ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ «NATURA»
Η κυβέρνηση προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος
Τετάρτη 24 Γενάρη 2018

Σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους μετατρέπει σταδιακά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις προστατευόμενες περιοχές, τις λεγόμενες «natura». Οι κυβερνητικές επιδιώξεις αναδεικνύονται ολοκάθαρα μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών και άλλες διατάξεις», που από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση, ενισχύοντας το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, μέσα και από τη μετατροπή των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που ήδη είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, σε πολυδύναμους μηχανισμούς. Οι φορείς αυτοί θα εξασφαλίζουν «χρηματοδοτικά εργαλεία» (κοινοτικά κονδύλια, π.χ. ΕΣΠΑ) για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που θα θέλουν να επενδύσουν στις περιοχές αυτές, ενώ τους παραδίδονται αρμοδιότητες όπως περιβαλλοντικές άδειες για έργα και δραστηριότητες, που ανήκαν στις Δασικές Υπηρεσίες. Στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους έρχονται να προστεθούν ακόμα η δικαστική συνδρομή, η χορήγηση αδειών επιστημονικής έρευνας, ακόμα και περιπολιών μαζί με τις κρατικές αρχές.

Στο άρθρο 4, που αφορά τις αρμοδιότητες των ΦΔΠΠ, εκτιμάται ότι το «δυναμικό» των προστατευόμενων περιοχών «δεν έχει ακόμα αναδειχθεί και αξιοποιηθεί κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο». Για το λόγο αυτό, «πρωτεύον έργο» των ΦΔΠΠ είναι η διαχείριση της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων «με όρους βιώσιμης ανάπτυξης». Αλλωστε, σαφής ως προς τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου ήταν και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέση, λέγοντας ότι «το φυσικό περιβάλλον αποτελεί πόρο για την κοινωνία και αναγκαία προϋπόθεση για τη δίκαιη ανάπτυξη», όπως η κυβέρνηση βαφτίζει την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Επιπρόσθετο στοιχείο που δείχνει ποιος έχει τον πρώτο λόγο για το νομοσχέδιο είναι ότι ο ΣΕΒ κλήθηκε να συμμετέχει στην ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων όχι από κάποιο βουλευτή - μέλος της αρμόδιας Επιτροπής, αλλά «από τις υπηρεσίες της Επιτροπής», όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός της Χ. Καραφαντάρη, που σημαίνει πρακτικά ότι κλήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση.

Η κριτική από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα ήταν καταρχήν θετική, ενώ έκαναν παρατηρήσεις περί προχειρότητας, έλλειψης διαφάνειας στη λειτουργία των φορέων και άλλα διαχειριστικά. Καταψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, επειδή είδε «βιαστική νομοθέτηση».

Μία ακόμα διέξοδος για τα συσσωρευμένα κεφάλαια

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, αφού στηλίτευσε την πρόσκληση του ΣΕΒ και καταψήφισε το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους των ΦΔΠΠ, καθώς το νομοσχέδιο - όπως και οι ίδιοι καταγγέλλουν - τους αφήνει «στον αέρα», προβλέποντας ότι οι συμβάσεις τους τελειώνουν μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου καθεστώτος, όπου θα γίνουν και 8μηνες προσλήψεις.

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε στην καταγγελία των εργαζομένων και πρόσθεσε πως και αυτό δείχνει τι προωθεί η κυβέρνηση, αφού, όπως διερωτήθηκε, «εάν δεν υπάρχει προσωπικό, και κυρίως όταν αυτό εναλλάσσεται κάθε 8μηνο, που σημαίνει ότι η όποια εμπειρία πετιέται στα σκουπίδια, τι προστασία θα υπάρχει;».

«Εξάλλου», συνέχισε, «είναι γνωστό ότι η "πράσινη οικονομία" αποτελεί πρόταση διαχείρισης και αξιοποίησης των προβλημάτων του περιβάλλοντος προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων του κεφαλαίου, επιχειρεί να διαμορφώσει κίνητρα επενδύσεων, κίνητρα εισαγωγής και αξιοποίησης νέων τεχνολογιών - καινοτομιών, για να δώσει νέα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, διέξοδο για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», προσθέτοντας ότι με τους ΦΔΠΠ η κυβέρνηση υλοποιεί την περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ, που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως διέξοδο στα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων της «πράσινης οικονομίας».

Επισήμανε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπηρετεί η κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος όσο ακόμα και με αυτή της ίδιας της ανθρώπινης ζωής, και έφερε ως παράδειγμα την «πολιτική εντολή» του υπουργείου Εργασίας του περασμένου Σαββάτου για να ξεκινήσουν οι επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο «Moby Love», όπου εντοπίστηκε αμίαντος, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή δεκάδων εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μιλά για ...«πλάνο προστασίας» την ώρα που καίγεται η χώρα (2022-07-26 00:00:00.0)
Με «πιλότο» τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος του περιβάλλοντος (2022-01-08 00:00:00.0)
Με αφορμή τις τελευταίες δασικές πυρκαγιές (2020-08-26 00:00:00.0)
Χαράζει «θαλάσσια στρατηγική» χωρίς πρόβλεψη ΑΟΖ (2011-05-11 00:00:00.0)
Με κυβερνητική ευθύνη το αδιέξοδο των σκουπιδιών (2003-06-06 00:00:00.0)
Στη Βουλή το νομοσχέδιο - "ταφόπλακα" (1999-08-25 00:00:00.0)