Για να υπάρχουν πλούσιοι χρειάζονται οι φτωχοί

Χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν οι στρατιές των πεινασμένων και εξαθλιωμένων, παρά τις υποσχέσεις που έδωσαν πριν 7 χρόνια οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου να εισφέρουν τα αναγκαία ποσά για τη μείωση της φτώχειας μέχρι το 2015 κατά 50%

Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007

Associated Press

Κάθε χρόνο στις 17 Οκτώβρη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, οι κάθε είδους πολιτικοί υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών που ευθύνονται για την αύξηση του αριθμού των φτωχών και πεινασμένων της Γης εκφράζουν δημόσια τα αισθήματα συμπόνιας και συμπαράστασης στους φτωχούς και πεινασμένους. Εξάλλου, δε στοιχίζει και τίποτε σε εκείνους που θησαυρίζουν από την καταλήστευση των εργαζομένων να αφιερώσουν μια μέρα - από τις 365 που έχει ο χρόνος - για να το παίξουν «προστάτες των φτωχών και καταφρονεμένων». Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των φετινών στοιχείων από τον ΟΗΕ, είναι βέβαιο πως και φέτος οι υπερασπιστές των πολιτικών της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης θα εκφράζουν τη δυσφορία τους για την εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθούν και κάποιοι «ανοιχτοχέρηδες», που - για να κάνουν το κομμάτι τους - θα... τσοντάρουν κάτι από τα παχυλά μυθικά τους πλούτη στα διάφορα «φιλανθρωπικά» ιδρύματα. Με τη στάση τους αυτή, προσπαθούν να εξιλεωθούν από τις ευθύνες που έχουν για το γεγονός ότι όσο περισσότερο αυξάνεται ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους στη Γη, τόσο πιο πολύ αυξάνονται και οι φτωχοί και πεινασμένοι!

Το μέγεθος που είχε πάρει το πρόβλημα της φτώχειας αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2006, όπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού απολάμβανε το 70% του παγκόσμιου πλούτου, την ίδια χρονιά στον πλανήτη:

Το πρόβλημα της φτώχειας, όμως, επιδεινώθηκε και στις ΗΠΑ, την πλουσιότερη χώρα του κόσμου, που θεωρείται η σύγχρονη «αυτοκρατορία». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που καταγράφουν το άνοιγμα της ψαλίδας των εισοδηματικών ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών στις ΗΠΑ, προκύπτει ότι:

Η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που εμφανίζεται στα επίσημα στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, όπου ενώ επίσημα το ποσοστό των φτωχών διατηρείται σταθερά γύρω στο 22% (δηλαδή περίπου 2,2 εκατομμύρια ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας), η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Αδιάψευστος μάρτυρας και το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που προσφεύγουν στα συσσίτια των εκκλησιών ή των δήμων. Και, φυσικά, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να κουκουλώσει τις ευθύνες της, φιλοδοξεί να καταπολεμήσει τη φτώχεια με τη χορήγηση ενός ειδικού επιδόματος (περίπου 0,66 λεπτά τη μέρα) που θα χορηγεί στους επίσημα φτωχούς το υπό ίδρυση Ταμείο Αντιμετώπισης της Φτώχειας!

Παχιά λόγια

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις των πλουσιότερων χωρών της Γης να αυξήσουν τις εισφορές τους για την αντιμετώπιση της Φτώχειας, το πρόβλημα χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει. Αν και φέτος κλείνουν 7 χρόνια από την περίφημη Σύνοδο της Χιλιετίας, όπου οι ηγέτες 189 χωρών υιοθέτησαν τους στόχους ανάπτυξης, με πρώτο τη μείωση της φτώχειας κατά 50% έως το 2015, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν στην εφταετία που πέρασε. Η όποια βελτίωση καταγράφει ο ΟΗΕ οφείλεται κυρίως στην αναθέρμανση της οικονομίας της Κίνας, που είχε ως συνέπεια τη μείωση του ποσοστού αυτών που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας από 33% σε 16,6%. Στις άλλες χώρες, όμως, η κατάσταση παραμένει ίδια ή και χειρότερη. Για παράδειγμα:

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, για να επιτευχθούν οι Στόχοι της Χιλιετίας, δηλαδή η μείωση της φτώχειας κατά 50%, απαιτούνται έως το 2015 να εισφέρουν οι πλουσιότερες χώρες 100 δισ. δολάρια το χρόνο. Ωστόσο, η μέχρι τώρα βοήθεια των πλούσιων χωρών προς τις αναπτυσσόμενες, αντί για αύξηση, εμφανίζει τα τελευταία χρόνια μείωση κατά 25%! Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της υποκρισίας των ισχυρών της Γης, που «κόπτονται» - μέσα από εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο ή κοινά ανακοινωθέντα - για τα προβλήματα των φτωχών, των πεινασμένων και των καταφρονεμένων είναι και το εξής: Ενώ στη σύνοδο του «G8», που έγινε το 2005 στη Σκοτία, οι ηγέτες των 8 πλουσιότερων χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία) δεσμεύτηκαν να προσφέρουν μόλις 50 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της φτώχειας, τελικά έδωσαν μόνο 20 δισ. δολάρια. Από αυτό, το 80% αυτού του ποσού - δηλαδή τα 16 δισ. δολάρια - προέρχεται απλώς από απαλοιφή του χρέους του Ιράκ και της Νιγηρίας!

Λίπασμα στην αύξηση της φτώχειας

Η επιδείνωση των προβλημάτων της φτώχειας και της εξαθλίωσης οφείλεται - εκτός όλων των άλλων - και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια:

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις υποσχέσεις των ισχυρών της Γης για τον περιορισμό της φτώχειας με τη χορήγηση κάποιων κονδυλίων από τις πλουσιότερες χώρες προς τις φτωχότερες ή την ίδρυση Ταμείων Φτώχειας στις πλούσιες χώρες, το πρόβλημα θα οξύνεται, μέχρι τη στιγμή που οι φτωχοί και πεινασμένοι θα συντονίσουν την πάλη τους με τους εργαζόμενους στον κοινό αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών που επιτρέπουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτή τη μέρα φοβούνται υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών - όπως ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν όταν αποχωρώντας από θέση του είχε προειδοποιήσει πως η εισοδηματική διαφορά μεταξύ πλουσίων και του υπόλοιπου πληθυσμού στις ΗΠΑ έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που ενδέχεται να απειλήσει τη σταθερότητα του ίδιου του δημοκρατικού καπιταλισμού...


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευρύνεται η φτώχεια στη μητρόπολη του καπιταλισμού (2018-08-31 00:00:00.0)
Τα κουπόνια σίτισης «κάνουν θραύση» στις ΗΠΑ (2009-07-12 00:00:00.0)
Κάτω από ένα δολάριο το μεροκάματο για 1,37 δισ. εργαζόμενους! (2007-10-17 00:00:00.0)
Η φτώχεια τρώει τα σωθικά (1999-08-01 00:00:00.0)
Ιλιγγος για τον πλούτο (1997-05-27 00:00:00.0)
Ιλιγγος για τον πλούτο (1997-05-27 00:00:00.0)