Σάββατο 30 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λεφτά στην εργοδοσία με φτηνούς εργάτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ακρως αποκαλυπτική είναι η τελευταία μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), όπου εξετάζει τα προβλήματα και τις προοπτικές της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Δύο παραδείγματα αρκούν, για να δούμε πώς «ονειρεύονται» το μέλλον αυτού του βασικού κλάδου για τη χώρα.

Πρώτον: Το ΙΟΒΕ ζητά, ανάμεσα σε άλλα, την άρση των «σημαντικών χρηματοδοτικών περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις» στην κλωστοϋφαντουργία. Δηλαδή, ζητά - όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο - να συνδεθούν οι εταιρείες «με τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των αναγκαίων επενδύσεων». Πάντως, αυτό δεν είναι και κάτι το καινούριο. Ηδη, ας πούμε, η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του Λαναρά ...συνδέθηκε με ένα απ' αυτά τα «υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία». Αφού έκλεισε εργοστάσια και πέταξε στο δρόμο εκατοντάδες εργάτες κι εργάτριες, τσέπωσε 35 εκατ. ευρώ με κρατική εγγύηση και επένδυσε τα χρήματα στο εξωτερικό.

Δεύτερον: Περιγράφοντας «τη σταδιακή απώλεια της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας», διαπιστώνει πως «το κόστος εργασίας στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων χωρών, υστερεί όμως δραματικά σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες». Και συνεχίζει: «Σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, το κόστος εργασίας είναι υπερδεκαπλάσιο, ενώ σε σχέση με χώρες της ΝΑ Ασίας οι συγκρίσεις είναι ακόμη πιο δυσμενείς». Τι μας λένε, δηλαδή; Οτι ένα απ' τα προβλήματα της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας είναι το υψηλό κόστος εργασίας και οι επενδύσεις πλέον γίνονται σε χώρες με χαμηλότερο κόστος. Αρα θέλουν να κάνουν τους εργάτες εξαθλιωμένους.

Από την πλευρά τους, αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Ολα τα σφυριά βαράνε στο ίδιο αμόνι. Ζητούν κι άλλο χρήμα για το κεφάλαιο απ' τη μια και φτηνότερους εργάτες απ' την άλλη. Κι εμείς απ' τη πλευρά μας, λοιπόν, να κάνουμε τη δουλειά μας. Ολοι στην απεργία...

Κάθε ποτάμι έχει δύο όχθες

Οπου βρεθούν κι όπου σταθούν δεν παραιτούνται από το στόχο τους να πείσουν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία ότι το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία είναι μια... «ξεπερασμένη ιδέα». Ετσι πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση παρουσίασης ενός βιβλίου για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, υπήρξαν προσκεκλημένοι - όπως ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης - που άδραξαν την ευκαιρία για να επαναλάβουν την... «ανάγκη» τα πανεπιστήμια να δεθούν στις απαιτήσεις της αγοράς, την «ανάγκη» να μην υπάρχει επιθετικότητα απέναντι στις επιχειρήσεις, την «ανάγκη» να συρθούμε πίσω από το άρμα της ΕΕ.

Από κοντά και ένα... στέλεχος της αγοράς, που μιλούσε εξ ονόματος μιας ΜΚΟ που έχει στόχο την «ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής παρουσίας της Μεσσηνιακής Καστροπολιτείας στη διαχρονική πορεία του Ελληνισμού»...!!! Τι ζήτησε αυτός ο κύριος; «Διευκόλυνση δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων... Θεσμικό πλαίσιο για μερική απασχόληση φοιτητών σε επιχειρήσεις... Ενίσχυση πανεπιστημίων που εξασφαλίζουν προσαρμογή του προγράμματός τους στις ανάγκες της αγοράς» κλπ.

Είναι λογικό ο καθένας (μα κυριολεκτικά ο... καθένας) να μιλάει για τις ανάγκες της τάξης στην οποία ανήκει. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτά είναι προς το συμφέρον καθολικά της κοινωνίας. Ομως κάθε ποτάμι έχει δύο όχθες και είναι η ώρα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να επιλέξουν σε ποια από τις δύο θα σταθούν και θα δώσουν τη μάχη τους.

«Πράσινα» κέρδη από τα ... σκουπίδια

Σαν τις μέλισσες στο μέλι έχουν αρχίσει να συνωθούνται πολυεθνικές και ελληνικοί όμιλοι για να αξιοποιήσουν την πολιτική της κυβέρνησης για την «πράσινη ανάπτυξη» (βλέπε: «πράσινες μπίζνες»).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης συνάντησης της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη με τον Α. Βγενόπουλο της MIG, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσε τους τομείς της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των αστικών απορριμμάτων. Κι αυτό καθώς, όπως έγινε γνωστό, η MIG έχει φτιάξει κοινοπρακτικό σχήμα με την πολυεθνική «Veolia», εταιρεία ειδικευμένη στους τομείς αυτούς, που είχε θέσει μάλιστα υποψηφιότητα και για την απόκτηση του πακέτου στρατηγικού επενδυτή για την ΕΥΑΘ, επί κυβέρνησης ΝΔ.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η «Veolia» έχει αναπτύξει τεχνογνωσία κυρίως πάνω στην καρκινογόνα καύση των απορριμάτων (την οποία κοινοτική οδηγία έχει βαφτίσει ...«πράσινη», μέσω της ενεργειακής αξιοποίησης), αλλά και στη μέθοδο της βιολογικής ξήρανσης. Και οι δύο μέθοδοι προϋποθέτουν, εκτός των άλλων, την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, που σημαίνει ότι οι δημότες θα πληρώνουν διπλάσια ή και τριπλάσια ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, όταν εφαρμοστούν.

Θυμίζουμε ότι το ενδιαφέρον τους για να αναλάβουν τέτοια έργα διαχείρισης απορριμμάτων έχουν εκδηλώσει και άλλες εταιρείες, όπως η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, σε συνεργασία με την πολυεθνική «Suez», η «Ελλάκτωρ», η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ κ.ά., εκμεταλλευόμενες βέβαια την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΕ.

Το μεγάλο κεφάλαιο έχει «μυριστεί» τρελά κέρδη να βγαίνουν ακόμη και από τα ...σκουπίδια!

Γιατί χτυπούν το άσυλο

Για το χτύπημα στο πανεπιστημιακό άσυλο, για το δραστικό περιορισμό του και την αλλαγή του χαρακτήρα του, ο κύβος ερρίφθη με τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο που ψηφίστηκε το 2007. Ακολούθησαν οι προβοκατόρικες ενέργειες διαφόρων ομάδων που έπαιζαν «το κυνήγι της κάλπης» μέσα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ ή που αναγόρευαν σε μορφή πάλης το κλείδωμα πανεπιστημιακών σε αίθουσες και γραφεία! Δεν έλειψαν και τα στημένα σκηνικά με τις μολότοφ, έως και τον προπηλακισμό του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθήνας. Ολα αυτά αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» των κυβερνήσεων και όλων των αντιδραστικών παραγόντων που ψάχνουν κάθε τρεις και λίγο ευκαιρίες να επιτεθούν στη λαϊκή κατάκτηση του ασύλου... Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, ανέλαβε δράση και επιβάλλει την πλήρη εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου.

Η υπουργός Παιδείας με την επιστολή της στους πρυτάνεις για το άσυλο οριοθετεί το χαρακτήρα του ως προστασία της αδιάκοπης λειτουργίας των ιδρυμάτων. Ετσι το προσεγγίζει άλλωστε και ο νόμος - πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο, από λαϊκή κατάκτηση το άσυλο μετατρέπεται σε πάτημα για καταστολή κάθε κινητοποίησης, απεργίας, ακόμα και Γενικής Συνέλευσης που διακόπτει ένα μάθημα, μια διοικητική υπηρεσία, κ.ο.κ. Τέτοιο χαρακτήρα θέλουν να δώσουν στο άσυλο για να συμβαδίζει με το χαρακτήρα που θέλουν να δώσουν στο πανεπιστήμιο. Ενα πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σαν επιχείρηση πρέπει να λειτουργεί αδιάκοπα για να προλαβαίνει προθεσμίες, για να παράγει το έργο του για τις επιχειρήσεις, για να μαθαίνει τους νέους, τους φοιτητές ότι δεν είναι ανεκτό να κινητοποιούνται και να απαιτούν συλλογικά.

Γι' αυτό τους νοιάζει να χτυπήσουν το άσυλο, γι' αυτό του αλλάζουν το χαρακτήρα. Γιατί το άσυλο, ως προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, εμποδίζει την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του πανεπιστημίου. Οταν, π.χ., μια επιχείρηση παραγγέλνει από το πανεπιστήμιο μια έρευνα και υπογράφει συμβόλαιο όπου ορίζει αυτή τους όρους διεξαγωγής της και τη διαχείριση των αποτελεσμάτων της, τότε το άσυλο ως ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ως ελευθερία στην έρευνα, πάει περίπατο...

Απέναντι σ' αυτήν την προσπάθεια, όμως, της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να ξεμπερδεύουν με το πανεπιστημιακό άσυλο, υπάρχουν αντιστάσεις. Γι' αυτό επιστρατεύονται οι δυνάμεις καταστολής και οι εισαγγελείς. Η υπουργός ζητά από τους πρυτάνεις να οριοθετήσουν ποιοι χώροι των ιδρυμάτων καλύπτονται από άσυλο και ποιοι όχι, τους ζητά να έχουν διαρκή επικοινωνία με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς ώστε οποιοδήποτε περιστατικό να αντιμετωπίζεται σε «πραγματικό χρόνο», ενώ τους ζητά να αναλάβουν και «διαρκή μέτρα περιφρούρησης» της περιουσίας των ιδρυμάτων, γεγονός που παραπέμπει σε κάμερες, ιδιωτική αστυνομία, κ.ά. Τα κατασταλτικά μέτρα τους είναι αναγκαία για να μπορέσουν να εφαρμόσουν το αντιδραστικό τους νομοθετικό οπλοστάσιο. Εξάλλου, είναι γνωστά τα παραδείγματα από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου δυνάμεις καταστολής είναι διαρκώς εγκατεστημένες μέσα στα ιδρύματα, αλλά δεν κατάφεραν να εμποδίσουν εγκληματικές ενέργειες όπως τα κατά καιρούς μακελέματα φοιτητών από διάφορους κουμπουροφόρους...


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Η διέξοδος είναι στη λαϊκή αντεπίθεση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΘΝΙΚΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ο πρωθυπουργός της χώρας δηλώνει σε ιταλική εφημερίδα ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται σχέδιο διάσωσης» ούτε καμία βοήθεια...

Μάλλον μιλάει για τον εαυτό του όμως, άντε και για τα στελέχη της κυβέρνησης και το κεφάλαιο που το φουσκώνει με τζάμπα χρήμα. Γιατί οι υπόλοιποι, ο λαός, χρειάζονται επειγόντως διάσωση. Οχι όμως από την κρίση, αλλά από τις πολιτικές τους.

Από όσα δηλαδή εφαρμόζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια και μας φτάσανε ως εδώ, κι ετοιμάζουν μάλιστα ακόμη χειρότερα!

Φυσικά δεν περιμένουμε να σωθούμε ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ούτε από τους διεθνείς οίκους. Αν είναι να σωθούμε θα το κάνουμε μόνοι μας. Και μπορούμε να το κάνουμε!

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν φοβάται τίποτε από την έρευνα για τη «Ζήμενς» δηλώνει ατρόμητος ο Αντώνης Σαμαράς και απορεί που διανοήθηκε το ΠΑΣΟΚ να προσπαθήσει να πλήξει το κύρος του Κώστα Καραμανλή.

Εμείς πάλι δεν απορούμε καθόλου για τίποτε από τα δύο. Κι αυτό γιατί το ...σκανδαλοθηρικό θέατρο του δικομματισμού απλούστατα το έχουμε συνηθίσει.

Οποιος είναι κυβέρνηση «σκάβει» και βρίσκει στοιχεία για να κατηγορήσει αυτόν που ήταν πριν κυβέρνηση. Ομως ούτε οι μεν ούτε οι δε έχουν λόγο να φοβούνται.

Λίγο - πολύ αποτελεί μια άτυπη συμφωνία οι συζητήσεις γι' αυτά τα πράγματα να έχουν συγκεκριμένα όρια. Κι αυτά βρίσκονται εκεί ακριβώς που θίγεται η δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Μπορούμε να κατηγορούμε έναν δύο υπουργούς αλλά ποτέ το σύστημα. Αυτός άλλωστε θα είναι ο κανόνας και στις πέντε Εξεταστικές Επιτροπές που θα γίνουν μέχρι την άνοιξη. Εχετε μήπως καμία αμφιβολία;


Γρηγοριάδης Κώστας

Αθλιότητες κο-ΛΑΟ-ύζων

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη στιγμή που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, επικοινωνούσε χτες με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του Κόμματος για την «κινητοποίηση» ορισμένων εισαγγελέων σε βάρος των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα, την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. ασκούσε απροκάλυπτη πίεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. «Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λειτουργών όχι ως αδέσμευτος (όπως επιτάσσει το Σύνταγμα) αλλά ως τοποτηρητής της εκτελεστικής εξουσίας, μένει έκθετος με ό,τι συμβαίνει εις βάρος της κοινωνίας και της δημοκρατίας στο Εθνικό οδικό δίκτυο», υποστηρίζει σε δήλωσή του ο Κ. Αϊβαλιώτης, που διαπράττει μια επιπλέον αθλιότητα, καθώς «αθωώνει» την κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή έχει δώσει τις σχετικές «οδηγίες» στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. δε διστάζει να εξαπολύσει απειλές σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συμπληρώνοντας ότι «κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν κατηγορούμενος για κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση παράβαση των καθηκόντων του». Οι φτωχομεσαίοι αγρότες, και όχι μόνο, μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και για το, βαθιά αντιδραστικό, ρόλο που παίζει ο ΛΑ.Ο.Σ....

«Μαύρο φίδι» θα τους «φάει»...

Σχεδόν «παρακαλετά» πηγαίνουν στις τελευταίες συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διάφοροι γνωστοί και μη, αγροτοσυνδικαλιστές. Η πίεση των προβλημάτων «έσπρωξε» τους αγρότες στα μπλόκα και μαζί τους αναγκάστηκαν να βγουν και ορισμένοι που από την αρχή έλεγαν πως «εμείς δεν ζητάμε λεφτά». Ελα όμως που η συντριπτική πλειοψηφία της φτωχής αγροτιάς, με δεδομένη την τεράστια μείωση του εισοδήματός της, δεν φεύγει απ' τους δρόμους, αν δεν έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τον αγώνα που διεξάγει εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Υπάρχει και το προηγούμενο ενός άλλου «γαλάζιου» αγροτοσυνδικαλιστή που πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις, χαρακτήριζε τα μπλόκα ως «συνδικαλιστική αυτοκτονία». Στην συνέχεια όμως «σύρθηκε» και αυτός στον δρόμο, μην μπορώντας να κάνει κι αλλιώς, μόνο που στο «ραντεβού» που έδωσε, βρήκε το δικό του το τακτέρ και μερικών ακόμη φίλων του... Οπότε τώρα, οι γνωστοί και μη αγροτοσυνδικαλιστές που λέγαμε στην αρχή, λένε στα φανερά και στα κρυφά, στην κυβέρνηση «δώστε κάτι, ότι να 'ναι, για να φύγουμε». Αυτό το «κάτι» όμως πρέπει να είναι κάτι χειροπιαστό. Γιατί αν επιστρέψουν οι... εκπρόσωποι στα μπλόκα και πάνε να πουλήσουν «φίδια» στους αγρότες, τότε... «μαύρο φίδι, που τους έφαγε». Κι εκεί που πήγαν από το ΠΑΣΟΚ, να τον φτιάξουν τον «μοντέρνο, πράσινο, αγροτοσυνδικαλιστή» να δεις για πότε γίνεται... μελανιασμένος. Απ' το... κρύο, εννοείται.

Προτροπές «άνευ αντικειμένου»

Περιττές οι συμβουλές και οι προτροπές του προεδρείου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς τον πρόεδρο της ΝΔ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες στη Ρηγίλλης. «Αυτό που ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας είναι να στηρίξει τη χώρα μας, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Και εκεί που πρέπει, να υπάρχει και μια - αν θέλετε - καθοδήγηση στη νέα κυβέρνηση, ώστε να δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει την αξιοπιστία της», δήλωσε εξερχόμενος ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, συνοψίζοντας το περιεχόμενο της συνάντησης. Παραβιάζουν ανοικτές πόρτες οι μεγαλέμποροι. Η προτροπή τους αυτή έχει γίνει πράξη από τον Α. Σαμαρά από την πρώτη στιγμή και ήδη έχει δώσει πλήθος «δειγμάτων γραφής» σε αυτήν την κατεύθυνση, στηρίζοντας όποια αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση και ενθαρρύνοντάς την να τα πάρει όλα. Σε τέτοιο σημείο έχει στηρίξει την κυβέρνηση και την πολιτική που εφαρμόζει, ώστε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι «δε συγκυβερνούμε με το ΠΑΣΟΚ». Το κακό γι' αυτόν και το κόμμα του είναι ότι ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο και μπορεί να διακρίνει ποιος πλειοδοτεί για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και ποιος βρίσκεται στο πλάι του σαλπίζοντας και οργανώνοντας τη λαϊκή αντεπίθεση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οξυνση της αντιπαράθεσης

Προχωρώντας προς την απεργία της 10ης Φλεβάρη και μέσα από τη δραστηριότητα που καθημερινά ξετυλίγουν οι δυνάμεις του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, αναδεικνύεται η ανάγκη όξυνσης της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ανάγκη που δεν αφορά μόνο τη μάχη της επερχόμενης απεργίας, αλλά, επιπροσθέτως, πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει συνολικά να απασχολήσει τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η όξυνση της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης θέτει «τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων», για το αν η εργατική τάξη θα πορευτεί, διεκδικώντας τον πλούτο που παράγει ή θα υποταχθεί στην επίθεση της πλουτοκρατίας.

Απέναντι στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής, πρέπει να μπει από τους ίδιους τους εργάτες η ανάγκη της ανυποχώρητης ταξικής πάλης. Η καθημερινή δράση δείχνει πως οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού υπονομεύουν την ενότητα της εργατικής τάξης και την ταξική αλληλεγγύη. Στην ΕΒΓΑ, για παράδειγμα, η δήθεν «ανεξάρτητη» παράταξη που στηρίζει η ΠΑΣΚΕ, θεωρεί - ανάμεσα στα άλλα - την απεργία «και άκαιρη και αναποτελεσματική». Στο LEDRA MARIOT η πλειοψηφία του σωματείου - επίσης ΠΑΣΚΕ - ουσιαστικά καλεί τους εργάτες να είναι ευγνώμονες, επειδή η εργοδοσία δεν κάνει απολύσεις. ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση απορρίπτουν καθημερινά (όπως στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, Εβρου, την Πανελλήνια Ενωση στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό κ.τ.λ.) την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία στις 10 Φλεβάρη. Την ώρα που η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ παρασέρνει σα χείμαρρος όποια κατάκτηση έχει απομείνει όρθια, οι δυνάμεις του συμβιβασμού καλούν τους εργάτες να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Επιστρατεύουν ακόμα και το επιχείρημα ότι η απεργία είναι παράνομη. Καλούν, δηλαδή, τους εργάτες να μην οργανώσουν τον αγώνα τους. Καλούν τους εργάτες να δεχτούν το νόμο που λέει ότι τα δικαιώματά τους κοστίζουν, γιατί μειώνουν την κερδοφορία των πολυεθνικών και γι' αυτό πρέπει να πετσοκοπούν. Να ξεχάσουν πως αυτοί είναι οι παραγωγοί του πλούτου, πως όλο το χρήμα που κυκλοφορεί στα χρηματιστήρια, που δίνεται στις τράπεζες, που πηγαίνει προς όφελος των μεγαλοκαρχαριών είναι δικός τους πλούτος. Οτι αυτοί έχουν παράξει τα πάντα και σε αυτούς ανήκουν τα πάντα. Οτι, τελικά, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Εντολοδόχοι της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της, οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Την ώρα που οι ίδιες οι συνθήκες απαιτούν απ' τους εργάτες - ανεξάρτητα από κλάδο, ειδικότητα, εθνικότητα, ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα - ενιαία και ολομέτωπη αντεπίθεση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, οι δυνάμεις αυτές καλούν τους εργάτες «να κλειστούν στο καβούκι τους».

Είναι κρίσιμη η μάχη στις 10 Φλεβάρη. Υπάρχει αναβρασμός στους εργαζόμενους από την καθολική επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης, τη φιλοκαπιταλιστική στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Τη σπίθα που θα ενεργοποιήσει την ανεξάντλητη δύναμή τους χρειάζονται. Και πρέπει να δουλέψουμε έτσι που να την εκφράσουν, κάνοντας δική τους υπόθεση την απεργία. Δική τους απόφαση. Και την οργάνωσή της. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το εργατικό κίνημα απαιτείται να οπλιστεί ιδεολογικοπολιτικά και να ανοίξει τη διαπάλη εκεί που πραγματικά κρίνονται οι συνειδήσεις, όχι μόνο για την απεργία, αλλά και για το αύριο. Για να ανοίξει ο δρόμος της αντεπίθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ