ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Ελληνες και Σοβιετικοί έχυσαν το ίδιο αίμα

Μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του μνημείου, όπου την Κυριακή θα γίνει η εκδήλωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα
Στην Καλλιθέα της Εθνικής Αντίστασης, στην Καλλιθέα του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, των ΕΠΟΝιτών και των «Αετόπουλων», που έδωσε τα καλύτερα παιδιά της στο Μπλόκο, σε τούτη την ηρωική πόλη, καταγράφηκε μια απ' τις χαρακτηριστικότερες στιγμές, όπου Ελληνες, κομμουνιστές και πατριώτες, πολέμησαν και σκοτώθηκαν μαζί, δίπλα δίπλα με Σοβιετικούς στρατιώτες. Εχυσαν το ίδιο αίμα, δολοφονημένοι από τα πυρά των ναζιστών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Ηταν αρχές του 1944, χειμώνας. Το ναζιστικό καθεστώς σταδιακά καταρρέει κάτω απ' την πίεση του Κόκκινου Στρατού που προελαύνει. Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου δε στέλνονται μόνο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη, προκειμένου να μην επιστρέψουν στο μέτωπο, σε περίπτωση που δραπετεύσουν. Εκείνη την περίοδο φτάνει στην Καλλιθέα ένας λόχος Γερμανών, που στρατοπεδεύει στο γήπεδο μεταξύ των οδών Συγγρού - Μαντζαγριωτάκη - Δοϊράνης - Δαβάκη.

Ο Ερρίκος Βακαλόπουλος, μαχητής του ΕΛΑΣ στην Καλλιθέα, που συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση και αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ σήμερα, μας διηγείται: «Στο λόχο αυτό μεταξύ των αιχμαλώτων υπήρχαν και Σοβιετικοί στρατιώτες. Στη διάρκεια της στρατοπέδευσης - συνεχίζει - του γερμανικού λόχου, τρεις απ' τους Σοβιετικούς στρατιώτες, που ήταν αιχμάλωτοι, δραπέτευσαν». Το 1944, η δράση του ΕΛΑΣ ήταν γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Οι Σοβιετικοί αιχμάλωτοι ρώτησαν, έψαξαν και έμαθαν πού βρίσκεται ο ΕΛΑΣ της Καλλιθέας. Και όχι μόνο αυτό. Κατατάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και, επιπλέον, «είχαν κλέψει και γερμανικό οπλισμό τον οποίο και παρέδωσαν», όπως λέει ο Ερρ. Βακαλόπουλος.

Τα ονόματα των τριών στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού ήταν Αλέξης, Βάνιας Νικολάι και Κόλιας. Οι τρεις τους εντάχθηκαν στο 2ο Λόχο Καλλιθέας με έδρα την Αγία Ελεούσα. «Αυτοί οι Σοβιετικοί του Κόκκινου Στρατού πήραν μέρος σε όλες τις μάχες που έδωσε ο εφεδρικός ΕΛΑΣ Καλλιθέας εκείνη την περίοδο ενάντια στους γερμανοτσολιάδες», μας λέει ο Ερρ. Βακαλόπουλος. Μαζί πολέμησαν, μαζί αγωνίστηκαν για να ελευθερωθεί η Ελλάδα απ' τη ναζιστική μπότα και να ανοίξει ο δρόμος για τη Λαϊκή Εξουσία στη χώρα μας.

Το καλοκαίρι του '44 γίνεται το Μπλόκο της Καλλιθέας. Ολοι οι άντρες άνω των 18 σέρνονται στην πλατεία. Με τη βοήθεια των γερμανοτσολιάδων, όσοι κρίνονται ύποπτοι για συμμετοχή στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ συλλαμβάνονται και εκτελούνται. Ομως, ο εφεδρικός ΕΛΑΣ της Καλλιθέας παραμένει άθικτος και συνεχίζει τη δράση του. Οι ναζιστές και οι συνεργάτες τους εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό και μετά από προδοσία συλλαμβάνουν και εκτελούν, στις 26 του Αυγούστου 1944, 14 ΕΛΑΣίτες και 11 αγωνιστές, πολίτες της Καλλιθέας, στην Αγία Ελεούσα. Ανάμεσά τους είναι και οι τρεις Σοβιετικοί στρατιώτες. Ο Αλέξης, ο Βάνιας και ο Κόλιας. Προς τιμήν τους, στην περιοχή (Συγγρού και Φιλαρέτου) ανεγέρθηκε μνημείο, όπου την Κυριακή στις 11 π.μ. θα γίνει η εκδήλωση των Οργανώσεων Νοτίων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.