«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο

Διακήρυξη της ΔΑΣ, ενόψει του 30ού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Πέμπτη 15 Μάρτη 2001

Κάνοντας καθαρό το στόχο για την παραπέρα «συγκρότηση ενός ισχυρού, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με γερές βάσεις στους τόπους δουλιάς, με μαζικά σωματεία δεμένα με τα μέλη τους, προσανατολισμένα στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης», προσέρχονται σήμερα στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ). Δίνοντας στη δημοσιότητα την προγραμματική διακήρυξή της για το συνέδριο, η ΔΑΣ κάνει καθαρή την αντιπαράθεσή της με τη γραμμή της υποταγής και τους εκφραστές της, καλεί κάθε αντιπρόσωπο, που προβληματίζεται, που κατακρίνει την αντιλαϊκή πολιτική και την απάτη του κοινωνικού διαλόγου, να μη δώσει χέρι βοηθείας στις δυνάμεις που συγκροτούν τη σημερινή πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Τονίζει ότι στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο και «καλεί σε αγωνιστική συσπείρωση και δράση για τα κρίσιμα μέτωπα πάλης, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Μέτωπο αντίστασης

Η ΔΑΣ απευθύνει ταξικό χαιρετισμό στην εργατική τάξη της χώρας μας και «καλεί τους εργατοϋπαλλήλους να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης στην επίθεση της κυβέρνησης, των δυνάμεων του κεφαλαίου. Να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει».


«Στα τρία χρόνια που πέρασαν, σημειώνει, η ΔΑΣ έθεσε όλες τις δυνάμεις στην υπηρεσία του αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, των ανέργων, των μεταναστών.

Στον απολογισμό της, καταγράφεται πλούσια δράση για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.

Στους τόπους δουλιάς, στα συλλαλητήρια, στις απεργιακές κινητοποιήσεις σφυρηλατήθηκαν παραπέρα οι δεσμοί με τους εργάτες, τους εργαζόμενους, που αποτελούν την πηγή της δύναμης του ταξικού κινήματος, το σημείο αναφοράς της ΔΑΣ.

Το ταξικό κίνημα βγήκε πιο δυνατό, πιο έμπειρο από τις σκληρές αναμετρήσεις.

Μπορεί σήμερα πιο αποτελεσματικά να δώσει τη μάχη για την προστασία και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, να συμβάλει στην ενίσχυση και το πλάτεμα της αγωνιστικής συσπείρωσης, για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και τον ταξικό του προσανατολισμό».

Η επίθεση του κεφαλαίου

Αναφερόμενη στα βασικά στοιχεία της ταξικής σύγκρουσης, η ΔΑΣ σημειώνει: «Αντιμετωπίζουμε τη σφοδρή, πολύχρονη, ολομέτωπη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, στρατευμένοι στο "μονόδρομο" της ΟΝΕ, στηρίζουν στην ουσία τη θυελλώδη αντεργατική επέλαση.

Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η σαρωτική επίθεση ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση. Για την κατάργηση θεμελιακών κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα παραπλανητικά κατασκευάσματα περί "ισχυρής Ελλάδας", περί ΟΝΕ της "ευημερίας" καταρρέουν κάτω από το βάρος της οδυνηρής πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Η παγκοσμιοποίηση της Νέας Τάξης έδειξε ήδη το άθλιο προσωπείο της.

Ούτε ο πιο αμετανόητος απολογητής της αντιλαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια:

Η "επίσημη" ανεργία ξεπέρασε το 12% και βασανίζει περισσότερους από 600.000 συναδέλφους μας. Αυξάνεται η υποαπασχόληση.

Η φτώχεια αγκαλιάζει το 25% του πληθυσμού.

Πάνω από το 70% των συνταξιούχων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Πρόκειται για ανθρωποθυσία, στο βωμό της αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου που εκτινάχτηκαν στα ύψη».

Η γραμμή της υποταγής

«Η κατάσταση αυτή, τονίζει η ΔΑΣ, φέρει τη σφραγίδα της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Είναι το αποτέλεσμα της γραμμής της συναίνεσης και της υποταγής των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και του μικρού τους "αδελφού", της "Αυτόνομης Παρέμβασης".

Οχι μόνο δεν οργάνωσαν τον αγώνα των εργαζομένων, αλλά στήριξαν την αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική, χτύπησαν την εργατική τάξη από τα μέσα.

Συνέβαλαν στη μείωση του εργατικού εισοδήματος με την αποδοχή της εισοδηματικής πολιτικής της λιτότητας, με τις δίχρονες Συλλογικές Συμβάσεις της ντροπής.

Είναι συνένοχοι για την ανατροπή θεμελιακών εργασιακών κατακτήσεων, για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το χτύπημα του ημερήσιου σταθερού εργάσιμου χρόνου, την υπονόμευση του δώρου, τη "μαύρη" - ανασφάλιστη εργασία, τα δουλεμπορικά ιδιωτικά γραφεία, την υποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) και κάθε λογής ατομικές συμβάσεις, μέσω των οποίων δυναμιτίζεται η συλλογική διαπραγμάτευση και καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Με το "ψευτο35ωρο" της ελαστικότητας, που οδηγεί στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, χτύπησαν το πραγματικό αίτημα της εργατικής τάξης για τη μείωση του χρόνου εργασίας, για το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.

Εστρωσαν το έδαφος στις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους, καλλιεργώντας την αυταπάτη της "μερικής μετοχοποίησης".

Εμειναν αδιάφοροι απέναντι στον ορυμαγδό των αντιδραστικών αλλαγών στην Υγεία και την Παιδεία.

Αναμασούν τα συνθήματα της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας για την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρήσεων και καθορίζουν τα αιτήματα, με κριτήριο το "ρεαλιστικό", το "εφικτό", με γνώμονα τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου.

Με αιχμή την "κοινωνική συναίνεση", τον "κοινωνικό εταιρισμό", δούλεψαν και δουλεύουν συνειδητά για τον αφοπλισμό και την ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στη λογική του κεφαλαίου.

Χρησιμοποίησαν το στημένο "κοινωνικό διάλογο" για το πέρασμα και τη "νομιμοποίηση" της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συκοφάντησαν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση. Υπονόμευσαν και υπονομεύουν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία. Τώρα, σηκώνουν το "σκιάχτρο" της διάσπασης, για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους.

Αφετηριακό σημείο των δυνάμεων της υποταγής είναι η στήριξη της κεντρικής πολιτικής γραμμής της κυβέρνησης, η προώθηση των λεγόμενων "καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων", της στρατηγικής επιλογής του κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του, την ένταση της εκμετάλλευσης, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Τα περί αγώνων πυροτεχνήματα δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ χρησιμοποίησε πλήθος ελιγμών, κατέφυγε στην τακτική της "τουφεκιάς για την τιμή των όπλων", κάτω από την ασφυκτική πίεση των προβλημάτων, τις αντιδράσεις των εργαζομένων, τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ.

Κανένας αντιπρόσωπος, που προβληματίζεται, που κατακρίνει την αντιλαϊκή πολιτική, την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", δεν πρέπει να δώσει χέρι βοήθειας στις δυνάμεις που συγκροτούν την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά στο δρόμο της ταξικής πάλης (2007-03-15 00:00:00.0)
Η ανακοίνωση της ΔΑΣ (2003-03-13 00:00:00.0)
«Ολοι μαζί» - πλην της ΔΑΣ - απουσίαζαν.... (2001-03-17 00:00:00.0)
Η πλειοψηφία προτείνει υποταγή (2000-11-11 00:00:00.0)
Επιβεβλημένη η αλλαγή των συσχετισμών (1998-03-13 00:00:00.0)
Αναγκαία η θετική ψήφος υπέρ της ΔΑΣ (1995-03-18 00:00:00.0)