Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΜΗΤΤΟΣ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ
Απειλούνται και αρχαιότητες

Τη «χαριστική βολή» στον Υμηττό και ένα ακόμη «βόλι» σε ό,τι απέμεινε από το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Αττικής, σε συνδυασμό με το νέο «χαράτσωμα» του λαού μέσω των διοδίων, δίνει η κυβέρνηση με το έργο «Νέα Οδικά Δίκτυα Υμηττού». Πρόκειται για «πετσόκομμα» του βουνού - σε συνδυασμό με την προωθούμενη τροποποίηση επί τω αντιδραστικότερω του ΠΔ για την προστασία του Υμηττού - από την κατασκευή χιλιομέτρων αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας με όλη τη σχετική υποδομή (γέφυρες, σήραγγες, κόμβοι και ...διόδια). Να σημειωθεί εδώ ότι ακριβώς η προωθούμενη ανατροπή του ΠΔ προστασίας του Υμηττού εξυπηρετεί την οικοπεδοποίηση του βουνού, μέσω αποχαρακτηρισμών και οικοδόμησης σε αναδασωτέες περιοχές.

Η πολιτιστική πλευρά της επαπειλούμενης καταστροφής αναδείχθηκε προχτές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που γνωμοδότησε - περίπου τα μεσάνυχτα... - επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, ξέροντας πως ουσιαστικά πρόκειται για «τυπική» διαδικασία για μια ήδη παρμένη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, προσπάθησαν να διασώσουν ό,τι μπορούν. Το βουνό έχει πολλές αρχαιότητες, σε κηρυγμένους και υπό κήρυξη αρχαιολογικούς χώρους, ενόψει ανασκαφικής έρευνας, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία σχεδιάζει τη δημιουργία νέων αρχαιολογικών χώρων. Η Β? Εφορεία, αναφερόμενη στο έργο, μιλά για «μείζονα παρέμβαση» σε ένα σχεδόν αλώβητο φυσικό τοπίο, που θα απειληθεί και από την κατακόρυφη αύξηση της χρηματικής αξίας της γης.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό, για τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, ότι ακόμη και οι εναλλακτικές οδεύσεις μπορεί να αποφεύγουν συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους (κηρυγμένους ή προτεινόμενους) αλλά... «πέφτουν» σε άλλα, άγνωστα αρχαία. Μπροστά στο ενδεχόμενο να εγκριθεί η μελέτη αλλά να έχει τόσους όρους, από πλευράς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που θα την καθιστούσαν ανεφάρμοστη στην πράξη, επιλέχθηκε η έγκριση της μελέτης μέσω ενός «μνημονίου» μεταξύ ΥΠΠΟ και ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου θα αναφέρονται οι «καραμπινάτες» περιπτώσεις αρχαιοτήτων στην περιοχή και θα περιλαμβάνει και ένα πλαίσιο «ανταποδοτικότητας» προς την πολιτιστική κληρονομιά...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα (3/8/2013)
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα (3/8/2013)
«Στρίβειν διά του αρραβώνος»... (5/3/2011)
«Κλειστό» το Θησείο για τα κόμματα (18/9/2009)
Εκμετάλλευση ...διά της «χορηγίας» (6/5/2009)
«Χωματερή» τα ενετικά τείχη Ηρακλείου (15/2/2007)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org