφτά όλα τα προηγούμενα χρόνια αναμφίβολα τα διαθέτει. Γιατί λοιπόν δεν τα παρουσιάζει στο λαό; Γιατί προφανώς θα αποκαλυφθεί ότι δόθηκαν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χρεοκοπημένη είναι η πολιτική τους

Με μια δηλητηριώδη προπαγάνδα, που στοχεύει κατευθείαν στη συνείδηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να αποσπάσουν τη λαϊκή συναίνεση στα σαρωτικά μέτρα. Τις τελευταίες ώρες, με στοχευμένες διαρροές και φήμες, η πηγή των οποίων ακουμπά την κυβέρνηση, διοχετεύεται ο κίνδυνος να κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών, να δεσμευτούν οι καταθέσεις στις τράπεζες και η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Με δεδομένο τον ντόρο γύρω από την κατάσταση της οικονομίας και την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας που αναπαράγεται από τα χείλη του πρωθυπουργού, τα λαϊκά στρώματα πιέζονται να δεχτούν ότι η χώρα βρίσκεται σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο, γι' αυτό και πρέπει να συμπράξουν με υποταγή ή έστω ανοχή στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν γίνει και παλιότερα θεατές στο ίδιο έργο, με άλλη όμως πλοκή. Ηταν τότε που οι προπαγανδιστές της αστικής τάξης προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι η συναίνεση σε αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της χώρας στον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ και θα εξασφάλιζε καλύτερο επίπεδο ζωής. Τι έγινε τότε; Οι εργαζόμενοι απεμπόλησαν δικαιώματα, θυσίασαν κατακτήσεις, για να βρεθούν μέσα σε μια δεκαετία σε ακόμα χειρότερη θέση. Ποιος βγήκε κερδισμένος; Το μεγάλο κεφάλαιο. Τα δικά του θησαυροφυλάκια γέμισαν. Και επειδή τα χρήματα που απέσπασαν από το ξεζούμισμα εκατομμυρίων εργαζομένων σήμερα δεν μπορούν να τα επενδύσουν με μεγαλύτερη απόδοση από αυτή που τα έκλεψαν, τα κρατούν δεσμευμένα. Αυτή είναι η βασική αιτία της κρίσης.

Τι ζητάει το κεφάλαιο; Καλύτερους όρους για να επενδύσει τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Πώς θα γίνει αυτό; Με παραπέρα μείωση της εργατικής δύναμης. Αυτό επιδιώκουν. Γι' αυτό τρομοκρατούν το λαό με το ψευτοδίλημμα της χρεοκοπίας. Τα μέτρα που προωθούν, θα ρίξουν ακόμα πιο κάτω το επίπεδο ζωής μεγάλης μερίδας των λαϊκών στρωμάτων. Θα καταδικάσουν στην ανεργία και την ανέχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά. Θα καταστήσουν την Υγεία και την Παιδεία προνόμιο και ακριβό εμπόρευμα, θα οξύνουν τις ταξικές αντιθέσεις. Απέναντι σ' αυτά, η πλουτοκρατία και τα κόμματά της προσπαθούν να αντιτάξουν τη χρεοκοπία για να πουν στο λαό: Δέξου να ζεις στην ανέχεια, να δουλεύεις ήλιο με ήλιο και μέχρι το θάνατο, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες. Οχι για τους λόγους που προβάλλει η κυβέρνηση και σχετίζονται με τις ανησυχίες της πλουτοκρατίας. Είναι κρίσιμες από τη σκοπιά της λαϊκής αντίδρασης και του προσανατολισμού που αυτή θα πάρει. Το πραγματικό δίλημμα για το λαό είναι: Υποταγή σε μια πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην ανέχεια; 'Η αντιπάλεμα αυτής της πολιτικής στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, για μια άλλη εξουσία και οικονομία, λαϊκή; Σε κάθε του βήμα, το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικοί εκπρόσωποι δείχνει πως έχει φάει τα ψωμιά του. Ακόμα και τα ιδεολογήματα με τα οποία εκβιάζει το λαό δείχνουν τα αδιέξοδά τους. Ο λαός κρατάει την τύχη στα χέρια του. Καλείται να τους τρομοκρατήσει. Με επόμενο μεγάλο σταθμό το γιορτασμό της ταξικής Πρωτομαγιάς και το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 15 Μάη στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ