ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΙ
Νέος μοχλός για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Ιδρυμάτων

«Διαβούλευση» έγινε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το συγκεκριμένο νομοθέτημα

Πέμπτη 16 Ιούλη 2009

Ενάντια στα νομοσχέδια της Μπολόνια, στην εξίσωση των ΤΕΙ με ΙΕΚ και στην υποταγή στις επιχειρήσεις κινητοποιούνται οι σπουδαστές των ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια
Mε τη χαρακτηριστική φράση «δεν αρκεί να βαφτίσουμε το άχυρο κρέας για να αποκτήσει το άχυρο πρωτεΐνες», σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσανδράκης το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα ΤΕΙ και τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι με αυτό κατοχυρώνεται η λεγόμενη «ανωτατοποίηση των ΤΕΙ». Να σημειώσουμε ότι βασική κατεύθυνση του νομοσχεδίου είναι η αποδοτικότερη προσαρμογή των Ιδρυμάτων στις κατευθύνσεις της Μπολόνια, στη λειτουργία δηλαδή, των ιδρυμάτων με επιχειρηματικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, επίσης, θα εντείνει την κατηγοριοποίηση των σχολών, τη δημιουργία ιδρυμάτων και σχολών πολλαπλών ταχυτήτων και την αντίστοιχη διαβάθμιση των πτυχίων, κόντρα στη φιλολογία περί νέας αναβάθμισης των ΤΕΙ που σπέρνει η κυβέρνηση και οι παράγοντες των ΤΕΙ.

Το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε χτες για «διαβούλευση» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το περίγραμμα του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες στη Βουλή και κατά τον Α. Σπηλιωτόπουλο με τις διατάξεις του κατοχυρώνεται ο ρόλος των ΤΕΙ ως «Ανώτατη Εκπαίδευση Εφαρμοσμένων Επιστημών». Ισχυρίστηκε ότι προωθείται η ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ και εναρμονίζεται το νομοθετικό τους πλαίσιο με όσα ισχύουν στα Πανεπιστήμια, ενώ εξισώνεται ο χρόνος σπουδών στα ΤΕΙ με αυτόν των Πανεπιστημίων. Ανέφερε δε ότι με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπεται η συνεργασία τμημάτων των ΤΕΙ και Πανεπιστημίων σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών και εισάγεται ο θεσμός των ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ.

Στην παρέμβασή του, ο Κ. Αλυσανδράκης υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ ήταν το πρώτο κόμμα που πριν από 20 χρόνια πρότεινε την ενιαιοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς το χωρισμό της σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αυτή όμως, είπε, περνάει πρώτα από όλα από την αναβάθμιση του περιεχομένου της διδασκαλίας, της έρευνας, της φοιτητικής μέριμνας και τη βελτίωση της αποδοχών των διδασκόντων. Επίσης, συνέχισε, πρέπει σε αυτή τη διαδικασία να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία πρέπει να λειτουργεί για το δημόσιο καλό και όχι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σήμερα, είπε ο Κ. Αλυσανδράκης, υπάρχει μόνο κατ' όνομα ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αλλάζει την υπάρχουσα κατάσταση. Μόνο με την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου με το αντίστοιχο των ΑΕΙ δε γίνεται τίποτα ουσιαστικό, τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για συνειδητή πολιτική που εντάσσεται στις προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με επιχειρησιακά κριτήρια.

Σχολιάζοντας την προοπτική κάποια ΤΕΙ να κλείσουν είπε ότι φταίει μεν «η βάση του 10» αλλά φταίει και η οικονομική δυσπραγία, αφού οι οικογένειες δυσκολεύονται να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στην επαρχία. Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών προκειμένου αυτοί να μπορούν απερίσπαστα να παρακολουθούν τις σπουδές τους.

Για εμάς, κατέληξε, οι σπουδές στην ενιαία ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να διαρκούν όσο χρειάζεται για να διδαχτεί ένα επιστημονικό αντικείμενο, σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρότερες των τεσσάρων χρόνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον αέρα το μέλλον χιλιάδων σπουδαστών (2004-06-17 00:00:00.0)
Ποια επαγγελματικά δικαιώματα; (2001-11-29 00:00:00.0)
Πρώτη κινητοποίηση ενάντια στην απάτη (2001-03-06 00:00:00.0)
Απάντηση στη νέα απάτη (2001-02-15 00:00:00.0)
Αναμάσησε τα περί «ανωτατοποίησης» στους σπουδαστές (2000-10-20 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση δεν απαντά στην αγωνία των σπουδαστών (2000-08-26 00:00:00.0)