ΚΛΑΔΙΚΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ για την προστασία των ανέργων

«Σιγή ιχθύος» από το ΔΣ του Οργανισμού για τις καταγγελίες και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2017

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ
«Η ανεργία δεν είναι επιλογή μας. Τώρα μέτρα προστασίας των ανέργων». Με το σύνθημα αυτό, σωματεία του Επισιτισμού - Τουρισμού έκαναν προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΑΕΔ στον Αλιμο.

Την πρωτοβουλία πήρε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρησιακών σωματείων από ξενοδοχεία της Αττικής και της Ρόδου, καθώς και από το κλαδικό σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας. Το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού συνυπογράφουν 24 σωματεία από όλη τη χώρα.

Με το τέλος της τουριστικής σεζόν, χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο επιστρέφουν στην ανεργία. Οι αντεργατικοί νόμοι έχουν περιορίσει το χρονικό διάστημα για το οποίο δικαιούνται επίδομα ανεργίας στους τρεις μόλις μήνες κάθε χρόνο, ενώ σε αυτό το «ψαλίδισμα» προστίθεται και το πρόβλημα των πολύμηνων καθυστερήσεων στην έκδοση του επιδόματος από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.

Την πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους και την ευθύνη του ΟΑΕΔ στην υλοποίησή της, ανέδειξε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Υπογράμμισε πως σε έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ χορηγείται σε ελάχιστους δικαιούχους, για χρονικό διάστημα τριών μόλις μηνών κάθε έτος, με μεγάλες καθυστερήσεις. Την ίδια στιγμή που η προστασία των ανέργων είναι ανύπαρκτη, οι εργοδότες του κλάδου επιδοτούνται αδρά είτε με τζάμπα προσωπικό για τις επιχειρήσεις, είτε με «ζεστό» χρήμα για ανακαινίσεις των μονάδων τους και νέες «επενδύσεις».

Κατήγγειλε ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες σε τουριστικές περιοχές δεν εφαρμόζουν την πρόβλεψη που ορίζει ότι η εργασία του εποχικού εργαζόμενου λήγει με το κλείσιμο του ξενοδοχείου, αλλά αρχίζουν τις απολύσεις μήνες νωρίτερα. Ετσι, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είτε πετιούνται μια ώρα αρχύτερα στην ανεργία, είτε συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης, αφού μόλις η τουριστική κίνηση αραιώσει λίγο πέφτει «τσεκούρι» στο προσωπικό.

Τα σωματεία κατέθεσαν τα αιτήματά τους, στα οποία περιλαμβάνονται η χωρίς καθυστέρηση χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και η αύξησή του στα 600 ευρώ, η αναγνώριση του διαστήματος ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, η πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όσο διαρκεί η ανεργία.

Γι' αυτά, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο της Αττικής, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΟΑΕΔ δεν βρήκε να πει λέξη. «Στις καταγγελίες μας ότι ο Οργανισμός έχει καταντήσει μηχανισμός επιδότησης των εργοδοτών με τζάμπα εργατικά χέρια, η ένοχη σιωπή της καταδεικνύει την πλήρη συμφωνία της για το ρόλο του ΟΑΕΔ, όπως διαχρονικά έχουν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις», τονίζει το Συνδικάτο.

Κοροϊδία για τους εργαζόμενους στο «Athens Ledra»

Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, ο Ν. Παπαγεωργίου έκανε ξεχωριστή αναφορά στους εργαζόμενους του «Athens Ledra», που συμμετείχαν με πολυμελή αντιπροσωπεία στην κινητοποίηση.

Οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί απλήρωτοι από τον προηγούμενο εργοδότη και «στον αέρα» όταν αυτός αποφάσισε να εγκαταλείψει το ξενοδοχείο, αλλά και χωρίς ουσιαστική προστασία από τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, 80 εργαζόμενοι που δούλευαν με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις, με συμβάσεις μιας μέρας, δεν έχουν πάρει έκτακτη ενίσχυση, ούτε επίδομα ανεργίας, σε μερικές περιπτώσεις ούτε κάρτα ανεργίας, με την αιτιολογία ότι δεν έχουν χαρτί απόλυσης.

Μετ' εμποδίων όμως γίνεται και η επιδότηση των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στη διαδικασία του πλειστηριασμού του ξενοδοχείου, με ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου, δεν αναγγέλθηκαν οι απαιτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάσουν ένσημα έξι μηνών. Σαν αποτέλεσμα, πολλοί είδαν το έτσι κι αλλιώς γλίσχρο επίδομα να τους χορηγείται όχι για 12, αλλά για 8 μήνες, ή για ακόμα πιο περιορισμένο διάστημα.

Πριν την παρέμβαση στον ΟΑΕΔ, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου υποτίθεται πως είχε προγραμματιστεί Τριμερής. Αντιμετώπισαν όμως για ακόμα μια φορά την κοροϊδία και τον εμπαιγμό του υπουργείου. Την ώρα της προγραμματισμένης συνάντησης δεν υπήρχε κανείς να τους δεχτεί, ενώ αργότερα, σε συνάντηση που τελικά έγινε, το υπουργείο δεν είχε καλέσει τους νέους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, αλλά αρκέστηκε σε γενικόλογες και χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις.

Χτες, σε μια έκτακτη εξέλιξη, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ξανά έξω από το υπουργείο, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς άσκησε ανακοπή στις απαιτήσεις τους που έχουν αναγγελθεί στον πλειστηριασμό του ξενοδοχείου. Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει τους εργαζόμενους να εμπλακούν σε χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλει η εργοδοσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα (2024-10-22 00:00:00.0)
Απεργούν και διεκδικούν στήριξη των ανέργων και Συλλογικές Συμβάσεις (2021-11-06 00:00:00.0)
Δεν αφήνουν σε «χλωρό κλαρί» κυβέρνηση και εργοδοσία (2017-09-21 00:00:00.0)
Σύσκεψη και δράσεις για μέτρα προστασίας των ανέργων (2015-03-04 00:00:00.0)
Τα κέρδη των ξενοδόχων δε λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή (2014-08-20 00:00:00.0)
Μέρα δράσης στις 18 Φλεβάρη για το επίδομα ανεργίας (2013-02-14 00:00:00.0)