Εξόρμηση έκαναν χτες οι ταξικές δυνάμεις, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανώσουν και να βγάλουν τον αγώνα τους έξω από τη μάντρα των ναυπηγείων
Να ξεσηκωθούν για τα δικαιώματά τους, καλούν τους εργάτες οι ταξικές δυνάμεις (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση) |
Χτες με τη νέα ανακοίνωση της ΕΕΝΣ στο χέρι οι συνδικαλιστές της παράταξης όργωσαν τους χώρους δουλειάς του ναυπηγείου, αναδεικνύοντας: «Για να προστατέψουμε το ψωμί των παιδιών μας - όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση - χρειάζεται αγώνας, χρειάζεται πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική της εργοδοσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης», «κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υλοποιούν αυτές τις αντεργατικές πολιτικές» και διεμήνυσαν ότι οι πραγματικοί σύμμαχοι των εργαζομένων είναι «μόνο οι άλλοι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις της εργατικής τάξης που πιστεύουν στην ταξική πάλη και στην αγωνιστική προοπτική για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων».
Οπως τονίζει η παράταξη, οι 170 εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού, τους οποίους σε συμπαιγνία με τις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ πριν δύο χρόνια η ιδιοκτήτρια γερμανική εταιρεία «Thyssen Kroupp», στα πλαίσια των σχεδιασμών της για συρρίκνωση του ναυπηγείου, τους παρέδωσε σε μία εταιρεία «φάντασμα», παραμένουν ξεκρέμαστοι. Η καταβολή των δεδουλευμένων τους, που αποφασίστηκε τελικά (με δανεισμό της εταιρείας - φάντασμα), δε λύνει το πρόβλημα. «Λύση είναι - υπογραμμίζει η ΕΕΝΣ - η επιστροφή τους στο προσωπικό των Ναυπηγείων όπου ανήκουν».
Την ίδια στιγμή, συνολικά οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου βρίσκονται στον αέρα, καθώς η γερμανική εταιρεία έχει βάλει πωλητήριο και αναμένεται το «τελεσίγραφο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κλείσιμο του τμήματος των επισκευών επειδή δεν έχει καταβληθεί το πρόστιμο των 230 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλει η ΕΕ για «παράνομες επιδοτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο».
Η ΕΕΝΣ επισημαίνει την ανάγκη Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, διαδικασία που αναβάλλεται σκόπιμα από την πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ της διοίκησης του Σωματείου και κάνει καθαρό ότι οι καιροσκοπικές και πρόχειρες ενέργειες είναι αναποτελεσματικές, βοηθούν την κυβέρνηση. «Ο αγώνας, τονίζει, πρέπει να βγαίνει έξω από τη μάντρα του Ναυπηγείου για να είναι αποτελεσματικός» και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συσπείρωση, διεκδικώντας την επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο, με προοπτική τη δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας.