Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η πραγματικότητα διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ προσφέρει ασφάλεια

Για το πώς οι στρατευμένοι βιώνουν τις εξελίξεις με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια, ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με τον στρατιώτη Θανάση Σγούρο, που υπηρετεί στο 2ο ΕΤ Εθνοφυλακής Λέσβου.

-- Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τις απειλές και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Πώς αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα, τη ζωή του φαντάρου;

-- Μαζί με όλα αυτά, ο Ελληνας στρατιώτης έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά ένα πλήθος ζητημάτων τόσο εντός όσο και εκτός στρατοπέδου. Οι δυσκολίες των λαϊκών οικογενειών, λόγω των συνεχών αντιλαϊκών μέτρων μαζί με τα προβλήματα καθημερινής διαβίωσης στα στρατόπεδα, έρχονται να προστεθούν στην έντονη ανησυχία που υπάρχει για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ανησυχίες δημιουργούνται τόσο από την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα όσο και από την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μέσω της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, τη διάθεση των ΗΠΑ για ενισχυμένη παρουσία στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι οι ανταγωνισμοί μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή για τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων Ενέργειας οδηγούν σε όξυνση των μεταξύ τους αντιθέσεων και στο ενδεχόμενο θερμών επεισοδίων ακόμα και πολεμικών συγκρούσεων. Συγκρούσεων που θα πληρώσουν οι λαοί με το αίμα τους. Γι' αυτό και δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ο λαός μας και οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους χρειάζεται να έχουν ετοιμότητα, αποφασιστικότητα, θάρρος για να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα σύνορα της χώρας μας, ενάντια στις αμφισβητήσεις και τις απειλές. Αυτή η στάση είναι προς όφελος του λαού μας και όχι των κυβερνήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων, που όπως μας ματώνουν σε καιρό ειρήνης, έτσι δεν θα διστάζουν να μας ματώσουν σε καιρό πολέμου για τα δικά τους συμφέροντα. Οι ΗΠΑ και οι άλλες δυνάμεις προχωρούν σε κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία. Η κυβέρνηση δίνει γην και ύδωρ, βάσεις, πτήσεις Drones. Καταγγέλλουμε γι' αυτό αποφασιστικά την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

-- Η κυβέρνηση και η ΝΔ υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η συμμαχία με τις ΗΠΑ, οι βάσεις, μας παρέχουν ασφάλεια και εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Πώς τα βλέπει αυτά ένας νέος που υπηρετεί στα σύνορα;

-- Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια. Η πραγματικότητα διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν έχει ανακόψει στο ελάχιστο τις τουρκικές προκλήσεις. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν έχει λύσει προβλήματα όπως: Τη 45χρονη κατοχή της Κύπρου, την «γκριζοποίηση» των Ιμίων, την ενίσχυση των τουρκικών διεκδικήσεων. Αντίθετα, κοστίζει στον ελληνικό λαό εκατομμύρια κάθε χρόνο για εξοπλισμό και προσωπικό που καμία σχέση δεν έχει με την αμυντική θωράκιση της χώρας, την ίδια ώρα που υπάρχουν ελλείψεις σε στρατόπεδα, σε υλικό, σε προσωπικό, που υπάρχουν μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνη, αφού η παρουσία του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε περιοχή του πλανήτη προκαλεί αποσταθεροποιήσεις, οξύνει τους ανταγωνισμούς, μεγαλώνει τους κινδύνους για τους λαούς. Οι πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Συρία, η χρήση των βάσεων, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

-- Με ποιον τρόπο μπορούν σήμερα οι φαντάροι να δράσουν, να εκφράσουν τις απόψεις τους;

-- Οι στρατιώτες είναι κομμάτι του ελληνικού λαού. Η πλειοψηφία τους προέρχεται από λαϊκές οικογένειες που έχουν βιώσει στο πετσί τους τις συνέπειες των μέτρων για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Τα προβλήματα εντός και εκτός στρατοπέδου δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν μόνοι τους, αλλά όλοι μαζί, πρώτα από όλα συζητώντας, διεκδικώντας, φτιάχνοντας επιτροπές, συμμετέχοντας στο λαϊκό κίνημα που είναι κομμάτι του. Τόσο για τα προβλήματα των οικογενειών μας όσο και για να μη χύσει άδικα το αίμα του ο λαός μας για το χατίρι των ιμπεριαλιστών. Ο συμβιβασμός δεν ταιριάζει στους νέους ανθρώπους σε καμιά φάση της ζωής τους, ούτε στη στρατευμένη νεολαία. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ενότητα όσων τα βιώνουν και αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ μόνο παράγοντας ασφάλειας δεν είναι(2020-02-14 00:00:00.0)
Ο ρόλος ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τροφοδοτεί και ενθαρρύνει την προκλητικότητα της Τουρκίας(2019-11-30 00:00:00.0)
Για τα καπιταλιστικά συμφέροντα και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς(2019-02-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2018-03-17 00:00:00.0)
Καμία εμπιστοσύνη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για τους Ελληνες στρατιωτικούς(2018-03-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στρατευμένων(2017-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ