Ομιλητής στο Φεστιβάλ ήταν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ εμπλέκουν τη χώρα μας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Καλούμε το λαό και ιδιαίτερα τους φαντάρους που υπηρετούν στο νησί, τους αξιωματικούς και ειδικά αυτούς που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες. Να βροντοφωνάξουμε να σταματήσει η συμμετοχή και η εμπλοκή της χώρας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών (...) Το ξέρουν όλοι. Το ΝΑΤΟ γκριζάρει το Αιγαίο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί εμπλέκει τη χώρα μας στη δίνη του πολέμου στη Συρία. Για όλα αυτά και τις συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, η Τουρκία έχει την κάλυψη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που δηλώνουν ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Η αμφισβήτηση Συμφωνιών, ακόμη και της Λοζάνης, από τον Ερντογάν, εγκυμονεί κινδύνους. Χρειάζεται επαγρύπνηση και ξεκαθάρισμα ορισμένων ζητημάτων.
Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας και όχι τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η στρατευμένη νεολαία, οι μόνιμοι στρατιωτικοί, δεν έχουν κανένα συμφέρον από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Με την εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αδυνατίζει ακόμη και η αμυντική ικανότητα της χώρας. Γι' αυτό καλούμε να γίνει πράξη το λαϊκό σύνθημα: "Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών". Να κλείσουν τώρα οι ξένες βάσεις. Να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ.
Αξιωματικοί και φαντάροι, όσοι μας ακούτε σήμερα. Είσαστε παιδιά του ελληνικού λαού. Στην πλειοψηφία είσαστε γιοι και κόρες φτωχών λαϊκών οικογενειών, που υπηρετείται σε δύσκολες συνθήκες. Συμπορευτείτε με το εργατικό κίνημα που παλεύει ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για το συμφέρον του λαού και της νεολαίας.
Μαζί με το λαό και μέσα στις μονάδες και έξω, απομονώστε τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Είναι υμνητές του Χίτλερ. Δεν έχει η ΧΑ καμία σχέση με το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό και την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, της νεολαίας, των φαντάρων, των αξιωματικών και της πατρίδας μας.
(...) Αδιάψευστος μάρτυρας της έντασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της σαπίλας του ίδιου του συστήματος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες, που ο αριθμός τους αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, μέσα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την πείνα.
Ο λαός της Λέσβου, αλλά και των άλλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, γνωρίζει από πρώτο χέρι το δράμα των προσφύγων. Με πρωτοπόρο το Εργατικό Κέντρο Λέσβου έδειξε την αμέριστη και ανιδιοτελή αλληλεγγύη του, όταν χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες πλημμύρισαν το νησί το 2015.
Το Κόμμα μας, από την πρώτη στιγμή της λεγόμενης "προσφυγικής κρίσης", στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες και το λαό της Λέσβου. Ζήτησε την απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις γειτονικές χώρες, στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, εκεί που βρίσκονται οι συγγενείς τους.
Και σήμερα, το Κόμμα μας παλεύει για: Κατάργηση των hot spots, προσωρινή και αξιοπρεπή φιλοξενία για όσο διάστημα χρειάζεται για την καταγραφή και την παροχή των πρώτων υπηρεσιών υποδοχής. Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ στο Προσφυγικό και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με επαρκές ιατρικό προσωπικό εκεί που έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην επιβαρύνονται τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Αμεση μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ειδικά όσων έχουν οικογένειες σε αυτές, ειδικά των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου και προσφυγικών δομών με επαρκές προσωπικό με δικαιώματα, με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας. Να φύγει η ΝΑΤΟική αρμάδα από το Αιγαίο και την Ελλάδα, που η κυβέρνηση έφερε δήθεν για τους πρόσφυγες. Να φύγουν όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί».