Το αρχαίο θέατρο Βεργίνας, ένα από τα πολλά μνημεία του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου |
Κατά της χωροθέτησης εργοστασίου επεξεργασίας και υγειονομικής ταφής απορριμμάτων κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας τάσσεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Ο ΣΕΑ σημειώνει ότι η συγκεκριμένη θέση «βρίσκεται σε περίοπτο σημείο της πλαγιάς των Πιερίων, σε χώρο κηρυγμένο ως Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πολύ κοντά σε περιοχή χαρακτηρισμένη και προστατευόμενη ως "Νατούρα", σε απόσταση μόλις 350 μέτρων από τη λίμνη του Αλιάκμονα που χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης και κυρίως σε ένα σημείο, όπου υπάρχουν εμφανή στο χώρο τα κατάλοιπα μιας από τις αρχαίες κώμες των Αιγών και που απέχει μόλις 1,5 χλμ. από το όριο του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων και μόλις 4 χλμ. από το Μουσείο της Βεργίνας».
Κατά της συγκεκριμένης χωροθέτησης έχει προσφύγει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, «ενώ μόλις πριν ένα χρόνο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε εναντίον αυτής της χωροθέτησης και ο υπουργός Πολιτισμού την απέρριψε με Απόφασή του». Παρ' όλ' αυτά, το θέμα επανέφερε στο ΚΑΣ ο υπουργός Πολιτισμού, μετά από αίτημα του Ενιαίου Συνδέσμου Ημαθίας. Το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ τού να γίνει ...αυτοψία!
Ο ΣΕΑ τονίζει ότι «δε θα ανεχθεί να καταστραφούν αρχαιότητες και εν τέλει να υποβαθμιστεί η αισθητική και το κύρος του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, ενός από τους πιο σημαντικούς σε μνημεία, ευρήματα, αλλά και συμβολικούς τόπους της χώρας. Η ανύψωση στην πλαγιά του βουνού ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων που ο ταξιδιώτης που κινείται στην περιοχή θα το βλέπει από παντού σαν "τοπόσημο" του αρχαιολογικού χώρου είναι βέβαιο ότι θέτει εν αμφιβόλω την τεράστια προσπάθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για την προβολή και την ανάδειξή της πρώτης πόλης των Μακεδόνων, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και την υφιστάμενη εγγραφή του χώρου στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ».