ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτικός χαμαιλέων και κόλακας της νεολαίας

Αρκεί μια ανασκόπηση της πιο πρόσφατης ειδησεογραφίας, για να καταδείξει κανείς ορισμένους από τους πιο καραμπινάτους ελιγμούς των οπορτουνιστών

Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2008

Ο τρόπος, με τον οποίο οι οπορτουνιστές του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία, είναι πραγματικά εξόφθαλμος και χαρακτηρίζει την τακτική τους από την κορφή ως τα νύχια, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Οι προτάσεις του, είτε αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, είτε τα ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, μεταβάλλονται ανάλογα με το ακροατήριο και τη συγκυρία.

Κοινός παρονομαστής, ωστόσο, κάθε πρότασης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τις παραλλαγές τους, αλλά και της τακτικής του συνολικά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι η προσπάθεια να εγκλωβιστούν λαϊκές συνειδήσεις στη λογική του εφικτού για το κεφάλαιο. Να στηθούν αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση των εργατικών αγώνων. Η πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα (25/9) προσθέτει νέα επεισόδια στις μέχρι τώρα «κωλοτούμπες» των οπορτουνιστών.

Μισθοί για όλα τα (εργοδοτικά) γούστα

Ο ΣΥΝ προτείνει για τους μισθούς και το εισόδημα:

1. «Κανένας μισθός να μην υπολείπεται του ορίου φτώχειας» (Συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα, 25/9/2008).

2. «Παροχή διορθωτικής αύξησης στους μισθούς για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ύψους 200 ευρώ το μήνα για το 2008 και 100 ευρώ για το 2009» (όπως προηγουμένως).

3. «Επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2008 - 2009, με στόχο ο κατώτερος μισθός να φτάσει τα 1.300 ευρώ το μήνα» (όπως προηγουμένως).

4. «Βασικό αίτημα (είναι) η εντός τριετίας εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όσον αφορά τον κατώτερο μισθό που βρίσκεται στα 1.250 ευρώ. Συνεπώς, διεκδικούμε κατ' αναλογία και με τις απαραίτητες στρογγυλοποιήσεις, ο κατώτερος μισθός να διαμορφωθεί στα 860 ευρώ από τα 657,89 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το κατώτερο ημερομίσθιο να διαμορφωθεί στα 40 ευρώ από τα 29,39 ευρώ που είναι σήμερα» (πλαίσιο Αυτόνομης Παρέμβασης για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση του 2008).

5. Θέσπιση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, «το ύψος του οποίου καθορίζεται στο 25% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ (όριο της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την ΕΕ)» (Πρόταση νόμου του ΣΥΝ για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Απρίλης 2005).

Ορισμένες παρατηρήσεις:

Μια «όχι πολύ κακή» Σύμβαση...

Μισθούς και εισοδήματα φτώχειας για όλα τα (εργοδοτικά) βαλάντια έχει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και αραδιάζει την πραμάτεια του, δημαγωγώντας σε βάρος εργαζομένων και ανέργων, κλείνοντας πονηρά το μάτι στο κεφάλαιο και τα κόμματά του. Αυτές είναι οι προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μισθοί και εισοδήματα από 246 και 475 ευρώ, μέχρι κάτι ενισχύσεις στους υπάρχοντες άθλιους μισθούς. Και για κερασάκι στην τούρτα, ένα ξερό «1.300 ευρώ», που άλλοτε γίνεται 1.250, άλλοτε 860 και πάει λέγοντας.

Ακόμα παραπέρα: Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της Σύμβασης. Τι απ' όλα ισχύει;

Καιροσκοπισμός ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος και το τι επιβάλλουν κάθε φορά οι ανάγκες του κεφαλαίου. Οταν μετά την υπογραφή της Σύμβασης η συνδικαλιστική πλειοψηφία αναζητούσε εναγωνίως στήριξη για να σταθεί από την κατακραυγή των εργαζομένων, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να την προσφέρει απλόχερα. Οταν η μπόρα πέρασε, οι τόνοι ανέβηκαν λίγο παραπάνω, ίσα που να δικαιολογείται η άσφαιρη ύπαρξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικαλιστικά πράγματα.

Κολακείες και δημαγωγία

Για τις εργασιακές σχέσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε την Πέμπτη: «Τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εν συνεχεία κατάργηση του θεσμού του συμβασιούχου. Κατάργηση μορφών εργασίας, όπως η ενοικίαση εργαζομένων, οι συμβάσεις έργου ή μίσθωσης υπηρεσιών με δελτίο, επέκταση της προστασίας της εργατικής νομοθεσίας σε κατηγορίες εργαζομένων, που η απασχόλησή τους υποκρύπτει μισθωτή σχέση (π.χ. επέκταση της έννοιας της εξαρτημένης εργασίας υπό το φως των νέων δεδομένων, νομοθετική ρύθμιση για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τηλεργαζομένων)».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αξίζει να εξηγήσει στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα σ' εκείνους των 700 ευρώ που αρέσκεται να κολακεύει:

Ηταν αρκετή μια ανασκόπηση της πιο πρόσφατης ειδησεογραφίας, για να ανακαλύψει κανείς καραμπινάτες αντιφάσεις, ελιγμούς και χαμελαιοντισμούς του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Με τέτοια τερτίπια και συγχωροχάρτια στο ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εγκλωβίσει συνειδήσεις. Καθείς εφ ω ετάχθη.


Περ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εφαρμογή το νέο «εργαλείο» παραπέρα τσακίσματος των μισθών και της πλήρους απασχόλησης(2020-06-16 00:00:00.0)
Για πέμπτο μήνα απλήρωτοι...(2018-10-19 00:00:00.0)
Σε ελεύθερη πτώση μισθοί και δικαιώματα(2008-09-14 00:00:00.0)
Εργασιακές σχέσεις που θα ζήλευε κι ο ΣΕΒ...(2006-07-16 00:00:00.0)
Εν ψυχρώ κοροϊδία(2005-06-10 00:00:00.0)
Σε 48ωρη απεργία(2004-10-14 00:00:00.0)