Τρίτη 8 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Χρειάζεται οργανωμένος αγώνας

Τη συμπαράσταση του Κόμματος μετέφερε στους εργαζόμενους στο «Αιγινήτειο» νοσοκομείο, που χτες έκαναν κινητοποίηση ενάντια στην περικοπή των αποδοχών τους

Σε τετράωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της πύλης προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Αιγινήτειου» νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των αποδοχών τους κατά 102 ευρώ, αλλά και ενάντια στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι εργαζόμενοι του «Αιγινήτειου» έπαιρναν νόμιμα από το 2001 το επίδομα των 102 ευρώ. Πρόσφατα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάνθηκε ότι το επίδομα δίνεται αντικανονικά από το 2004 και το έκοψε.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος. «Η επιδοματική πολιτική είναι αδιέξοδη. Είναι μία πολιτική που προσπαθεί και να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να αποσπάσει την ανοχή τους για το πάγωμα των μισθών, ακόμα και για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», υπογράμμισε ο Γ. Πρωτούλης. Τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό «να σπάσει η μοιρολατρία, η λογική ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει». «Τώρα είναι η ώρα, που βλέπουν και οι εργαζόμενοι μπροστά τους τα μέτρα που έρχονται, να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται οργανωμένος αγώνας και μια νέα διαφορετική πολιτική επιλογή. Πολιτική επιλογή υπέρ του ΚΚΕ, πολιτική επιλογή με ψήφο στο ΚΚΕ, που το βλέπουν κάθε μέρα μπροστά τους στον αγώνα τους για τη δουλειά τους, για την ασφάλιση, για την παιδεία. Μια τέτοια πολιτική επιλογή για να είναι οι ίδιοι δυνατοί την επόμενη μέρα, για να είναι δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα», επισήμανε.

Σε ανακοίνωσή του, ο «Ενωτικός Συνδυασμός Αιγινήτειου» υπογραμμίζει ότι πρέπει όλα τα επιδόματα να ενταχθούν στο βασικό μισθό, ένας βασικός μισθός που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ακόμα, ότι το επίδομα των 102 ευρώ καταβάλλεται νόμιμα εννέα χρόνια τώρα.

Αντιφάσεις φαρμακοβιομηχάνων...

ΒΑΣΙΛΕΙΑ.--

Στο προσκήνιο επανέφεραν χτες στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας «Roche» στην Ελβετία τα πολυδιαφημισμένα αντιγριπικά χάπια «Ταμιφλού», δημιουργώντας ανάμικτες εντυπώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους.

Ο Ντέιβιντ Ρέντι, επικεφαλής επιδημιολόγων της «Roche», ανέφερε χτες πως υπάρχουν τουλάχιστον 13 περιστατικά «νέας γρίπης» σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία στα οποία οι ιοί Η1Ν1 παρουσίασαν αντίσταση στα χάπια «Ταμιφλού». Ειδικότερα, το φάρμακο δεν έφερε αποτέλεσμα στο 0,32% των ενηλίκων στους οποίους χορηγήθηκε και στο 4% των παιδιών. Ετσι, ο Ρέντι συνέστησε στους γιατρούς να συνταγογραφούν το φάρμακο περισσότερο για θεραπεία παρά για πρόληψη. Ωστόσο, την ίδια ώρα ήρθε σε αντίφαση, συμπληρώνοντας πως το ίδιο φάρμακο «μπορεί να δοθεί και προληπτικά στη μισή δόση για μία περίοδο έξι βδομάδων εφόσον κάποιος δεν έχει εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα της νόσου».

Αλλο στέλεχος της «Roche», η Κάθριν Στιλ, ανακοίνωσε ότι αυξάνεται κατά δύο χρόνια η διάρκεια «ζωής» των «Ταμιφλού» (από πέντε σε επτά, προφανώς για να προωθηθούν στην αγορά και παλιότερα αποθέματα)...

Παράλληλα, στο Εκουαδόρ ανακοινώθηκε ο θάνατος του επικεφαλής ασφαλείας του Προέδρου Ραφέλ Κορέα, Τζον Μερίνο, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έδωσε προσοχή στη «νέα γρίπη» που εξελίχτηκε σε σοβαρή πάθηση του αναπνευστικού.

Χωρίς ρύθμιση οι μισοί διαβητικοί

Λιγότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας που πάσχουν από το συνηθέστερο τύπο του Διαβήτη (Τύπου 2) είναι ρυθμισμένοι - δηλαδή έχουν την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση - με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αρνητικές επιπλοκές στην υγεία τους, αλλά και να επιφέρουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στην Ελλάδα υπάρχουν 850.000 διαβητικοί, εκ των οποίων είναι ρυθμισμένοι μόλις το 46%. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν αφ' ενός την έλλειψη ερευνών μέσα στο γενικό πληθυσμό, αλλά και τη μη ολιστική - όπως τη λένε οι επιστήμονες - προσέγγιση του ασθενούς, έστω και με τα δεδομένα του σημερινού συστήματος. Δηλαδή, ο ασθενής δεν αντιμετωπίζεται ολόπλευρα και όταν ακόμα προσεγγίσει τις υπηρεσίες υγείας.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΔΥ, ένα ικανοποιητικά ρυθμισμένο άτομο με Διαβήτη Τύπου 2 κοστίζει στο δημόσιο σύστημα υγείας 983 ευρώ ετησίως, ενώ για έναν μη ρυθμισμένο - ασθενή το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 1.570 ευρώ. Το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των 850.000 ατόμων στην Ελλάδα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5,4% των δαπανών Υγείας. Αν συνυπολογιστεί και το κόστος των επιπλοκών από το διαβήτη, το κόστος εκτινάσσεται στα 2,3 δισεκατομμύρια ή 12% των συνολικών δαπανών Υγείας.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Να καλυφτούν άμεσα τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές

Στην κορύφωση της πανδημίας, πάνω από 100.000 θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομεία

Ενα τριπλάσιο - σε σχέση με τις επιπτώσεις της εποχιακής γρίπης - φορτίο σε όλα τα επίπεδα της ζωής της χώρας αναμένουν οι επιστήμονες στην κορύφωση της πανδημίας της νέας γρίπης Η1Ν1, που τοποθετείται στο επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος του χειμώνα. Το κρίσιμο σημείο πίεσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η ετοιμότητα για περίθαλψη τόσο σε πρωτοβάθμιο, όσο και σε νοσοκομειακό επίπεδο και ιδιαιτέρως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που σε ειδικές περιπτώσεις «είναι οι μόνες που σώζουν ζωές».

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη μέρα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την «Πανδημία της Νέας Γρίπης», που άρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα στην Αθήνα. Το συνέδριο οργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Οπως αναφέρθηκε:

  • Το 30% του πληθυσμού (δηλαδή έως 3.358.000) θα έρθει αντιμέτωπο με το λεγόμενο «φορτίο της νοσηρότητας», αλλά θα νοσήσει μόνο το 6,5%, δηλαδή έως 728.000 άτομα. Μάλιστα, η νοσηρότητα θα παρουσιάζει διακύμανση από 4,5-8% ανάλογα με τις περιοχές.
  • Από όσους θα νοσήσουν, το 0,5%-1% (ή 56.000-112.000) θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο και απ' αυτούς 14.000-28.000 θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
  • Ο αριθμός των θανάτων μπορεί να κυμανθεί από 1.680-3.360, όταν από την εποχιακή γρίπη πεθαίνουν 1.500-3.000 κάθε χρόνο, οι οποίοι αποτελούν το 3% των συνολικών θανάτων στη χώρα μας.
  • Τα πραγματικά κρούσματα μέσα στο γενικό πληθυσμό υπολογίζονται σε 20 ή 30 φορές περισσότερα από όσα καταγράφονται με εργαστηριακούς ελέγχους. (Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περίπου 2.000).
  • Στην κορύφωση της πανδημίας αναμένεται πως το 12% των εργαζομένων θα απουσιάσει απ' την εργασία του.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πως τα στοιχεία αυτά αποτελούν το «χειρότερο λογικό σενάριο για το οποίο οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε με έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων».

Μ' άλλα λόγια, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα για άμεση κάλυψη των τρομακτικών κενών που δημιούργησαν διαχρονικά οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τους εργασιακούς χώρους οι οποίοι είναι γυμνοί από γιατρούς Εργασίας και άλλες υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας. Ενδεικτικό είναι ότι από τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν 25.000 νοσηλεύτριες, ενώ 120-150 κρεβάτια ΜΕΘ μένουν κλειστά την τελευταία δεκαπενταετία λόγω του παγώματος των προσλήψεων.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναθέτει καθήκοντα υγειονομικού σε διοικητικούς υπαλλήλους

Καταγγελία της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο σωματείο των εργαζομένων του δήμου

Σε διοικητικούς υπαλλήλους και σε νηπιαγωγούς αναθέτει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τη διαχείριση της ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης στους 19 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που λειτουργεί. Η διοίκηση του δήμου αποδεικνύει με εγκληματικό τρόπο την αδιαφορία της για τον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά του, αναθέτοντας στους υπαλλήλους να αναλάβουν καθήκοντα υγειονομικού. Θεωρεί κόστος, που πρέπει να μειώσει, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όχι μόνο για τους εργαζόμενους των υπηρεσιών του δήμου, αλλά και για τα νήπια που «φιλοξενεί» έναντι αμοιβής (τροφείων) στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Το γεγονός αποκαλύπτεται από έγγραφο της διεύθυνσης κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου που στάλθηκε στις 31 Αυγούστου στο προσωπικό των παιδικών σταθμών με θέμα «Ορισμός υπευθύνων διαχείρισης της "νέας γρίπης"». Στο έγγραφο ορίζονται ονομαστικά συγκεκριμένοι διοικητικοί υπάλληλοι νηπιαγωγοί ως υπεύθυνοι και αναφέρονται συγκεκριμένα οι αρμοδιότητές τους.

Στα βασικά καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους είναι ανάμεσα σε άλλα: «Ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται σε όλη τη διάρκεια της Πανδημίας Γρίπης. Η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση κάθε "κρούσματος" στο χώρο των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και η καταγραφή του. Επίσης η ενημέρωση του προσωπικού του Σταθμού για τα ομαδικά και ατομικά μέτρα υγιεινής».

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), η παράταξη του ΠΑΜΕ στο σωματείο των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την πολιτική της διοίκησης του δήμου και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων που θα πάρουν μόνιμο χαρακτήρα και επιστημονική ενημέρωση. Να απαιτήσουν μεταξύ άλλων: Το γραφείο υγιεινής και ασφάλειας να ενισχυθεί με όσο προσωπικό απαιτείται (γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς ασφαλείας), με μόνιμη σχέση εργασίας. Αμεσα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και κινητές μονάδες του να ξεκινήσει ενημέρωση στους χώρους εργασίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα να δοθεί στους παιδικούς σταθμούς, αφού πέρα από τους εργαζόμενους πρέπει να ενημερωθούν και οι γονείς. Να αρχίσουν ιατρικές εξετάσεις, εντοπισμός και καταγραφή των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (με χρόνιες παθήσεις, ειδικότητες, χώροι εργασίας κλπ.).

Τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Ελεγχο των χώρων εργασίας αν πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας. Να εξοπλιστούν ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων τα εργοτάξια. Σωστή καθαριότητα και απολύμανση χώρων και μέσων εργασίας όπου χρειάζεται, να δοθούν πρόσθετα μέσα ατομικής προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ