Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «εγκυρότητα» των ενσωματωμένων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα πάντα είναι θεμιτά στην ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ειδικά όταν πρόκειται για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης και της αλλοίωσης των συνειδήσεων και δεν υπάρχουν όρια, ούτε στο φακέλωμα...

Και όμως η είδηση ότι το Πεντάγωνο είχε προσλάβει την ιδιωτική εταιρεία «Rendon Group» ώστε να ερευνά και να αξιολογεί τη δουλειά των δημοσιογράφων που ζητούν να «ενσωματωθούν» στις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και να προτείνει τρόπους για τον επηρεασμό της κάλυψής τους, που αποκάλυψε το στρατιωτικό περιοδικό «Stars and Stripes», το οποίο σημειωτέον χρηματοδοτείται εν μέρει από το Πεντάγωνο, προκάλεσε σάλο... Μα, γιατί;

Ισως γιατί, κατά το δημοσίευμα, η «Rendon Group» αρχειοθετεί και αξιολογεί τη δουλειά των δημοσιογράφων, χαρακτηρίζοντάς τη «θετική», «αρνητική» ή «ουδέτερη» και προτείνει συνάμα τρόπους για τον επηρεασμό τους και το πώς «μπορούν να εξισορροπηθούν» με δηλώσεις από στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ενας άλλος φάκελος χαρακτηρίζει έναν τηλεοπτικό ρεπόρτερ ως κάποιον που διατηρεί «ουδέτερη οπτική» και προτείνει να καθοδηγείται να βλέπει τα «θετικά αποτελέσματα επιτυχημένων επιχειρήσεων», ώστε να υπάρξει «ευνοϊκή κάλυψη»... Γιατί, τελικά, εκτός του φακελώματος από το Πεντάγωνο, αποκαλύπτεται πόσο «έγκυρη» είναι η ειδησεογραφία των «μεγάλων και έγκριτων» δυτικών ΜΜΕ. Ειδησεογραφία που αναπαράγεται άκριτα και αφειδώς...

Βαθυστόχαστες αναλύσεις...

Εγιναν παρατυπίες στις προεδρικές εκλογές στο Αφγανιστάν; Μπορεί να οδηγήσουν σε ακύρωσή τους; Το αποτέλεσμά τους θα είναι τέτοιο που να διευκολύνει την νέα τακτική Ομπάμα στη χώρα (που συνίσταται σε εντατικοποίηση της στρατιωτικής κατοχής με παράλληλη έναρξη επαφών ακόμη και με Ταλιμπάν) ή θα την «τινάξουν στον αέρα»;

Αυτά και άλλα πανομοιότυπα ερωτήματα απασχολούν διάφορες «έγκυρες» αναλύσεις, την τελευταία βδομάδα, μετά τη διεξαγωγή των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν και ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων. Και είναι πραγματικά ν' αναρωτιέται κανείς σε ποια χώρα ακριβώς και σε τι είδους εκλογές αναφέρονται τα βαθυστόχαστα αυτά ερωτήματα. Στη χώρα που βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο, σχεδόν, από τα τέλη της δεκαετίας του '80; Στη χώρα που ρήμαξαν οι Ταλιμπάν; Οι οποίοι σήμερα είναι αιμοσταγείς τρομοκράτες που ρίχνουν βιτριόλι στα κοριτσάκια για να μην πηγαίνουν σχολείο, ενώ όταν το έκαναν παλιότερα, ήταν μαχητές της ελευθερίας για τους εμπνευστές τους στην Ουάσιγκτον, που τους αντέταξαν ως αντίπαλο δέος στους Σοβιετικούς;

... από τους κατακτητές και τους συνενόχους τους

Στη χώρα που, ενώ βρίσκεται υπό κατοχή από το 2001, συνεχίζει να βομβαρδίζεται διαρκώς από τις κατοχικές δυνάμεις; Οπου γίνονται στόχος νοσοκομεία και παραπήγματα πολυμελών οικογενειών; Οπου δεν υπάρχει ακόμη καμία απολύτως υποδομή, ούτε καν δρόμοι, με αποτέλεσμα οι κάλπες των περίφημων «εκλογών» να μεταφέρονται από βουνό σε βουνό με μουλάρια ή να χάνονται καθ' οδόν; Οπου ολόκληρες επαρχίες, παρά το αιματοκύλισμα, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν; Οπου η εγκάθετη ηγεσία που ανέδειξαν οι κατοχικοί διεκδικεί τα πρωτεία στη διαφθορά, αξιοποιώντας για τον εαυτό της τα πενιχρά χρήματα που προορίζονται για τον ταλαιπωρημένο διάσπαρτο πληθυσμό της;

Μα τι να περιμένει κανείς από τον ιμπεριαλισμό και όσους τον υπηρετούν, κάνοντας τη μέρα νύχτα, και το λογικό παράλογο, για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και να χειραγωγήσουν τους λαούς. Ασχέτως προσώπων και προσωπείων που μπορεί ν' αλλάζουν, πρόκειται για την ίδια πολιτική που, ενώ ισοπέδωνε, «χειρουργικά» πάντα, τον αφγανικό λαό, και επέμενε ότι «κυνηγά τον Μπιν Λάντεν στα βουνά του Αφγανιστάν», έριχνε από αέρος πακέτα βοηθείας γεμάτα με κονσέρβες φυστικοβούτυρου στους εξαθλιωμένους Αφγανούς..

Πόλεμος χαρακωμάτων

Εργολαβικά έχει αναλάβει ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ την προάσπιση της «εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ, επιτιθέμενος για άλλη μια φορά στις ενέργειες του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που έτσι κι αλλιώς ουσιαστικά οδηγούν στον «εξαγνισμό» των βασανιστηρίων, των κολαστηρίων και άλλων ιστοριών, με πρωταγωνιστές τη CIA, αλλά και την «Μπλακγουότερ». Ιστορίες που συνέβαλαν στην υπόσκαψη του κύρους των ΗΠΑ.

Η θεωρία ότι οι επιθέσεις ενέχουν και προσωπικό συμφέρον, δηλαδή ότι οι διώξεις ενδεχομένως αγγίξουν και τον ίδιο είναι έωλος. Θα βρεθούν κάποιοι αποδιοπομπαίοι τράγοι, χαμηλόβαθμοι προφανώς, που θα πληρώσουν το κόστος της προσπάθειας απαλλαγής από το σκοτεινό παρελθόν.

Ο Τσένεϊ υπεραμύνθηκε των τακτικών της κυβέρνησης Μπους στο λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας το πρόγραμμα ανακρίσεων της CIA και κατέληξε: «Οι άνθρωποι που συμμετείχαν αξίζουν της ευγνωμοσύνης μας. Δεν αξίζουν να γίνουν στόχος μιας πολιτικής έρευνας ή δίωξης».

Γίνεται φανερό πως οι λόγοι της αντιπαράθεσης αφορούν καθαρά την τακτική που ακολουθείται, αφού και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά ότι μοναδικός στόχος είναι η προάσπιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ΗΠΑ. Ο μεν Ομπάμα νοιάζεται για την τωρινή βιτρίνα του ιμπεριαλισμού για να συνεχίσει το έργο του ενάντια στους λαούς ο δε Τσένεϊ υπερασπίζεται το γεγονός πως έκανε το ίδιο σε διαφορετική ιστορική στιγμή.

Η αντιλαϊκή συγχορδία

Στο πακέτο της φετινής Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) βρίσκονται το πλέγμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και ο νέος γύρος προκλητικών αξιώσεων που προβάλλουν οι μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου. Τα σούρτα - φέρτα και οι επίσημες συναντήσεις - συνεννοήσεις, εκπροσώπων του ΣΕΒ και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προμηνύουν τα ακόμη χειρότερα για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Το κλίμα ταξικής συναίνεσης που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν και μάλιστα στο όνομα του «εθνικού στόχου» και τάχα για την αντιμετώπιση της κρίσης, έρχεται να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνον τις ανάγκες του κεφαλαίου, να υποστείλει τη σημαία των αγώνων από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Οι κεφαλαιοκράτες βαδίζουν με καλά οργανωμένο σχέδιο και στρατηγική. Ο ΣΕΒ όπως και οι άλλες ενώσεις συμφερόντων τους, αξιώνουν σήμερα ακόμη περισσότερα. Αυτό που επιδιώκουν είναι να βάλουν στην γκιλοτίνα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους από ακόμη καλύτερες θέσεις και για τα επόμενα χρόνια. Διεκδικούν περισσότερη ανασφάλιστη και «ευέλικτη» εργασία, μείωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους ίδιους, αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, νέα φορολογικά κίνητρα και κάθε είδους διευκολύνσεις. Και από πάνω πρόσθετο ζεστό κρατικό χρήμα και εγγυήσεις με πρόσχημα, σε αυτή τη φάση, και την καπιταλιστική κρίση. Απεργάζονται και τα χειρότερα ειδικά για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, τους νεοπροσλαμβανόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Είναι ολοφάνερο ότι ο «εθνικός στόχος» τους είναι πραγματικός εφιάλτης για το λαό, ή για να το πούμε και κάπως διαφορετικά, οτιδήποτε είναι χρήσιμο για την κεφαλαιοκρατία και την πολιτική διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος, είναι πέρα για πέρα ξεκομμένο και απόλυτα εχθρικό με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα προεόρτια της ΔΕΘ εγκαινιάστηκαν από μια σειρά «εκθέσεων» από το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και κέντρα. Και πάνω από όλους την ίδια την Κομισιόν και την ΕΕ που καλούν την κυβέρνηση να επιταχύνει βηματισμό και να τους έχει παραδώσει, μέχρι τέλος του Οκτώβρη και τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς και τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να πάει με «αδειανά χέρια» στα επόμενα κοιναγορίτικα συμβούλιο. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει και το έχουν αποδείξει με μια σειρά από προκλητικές ρυθμίσεις, διασφάλισης και ικανοποίησης για όλες τις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας (τραπεζίτες, βιομήχανους, μεγαλέμπορους, μεγαλοξενοδόχους κ.ά.).

Μπόλικο καυτό κρατικό χρήμα ρέει στα θησαυροφυλάκια των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Οι πολιτικοί διαχειριστές του συστήματός τους που κατά τα λοιπά κόπτονται για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα, τους υπόσχονται ακόμη περισσότερα. Και η προπαγάνδα τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει. Ο πλούτος που παράγουν και πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι, είναι υπεραρκετός για την κάλυψη των αναγκών τους.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Κινήσεις φτηνών εντυπώσεων ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΚΛΗΡΑΙΝΟΥΝ τα πράγματα για όσους κάνουν κακό στο περιβάλλον διαμηνύει η κυβέρνηση! Θα αναθέσει - είπε ο Δένδιας - τα «εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος» σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Βαριά, λέει, θα «πέσει» η Δικαιοσύνη...

Εμείς, πάλι, λέμε ότι ακόμη και αν τα αναθέσει σε ...δήμιο του Μεσαίωνα, με μαύρη κουκούλα και τσεκούρι αποκεφαλισμού που θα εκτελεί παραβάτες επιτόπου, πάλι τίποτε δε θα γίνει!

Γιατί; Γιατί, απλούστατα, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα έχουν φροντίσει τα «εγκλήματα» να μην είναι ...«εγκλήματα»!

Σας βεβαιώνουμε ότι αν μια μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους για να χτίσει ξενοδοχειακές μονάδες δεν εγκληματεί.

Αντίθετα, θεωρείται (από το νόμο) σχεδόν εθνικός ευεργέτης που συμβάλλει στην «ανάπτυξη». Πόσο μάλλον αν κάνει καμιά μονάδα «εναλλακτικού τουρισμού».

Το ίδιο κι ένας εφοπλιστής που ρυπαίνει το σύμπαν όταν φέρνει πλοία στην ελληνική σημαία, το ίδιο και ένας βιομήχανος που «ξερνάει» λύματα και βρωμίζει τον αέρα που αναπνέουμε.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τους αντεισαγγελείς στην ησυχία τους. Αν θέλουν, όντως, να κάνουν κάτι μπορούν να πουν «όχι» στην εμπορευματοποίηση της γης. Ομως αυτά είναι ...αδιανόητα πράγματα γι' αυτούς.

Τι θα πουν, αν γίνει κάτι τέτοιο οι (επίσης οικολογικά ευαίσθητες) Βρυξέλλες;

ΑΛΛΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ: Η ΝΔ προτείνει να ελέγχονται μέσω «πόθεν έσχες» και οι περίφημες offshore εταιρείες καθώς και οι λογαριασμοί του εξωτερικού!

Ακόμη και αν πιστέψουμε ότι αυτό γίνεται από καλή πρόθεση, πώς θεωρούν ότι θα επιτευχθεί; Από τη ...φιλαλήθεια όλων αυτών που εμπλέκονται με τα κατά καιρούς σκάνδαλα;

`Η μήπως από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που έχει φροντίσει ωραιότατα ουδείς να μην μπορεί να βρει άκρη με τις εξωχώριες εταιρείες, γιατί κάτι τέτοιο θα ...θίγει την επιχειρηματικότητα;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Καλό πράγμα οι εντυπώσεις, αλλά ...ας μη δουλευόμαστε κιόλας.

«Χωροταξική» ... κοροϊδία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρώτα δημιουργούν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ χωρίς αντικείμενο, «σε κάθε πόλη και χωριό», για τη ...στήριξη των τοπικών οικονομιών και τώρα ετοιμάζονται να φτιάξουν νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τα ιδρύματα. Ποιοι; Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι «παράγοντες» της Αυτοδιοίκησης, που εδώ και χρόνια κοροϊδεύουν, κυριολεκτικά, τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους γονείς, αλλά και τους κατοίκους των επαρχιακών πόλεων. Στη χτεσινή του επιστολή στον υπουργό Παιδείας, ο Δ. Δράκος, πρόεδρος της ΕΝΑΕ, μετέφερε τον «προβληματισμό» των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, για τις 19.718 κενές θέσεις στα ΤΕΙ. Στην επιστολή δηλώνεται η πρόθεση της ΕΝΑΕ να συμμετάσχει σε ένα «διάλογο» με την κυβέρνηση προκειμένου να καταθέσει προτάσεις για το... «χωροταξικό» της ανώτατης εκπαίδευσης.

Είναι, το λιγότερο, αστείο να μιλάμε για λύση του προβλήματος με «χωροταξικές» λύσεις, όταν πολλά τμήματα δεν είναι κάτι παραπάνω από ταμπέλες. Επιδιώκουν, και πάλι, να αποπροσανατολίσουν τους σπουδαστές και τους γονείς, ώστε να μη δουν την ουσία του προβλήματος και να διεκδικήσουν τη λύση του. Η διέξοδος στην παρωδία ορισμένων τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι μόνο η διεκδίκηση ολοκληρωμένων σπουδών, με επιστημονικό αντικείμενο, όπου χρειάζονται. Τα υπόλοιπα είναι πάρε - δώσε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση, με θύματα τους σπουδαστές και το μέλλον τους.

Οι διαδηλώσεις τους μάραναν

Την εφαρμογή μέτρων ώστε να μη γίνεται ...«κατάχρηση» του κατά τα άλλα ...«συνταγματικού δικαιώματος» των διαδηλώσεων, ζήτησε η, γνωστή για τις αντιδραστικές απόψεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει απέναντι στις κινητοποιήσεις, πλειοψηφία της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από τον πρωθυπουργό στη χτεσινή της συνάντηση μαζί του ενόψει της ΔΕΘ.

Το χτύπημα των διαδηλώσεων περιλαμβάνεται στα ζητήματα που επέλεξε να θέσει η πλειοψηφία ως πρωταρχικά για την επίλυση των προβλημάτων των εμπόρων, των μικρών και αυτοαπασχολούμενων, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί η ΕΣΕΕ.

Μόνο που τα οξυμένα προβλήματα και αδιέξοδα που ταλανίζουν χιλιάδες εμπόρους δεν προέρχονται από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά από τις ασκούμενες πολιτικές. Και η επιμονή της πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ να διαστρεβλώνει με τέτοιον τρόπο την πραγματικότητα, απλά αποκαλύπτει ότι αντί να ασχολείται με ό,τι ταλανίζει τον κλάδο, έχει βάλει σαν στόχο της να στρώσει το χαλί για να περάσουν οι μαύρες και αντιδραστικές αξιώσεις της σε βάρος του εργατικού κινήματος και των λαϊκών διεκδικήσεων.

Ποιον βοηθάει;

Ανακοίνωση για την απόλυση της συνδικαλίστριας και εργαζόμενης στη WIND Ολγας Κολιούση εξέδωσε χτες η ΓΣΕΕ. Μόνο που, όπως είναι γνωστό και είναι γνωστό και στη ΓΣΕΕ, η εταιρεία δεν απέλυσε μία αλλά δύο εργαζόμενες συνδικαλίστριες. Και οι δύο απολύθηκαν για τη συνδικαλιστική τους δράση. Προς τι, λοιπόν, αυτός ο διαχωρισμός; Μήπως όταν η συνδικαλιστική δίωξη κρύβεται πίσω από τη μη ανανέωση σύμβασης, παύει να είναι απόλυση και δίωξη; Μήπως τελικά αντί να βοηθάει τον αγώνα που γίνεται για να ανακληθούν και οι δύο απολύσεις για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, η ΓΣΕΕ με τέτοιες ανακοινώσεις εμποδίζει αυτόν τον αγώνα;

Οι έλεγχοι και ... η τουριστική πολιτική

«Nωρίς - νωρίς» ξεκίνησαν οι έλεγχοι του ΕΟΤ στις τουριστικές επιχειρήσεις για θέματα νομιμότητας που άπτονται της αρμοδιότητάς του, με εντολή του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης: Μέσα Ιούλη! Στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, δηλαδή, και ενώ οι κάθε λογής επιτήδειοι είχαν κάνει μια χαρά τη δουλειά τους όλο το προηγούμενο διάστημα (και όχι, βέβαια, ότι δε θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο επειδή ο ΕΟΤ έλεγξε 744 τουριστικές επιχειρήσεις). Κι αυτό, επειδή ήταν και ...εντατικοποιημένοι. Να φανταστεί κανείς να μην ήταν κιόλας! Ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα, με τον ανάλογο στόμφο: Από τις 744 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 422 βρέθηκαν να λειτουργούν «καλώς», σε 288 έγιναν υποδείξεις και σε 34 επιβλήθηκαν κυρώσεις. Εκτός, όμως, από την ...εντατικοποίηση των ελέγχων, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε ένα ακόμα «δραστικό» μέτρο που πάρθηκε από την κυβέρνηση. Πρόκειται για τη διαφημιστική καμπάνια για την «τουριστική συνείδηση», αυτή με τις γιγαντοαφίσες με τον συμπαθή ταξιτζή ή τη φιλόξενη ιδιοκτήτρια ενοικιαζομένων δωματίων. Κάτι τέτοια, μαζί με την ολοκληρωτική παράδοση της υπόθεσης του τουρισμού στους ιδιώτες, συνιστούν την τουριστική πολιτική της κυβέρνησης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φουντώνει η ιμπεριαλιστική απειλή

Το καμπανάκι του κινδύνου, που συνεπάγεται η ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, ηχεί δυνατά και δεν αφορά απλά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τα οποία από καιρό έχουν εκχωρηθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι νέες αρνητικές για το λαό εξελίξεις αφορούν στην ίδια την υπόθεση του δικαιώματος των λαών να επιλέγουν οι ίδιοι πώς θα ζουν. Αυτό απειλείται από την κλιμάκωση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, όπως αυτή σηματοδοτείται από τις προτεραιότητες που θέτει η ηγεσία του ΝΑΤΟ, με την χώρα μας να μπαίνει στο επίκεντρο αυτών των σχεδιασμών. Και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ότι ιμπεριαλιστικός πόλεμος και ιμπεριαλιστική ειρήνη είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η προχτεσινή επίσκεψη στην Αθήνα και ακολούθως στην Αγκυρα, του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, επίσκεψη που συνοδεύτηκε από την ταυτόχρονη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του λεγόμενου «Μνημόνιου Συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE)», μέσω του οποίου καθορίζεται το πλαίσιο μετατροπής της Ελλάδας σε μόνιμο θέατρο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και θέτει υπό ΝΑΤΟική διοίκηση κάθε στρατηγική εγκατάσταση και έμψυχο υλικό, αποτελούν σαφείς ενδείξεις για όσα αρνητικά ετοιμάζονται.

Από την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, φάνηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί τις δεσμεύσεις για μεγαλύτερη συμβολή της ελληνικής πλευράς στη διευθέτηση των «εκκρεμοτήτων» που υπάρχουν στη λειτουργία του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, διαβεβαίωσε τον γγ του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα στηρίζει το «νέο Στρατηγικό Δόγμα της Συμμαχίας» και διακήρυξε ότι «το Αφγανιστάν είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας, για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, που πρέπει να στεφθεί με επιτυχία».

Oλα τα παραπάνω αντικειμενικά συνδέονται με το «Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE)», το οποίο αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Θερινού Τμήματος και με συνοπτικές διαδικασίες. Με το συγκεκριμένο μνημόνιο, επιτρέπεται η διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα και η ανάπτυξη από μέρους τους οποιασδήποτε δραστηριότητας επιθυμούν. Δίνεται νομική κάλυψη ακόμα και σε εμπλοκή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, αφού επιτρέπει τη δράση τους και σε περιπτώσεις κρίσεων και έκτακτων καταστάσεων.

Η κλιμάκωση της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ιμπεριαλισμού για μετατροπή όλου του πλανήτη σε ενιαίο πεδίο δράσης του, συνέχεια της κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, της δημιουργίας πολυεθνικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης και της συγχώνευσης των ΝΑΤΟικών επιτελείων και στρατηγείων. Αποτελεί μια συνολική απειλή, που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την οργανωμένη αντιιμπεριαλιστική λαϊκή πάλη, για ακύρωση των δεσμεύσεων στοχεύοντας στην πλήρη απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενταγμένης στη ρότα της ανατροπής του ιμπεριαλισμού. Που σημαίνει αγώνας του οργανωμένου στο δικό του Μέτωπο λαού, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στη χώρα, σε αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό συντονισμό με τους άλλους λαούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ