ΛΙΒΑΝΟΣ
Διαδηλώσεις κατά των νέων φόρων
Τρίτη 21 Μάρτη 2017

Copyright 2017 The Associated

Από τις διαδηλώσεις την Κυριακή στη Βηρυτό
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τη λαϊκή οργή έχουν προκαλέσει τα σχέδια του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι για αύξηση της φορολογίας. Ο τελευταίος προχτές αποδοκιμάστηκε έντονα από πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών, όταν προσπάθησε να κατευνάσει τις λαϊκές αντιδράσεις πηγαίνοντας στην κεντρική πλατεία της Βηρυτού, Ριάντ αλ Σολχ, διαβεβαιώνοντας πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά. «Σας υποσχέθηκα διαφάνεια... Είναι αλήθεια ότι υπάρχει σπατάλη δημοσίου χρήματος και πως υπάρχει διαφθορά... Αλλά θα την πολεμήσουμε τη διαφθορά. Θα δείτε ότι αυτή η κυβέρνηση, μαζί με τον Πρόεδρο, θα είναι πάντα στο πλευρό σας...», είπε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας «βροχή» από πλαστικά μπουκάλια νερού και αποδοκιμασίες από μέρος του πλήθους.

Το Σάββατο πραγματοποίησε μεγάλη διαδήλωση προς την κεντρική πλατεία της Βηρυτού, Ριάντ αλ Σολχ, και καθιστική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας Λιβάνου και το Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, συμμετέχοντας στις λαϊκές κινητοποιήσεις κατά πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με αφορμή τις προσπάθειες της κυβέρνησης να «αξιοποιήσει» το δημόσιο χρέος της χώρας, που ανέρχεται σε τουλάχιστον 74 δισεκατομμύρια δολάρια, και το γεγονός ότι οι ενδοαστικές κόντρες εμπόδισαν από το 2005 την ψήφιση κρατικού προϋπολογισμού.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και ο πρόεδρος της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, άσκησαν πιέσεις για έγκαιρη προώθηση αλλαγής του εκλογικού νόμου στη Βουλή, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μάη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2023-08-01 00:00:00.0)
Ενταση στις σχέσεις με Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου (2021-11-02 00:00:00.0)
Στους δρόμους οι διαδηλωτές για έβδομη μέρα (2019-10-24 00:00:00.0)
Τα ευρύτερα γεωστρατηγικά σχέδια φουντώνουν την ένταση (2017-11-10 00:00:00.0)
Συναντήσεις σαουδαραβικής ηγεσίας - «Χεζμπολάχ» (2007-01-05 00:00:00.0)
Περίεργη και επικίνδυνη δολοφονία (2005-02-15 00:00:00.0)