Εργο του Π. Τέτση |
Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Τέτσης επιστρέφει στη γενέθλια γη με μια αναδρομή της εικαστικής του αφήγησης για τον τόπο που τον ανέθρεψε, τον ενέπνευσε και συνεχίζει να τον εμπνέει. Τα έργα που εκτίθενται στο Αρχοντικό Παύλου Κουντουριώτη, προέρχονται από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
«Αυτά που ξέρει ο Τέτσης για την Υδρα, όπως ο Σεζάν για το δικό του γενέθλιο τόπο με το βουνό Sainte - Victoire που ζωγράφισε σε δεκάδες παραλλαγές στην ωριμότητά του, είναι μια αφήγηση που δεν τελειώνει ποτέ. Θα ήταν μάταιο να αποδώσει κανείς ρηματικά τους διαφορετικούς ήχους της κάθε μιας "Υδρας"», γράφει στο κείμενό του στο βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση, ο καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Κωτίδης. «... στις "Υδρες" του Τέτση οι διαφορετικές τονικότητες και η αυτονόμηση των μοτίβων ανέπτυξαν ένα βηματισμό παραμορφώσεων και διαθλάσεων που κατορθώνει να δώσει την εντύπωση του ρυθμού χωρίς τα ψευδαισθησιακά τεχνάσματα που προσπαθούν να αποδώσουν το χρόνο μέσα από τη μίμηση της κίνησης...». Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 30/9.
Στον αγαπημένο του τόπο, την Υδρα, την οποία ο Χρ. Καράς επισκέπτεται ανελλιπώς από το 1948, θα έχει την έδρα του το «Ιδρυμα Χρίστος Καράς - Υδρα». Βασικός στόχος του είναι «η προώθηση εικαστικών δράσεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών που αφορούν στις Καλές Τέχνες. Σκοπός του Ιδρύματος είναι να λειτουργήσει ως πυρήνας της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την παρουσίαση και την προβολή της δουλιάς κυρίως νέων, πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών - χωρίς να αποκλείονται και οι παλαιότεροι, καταξιωμένοι δημιουργοί - αλλά και με τη διοργάνωση εκδηλώσεων για λογοτέχνες, συνθέτες και σκηνοθέτες».
Με την ευκαιρία αυτή, στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας, διοργανώνεται (έως 31/10), μεγάλη έκθεση έργων του σημαντικού μας δημιουργού. Παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα και γλυπτά του Χρίστου Καρά, που αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τη διαδρομή του καλλιτέχνη στη σύγχρονη ελληνική τέχνη: από τους πρώτους πειραματισμούς των αρχών της δεκαετίας του '60 στο πλαίσιο της αφαίρεσης και της άμορφης τέχνης, έως τον εξπρεσιονισμό και τη δραματική απόδοση της ανθρώπινης μορφής. Από τις συνθέσεις του μαγικού ρεαλισμού, του υπερρεαλισμού και της διαστημικής ποίησης, έως τις λυρικές και ονειρικές εικόνες, που πηγάζουν από την αντικειμενική πραγματικότητα, η οποία μεταπλάθεται σε ευαίσθητες, ποιητικές μνήμες.