Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η διχαλωτή γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δύο ανακοινώσεις έβγαλε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, για να δείξει ότι τάχα στηρίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά των συμβασιούχων και των εργαζομένων με stage. Αλλες τόσες δηλώσεις κάνανε στελέχη του με τον ίδιο στόχο. Νομίζει πως οι εργαζόμενοι έχουν κοντή μνήμη και δε θυμούνται την πρόσφατη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού για το θέμα αυτό. Εκτός αν δεν τη θυμάται ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε θα του τη θυμίσουμε εμείς: «Να αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία όσων εργάστηκαν με stage ή ως συμβασιούχοι στο δημόσιο με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους. Να τακτοποιηθούν όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εφόσον συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας».

Αυτή είναι η θέση του, η οποία όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, αλλά στέκεται εναντίον του. Τη θέση αυτή έχουν ήδη καταδικάσει οι εργαζόμενοι με stage, δηλώντας καθαρά σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «Μονιμοποίηση θέλουμε, όχι μοριοδότηση. Μονιμοποίηση».

Τ' ένα χέρι νίβει τ' άλλο

Σε κινητοποιήσεις εδώ και μήνες βρίσκονται οι αγωνιστικές δυνάμεις των εργαζομένων, γονιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με μπροστάρηδες τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων για τα εκρηκτικά προβλήματα της Ειδικής Αγωγής, για τα άγρια χαράτσια που πληρώνουν οι γονείς και τα προβλήματα των εργαζομένων.

Εδώ και αρκετό καιρό οι αγωνιστές εργαζόμενοι, τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους, με επίσημο έγγραφο, έχουν ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Ξενογιαννακοπούλου, χωρίς αποτέλεσμα. Συνεχίζοντας την αγωνιστική τους πορεία έχουν εξαγγείλει από μέρες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι. Οποία σύμπτωση όμως, γιατί το πρωί της ίδιας μέρας, δηλαδή σήμερα στις 11 το πρωί η υπουργός, συνοδευόμενη απ' την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά, θα επισκεφτεί τα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμΕΑ) στην Ηλιούπολη. Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η ΕΣΑμΕΑ, προετοιμάζοντας τη σχετική φιέστα ειδοποίησε προκειμένου να βρίσκονται εκεί να υποδεχτούν την υπουργό και τους συλλόγους - μέλη της.

Δε θα μπορούσε, βέβαια, να είναι αλλιώς, αφού η ηγεσία της ΕΣΑμΕΑ σταθερά με τη στάση της κάνει πλάτες για το πέρασμα της αντιλαϊκής και αντιαναπηρικής πολιτικής, είτε εκπορεύεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και - ακόμα περισσότερο - όταν εκπορεύεται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Χρήσιμη εφεδρεία

Ακραία αντιλαϊκές θέσεις και προτάσεις καταθέτει σχεδόν καθημερινά ο ΛΑ.Ο.Σ. και τις υποστηρίζει σαν δήθεν «ρεαλιστικές» και «αναγκαίες» με την κατάλληλη δόση κινδυνολογίας και εκβιαστικών διλημμάτων. Στο πλαίσιο αυτό χτες πρότεινε: «Καμία πρόσληψη για μια 5ετία τουλάχιστον και κάλυψη των κενών θέσεων με μετατάξεις», «μείωση δημοσίων δαπανών», «νέος νόμος για τα εργασιακά», «ένας φορέας για το ασφαλιστικό». Θέσεις που συμπληρώθηκαν και με τις παρακάτω υπέρ του κεφαλαίου: «Επενδύσεις με σαγηνευτικά κίνητρα», «κατάργηση πόθεν έσχες και τεκμηρίων για 5 χρόνια», «τρία χρόνια αφορολόγητα» για τα «μαύρα χρήματα»...

Ολα αυτά πασπαλισμένα με μπόλικη κινδυνολογία: «Η Ελληνική Οικονομία έχει πτωχεύσει. Αυτό που λείπει είναι η τυπική επικύρωση της πραγματικότητας»! Και: «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος η Ελλάδα να αποφύγει την πτώχευση. Κανένας».

Ετσι, το «χάπι» καταπίνεται, «πικρό» μεν αλλά απολύτως «αναγκαίο» κατά τον ΛΑ.Ο.Σ. που όχι μόνο δεν ξεχνά αλλά καταγράφει και ολοένα καλύτερες επιδόσεις στο ρόλο του ως εφεδρεία του συστήματος, χρήσιμη όπως κάθε εφεδρεία ιδιαίτερα στα δύσκολα.

Υποκριτικές «ευαισθησίες»

Με απίθανο θράσος και υποκρισία απαντούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους άνεργους που άφησε πίσω του το κλείσιμο πέντε ασφαλιστικών εταιρειών το προηγούμενο διάστημα. Η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας ανακοίνωσε ότι «συναισθανόμενη το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις πρόσφατες ανακλήσεις», δεν θα πραγματοποιήσει φέτος την καθιερωμένη εκδήλωση για την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Μάλιστα, σε επίδειξη ...ευαισθησίας αποφάσισε, λέει, να «αφιερώσει» το ποσό που θα δαπανούνταν για τη σχετική φιέστα, στην ενίσχυση των «ειδικών προγραμμάτων επανακατάρτισης των ανέργων αυτών».

Είναι ολοφάνερο ότι στο βαθμό που οι άνεργοι παραμένουν άνεργοι και τα μονοπώλια τρίβουν τα χέρια τους για τη μεγέθυνση της συγκέντρωσης της αγοράς σε όλο και λιγότερα χέρια, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα απολύτως από τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις τους.

ΝΑΤΟική απειλή

Οι κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν στο πλαίσιο της εναλλαγής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όμως η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου προχωράει ακάθεκτα. Αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η προβλεπόμενη, για την 1η Μάρτη 2010, ενεργοποίηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ και η ταυτόχρονη λειτουργία στη Λάρισα του ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων, με την ονομασία CAOC-4, όπου στη θέση του διοικητή θα εναλλάσσονται Ελληνας και Τούρκος αξιωματικός, ενώ το Κέντρο αυτό θα είναι υπό τις εντολές του Αεροπορικού Στρατηγείου της Ν. Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στη Σμύρνη και έχει διοικητή Αμερικανό και υποδιοικητή Τούρκο.

Η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου είναι μια διαχρονική διαδικασία, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά δόγματα και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς, όπου θυσιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο όνομα αυτής της ενσωμάτωσης, με την προσδοκία μιας «καλύτερης» θέσης της αστικής τάξης στις μοιρασιές αγορών, μέσω του πιο ενεργού ρόλου στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού καταμερισμού. Ειδικά στο Αιγαίο, η πορεία αυτή χαρακτηρίζεται από την αναζήτηση μιας «διευθέτησης» των χρόνιων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν, είτε αυτές αφορούν στη λειτουργία του ΝΑΤΟ είτε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Με την ενεργοποίηση του CAOC-4, μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή η κατάργηση των εθνικών συνόρων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και η δημιουργία ενός ενιαίου επιχειρησιακού χώρου, όπως το απαιτούν οι νέες επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά και οι τουρκικές διεκδικήσεις. Πάγια επιδίωξη της Αγκυρας είναι η διχοτόμηση του Αιγαίου πάνω από τον 25ο Μεσημβρινό και η ανάληψη απ' αυτήν, της επιχειρησιακής ευθύνης του μισού Αιγαίου (ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού), συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών, που είναι μεν διεθνή ύδατα, αλλά περιβάλλουν τα ελληνικά νησιά. Για όλους αυτούς τους σκοπούς, στο πλαίσιο της λειτουργίας του CAOC-4, προβλέπεται να γίνει και η διασύνδεση, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, των ραντάρ των δύο χωρών, σε εφαρμογή της νέας δομής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Είναι μια πορεία εγκατάλειψης θέσεων στο Αιγαίο, παράλληλα με την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπό ίδρυση CAOC-4 της Λάρισας θα υπάγεται ολόκληρος ο εναέριος χώρος της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας και, ταυτόχρονα, αναλαμβάνεται η δέσμευση, η εναέρια επιτήρηση αυτού του χώρου να γίνεται με μαχητικά αεροσκάφη πιστοποιημένα από το ΝΑΤΟ, όπως τα F-16, που βέβαια διαθέτουν η Ελλάδα και η Τουρκία. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, προβλέπεται η μεταστάθμευση σε Ρουμανία και Αλβανία ακόμα και ελληνικών μαχητικών γι' αυτόν το σκοπό. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη με τη δέσμευση περί ανάληψης πρωτοβουλίας εκ μέρους του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς των Δυτικών Βαλκανίων. Επίσης, συνδέεται με την ενδοΝΑΤΟική άμιλλα για ενίσχυση της παρουσίας στο Αφγανιστάν, με την ελληνική πλευρά να δηλώνει έτοιμη να ανεβάσει την εκεί ελληνική δύναμη στα 300 στελέχη, που μάλιστα θα μετακινηθούν και στην εμπόλεμη ζώνη εκτός Καμπούλ.

Ο εγκλωβισμός αυτός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα των ελληνοτουρκικών θεμάτων στα ευρωΝΑΤΟικά πλαίσια και η παγίδευσή τους στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αποτελεί διαρκή απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα και κίνδυνο για το λαό μας, για τους λαούς της περιοχής.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Περηφάνια για την αντιλαϊκή πολιτική...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ χτες ο πρωθυπουργός. Μόνον 35 μέρες έχει η κυβέρνηση στην εξουσία - είπε - και «ξεκίνησαν ήδη οι μεγάλες ανατροπές»!!!

Εμείς πάλι ξέρουμε - από την ιστορία τουλάχιστον - πως όπου γίνονται πραγματικά «μεγάλες ανατροπές» οι λαοί όχι απλώς τις αντιλαμβάνονται αλλά συνήθως τις δημιουργούν κιόλας... Ιδίως αυτές που είναι σε θετική κατεύθυνση.

Η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί μια... μεγάλη ιστορική εξαίρεση. Ανατρέπονται τα πάντα και κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτε. Απαντες ζουν την ίδια σκληρή, δύσκολη και άκρως απογοητευτική πραγματικότητα.

Αν ο Γ. Παπανδρέου θέλει να φαντάζεται μια χώρα που αλλάζει απ' άκρη σ' άκρη και οι πολίτες ευτυχούν είναι δικαίωμά του. Αλλωστε η... ψυχαγωγία είναι προσωπικό θέμα.

Ομως το να θέλουν να το πιστέψουμε και να το ... «ζήσουμε» μαζί τους οι κυβερνώντες, είναι μάλλον εκνευριστικό.

ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ πρέπει να καθόμαστε να... τα ακούμε αυτά και να τα συζητάμε; Οπως έκανε - χαμογελώντας - η υπουργός Παιδείας;

Για την πρόταση του ΣΕΒ να εισαχθεί στα σχολεία το «μάθημα της επιχειρηματικότητας» μιλάμε, δηλαδή το «μάθημα» της εκμετάλλευσης, γιατί οι δυο έννοιες είναι ίδιες!

Δεν τους φτάνει που έχουν μετατρέψει τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε παραρτήματα επιχειρήσεων, πρέπει να το κάνουν στα γυμνάσια και τα λύκεια; Θέλουν εφήβους «στελέχη» και «μάνατζερς» αφοσιωμένους στο ιδανικό της «εταιρείας»;

Πληροφορούμε τους κυβερνώντες πάντως ότι αυτό το... «μάθημα» διδάσκεται ήδη, απλά όχι κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Οι μαθητές το μαθαίνουν σπίτι τους βλέποντας τους μισθούς να μην φτάνουν για να πληρωθεί η παραπαιδεία και η «δωρεάν εκπαίδευση».

Πάντως, αν συζητούν τέτοια πράγματα από τώρα, φανταστείτε τι έχουν στο μυαλό τους και πού πρόκειται να το πάνε το πράγμα...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Ελευθερία τίνος;»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Κύριοι, μη σας ξεγελά η αφηρημένη λέξη ελευθερία. Ελευθερία τίνος; Δεν πρόκειται για την ελευθερία ενός απλού ατόμου σε σχέση με ένα άλλο άτομο. Πρόκειται για την ελευθερία που έχει το κεφάλαιο να συντρίβει τον εργάτη». Το απόσπασμα αυτό από την «Αθλιότητα της Φιλοσοφίας», γραμμένο πριν από 162 χρόνια, το 1847, από τον Κ. Μαρξ, είναι μια εξόχως επίκαιρη και αποστομωτική απάντηση στους θιασώτες της «ελευθερίας» των ιμπεριαλιστών να εκμεταλλεύονται άγρια και να μακελεύουν τους λαούς. Η ελευθερία έχει πάντα ταξικό περιεχόμενο και στον καπιταλισμό η ελευθερία είναι «προνόμιο» των καπιταλιστών, ώστε να εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη και να αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερη υπεραξία. Αυτήν ακριβώς την ελευθερία υπερασπίζονται τα θορυβώδη «παπαγαλάκια» των ιμπεριαλιστών με αφορμή την πτώση του Τείχους. Γι' αυτήν αισθάνονται περήφανοι και μάλιστα εμφανίζουν ως το δυνατό σημείο υπεροχής του καπιταλιστικού συστήματος. Κάνουν δηλαδή ό,τι μπορούν για να μη συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα ότι η δική τους ελευθερία, η πανανθρώπινη ελευθερία, περνά ακριβώς πάνω από τα ερείπια της ελευθερίας των εκμεταλλευτών.

Υπερκέρδη και κοροϊδία

Εντυπωσιάζουν τα σούπερ υπερκέρδη που κατέγραψε εν μέσω της κρίσης η ΔΕΗ το α' 9μηνο του 2009. Ξεπέρασαν τα 642 εκατομμύρια ευρώ τα καθαρά κέρδη, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 869 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας, που λειτουργεί ως καθαρά καπιταλιστική επιχείρηση και άρα επιδιώκει μόνον τα κέρδη, αποδίδει την κερδοφορία στην πτώση των διεθνών τιμών των καυσίμων και στη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων. Ξεχνούν όμως ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν απανωτά μέσα σε ενάμιση χρόνο περίπου 20%, γονατίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά, στο όνομα της ανόδου των διεθνών τιμών των καυσίμων και της «ενεργειακής κρίσης». Καιρός, λοιπόν, να δώσουν πίσω τα «κλεμμένα», μειώνοντας ανάλογα τα τιμολόγια, τα οποία όπως φάνηκε από τα στοιχεία της ΔΕΗ δεν μπορούν να τα αντέξουν τα λαϊκά νοικοκυριά και γι' αυτό έχουν περιορίσει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση, που ως αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε τις αυξήσεις στα τιμολόγια, τώρα «ποιεί την νήσσαν» και πιστεύει ότι έχει καθαρίσει με το «πάγωμα» των τιμολογίων. Ομως, αυτό είναι μια σκέτη κοροϊδία. Αν πραγματικά ήθελε να ανακουφίσει ελάχιστα έστω τα λαϊκά νοικοκυριά, το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει είναι να καταργήσει αμέσως τον ΦΠΑ που πληρώνουν αυτά στα καύσιμα και τη ΔΕΗ, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και βέβαια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Είναι προκλητικοί

«Η ελληνική δικτατορία 1967 - 1974 θεωρείται διεθνώς ένα ακόμα επεισόδιο του Ψυχρού Πολέμου στη μάχη μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η προσπάθεια της Σοβιετικής Ενωσης να προσεταιριστεί έθνη που ανήκαν στη Δύση, ενισχύοντας φιλοσοβιετικές και φιλοκομμουνιστικές ομάδες οδηγούσε σε αντίδραση των Δυτικών και κυρίως των Αμερικάνων, που ήταν επικεφαλής του δυτικού συνασπισμού. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι στρατιωτικοί ανέλαβαν να αντιμετωπίσουν αυτό που εκλάμβαναν ως κομμουνιστικό κίνδυνο με περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών και εγκαθίδρυση δικτατοριών».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα δε βρίσκεται σε κάποια απ' τα «ιστορικά εγχειρίδια» που κυκλοφορούν για το αναποδογύρισμα της Ιστορίας. Είναι απόσπασμα απ' το πλαίσιο της ΠΑΣΠ για τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου φοιτητών Μαθηματικού. Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ντροπή - και γιατί, άλλωστε, να έχει; - σχεδόν μας λέει ότι για τη χούντα στην Ελλάδα είχε την ευθύνη η Σοβιετική Ενωση επειδή, όπως αναφέρει, «προσπάθησε να προσεταιριστεί έθνη που ανήκαν στη Δύση»! Υποστηρίζει ότι η δικτατορία «είναι ένα ακόμα επεισόδιο του ψυχρού πολέμου»! Με άλλα λόγια, σύμφωνα με την ΠΑΣΠ, η επιβολή της χούντας ήταν μια μορφή «άμυνας» ενάντια στους «εισβολείς» Σοβιετικούς στο πλαίσιο του «ψυχρού πολέμου».

Δεν είναι μόνο ότι τοποθετούν την ιστορία με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Είναι ακόμα μεγαλύτερη η αγανάκτηση και η οργή όταν σκέφτεται κανείς ότι αυτοί οι τύποι που κάνουν ωμό αντικομμουνισμό (πώς δεν είπαν ότι φταίει ο Στάλιν), μιλώντας για τη χούντα των μονοπωλίων που εγκαθιδρύθηκε με τη συνδρομή των ΗΠΑ, (σύμμαχος του ΠΑΣΟΚ είναι) έχουν καπηλευτεί τη ματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πάλη σε αντιμονοπωλιακή ρότα

Σαφείς κατευθύνσεις για την επιτάχυνση της επίθεσης σε εργασιακά, ασφαλιστικά και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων έδωσε, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το ΕΚΟΦΙΝ, όπως αποτυπώνει και το Κείμενο Συμπερασμάτων. Αλλά και όπως απέδειξε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, που διασαφήνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να γίνουν όλα όσα απαιτεί η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι υποστηρικτές του κεφαλαίου εστιάζουν στην προώθηση της «απασχολησιμότητας», δηλαδή στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας. Στην εξίσωση προς τα κάτω εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε ολόκληρη την περιφέρεια της ΕΕ. Στην αύξηση της «ενεργητικής απασχόλησης», που σημαίνει αντικατάσταση των μέτρων στήριξης για τους ανέργους (επιδόματα κλπ.) με νέες παροχές για επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν την τσάμπα ή φτηνή εργασία των ανέργων. Στη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, που σημαίνει ότι η αμοιβή του εργαζομένου θα εξαρτάται από το αν και πόσο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εργοδότη. Στην επέκταση της εργάσιμης ζωής, δηλαδή άμεση εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ανεβάζουν τα όρια συνταξιοδότησης μέχρι και τα 70.

Η επίθεση δεν είναι προσωρινή, όσο κι αν η ΕΕ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την ανάγκη - όπως λέει - αντιμετώπισης της κρίσης. Η αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση δε θα σταματήσει όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της καπιταλιστικής κρίσης. Θα οξύνεται συνέχεια, αφού είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είναι συνυφασμένη με την ίδια την καπιταλιστική οικονομία.

Ενώ, όμως, στοχοποιούνται τα δικαιώματα και οι ανάγκες των εργαζομένων, η συνεχής πρόοδος, η ανάπτυξη των μέσων παραγωγής τραβάει την ανθρωπότητα προς ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή την υπεράσπιση, αλλά και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό ανέδειξε το ΚΚΕ και με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προχτές η ΓΓ της ΚΕ προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας άμεση κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, διασφάλιση του δικαιώματος όλων σε μόνιμη και σταθερή εργασία. Στην Ερώτηση σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «ανεξάρτητα, όμως, και από τη συγκυρία της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η πραγματικότητα αναδεικνύει ότι οι επιστημονικές - τεχνικές δυνατότητες και η παραγωγικότητα της εργασίας, με την αλματώδη πρόοδο που σημειώνουν, επιτρέπουν σήμερα λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και περισσότερο ελεύθερο χρόνο».

Από αυτήν την αφετηρία πρέπει να ξεκινούν κι οι εργάτες: Από το ότι όλα όσα οι ίδιοι παράγουν όχι μόνο επαρκούν για τη διατήρηση όσων έχουν σήμερα, αλλά και για τη διεύρυνσή τους. Σ' αυτήν τη βάση πρέπει να διαμορφώνουν τα αιτήματά τους και να καθορίζουν τη γραμμή πάλης τους. Εχοντας καθαρό ότι οι αγώνες τους θα συναντούν την ολόπλευρη προσπάθεια του κεφαλαίου να διασφαλίσει τα δικά του ταξικά συμφέροντα, φανερώνοντας ότι η ρήξη είναι αναπόφευκτη.

Να γιατί το ΚΚΕ επισημαίνει τον επείγοντα χαρακτήρα που αποκτά η οργάνωση της πάλης. Οχι μόνο γιατί εντείνεται η αντεργατική επίθεση, όχι μόνο γιατί απειλούνται ακόμα και τα τελευταία εναπομείναντα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, αλλά και γιατί κάθε αναμονή, κάθε καθυστέρηση, αφήνει χώρο και χρόνο ελεύθερο για τα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους. Αλλά και γιατί πρέπει, επιτέλους, να τεθεί στην υπηρεσία των εργατών ο πλούτος που παράγουν τα δικά τους χέρια κι ο δικός τους νους, γι' αυτό και ανήκει αποκλειστικά σε αυτούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ