Κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό να μην περιμένουν τα αντιλαϊκά παζάρια, αλλά να βγάλουν μπροστά τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες
«Κανένας φόβος, καμιά υποταγή - Αγώνας για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια», είναι το σύνθημα που προτάσσει το ΠΑΜΕ μπροστά στα συλλαλητήρια. Με αυτό το σύνθημα απευθύνονται τα σωματεία πλατιά στους εργαζόμενους, καλώντας τους να μη μείνουν στη γωνία, παρακολουθώντας τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο και περιμένοντας το «κλείσιμο» της «αξιολόγησης», αλλά να μη χάνουν χρόνο, να θέσουν με τον αγώνα τους στο προσκήνιο τις δικές τους ανάγκες για Συλλογικές Συμβάσεις, αποκατάσταση των απωλειών στους μισθούς, προστασία των ανέργων, δουλειά με δικαιώματα.
Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.
Συλλαλητήρια θα γίνουν την ίδια μέρα, Τρίτη 21/2, στις εξής πόλεις: Αγρίνιο (κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.). Αλεξανδρούπολη (έξω από το δημαρχείο, 6.30 μ.μ.). Βόλος (πλατεία Πανεπιστημίου, 6.30 μ.μ.). Ελευσίνα (πλατεία Ηρώων, 6.30 μ.μ.). Ηράκλειο (πλατεία Ελευθερίας, 7 μ.μ.). Καβάλα, (πλατεία Καπνεργάτη, 6.30 μ.μ.). Καλαμάτα (πλατεία 23ης Μαρτίου, 6.30 μ.μ.). Καστοριά (απέναντι από παλιά Νομαρχία, 6.30 μ.μ.). Κατερίνη (κεντρική πλατεία, 6.30 μ.μ.). Λαμία (πλατεία Πάρκου, 6.30 μ.μ.). Λήμνος (λιμάνι Μύρινας, 6.30 μ.μ.). Ξάνθη (πλατεία Ελευθερίας, 6.30 μ.μ.). Φλώρινα (κεντρική πλατεία, 6 μ.μ.).
Την επόμενη μέρα, Τετάρτη 22/2, τη σκυτάλη θα πάρουν οι συγκεντρώσεις στη Λάρισα (κεντρική πλατεία, 7 μ.μ.) και τα Τρίκαλα (πλατεία Ρήγα Φεραίου, 6 μ.μ.).
«Αυτοί διαπραγματεύονται για το κεφάλαιο, εμείς παλεύουμε για τη ζωή μας και το μέλλον μας», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), στο κάλεσμά του και υπογραμμίζει: «Και αυτός ο κύκλος των διαπραγματεύσεων, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, αφορά ένα πράγμα: Πώς θα διασφαλιστούν αλλά και θα αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Για αυτό το σκοπό διαλύουν τις ζωές μας».
Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους του κλάδου, το Συνδικάτο τονίζει πως η πραγματικότητα που ζουν είναι το αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν στόχο να εξασφαλίσουν στις επιχειρήσεις φθηνούς εργαζόμενους: «Τα ζούμε καθημερινά μέσα στους χώρους δουλειάς στον κλάδο μας. Στον Ομιλο ΟΤΕ και τη "Vodafone", αλλά και σε άλλες εταιρείες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η επινοικίαση οργιάζουν. Στην "Cyta" που, με τακτική και μέθοδο, η εργοδοσία απολύει κάθε λίγο και λιγάκι τους εργαζομένους. Στις εταιρείες της πληροφορικής, όπου οι υπερωρίες χτυπούν "κόκκινο" και πολλές φορές μένουν και απλήρωτες. Στα τηλεφωνικά κέντρα οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθούς των 300 ευρώ, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς δικαιώματα».
Στο φόντο αυτό, το ΣΕΤΗΠ απευθύνει το κάλεσμα: «Την Τρίτη 21/2 βγαίνουμε στο δρόμο, διαδηλώνουμε ενάντια στο μέλλον που θέλουν να επιβάλουν. Βγάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας συμφέροντα. Δεν σταματάμε, δεν δείχνουμε εφησυχασμό. Κανένας στο σπίτι, όλοι στο δρόμο».
Στο «χιλιοπαιγμένο έργο» της διαπραγμάτευσης και το γνωστό του τέλος αναφέρεται, στην ανακοίνωσή της, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ): «Προσπαθούν να μας κάνουν να αποδεχτούμε νέα μέτρα, να συμβιβαστούμε με τα προηγούμενα. Για μας έχουν μισθούς πείνας, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ωράρια από το πρωί έως το βράδυ, ζωή με κακοπληρωμένα προγράμματα, Ασφαλιστικό που μας τσακίζει, συνεχείς κόφτες στις ανάγκες μας. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους ζεστό χρήμα με νέους νόμους. Ο,τι αξίωσαν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεργολάβοι, έγιναν μνημόνια! Ετσι και σήμερα, ο ΣΕΒ (όπου συμμετέχουν και οι εργοδοσίες των μεγαλύτερων ελεγκτικών και λογιστικών εταιρειών) και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούν νέα μόνιμα μέτρα (...) Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή, για τα κέρδη τους. Δεν θα δεχτούμε μοιρολατρικά το σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας», υπογραμμίζει το σωματείο και καλεί λογιστές και ελεγκτές να συσπειρωθούν στις γραμμές του, να παλέψουν για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο, για μέτρα προστασίας για τους ανέργους, για ανάκτηση των απωλειών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 21/2 καλεί η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) τα Σωματεία - μέλη της και όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Να μην τους αφήσουμε να καταργήσουν και τα τελευταία εργατικά δικαιώματα, να μην τους αφήσουμε να περάσουν τους εκβιασμούς και τις απειλές, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να αυξάνουν τα κέρδη τους. Συσπειρωνόμαστε γύρω από τα Σωματεία και την Ομοσπονδία και όλοι μαζί δυναμώνουμε τη φωνή αντίστασης, διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία και στη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, για αξιοπρεπή διαβίωση για εμάς και τα παιδιά μας».
Να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήριο στις 21 Φλεβάρη, δίνοντας αγωνιστική απάντηση σε παλιά και νέα μέτρα, καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
«Η κυβέρνηση που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους ετοιμάζεται να σφίξει και άλλο τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Εμάς και τις οικογένειές μας έχουν καταδικάσει να ζούμε με μισθούς πείνας, με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με πετσοκομμένες συντάξεις», αναφέρει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Αντί για μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού, αντί για αύξηση των αδειών μητρότητας και θηλασμού, αντί για μειωμένα ημερήσια και εβδομαδιαία ωράρια οι μητέρες εργαζόμενες αντιμετωπίζουν την απόλυση και την εργοδοτική τρομοκρατία, τα ωράρια λάστιχο. Η μητρότητα θεωρείται "κόστος" για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος. Η εργαζόμενη μητέρα είναι ασύμφορη για τις επιχειρήσεις τους. Να μην υποταχθούμε στη βαρβαρότητα. Σε καλούμε να παλέψουμε μαζί για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και στη μητρότητα».